1. Blog
  2. Nasıl Mutlu Olurum? Mutluluğun Püf Noktaları!
13 Şubat, 2023

Nasıl Mutlu Olurum? Mutluluğun Püf Noktaları!

Zaman zaman kendimizi üzgün hissettiğimizde “Acaba ben nasıl mutlu olurum ?” diye kendimize veya çevremize sorduğumuz ve mutlu olmanın yollarını araştırdığımız zamanlar olmuştur.Maddi olarak satın alamayacağımız mutluluk, elde edildiğinde maddi olandan daha fazla değerlidir aslında. Mutlu insanlar..

Nasıl Mutlu Olurum?

Zaman zaman kendimizi üzgün hissettiğimizde “Acaba ben nasıl mutlu olurum ?” diye kendimize veya çevremize sorduğumuz ve mutlu olmanın yollarını araştırdığımız zamanlar olmuştur.Maddi olarak satın alamayacağımız mutluluk, elde edildiğinde maddi olandan daha fazla değerlidir aslında. Mutlu insanlar kendilerini daha özgüvenli hisseder ve kendisiyle daha barışık bir şekilde hareket ederler. Bu hem onların bireysel yaşantısına hemde sosyal çevresiyle kurduğu ilişkilere yansımaya başlar. Mutsuzluk duygusu da bireyin olaylar karşısında mücadele etme hevesini minimize eder ve hayat enerjisini belirli bir süreden sonra düşürmeye başlar. Mutlu insanlar hayatla barışık bir şekilde yaptıkları işlerden daha fazla verim alırlarken mutsuz insanların yaptığı işlerde memnun olamamasından veya duygularını davranışlarına yansıtamamalarından ötürü yaptıkları işlerden de daha az verim almaya başlarlar. Sabah uyandığınızda kendinizi mutlu hissediyorsanız bu sizin gün içerisinde ki enerjinize de yansımaya başlar. Veya gün ortasında sizi mutlu eden bir haber aldığınızda bu günün diğer geri kalanında da size enerji vermeye başlar. Bu bazı zamanlar işinizden aldığınız bir terfi haberi olabilir bazı zamanlar üniversiteden aldığınız başarılı bir not olabilir bazı zamanlar çocuğunuzun güzel bir başarı elde etmesi olabilir. Bireylerin mutlu oldukları durumlar ve olaylar farklılık gösterebilmektedir. Bazı durumlarda yaptığınız işin beğenilmesi sizi çok mutlu ederken bazı durumlarda sizin işinizi güzel yapmanız bir başka insanı çok mutlu edebilir. 

Mutluluğun Anahtarının Sizde Olduğunu Unutmayın

Mutluluğun anahtarı tamamen sizin elinizde olduğunu unutmayın. Bazı durumlarda anahtarı nereye koyduğumuzu unuttuğumuz durumlar olabilir. Mutlu olmanın yollarını yöntemlerini aradığımız kendimizi üzgün hissettiğimiz zamanlarımız olabilir. Hatta bazı zamanlar olur ki bir daha mutlu olamayacağımızın hissini taşımaya başlarız. Aslında durum biraz farklıdır. Mutluluk duygusunun anahtarı hep sizin elinizdedir ve mutlu olmak size ve olayları nasıl yorumladığınıza ve kendinize bunu nasıl yansıttığınıza bağlıdır. Başınıza gelen ve sizi derinden etkileyen olaylarla mücadele etmenin yöntemlerini öğrenebilir böyle durumlarda psikolojik destek alarak kendinize daha farklı ve geniş bir pencereden bakmayı sağlayabilirisiniz. Bazı durumlarda olayların üst üste gelmesi veya olumsuz şeylerin sizi üzmesi bardağın dolu tarafından bakmanızı engelleyebilir. Fakat o bardağın diğer tarafı doludur.Bunu unutmamanız ve hep kendinize hatırlatmanız gerekir. Mutlu olmak için bardağın diğer tarafını görmek için çabalayın. Bu sizin olaylar karşısında daha mutlu olmanızı sağlayacaktır.  

Mutlulukla ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Emre AYDOĞAN
Uzman Psikolog
Emre AYDOĞAN
Online 45 dk 500
Remziye SAİTOĞLU
Uzman Psikolog
Remziye SAİTOĞLU
Online 50 dk 850
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Büşra YILDIRIM
Psikolojik Danışman
Büşra YILDIRIM
Online 50 dk 650
Merve Ece KAYHAN
Uzman Klinik Psikolog
Merve Ece KAYHAN
Online 50 dk 650
Merve ÜNAL
Psikolojik Danışman
Merve ÜNAL
Online 50 dk 889
Sueda ULUDAĞ
Psikolojik Danışman
Sueda ULUDAĞ
Online 50 dk 600
Ayça DİETSCH
Uzman Psikolog
Ayça DİETSCH
Online 45 dk 600
Mine ÖZ ELPEZE
Psikolojik Danışman
Mine ÖZ ELPEZE
Online 50 dk 800
Rabia YILDIRIM
Psikolojik Danışman
Rabia YILDIRIM
Online 50 dk 500

Kendinize ve Sevdiklerinize Vakit Ayırın

  

Kendinize değer vermek ve kendinize iyi gelecek aktivitelere katılmak sizi motive edecektir. Hayatınızda size hayat enerjisi verecek ve size iyi gelecek planlamalar yapın. Bu bazen eşinizle birlikte bir tatile gitmek olabilir bazen sevdiğiniz bir mekanda sevdiğiniz bir tatlıyı yemek olabilir. Spor yapmak ve kendi ilgi alanlarınıza göre kendinize vakit ayırmak hem ruh sağlığınız açısından sizi negatif duygulardan uzaklaştıracak hemde sizin sağlıklı bir şekilde verimli bir vakit geçirmenize yardımcı olacaktır. Sevdiklerinizle vakit geçirmek de aynı zamanda sizin mutlu olmanızı sağlayacak bir diğer adımdır. Bazen çok bunaldığınız bir günün ardından sevdiğiniz ve değer verdiğiniz bir insanın size gününüzün nasıl geçtiğini sorması sizi mutlu edecektir. Sevdiklerinizle sağlıklı bir iletişim kurduğunuz her zaman dilimi sizin ve mutluluğunuz için değerli bir zaman dilimidir. İş yoğunluklarınız ve çalışma takviminizi kendinize ve sevdiklerinize zaman ayıracak bir şekilde planlayın. Sürekli bir şekilde iş hayatına veya yaptığınız çalışmalara odaklanmak verimlilik oranınızı azaltacaktır. Böyle durumlarda kendinizle veya sevdiklerinizle vakit geçirmek hem sizin haftalık olarak daha zinde kalmanızı sağlayacak hemde bir sonraki haftaya daha motive olmuş bir şekilde odaklanmanıza yardımcı olacaktır. 

Yaptığınız İşi Severek ve İsteyerek Yapın

Yaptığınız işi severek ve isteyerek yapmak sizin daha mutlu ve pozitif olmanızı sağlayacaktır. Bunu sadece meslek olarak değerlendirmeyin. Bu ev içerisinde yaptığınız bir iş olabilir okulda yaptığınız bir çalışma olabilir iş hayatında sunduğunuz bir seminer olabilir. Sahip olduğunuz sorumluluklar sizin ilgi alanınızla uyumlu bir şekilde gelişiyorsa yaptığınız işe karşı olan ilginiz ve bağınız daha fazla güçlü olacaktır.. Böylece hem yaptığınız işten daha fazla zevk almaya başlarsınız hemde yaptığınız işte daha fazla başarılı olursunuz. Başarılı bir şekilde sorumluluklarınızı ve yaptığınız işi teslim ediyor olmak sizi daha fazla mutlu edecektir. Kendinizi tanıyarak hangi işlerin sizi mutlu ettiğini tespit etmeye çalışın. Örneğin bir sunum dosyası hazırlamak size keyif ve mutluluk vermiyor olabilir. Fakat sunum dosyasını sunmak ve bir şeyler anlatmak size daha fazla keyif ve mutluluk veriyor olabilir. Bu şekilde size hangi işlerin mutluluk verdiğini hangi işlerin daha az mutluluk verdiğini belirleyerek size mutluluk veren işlere daha fazla yönelebilirsiniz. 

Sahip Olduğunuz Şeylere Odaklanın

Sahip olduğunuz şeylere odaklanmak sahip olmadığınız şeylere odaklanmaya göre size daha fazla mutluluk verecektir. Çok iyi bir kaleme sahip olmayabilirsiniz.Veya elinizde mevcut bulunan kalemin çok daha iyisini başka insanlarda görüyor olabilirsiniz. Sahip olmadığınız bir şeye odaklanmak ve başkalarıyla kendinizi bu alanda karşılaştırmak sahip olduklarınızı daha değersiz görmenize sebep olacaktır. Hatta çoğu zaman elinizdekini de kıymetsiz bulup bunu kendi gözünüzde küçültmeye başlayacaksınız. Böyle bir durumda elinizdeki mevcut durumlara ve koşullara odaklanmak sahip olduklarınızın değerini ve kıymetini bilmek size daha iyi gelecektir. Sahip olduklarınızın değerini anlamak ve sahip olduklarınıza kıymet vermek elinizdekini daha değerli kılacaktır. 

Çevrenizde Sizi Olumlu Yönde Etkileyecek İnsanlar Seçin!

Çevredenizdeki insanlar sizin davranışlarınızın ve fikir dünyanızın şekillenmesinde önemli bir rol oynarlar. Çevrenizdeki insanların sürekli bir şekilde negatif şeyler düşünmesi ve size olayları negatif bir şekilde yansıtması gün içerisinde sizinde enerjinizin düşmesine sebep olacaktır. Eğer çevrenizdeki insanlar olumlu bir şekilde olaylara bakıyorsa ve size olumlu yönde farklı bakış açıları sunuyorsa bu da sizin olaylara daha olumlu taraftan bakmanıza sağlayacaktır. Hepimiz hayatta bir çok mücadeleler veriyor ve belirli zorlukların üstesinden geliyor olabiliriz. Eğer yanınızdaki insan karamsarlığı veya olumsuz düşüncelere kapıldıysa sizin aydınlık tarafı ona gösterebiliyor olmanız lazım. Ama siz de yanınızdaki insanla beraber karamsarlığa düşerseniz bu hem sizi hemde karşınızdaki insanı olumsuz etkileyecektir.  Kendiniz geliştirmeyi seven ve başarılı insanlarla bir arada olursanız zamanla sizde eksiklerinizi geliştirmeye çalışacak ve bu yönde çaba sarf ettiğinizi görecekseniz. Bu yüzden çevrenizdeki insanların sizde oluşturduğu etkiler sizin hayatınızda oldukça belirleyici roller oynamaktadır. Çevrenizdekilerin olumsuzluklar karşısında nasıl mücadele etmesi gerektiğini bilmesi, sizin zayıf yanlarınızı güçlendirmesi ve sizin sosyal ve bireysel anlamda gelişiminiz için size yardımcı olması sizi daha mutlu ve pozitif kılacaktır. 

Mutsuzluk Bir Çok Psikolojik Rahatsızlığı Tetikler

Mutsuzluk kişide bir çok psikolojik rahatsızlığında meydana gelmesine sebep olmaktadır.Mutsuz bireyler zamanla kendini kalabalık ortamlardan uzak tutmak isterler. Yalnızlaşırlar, fikirlerini rahat bir şekilde ifade edemezler ve sosyal ortamlardan olabildiğince kendilerini uzak tutmaya çalışırlar. Bu tür bireylerde panik atak, kaygı bozuklukları, ileri düzeyde depresyon, öfke patlamaları ve stres bozuklukları gözlemlenilen psikolojik rahatsızlıklardandır. Böyle bir durumda bireyin uzman bir psikologdan destek alması onun için en doğru ve etkili çözüm olacaktır.

Ceyda Başarır
Uzman Psikolog
#mutluluk #mutlulukpsikolojisi
Benzer Yazılar
Serotonin Nedir? Ne İşe Yarar? Serotonin Eksikliği
#serotonin #mutluluk
05 Ekim, 2022
Serotonin, mutluluk hormonu olarak da bilinen önemli bir nörotransmitterdir. Serotonin hormonu, duygu durum ve davranışlar üzerinde etki gösteren kimyasal bir tür habercidir. Halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinmektedir. Tıp dilinde ise 5-hidroksitriptamin (5-HT) olarak bilinir.
Mutlu Evliliğin Psikolojik Formülü
#mutluluk #evlilik
15 Kasım, 2021
Mutlu bir bir yuvaya sahip olmak, evliliklerini mutlu bir şekilde devam ettirmek çiftlerin yuva kurarken en büyük arzu ve isteklerinden biridir. Toplumun devamlılığını sürdürmek için aile olmak toplum için en önemli yapı taşlarından bir tanesidir. Aile olurken dikkat edilmesi gereken bir takım k...
Serotonin Nedir? Ne İşe Yarar? Serotonin Eksikliği
#serotonin #mutluluk
05 Ekim, 2022
Serotonin, mutluluk hormonu olarak da bilinen önemli bir nörotransmitterdir. Serotonin hormonu, duygu durum ve davranışlar üzerinde etki gösteren kimyasal bir tür habercidir. Halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinmektedir. Tıp dilinde ise 5-hidroksitriptamin (5-HT) olarak bilinir.
Mutlu Evliliğin Psikolojik Formülü
#mutluluk #evlilik
15 Kasım, 2021
Mutlu bir bir yuvaya sahip olmak, evliliklerini mutlu bir şekilde devam ettirmek çiftlerin yuva kurarken en büyük arzu ve isteklerinden biridir. Toplumun devamlılığını sürdürmek için aile olmak toplum için en önemli yapı taşlarından bir tanesidir. Aile olurken dikkat edilmesi gereken bir takım k...