1. Blog
  2. Agoraphobia Nedir?
20 Şubat, 2023

Agoraphobia Nedir?

Agoraphobia, sizi panikleten, güvensiz ,Kapana kısılmış ,rahatsız hissettiren ortamlardan ve durumlardan korktuğunuz , kaçındığınız bir tür anksiyete bozukluğudur.Toplu taşıma araçlarını kullanmak,kalabalıklar içinde olmak gibi insanlar için normal durumlar ,agorafobik bireylerde fazlasıyla kaygı...

Agoraphobia Nedir?

Agoraphobia, sizi panikleten, güvensiz ,Kapana kısılmış ,rahatsız hissettiren ortamlardan ve durumlardan korktuğunuz , kaçındığınız bir tür anksiyete bozukluğudur.Toplu taşıma araçlarını kullanmak,kalabalıklar içinde olmak gibi insanlar için normal durumlar ,agorafobik bireylerde fazlasıyla kaygıya yol açabilir.Kaygı durumu yoğunlaştıkça, kaçmak yardım istemek çok daha zor hale gelir ve beraberinde panik atak nöbetlerini getirir. Agorafobisi olan insanlar, halka açık kalabalık ortamlarda bulunmak zorunda kaldıklarında kendilerini güvensiz hissetme durumuna karşı, bir aile bireyinden veya arkadaşından kendilerine refaket etmelerini isteyebilir.Kmi zamanlarda ise bu korku fazlasıyla bunaltıcı olabilir ve agorafobik bireyleri eve hapseder. Agorafobi tedavisi, sizi korkularınızla yüzleştireceğinden zor olabilir.Ancak psikoterapi ve ilaçlarla agorafobi kapanından kurtulabilir ve daha keyifli bir hayat yaşayabilirsiniz. 

Agorafobiye Yol Açan Etkenler Nelerdir?

Agorafobi genellikle panik bozukluğunun, kaygı durumunu kontrol edememe ve yoğun korku durumu ile gelişen bir komplikasyondur.Kaygı ve stres in kontrol edilemediği durumlarda meydana gelebilir ve sonrasında agorafobiye uzanan bir süreç gözlenebilir. 

Agorafobi genetik olabileceği gibi, bir kaza, hastalık, yas gibi travmatik durumlar da agorafobiye neden olabilir. 

Sağlık koşulları, çevresel stres ve yetiştirilme tarzı agorafobinin gelişiminde rol oynayabilir. 

Karakter olarak gergin ve endişeli bir yapıya sahip olmak da agorafobiyi tetikleyebilir   

Agorafobi çocuklukta başlayabilir, ancak genellikle geç ergenlik veya erken yetişkinlik yıllarında gözlemlenir, ancak daha yaşlı yetişkinlerde de gelişebilir.Kadınlar, erkeklere oranla daha fazla agorafobi tanısı alır.

Agoraphobia ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Mert BERBER
Uzman Klinik Psikolog
Mert BERBER
Online 45 dk 620
Rabia AKGÜL
Psikolog
Rabia AKGÜL
Online 50 dk 850
Sultan KAYA
Psikolog
Sultan KAYA
Online 55 dk 2500
Serenay ONSEKIZ
Psikolojik Danışman
Serenay ONSEKIZ
Online 45 dk 550
Mehmet AKGÜN
Psikolog
Mehmet AKGÜN
Online 75 dk 2500
Buse Merve ÖZKUL
Psikolojik Danışman
Buse Merve ÖZKUL
Online 60 dk 600
Yaren ÇAKMAK
Psikolog
Yaren ÇAKMAK
Online 45 dk 1000
Kübra İBRAHİMOĞLU
Psikolojik Danışman
Kübra İBRAHİMOĞLU
Online 75 dk 700
Ahsen BERKIT
Uzman Klinik Psikolog
Ahsen BERKIT
Online 45 dk 900
Aylin ESEN
Psikolog
Aylin ESEN
Online 50 dk 800

Agorafobi Belirtileri Nelerdir?

● Toplu taşıma kullanmak. 

● Açık alanda olmak. 

● Sinema, toplantı odası veya küçük mağaza gibi kapalı bir alanda bulunmak. 

● Sırada durmak veya kalabalığın içinde olmak. 

● Evden tek başına çıkamamak. 

Agorafobik bireyler bu durumlarda paniklemeye başlar.Atak durumunda yaşayacağı utanç verici hal ve semptomlara maruz kalmaktan uzaklaşmak için, gerginlik dolu dakikalar geçirebilirler.Çoğu zaman bu korku, kaygı hali bulunulan durumun gerçek tehlikesiyle orantısızdır. 

Agorafobi Nasıl Hissettirir?

Herkes bazı durumlara karşı kaygı yaşayabilir.Ancak Agorafobi günlük hayatınızı etkileyebilecek düzeyde kaygı ve endişe taşımanıza sebep olur. Bazı bireylerde agorafobiye ek olarak anksiyete bozukluğu da vardır.Agorafobi atakları, birkaç dakika içinde doruğa ulaşan ve yoğun fiziksel semptomları (panik atakları) tetikleyen ani aşırı korku nöbetleri yaşadığınız bir tür anksiyete bozukluğudur. Kontrolünüzü tamamen kaybettiğinizi, kalp krizi geçirdiğinizi ve hatta öleceğinizi düşünebilirsiniz. Başka bir atak geçirme korkusu ile bu ataklara daha önce sebep olmuş ortamlardan ve durumlardan kaçabilirsiniz. 

Agorafobinin vücudunuzdaki belirtileri panik atak ile benzerlik gösterebilir. 

● Göğüs ağrısı veya hızlı kalp atış hızı. 

● Korku veya titreme hissi. 

● Nefes almada zorluk. 

● Baş dönmesi. 

● Ani titreme veya kızarma (kırmızı, sıcak yüz). 

● Aşırı terleme . 

● Mide bulantısı . 

Agorafobinin Hayatınıza Etkileri 

Agorafobi, sosyalleşme, çalışma, önemli etkinliklere katılma ve hatta günlük hayattaki ihtiyaçlarınızı gidermek için gereken faaliyetleri gerçekleştirmenizi ciddi şekilde sınırlayabilir. Tedaviyi kabul etmeyen veya agrafobisinin farkında olmayan yüzlerce insan yıllarca eve bağımlı kalmaktadır. Ailenizi ziyarete gitmek, hayatınızı devam ettirebilmek için çalışmak, arkadaşlarınızla sohbet etmek, paylaşım yapmak, alışveriş yapmak kaygı seviyenizi artırdığından bu faaliyetlerden uzaklaşır kendi dünyanıza kapanırsınız. Agorafobi depresyon, alkol veya bağımlılık yapan madde kullanımına yol açabilir.Günden güne çaresiz bitkin ve yorgun hissedebilirsiniz.Her atakta bu son diye düşünebilirsiniz, fakat korktuğunuz durumlardan ne kadar kaçınırsanız kaygı da o kadar artma eğilimindedir. Zamanla bu durumlara karşı sürekli tetikte olmak, vücudunuzu yorabilir ,kronik yorgunluk ve fiziksel hastalıklara yol açabilir. 

Agorafobi Semptomlarını Yönetmek için ipuçları 

● Yardım istemek ve ortaya çıkan tedavi planını takip etmek. Kaygı durumunuzun geçmesini beklemenin bir faydası olmadığını ve agorafobinin tüm hayaınızı kuşattığının farkına varmanız durumunda profesyonel bir ruh sağlığı uzmanından destek almak için gecikmemelisiniz. 

● Gevşeme teknikleri uygulamak.Nefes alma egzersizleri gibi günlük yaşamınızda sizi rahatlatan başka tekniklerde deneyebilirsiniz. 

● Düzenli egzersiz yapmak.Düzenli egzersiz hem ruh sağlığınıza hemde vücut sağlığınıza iyi gelir. 

● Sağlıklı Beslenmek.Sağlıksız yağlı,baharatlı, kimyasal içerikli gıdalar sadece vüct sağlığınız değil ruh sağlığınızı da etkiler.Sağlılı beslenmek size her yönden daha zinde bir yaşam sağlar. 

● Gazlı içecekler de dahil olmak üzere alkol veya kafein içeren içeceklerden kaçınmak 

Agorafobiyle Baş Etmenin Yolları 

Aşağıda bahsedilen methodlar Agorafobik bireylerin deneyimlerinden elde edilmiştir. 

Anlayanlara açıl. Bazı insanların sahip olduğunuz aynı bozukluğa sahip olduğunu bilmek ve bununla nasıl başa çıktıklarını öğrenmek, iyileşme sürecinde size yardımcı olacaktır.. 

Bir kitap veya dergi okuyun.Kitaplar size başka bir dünyanın kapılarını açar. Başka bir dünyada kaybolmak, bu dünyadaki kaygılarınızdan sizi uzaklaştırabilir. Elinizde kafa yorabileceğiniz ,hayal edebileceğiniz, kurgularına kapılabileceğiniz bir uğraşın olması sizi kaygılarınızdan uzaklaştırabilir. 

Müzik. Kendinizi müziğin sakinleştirici varlığıyla çevrelemek ve hayatın stresinden uzaklaşmak için kulaklığınızı yanınızda taşıyabilirsiniz. 

Karamsarlığa kapılmayın. Agorafobik olmadan önceki hayatınızı tekrar gözden geçirin. Geçmişte hasta olmadığınız veya endişeyle mücadele etmediğiniz tüm zamanları tekrar düşünün.yeniden o günlere kavuşabilme umudunuza sıkıca sarılın. 

Gülmek. Her gün gülmek için sebepler üretin kendinize. Sizi güldüren bir şey bulduğunuzda, gülmekten geri durmayın. Gülmek doğal anideprasandır. 

Bir program yapın. Temizlik yapmak, okumak, yeni bir hobiye başlamak veya eski bir hobiye devam etmek gibi günlük yapılacak şeylerin bir listesini yapın.Bu listeye bağlı kalarak gününüzü dolu dolu yaşayın. 

Affet ve unut. İster kendinize ister başkalarına yönelik olsun, suçluluğu bırakın. Geçmişi Unutarak bundan sonraki hayatınıza odaklanın. 

Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Kendinize odaklanın.Her İnsanın psikolojik olarak taşıyabileceği yük miktarı farklıdır. Kendinizi küçümsemeyin ve istediğiniz zaman başarabileceğiniz onlarca şeye bir göz atın. 

Tedavi 

Psikoterapi, hedefler belirlemek ve kaygı belirtilerinizi azaltmak için pratik beceriler öğrenmek için bir terapistle çalışmayı içerir. Bilişsel davranışçı terapi, agorafobi de dahil olmak üzere anksiyete bozuklukları için en etkili psikoterapi biçimlerinden biridir. Genellikle kısa süreli bir tedavi olan bilişsel davranışçı terapi, kaygıyı daha iyi tolere etmek, endişelerinize doğrudan meydan okumak ve kaygı nedeniyle kaçındığınız faaliyetlere kademeli olarak geri dönmek için size belirli becerileri öğretmeye odaklanır. Bu süreç boyunca, katettiğiniz yoldaki başarılarınız ile orantılı olarak semptomlarınız iyileşir. 

Bu süreç içerisinde kendinizi daha iyi tanıyarak ,korklarınızla yüzleşerek aşağıdaki sorulara cevap bulabilirsiniz; 

● Panik atağı veya panik benzeri semptomları hangi faktörler tetikleyebilir ve bunları daha da kötüleştiren nedir? 

● Anksiyete belirtileriyle nasıl başa çıkılır ? 

● Sosyal durumlarda kötü şeylerin olma olasılığı gibi endişelerinize doğrudan 

meydan okumanın yolları? 

● Kaygılandırıcı durumlarda kalırsanız kaygınızı nasıl yönetebilirsiniz? 

● Korku ve endişeye neden olan yer ve durumlarla güvenli bir şekilde yüzleşmek

İstenmeyen davranışlar nasıl değiştirilir?

Agorafobi nedeniyle evinizi terketmek size zor gelebilir. Psikologmerkezi size online terapi imkanı sağlar. Agorafobinin dünyanızı küçültmesine izin vermeyin.Tedavinin olmadığı durumlarda Agorafobinin yaşam boyu sürdüğü durumlar gözlemlenmiştir.Sizde Psikolog Merkezi üzerinden ruh sağlığı uzmanlarından destek alarak Agorafobiyi yenebilirsiniz.

Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#agoraphobia #√ terapisi #agorafobi #agorafobik #agorafobisemptomları
Benzer Yazılar
Fobi Nedir?
#fobi #tripofobi
07 Eylül, 2022
Fransızcadan türemiş olan fobi kelimesi, sözcük anlamı olarak bir kişinin, belli başlı objelere veya durumlara karşı duyduğu, kaygılı, baskılı, olağan dışı ve hastalık derecesine varacak biçimde güçlü korkudur.
Agorafobi Nedir? Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
#agorafobi #anksiyete
24 Ağustos, 2022
Agorafobi, bir yerde kapana kısılmış gibi hissetme durumunda duyulan yoğun korku hissetme durumudur. Agorafobi, ciddi anksiyete bozukluklarından birisidir. Agorafobisi olan kişiler günlük hayatlarında önemli sorunlar yaşarlar.
Temel Fobik Bozukluklar
#agorafobi #fobikbozukluklar
23 Eylül, 2021
Klasik anlamda fobi, normalde korkulmayacak belirli bir durum ya da belli bir nesne ile karşılaşınca ortaya çıkan korkudur. Hasta bu durum ya da bu nesne karşısında bu denli korkulmayacağını bilir, korkusunu anlamsız, yersiz bulur. Fakat yine de korktuğu nesne ya da durumdan kaçınır. Bunlardan ba...
Fobi Nedir?
#fobi #tripofobi
07 Eylül, 2022
Fransızcadan türemiş olan fobi kelimesi, sözcük anlamı olarak bir kişinin, belli başlı objelere veya durumlara karşı duyduğu, kaygılı, baskılı, olağan dışı ve hastalık derecesine varacak biçimde güçlü korkudur.
Agorafobi Nedir? Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
#agorafobi #anksiyete
24 Ağustos, 2022
Agorafobi, bir yerde kapana kısılmış gibi hissetme durumunda duyulan yoğun korku hissetme durumudur. Agorafobi, ciddi anksiyete bozukluklarından birisidir. Agorafobisi olan kişiler günlük hayatlarında önemli sorunlar yaşarlar.
Temel Fobik Bozukluklar
#agorafobi #fobikbozukluklar
23 Eylül, 2021
Klasik anlamda fobi, normalde korkulmayacak belirli bir durum ya da belli bir nesne ile karşılaşınca ortaya çıkan korkudur. Hasta bu durum ya da bu nesne karşısında bu denli korkulmayacağını bilir, korkusunu anlamsız, yersiz bulur. Fakat yine de korktuğu nesne ya da durumdan kaçınır. Bunlardan ba...