1. Blog
  2. Evcil Hayvanların İnsan Ruh Sağlığına Etkileri
18 Mart, 2024

Evcil Hayvanların İnsan Ruh Sağlığına Etkileri

Evcil hayvanlar temel insani dokunma ihtiyacını karşılamakta harika canlılardır. Hapishanedeki azılı suçlular bile evcil hayvanlarla etkileşime girdikten sonra davranışlarında uzun vadeli değişiklikler göstermiştir çünkü belki de birçoğu ilk kez karşılıklı sevgiyi bu sayede deneyimler.

Evcil Hayvanların İnsan Ruh Sağlığına Etkileri

Evcil hayvanlar temel insani dokunma ihtiyacını karşılamakta harika canlılardır. Hapishanedeki azılı suçlular bile evcil hayvanlarla etkileşime girdikten sonra davranışlarında uzun vadeli değişiklikler göstermiştir çünkü belki de birçoğu ilk kez karşılıklı sevgiyi bu sayede deneyimler. 

Sevgi dolu bir hayvanı okşamak, kucaklamak veya ona dokunmak stresli veya endişeli olduğunuzda sizi hızla sakinleştirip rahatlatabilir. Bir evcil hayvanın arkadaşlığı yalnızlığınızı hafifletebilir ruh halinizi önemli ölçüde iyileştirip depresyonunuzu hafifletebilir.

Malezya'da 2021'de yapılan bir araştırmaya göre, evcil hayvanların pandemi karantinaları sırasında hayvan sahibi kişilerin zihinsel sağlığı ve refahının önemli ölçüde arttığını görüldü.

Evcil hayvanlar, insanlara, davranışlarımıza ve duygularımıza son derece uyum sağlayacak şekilde evrimleşti. Örneğin köpekler kullandığımız kelimelerin çoğunu anlayabilir ayrıca ses tonumuzu, vücut dilimizi ve jestlerimizi yorumlamada da iyidirler. 

Evcil hayvanlar, özellikle köpekler ve kediler stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltabilir, yalnızlığı hafifletebilir, egzersizi teşvik edebilir ve hatta kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirebilir. 

Bir hayvana bakmak çocukların daha özgüvenli ve aktif büyümelerine yardımcı olabilir. Evcil hayvanlar ayrıca yaşlı yetişkinler için değerli arkadaşlıklar sağlar. Belki de en önemlisi, bir evcil hayvan hayatınıza gerçek neşe ve koşulsuz sevgi katabilir.

İnsan Ruh Sağlığı ile Alakalı Destek Alabileceğiniz Bazı Uzmanlarımız
Emre AYDOĞAN
Uzman Psikolog
Emre AYDOĞAN
Online 45 dk 500
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Büşra YILDIRIM
Psikolojik Danışman
Büşra YILDIRIM
Online 50 dk 650
Selin CINEMRE
Psikolog
Selin CINEMRE
Online 50 dk 600
Merve Ece KAYHAN
Uzman Klinik Psikolog
Merve Ece KAYHAN
Online 50 dk 650
Öznur CANMAYA
Psikolojik Danışman
Öznur CANMAYA
Online 50 dk 550
Merve ÜNAL
Psikolojik Danışman
Merve ÜNAL
Online 50 dk 889
Sueda ULUDAĞ
Psikolojik Danışman
Sueda ULUDAĞ
Online 50 dk 600
Remziye SAİTOĞLU
Uzman Psikolog
Remziye SAİTOĞLU
Online 50 dk 850
Zehra EĞRET
Psikolojik Danışman
Zehra EĞRET
Online 50 dk 500

Bir Evcil Hayvan Zihinsel Sağlığıma Nasıl Yardımcı Olabilir?

Bir evcil hayvana bakmak zihinsel sağlığımıza pek çok açıdan yardımcı olabilir:

  • Bir evcil hayvanın arkadaşlığı kaygınızı hafifletmeye yardımcı olabilir
  • Evcil hayvanlar harika dinleyiciler olabilir, koşulsuz sevgi sunabilir ve sizi eleştirmezler. Bu, özellikle kendinizi izole edilmiş veya yanlış anlaşılmış hissediyorsanız, kendinize olan güvenizin artmasına yardımcı olabilir.
  • Bir evcil hayvanı beslemek, onu yğrüyüşe çıkartmak ve ona bakmak günlük rutininizi korumanıza yardımcı olabilir. Bu da kendinizi daha sağlam ve odaklanmış hissetmenize neden olabilir. Gününüze amaç ve başarı duyguları katabilir.
  • Örneğin DEHB'si olan bazı kişiler hiperaktiftir, evcil hayvanla oynamak ister bir köpeği gezdirmek ister bir kedi yavrusuyla koşmak olsun, aşırı enerjiyi serbest bırakmanın harika bir yolu olabilir.

Evcil Hayvan Sahibi Olmak Benim İçin Doğru Mu?

Evcil hayvan sahibi olmak ciddi bir sorumluluktur ve öyle bir hevesle yapılacak bir şey değildir. Bir evcil hayvan için zamana, paraya ve enerjiye sahip olmanızın yanı sıra rutin ve tutarlı, sakin bir ev ortamına da ihtiyacınız olacaktır. Bir arkadaşınızın evcil hayvanına bir süre bakmak veya yardım etmek hayvan sahibi olmanın sizin için uygun olup olmadığını görmenize yardımcı olabilir.

Evcil Hayvan Sahibi Olmadan Düşünülmesi Gereken Bazı Önemli Noktalar

  1. Ne kadar açık alanınız var?
  2. Ne kadar aktifsiniz?
  3. Evcil hayvan için vaktiniz var mı?
  4. Veteriner faturaları, sigorta, yiyecek, oyuncak vb. Karşılamaya yetecek maddi durumunuz var mı?

Evcil Hayvan Sahibi Olmak Daha Sağlıklı Olmamızı Sağlar

Evcil hayvan sahiplerinin depresyona girme olasılığı, evcil hayvanı olmayanlara göre daha düşüktür.

Evcil hayvanı olan kişilerin stresli durumlarda kan basıncı, evcil hayvanı olmayanlara göre daha düşüktür. 

Hatta bir çalışma, sınırda hipertansiyonu olan kişilerin barınaktan köpek edindiğinde kan basınçlarının beş ay içinde önemli ölçüde düştüğünü buldu.

Bir köpek, kedi veya başka bir evcil hayvanla oynamak, sakinleştiren ve rahatlatan serotonin ve dopamin düzeylerini yükseltebilir.

65 yaş üstü evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanı olmayanlara göre yüzde 30 daha az doktor ziyareti yapıyor.

Amerikan Kalp Derneği, evcil hayvan sahibi olmanın özellikle de bir köpeğin kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltabileceğini belirtiyor.

Diğer araştırmalar, evcil hayvan sahiplerinin trigliserit ve kolesterol seviyelerinin daha düşük olduğunu ve evde tüylü bir arkadaşları varsa kalp krizi geçiren hastaların daha uzun yaşadığını buldu.

Evcil Hayvanlar Yaşam Tarzınızı Nasıl İyileştirebilir?

Sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini benimsemek, depresyon, anksiyete, stres, bipolar bozukluk ve TSSB semptomlarını hafifletmede önemli bir rol oynar. Bir evcil hayvana bakmak, aşağıdaki yollarla sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanıza yardımcı olabilir:

Artan egzersiz

  • Bir köpeği yürüyüşe çıkarmak, yürüyüş yapmak veya koşmak, programınıza sağlıklı günlük egzersizler eklemenin eğlenceli ve ödüllendirici yollarıdır. Araştırmalar, köpek sahiplerinin günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılama olasılıklarının çok daha yüksek olduğunu göstermiştir

Arkadaşlık sağlar

  • Arkadaşlık, hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir ve hatta hayatınıza yıllar katabilir; izolasyon ve yalnızlık ise depresyon belirtilerini tetikleyebilir. Bir hayvana bakmak, ihtiyaç duyulduğunuzu ve istendiğinizi hissetmenize yardımcı olabilir ve özellikle yalnız yaşıyorsanız, sorunlarınızdan uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Çoğu köpek ve kedi sahibi evcil hayvanlarıyla konuşur, hatta bazıları sorunlarının üstesinden gelmek için onları kullanır. 

Yeni insanlarla tanışmanıza yardımcı olur

  • Evcil hayvanlar, sahipleri için harika bir sosyal kayganlaştırıcı olabilir ve yeni arkadaşlıklar kurmanıza ve sürdürmenize yardımcı olabilir. Köpek sahipleri yürüyüşlerde, yürüyüşlerde veya köpek parkında sık sık durup birbirleriyle konuşurlar. Evcil hayvan sahipleri ayrıca evcil hayvan mağazalarında, kulüplerde ve eğitim sınıflarında yeni insanlarla tanışır.

Gününüze yapı ve rutin ekleme

  • Pek çok evcil hayvan, özellikle de köpekler, düzenli bir beslenme ve egzersiz programına ihtiyaç duyar. Tutarlı bir rutine sahip olmak, hayvanı dengeli ve sakin tutar; sizin de işinize yarayabilir. Ruh haliniz ne olursa olsun (depresif, endişeli veya stresli), evcil hayvanınızın tek bir kederli bakışı, onu beslemek, egzersiz yapmak ve onunla ilgilenmek için yataktan kalkmanız gerekecek.

Sevildiğimizi hissetmemize yardımcı olurlar

  • Evcil hayvanlar dopamin, serotonin ve oksitosin seviyemizi artırabilir ve bu sayede kendimizi daha iyi veya mutlu hissetmemizi sağlarlarlar.

Evcil Hayvanların Çocuklara Faydaları

  • Evcil hayvanlarla büyüyen çocuklarda alerji ve astım riski daha az olmakla kalmıyor aynı zamanda birçoğu köpek ya da kedi sahibi olunca sorumluluk, şefkat ve empatiyi öğreniyor.
  • Evcil hayvanlar her zaman sevgi doludurlar ve evde bulunmaları bile çocuklarda güvenlik duygusunun oluşmasına yardımcı olabilir. Bir evcil hayvana sahip olmak, anne ve babanın ortalıkta olmadığı zamanlarda çocuklarda ayrılık kaygısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Bir evcil hayvanın sevgisine ve arkadaşlığına sahip olmak, çocuğun kendisini önemli hissetmesini sağlayabilir ve olumlu bir öz imaj geliştirmesine yardımcı olabilir.
  • Evcil hayvanlarına duygusal olarak bağlı olan çocuklar, diğer insanlarla daha iyi ilişkiler kurabilirler.
  • Çalışmalar ayrıca evcil hayvanların hiperaktif veya aşırı agresif çocukları sakinleştirmeye yardımcı olabileceğini de göstermiştir. Elbette hem hayvanın hem de çocuğun birbirlerine uygun davranmaları konusunda eğitilmeleri gerekir.
  • Bir evcil hayvan, çocuğa empati ve anlayış öğreterek genç ve gelişen bir zihnin gelişmesine yardımcı olabilir. Çocuklar evcil hayvanlarıyla konuşması özgüvenlerini ve hatta kelime dağarcığını geliştirmelerine olanak tanır.
  • Evcil hayvan sahibi olmak çocuğa sorumluluk öğretmenin harika bir yoludur.
Şeyma Nursena Kul
Psikolog
#i̇nsan ruh sağlığı #evcil hayvanların i̇nsan ruh sağlığına etkileri