1. Blog
  2. Beden İmajı Endişesi ve Gençlik
09 Şubat, 2024

Beden İmajı Endişesi ve Gençlik

Beden imajınız, bedeniniz hakkında nasıl düşündüğünüz ve hissettiğinizdir. Vücudunuzun gerçek şekli ve boyutundan farklı olarak zihninizde olan resmini içerir. Olumlu veya sağlıklı bir vücut imajı, vücudunuzdan mutlu ve memnun hissetmenin yanı sıra rahat olmanız ve görünüşünüzü kabul etmenizdir.

Beden İmajı Nedir?

Beden imajınız, bedeniniz hakkında nasıl düşündüğünüz ve hissettiğinizdir. Vücudunuzun gerçek şekli ve boyutundan farklı olarak zihninizde olan resmini içerir.

Olumlu veya sağlıklı bir vücut imajı, vücudunuzdan mutlu ve memnun hissetmenin yanı sıra rahat olmanız ve görünüşünüzü kabul etmenizdir.

Olumsuz veya sağlıksız bir vücut imajı, görünüşünüzden memnun olmamak anlamına gelir. Böyle hisseden insanlar vücut ağırlığını veya şeklini değiştirmek isteyebilir.

Medya, özellikle güzellik standartları söz konusu olduğunda, toplumsal normları ve idealleri şekillendirmede çok önemli bir rol oynuyor. Reklamlar, diziler, influencerlar ve sosyal medya platformları aracılığıyla gençler kusursuz ve gerçekçi olmayan vücut tiplerinin bombardımanına tutuluyor. Bu görüntülere sürekli maruz kalmak, ulaşılamaz ve çarpık bir güzellik algısı yaratarak gençlerde yetersizlik duygularına yol açabiliyor. 

Medya sıklıkla, zayıf ama kıvrımlı bir beden, kusursuz bir cilt gibi ulaşılamaz bir "ideal" vücut imajını teşvik eder. Bu güzellik standartları gerçekçi olmayan beklentileri karşılamaya çalışan bireyleri olumsuz etkilemektedir. Kendi bedenleriyle medyadakiler arasındaki sürekli karşılaştırma beden memnuniyetsizliğine ve olumsuz öz imaja yol açabilir.

Oysa sağlıklı bir vücut imajı çok önemlidir. Vücudunuz hakkında iyi hissettiğinizde kendinize olan güveniniz ve zihinsel sağlığınızın yanı sıra yeme ve fiziksel aktivite konusunda dengeli bir tutuma sahip olma olasılığınız da artar.

Çocuklukta sağlıklı bir vücut imajı daha sonraki yaşamda iyi bir fiziksel ve zihinsel sağlığın temelleri için gereklidir.

Çocuğunuzun vücut imajı birçok faktörden etkilenir. Bu faktörler arasında aile ortamı, yetenek veya engellilik, akranların tutumları, sosyal medya, kültürel geçmiş gibi faktörler yer alır.

Çocuğunuzun vücut imajı üzerinde büyük bir etkiniz var. Çocuğunuzun olumlu bir beden imajı geliştirmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz çok şey var:

  • Çocuğunuzla konuşmak ve dinlemek
  • Çocuğunuza bir bütün olarak odaklanmak
  • Olumlu bir beden imajı rol modeli olmak

Ergenlik Öncesi Ve Ergenlik Çağındaki Beden İmajıyla İlgili Endişeler

Dikkat Edilmesi Gereken İşaretler

  • Vücutlarını eleştirmek. (örneğin şişman veya çirkin olduklarını söyleyebilirler)
  • Sürekli olarak vücutlarını başkalarıyla kıyaslayabilirler.
  • Görünüşlerinden dolayı evden çıkmak istemeyebilirler.
  • Vücutları hakkında hissettikleri nedeniyle aktivite yapmamak veya yeni şeyler denemek istemeyebilirler.
  • Kiloya veya yüz, mide veya bacaklar gibi vücudunun belirli bölümlerine takıntılı olabilirler.
  • Ameliyat olmak veya başka kozmetik işlemler yaptırmak istemekten bahsedebilirler.
  • Aynaya bakarak veya fotoğraf çekerek değişiklik veya kusur aramak için çok zaman harcayabilirler.
  • Vücutlarını kamufle etmek için bol giysiler tercih edebilirler.

Çocuğunuzun bu belirtilerden herhangi birini yaşadığını düşünüyorsanız, endişeleriniz hakkında onunla konuşarak başlayın. Eğer bazı şeyler değişmiyorsa ve hala endişeleniyorsanız doktorunuzla veya başka bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Beden İmajı Endişesi ile Alakalı Destek Alabileceğiniz Bazı Uzmanlarımız
Ahmed Alperen KESKIN
Psikolojik Danışman
Ahmed Alperen KESKIN
Online 45 dk 550
Emre AYDOĞAN
Uzman Psikolog
Emre AYDOĞAN
Online 45 dk 500
Muhammed ALBAYRAK
Psikolog
Muhammed ALBAYRAK
Online 45 dk 750
Elif TÜTÜNCÜ
Psikoterapist
Elif TÜTÜNCÜ
Online 45 dk 850
Ayşe ÖZKAN
Psikolog
Ayşe ÖZKAN
Online 45 dk 700
Nezahat PAÇALAR
Psikolog
Nezahat PAÇALAR
Online 40 dk 500
Fatma Betül ÖZCAN
Uzman Klinik Psikolog
Fatma Betül ÖZCAN
Online 50 dk 1200
Zeynep DİKDÜŞ
Psikolog
Zeynep DİKDÜŞ
Online 45 dk 1000
Furkan DAVARCI
Psikolog
Furkan DAVARCI
Online 45 dk 700
Yaren CANBOLAT
Psikolog
Yaren CANBOLAT
Online 50 dk 500

Sağlıksız Beden İmajının Ergenlik Öncesi ve Gençlerde Etkileri

Ergenlik öncesi ve ergenlik çağındaki sağlıksız beden imajı, düşük benlik saygısıyla doğrudan ilişkilidir ve bu da kaygıya, öfkeye ve depresyona yol açabilir.

Her cinsiyetten insanlar beden imajı sorunlarından farklı şekillerde etkilenebilir. Örneğin vücutlarını beğenmeyen genç kızlar genellikle kilo vermek ve zayıflamak isterler. Genç erkekler genellikle vücutlarını şekillendirmek, daha uzun boylu olmak veya daha fazla kas sahibi olmak isterler.

Genel olarak ergenlik çağındaki çocuklar, özellikle de ergenlik çağındaki kızlar ve aşırı kilolu gençlerin bedenleri hakkında olumsuz hissetme veya sağlıksız bir beden imajına sahip olma olasılıkları daha yüksektir.

Sağlıksız Beden Algısına Sahip Kişilerde Sıkça Rastlanan Düşünceler

Vücudumun mükemmel olması gerekiyor.

Vücudumdan memnun değilim.

Mükemmel bir vücut beni mutlu ederdi.

Kusursuz bir vücut başkalarından kabul görmemi sağlardı.

Kusursuz bir vücut sevgiyi, hayranlığı, hatta ilgiyi kazanmamı sağlardı.

Mükemmellik bir sayıyla veya etiketteki bir boyutla tanımlanır. (0 beden modeller)

Mükemmel bir vücuda sahip olmak için her şeyi yapacağım.

Sorun şu ki, en azından medyada tanımlandığı şekliyle "mükemmel" bir vücut gerçekte mevcut değil. Fotoğraflar genellikle modelleri daha ince hale getirmek için photosopla düzenlenir. Yani "mükemmel" bedenin peşinde koşmak ancak hayal kırıklığıyla sonuçlanır. Bu da yaşamın diğer tüm yönlerini etkileyebilecek olan özgüven eksikliğine yol açar.

Kötü vücut imajı çoğunlukla kızlarla ilişkilendirilir, ancak erkekler de bundan muzdariptir. Yeterli kasları veya altılı karın kasları yokmuş veya yeterince uzun değilmiş gibi hissedebilirler. Bir araştırma çalışması, zayıf erkeklerin depresyondan muzdarip olma olasılığının fazla kilolu kızlara göre daha yüksek olduğunu buldu.

Bununla birlikte, yeme bozukluklarını da içeren olumsuz sonuçlara maruz kalma olasılığı en yüksek olan grup kızlardır. 

Daha İyi Sağlığa Giden Yol

Çocuğunuzun beden imajına ilişkin fikirlerini yönlendirmeye başlamak için büyümesini beklemeyin. Araştırmalar çocukların bir vücudun nasıl görünmesi gerektiği konusunda düşündüğümüzden çok daha erken yaşlarda fikir sahibi olduklarını gösteriyor. Hatta 3 yaşındaki çocukların bile “şişman” olmaktan endişe duydukları belirtiliyor.

  • Diyet yapmaktan değil, sağlıklı beslenmekten bahsedin.
  • Kilo vermek için egzersiz yapmaktan bahsetmeyin. Daha güçlü olmak için egzersiz yapmaktan bahsedin.
  • Vücudunuzu daha çekici hale getirmek istediğinizden bahsetmeyin. Vücudunuzu geliştirmekten güçlenmekten bahsedin.
  • Sadece dış görünüşe odaklanmayın. İyi bir insan olmanın ne anlama geldiği hakkında konuşun. 
  • Çocuğunuzu “içsel” nitelikleri nedeniyle övün.
  • Her yemek kararını çocuğunuz adına vermeyin. Çocuğunuza ne yiyeceği konusunda söz hakkı verin. Çocuğunuzun markette yiyecek seçmesine yardım etmesine izin verin. 

Çocuklarda Sağlıklı Vücut İmajını Geliştirmenin Yolları

  • Yetişkinler olarak vücudumuz hakkında nasıl konuştuğumuz konusunda dikkatli olmalısınız. Kendi bedenlerimizi eleştirirsek, çocuklar muhtemelen bu davranışları örnek alacaklardır. 
  • Çocuklarımızın yanında yemek hakkında nasıl konuştuğunuza dikkat edin. Tüm besin gruplarını içeren ve her şeyin ölçülü olarak yenildiği dengeli bir beslenmeyi teşvik etmelisiniz. Örneğin karbonhidratlar, proteinler ve yağlar. Ayrıca kısıtlayıcı beslenme tarzlarından da vazgeçmelisiniz. Örneğin neyin ne zaman ve ne kadar yeneceğine dair katı kurallar 'iyi ve kötü' gıda etiketleri.
  • Çocuklarınıza boyutları ve şekilleri ne olursa olsun sevildiklerini ve kabul edildiklerini anlatın. Onlara göründükleri gibi değil, oldukları gibi değer veriyoruz bunu farkettirin.
  • Çocuklarınızı çeşitli okul ve okul dışı etkinliklere katılmaya teşvik edin. Keyif aldıkları, ödüllendirici buldukları ve iyi oldukları şeyleri yapmaları önemlidir. Onların özgüven ve güçlü bir öz değer duygusu geliştirmelerini isteriz.

Olumlu Bir Beden İmajını Geliştirmek İçin Bütünsel Yaklaşımlar

Gençleri vücutlarını besleyici yiyeceklerle beslemenin, düzenli fiziksel aktivitede bulunmanın ve zihinsel sağlığa öncelik vermenin önemi konusunda eğitmek, onların öz bakım konusunda bütünsel bir yaklaşım geliştirmelerine yardımcı olabilir. Kendini sevmeyi ve kendini kabul etmeyi teşvik edebiliriz. Odak noktasını görünümden ziyade sağlıklı olmak yapmasına yardımcı olmak da önemlidir.

Beden pozitifliğini desteklemek tüm vücut türlerini, boyutlarını ve şekillerini kucaklamayı içerir. Medyada, modada ve reklamda güzelliğin çeşitli temsillerini sergileyerek dar güzellik standartlarına meydan okuyabilir ve kapsayıcılığı teşvik edebiliriz.

Toplumsal güzellik standartlarına meydan okumak, çeşitliliğe değer veren ve kendini sevip kabul etmeyi teşvik eden bir kültür geliştirmek medyanın, eğitim kurumlarının, ailelerin ve bir bütün olarak toplumun ortak sorumluluğudur.

Şeyma Nursena Kul
Psikolog
#beden imajı endişesi #beden imajı