1. Blog
  2. Spor ve Ruh Sağlığı
20 Şubat, 2023

Spor ve Ruh Sağlığı

İnsan bedeni ve beyni hareket etme üzerine tasarlanmıştır. Milyonlarca yıl boyunca avlarını yakalamak, gıda bulmak, barınmak için atlarımız hareket etmiştir. Hareket etmeyen canlıların (bitkiler) beyinlerinin olmamasının sebepleri vardır. Bedenin hareket etmesi halinde beyin de gerçek işlevini ye...

Spor ve Ruh Sağlığı

İnsan bedeni ve beyni hareket etme üzerine tasarlanmıştır. Milyonlarca yıl boyunca avlarını yakalamak, gıda bulmak, barınmak için atlarımız hareket etmiştir. Hareket etmeyen canlıların (bitkiler) beyinlerinin olmamasının sebepleri vardır. Bedenin hareket etmesi halinde beyin de gerçek işlevini yerine getirmiş olacaktır. Uzun süre oturmanız ve konsantre olmanızı gerektiren bir iş ile uğraştığınızı düşünelim. Bir süre sonra beyninizin sanki kapandığını ve konsantre olamadığınızı hissedeceksiniz. Öğrencilerin ve ofis çalışanları kapalı bir ortamda hareketsiz çalışmak zorunda kaldıkları için bu durumu sık sık yaşarlar. Kısa bir yürüyüş ortam değişikliği beynin açılmasına ve konsantrasyonun tekrar artmasını sağlayacaktır. Bunun sebebi aşağıdan yukarıya yollanan hareket sinyalleridir. Bunu ne zaman yaparsanız yapın beyninizin daha uyanık, daha konsantre olduğunu göreceksiniz. Bu hareketin beynimizde sadece anlık olarak sebep olduğu değişikliklerdir. Uzun süreli ve düzenli spor yapmanın ise vücudumuzda süreğen değişikliklere yol açar. Düzenli spor bağışıklık sistemini güçlendirir ve hormonal dengeyi sağlar. Özellikle serotonin ve endorfin hormonları üzerinde yumuşak ve uzun süreli artışa sebep olmaktadır. Bu hormonların yüksek olması bireyin kendini daha zinde, mutlu ve tamamlanmış hissetmesini sağlar.

Sporun Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Yapılan araştırmalar spor ve sanatla uğraşan çocukların, spor ve sanatla uğraşmayan akranlarına nazaran daha başarılı oldukları görülmüştür. Bir spor müsabakasında başarı elde eden çocuğun başarma hissini öğrenir ve iş motivasyonu artar. Çocuğun artan iş motivasyonu hayatının her alanına yansır. Bale, resim, müzik ve benzeri sanat dallarıyla uğraşan çocuklar için de aynı motivasyon artışından söz edebiliriz. Uzun zaman disiplinli bir şekilde çalışmayı öğrenen çocuk, performansını ortaya sergilediği zaman kendisine olan güveni artar ve benlik gelişimine katkı sağlar. Çoğu ebeveyn çocuklarının spor ya da sanatla uğraşmamasını istemektedir. Çocuklarının akademik hayatlarının kötü şekilde etkilenmesinden korkan ebeveynler bu konuda yanılmaktadır. Spor ve ya sanat çocukların akademik başarılarını olumlu yönde etkilemektedir. 

Spor ve Ruh Sağlığı ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Emre AYDOĞAN
Uzman Psikolog
Emre AYDOĞAN
Online 45 dk 500
Merve Ece KAYHAN
Uzman Klinik Psikolog
Merve Ece KAYHAN
Online 50 dk 700
Merve ÜÇOK
Psikolog
Merve ÜÇOK
Online 50 dk 1200
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Rabia YILDIRIM
Psikolojik Danışman
Rabia YILDIRIM
Online 50 dk 600
Ezgi ASLANTAŞ
Psikolog
Ezgi ASLANTAŞ
Online 45 dk 700
Selin CINEMRE
Psikolog
Selin CINEMRE
Online 50 dk 600
Özge YILMAZ
Uzman Psikolog
Özge YILMAZ
Online 60 dk 600
Zeynep UYUMAZER
Psikolojik Danışman
Zeynep UYUMAZER
Online 60 dk 500
Reyyan AYAPBEK ÖZBEK
Uzman Psikolojik Danışman
Reyyan AYAPBEK ÖZBEK
Online 50 dk 700

Modern İnsan Daha Az Hareket Ediyor

Yukarıdaki paragrafta bahsettiğimiz gibi milyonlarca yıl boyunca hareket etmek üzerine evrimleşmiş bir bedene ve onu hareket edebilmesi için beyne sahibiz. Hareket amaçlı olan bu mekanizmayı hareketsiz, doğasına ters bir şekilde kullanmak birçok bedensel ve ruhsal probleme yol açmaktadır. Modern insan atalarına göre %60 daha az hareket etmektedir. Modern insan ulaşımı araba veya toplu taşıma ile gerçekleştiriyor, uzun saatler oturması gereken işlerde çalışıyor, eğlenmeye ve sosyal aktivitelere daha az zaman ayırıyor, alışverişe bile çıkmayıp online platformlar üzerinden bunu gerçekleştiriyor. Akıllı cihazlar hayatımızı bir yandan kolaylaştırırken diğer yandan aktivitelerimizi büyük oranda kısıtlıyor.

Hareketsiz Bir Beden… 

Bilimsel çalışmalar tek başına hareketsizliğin insülin direnci, şeker hastalığı, kalp damar rahatsızlıkları ve birçok kanser hastalığının önemli sebepleri arasında olduğunu göstermiştir. Hareketsiz bir yaşamın vücuda günde bir paket sigara içmek kadar zarar verdiği bilinmektedir. Bunun yanında omurga ve eklem rahatsızlıkları, aşırı kilo ve kasların aşırı güçsüz olması gibi mekanik zararları da vardır. 

En İlkel ve En Sağlıklı Aktivite: Yürümenin Faydaları 

·      Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır. 

·      Damarlardan Nitrik Oksit hormonunun salgılanmasını sağlar. 

·      Solunumu destekler. 

·      Dokuların kanlanmasını ve oksijenlenmesini arttırır. 

·      Cilde canlı, sağlıklı bir güzellik verir. 

·      Kalori yaktırır, metabolizmayı hızlandırır ve yağların yakılmasına yardımcı olur. 

·      Sağlıklı beslenme ile birlikte zayıflama sağlar. 

·      30 yaşından sonra azalmaya başlayan kas kitlesini korur. 

·      Esneklik ve hareket kabiliyetini arttırır. Denge kabiliyetini destekler. 

·      Kemikleri güçlendirir, osteoporoza (kemik erimesi) karşı korur. 

·      İnsülin direncini kırar ve kasların insüline olan duyarlılığını arttırır. 

·      Kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterol düzeyini arttırır.  

Yürümenin ruh sağlığı üzerindeki etkileri; 

·      Beyinden mutluluk hormonlarının salınımını arttırır, stres düzeyini düşürür ve iyilik hali yaratır. 

·      Depresyona karşı korur. 

·      Cinsel performans üzerinde ciddi artış sağlar. 

·      Zihinsel faaliyetleri canlı tutar, konsantrasyonu arttırır. 

·      Hafızanın daha güçlü olmasını sağlar. 

 Hiçbir ilaç yürümek ve hareket etmek kadar size sağlık getirmeyecektir. Hareket etmek sadece hastalıkları engellemeye yardım etmez, mevcut hastalıkların gerilemesine yardımcı olur. Günde otuz dakika ile daha sağlıklı bir bedene ve zihne sahip olabiliriniz. Düzenli spor psikolojik dayanıklılığı arttırır. Yüksek psikolojik dayanıklılık hiçbir şeyden etkilenmemek değildir, karşılaştığımız problemleri daha sağlıklı bir şekilde atlatmamızı sağlar. Düzenli spor hayatımızda karşılaştığımı problemler karşısında daha mantıklı ve sağlıklı çözümler bulmamıza yardımcı olacaktır. Eğer ruhsal olarak kendinizi iyi hissetmiyorsanız psikologmerkezi.com adresinden uzmanlara danışabilirsiniz. Bunun yanında açık havada uzun soluklu bir yürüyüş size iyi gelecektir.

Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#spor #ruh sağlığı #spor ve ruh sağlığı #spor ve psikoloji #sporun psikolojiye etkisi #yürüyüş #yürüyüş yapmak #sağlıklı yaşam
Benzer Yazılar
Sporun Ruh Hali Üzerine Etkileri
#spor #spor ve depresyon
11 Ocak, 2024
Egzersizin bireysel sağlık için çok önemli olduğu uzun zamandır bilinen bir gerçeklik. Hareketsiz bireyler kronik hastalık ve kötü zihinsel sağlık açısından daha yüksek risk altındadır.
Sporun Ruh Hali Üzerine Etkileri
#spor #spor ve depresyon
11 Ocak, 2024
Egzersizin bireysel sağlık için çok önemli olduğu uzun zamandır bilinen bir gerçeklik. Hareketsiz bireyler kronik hastalık ve kötü zihinsel sağlık açısından daha yüksek risk altındadır.