1. Blog
  2. Neden Aşk Acısı Çekeriz?
14 Şubat, 2023

Neden Aşk Acısı Çekeriz?

Aşk acısı ayrılıklardan sonra ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise karşılıksız bir aşka tutulduğumuzu fark ederiz. Bu tür durumlarda karşı taraftan beklediğimiz ilgiyi alamayız. Bu yüzden yaşamış olduğumuz aşk acısı bizi oldukça derinden etkiler. Ayrılık sürecinde ortak ayrılıklar da acı verir. Anca...

Neden Aşk Acısı Çekeriz?

Aşk acısı ayrılıklardan sonra ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise karşılıksız bir aşka tutulduğumuzu fark ederiz. Bu tür durumlarda karşı taraftan beklediğimiz ilgiyi alamayız. Bu yüzden yaşamış olduğumuz aşk acısı bizi oldukça derinden etkiler. Ayrılık sürecinde ortak ayrılıklar da acı verir. Ancak terk edilen olmak… Bu terk edilen kişi için daha fazla aşk acısı çekecek demektir. Çünkü vazgeçilen kişi olmuştur. Vazgeçilmek herkesi derinden etkiler. Bu yüzden ayrılık sonrası yaşanan durumlarda yas tepkiler ortaya çıkar. Çünkü vazgeçilmek kişide derin bir acı ortaya çıkarır. Beraberliğin bittiğini kabul etmek kişiyi oldukça zorlar. Bazı durumlarda öfke, kaygı, depresyon gibi belirtiler ortaya çıkar. Gelin aşk acısı nedir daha detaylı ele alalım. Neden aşk acısı çekeriz sorusunu hepimiz merak ederiz. Ayrılık normal bir süreçtir. Bu yüzden çekilen aşk acısı da normal bir duygudur. Çünkü uzun süreli bir beraberlik söz konusu. Belki de günün büyük bir kısmını onunla geçirdiniz. Hayatınızda önemli olan konuları sadece ona anlattınız. Bir anda kendimizi yalnız hissederiz. Bu yüzden ayrılıktan sonra kişi kendini mutsuz hisseder. Mutsuzluğa sebep olan durum ise dopamin, serotonin ve oksitosin düzeyinin azalmasıdır. Var olan hormonların azalması kişinin kendisini depresif ve mutsuz hissetmesine neden olur. Bu süreç içerisinde kişi alkol kullanmaya yönelebilir. Diğer yandan uyku ve iştah düzeni değişir. Hem kendini yalnız hissetmesi hem de hormonlarda var olan değişim kişinin aşk acısı çekmesine neden olur. 

Aşk Acısı Nasıl Geçer?

 

Aşk acısı nasıl geçer sorusuna psikolog ve psikolojik danışmanlar genelde benzer yanıtlar verir. Belki çok klasik gelecek ama birinci öncelik zamandır. Diğer yandan eğer ki ayrılık süreciyle baş edemediğinizi fark ediyorsanız mutlaka terapi desteği alın. Ayrılık sonrası yaşadığınız üzüntü ve mutsuzluk ilk altı ay boyunca normal kabul edilir. Ancak bu süre artıyorsa bu konuda terapi desteği almanız gerekir. Yas süreciyle ayrılık sürecinin benzer olduğunu daha önce ifade etmiştik. Bu yüzden öncelikle kendinize zaman tanıyın. Uzun süredir tanıdığınız, elini tuttuğunuz birini artık görememek acı verir. Hatta terk edilen kişi sizseniz bu acı daha da artar. Çünkü tercih edilmediğinizi fark edersiniz! Sizi asıl üzen şey aslında budur. Diğer yandan “farklı insanlarla konuşmak acınızı hafifletir” düşüncesi yanlıştır. Acınızı yaşamadan ya da kabul etmeden farklı ilişkilere yolculuk etmek size daha da fazla zarar verir. 

Aşk acısı ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Elif TÜTÜNCÜ
Psikoterapist
Elif TÜTÜNCÜ
Online 45 dk 850
Yaren CANBOLAT
Psikolog
Yaren CANBOLAT
Online 50 dk 500
Ezgi ERGİNAR
Uzman Klinik Psikolog
Ezgi ERGİNAR
Online 50 dk 1200
Betül ASLAN
Uzman Psikolog
Betül ASLAN
Online 45 dk 800
Öznur YÜCEER
Uzman Klinik Psikolog
Öznur YÜCEER
Online 45 dk 500
Ayşe ÖZKAN
Psikolog
Ayşe ÖZKAN
Online 45 dk 700
Hidayet ÇALIŞKAN
Psikolog
Hidayet ÇALIŞKAN
Online 45 dk 1499
Ezgi ÖZTÜRK
Uzman Psikolog
Ezgi ÖZTÜRK
Online 50 dk 500
Seba SİMAV
Psikolojik Danışman
Seba SİMAV
Online 50 dk 500
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850

Aşk Acısı Nasıl Unutulur?

Aşk acısı nasıl unutulur sorusuna psikoloji alanında verilen yanıtlar benzerdir. İnsanlar çocuklukta oluşan bağlanma stillerine göre yetişkinlik ilişkilerini ortaya koyar. Bu noktada bağlanma stiline bakmak gerekir. Eğer ki kaygılı bağlanma stiline sahipseniz büyük ihtimalle sevgilinize mesaj atmaya devam edersiniz. Sürekli onu düşünür, merak edersiniz. O gittikten sonra sürekli iletişim kurmak istersiniz. Hatta arkadaş çevrenizden onunla ilgili bilgi almak istersiniz. Ancak bu tür beklentiler size daha fazla acı verir. Bu yüzden aşk acısına ne iyi gelir sorusuna yanıt bulmaya çalışın. Evet, ayrılık acı verir. Eğer ki içinde bulunduğunuz süreç size zarar veriyorsa ve aşk acınızla baş edemiyorsanız mutlaka terapi desteği alın. Diğer yandan güvenli bağlanan kişiler ortalama düzeyde bir ayrılık acısı çeker. Evet, çökkünlük yaşar. Depresif hisseder. Bütün bunlar normal duygulardır. Çünkü hayatınızın akışına ters bir durum ortaya çıkmıştır. Bu noktada arkadaşlarınızla duygunuzu paylaşmanız size yardım eder. Diğer yandan günlük tutmak ya da rutin yürüyüşe çıkmak da size iyi gelir. 6 aydan uzun süren aşk acısı durumlarında terapi desteği sizin bu acınızın anlamını ortaya çıkaracaktır. 

Aşk Acısına Ne İyi Gelir?

Aşk acısına ne iyi gelir sorusuna sanırım önceki yazılarda yanıt verdik. En iyi gelen şey online terapi desteği. Çünkü terapi kendinize yapacağınız en büyük yatırımdır. Farklı platformlarda gördüğünüz “aşk acısına iyi gelen dört şey” gibi yazılara lütfen dikkat etmeyin. Her bireyin yaşadığı acı kendisine hastır. Her acı ve üzüntü bireyseldir. O yüzden ortak bir reçeteden söz etmek mümkün değil. Ancak bazı kıstaslardan bahsedebiliriz. Örneğin sürekli olarak ondan haber almayı sonlandırın. Eğer ki evde ortak eşyalar varsa bunları ortadan kaldırın ya da geri verin.

Diğer taraftan ayrılığı yüz yüze gerçekleştirin. Yüz yüze yapılan ayrılıklar sizin umutlanmanıza da engel olur. Çünkü mesajla ya da telefonla yapılan ayrılıklarda hep bir umut söz konusudur. Diğer bir önemli nokta ise uyku düzeninize dikkat etmeniz. Uykunuzu kaçıran sebepleri listeleyin. Evet, ayrılık hayatınızda bir boşluğa sebep olur. Bu boşluğun anlamını sorgulayın. Eğer ki uyku ve iştah düzeninde çok değişim söz konusuysa mutlaka ilaçlı destek alın. Çünkü uyku ve iştah sizin hayatınızı devam ettirmeniz için öncelikli koşullar. Diğer yandan yoğun miktarda alkol kullanımının önüne de geçmeniz gerekir. 

Aşk Acısı ve Depresyon 

Aşk acısı ve depresyon süreci beklenen bir süreçtir. Yas sürecinde de olduğu gibi bir inkar, öfke ve suçlama süreci ortaya çıkar. Artık ayrılık kesin olunca kişi kendisini depresif hisseder. Ayrılık da evlilik de aslında insana dairdir. Bu yüzden ayrılık süreciyle nasıl baş ettiğimizi sorgulamamız gerekir. 

Aşk acısı çekmek ayrılıklarla nasıl baş ettiğimizi bize gösterir. Büyük ihtimalle bir ölümle karşılaştığınızda da benzer tepkiler veriyorsunuz. Bu noktada konu bizi tekrardan bağlanma stillerine götürür. Kendinizi ayrılığa ve ilişkinin devam etme sürecine nasıl hazırladığınız bu yüzden bizim için önemli. Kendinize şu soruları sorun; 

Bu ilişkinin benim için anlamı nedir? 

İlişki bende neyi tamamlıyor? 

İlişkim bitti evet, biterken benden neler götürdü? 

İlişkiden giden şeyleri nasıl telafi edebilirim? 

Önceden ayrılıklarla nasıl baş ediyordum? 

Şimdi nasıl baş ediyorum? 

Bu ayrılığın diğer ayrılıklardan farkı ne? 

Az da olsa duygularımı kontrol ettiğim neler var? 

Çevremden neler duymak istiyorum? 

Aşk Acımı Unutamıyorum

Aşk acımı unutamıyorum diyorsanız size kötü bir haberim var. Yaşadığınız acıyı unutmanız mümkün değil. Sadece farklı şekilde hatırlarsınız. Unutmak diye bir şey aslında pek mümkün değil. Sadece biraz zorlamanız gerekir. İlkokul numaranız nedir diye sorsam size? Büyük ihtimalle hemen aklınızda canlandı. Örneğin benim 119’du. Aradan seneler geçmesine rağmen hatırlıyorum. Bu yüzden hayatınızda yer kaplayan ve size başlardan iyi gelen birini unutmanız mümkün değil. Adını hatırlarsınız. Yaşattığı duyguları hatırlarsınız. Bu yüzden aşk acımı unutamıyorum ya da aşk acısı nasıl unutulur sorusundan ziyade nasıl kabul ederim sorusunu kendinize sorun. Bir ayrılık yaşandı ve bunu kabul etmeniz gerekir. Kabul etme sizin kendinizi daha iyi hissetmenize yardım eder. Bu yüzden nasıl unuturum diye kendinizi zorlamayın. Hafıza kaybıyla ilgili bir şey olmadığı sürece unutmak da pek mümkün olmayacaktır.  

Aşk Acısına İyi Gelen Yöntemler 

Aşk acısına iyi gelen yöntemler sorusunu merak ediyorsunuz, biliyorum. Bununla ilgili birkaç başlık ifade etmemiz gerekirse; 

Terapi desteği alın 

Size acı hissettiren durumları sorgulayın 

Meditasyon yapın 

Çok güvendiğiniz bir kişiyle duygularınızı paylaşın 

Uyku ve iştah düzeninize dikkat edin. 

Emin olmadan yeni bir ilişkiye başlamayın 

Yürüyüş yapın 

Gerekirse tatile çıkın 

Eski partnerinize dair eşyalara veda edin! 

Sosyal medya üzerinden takip etmeyi bırakın. 

Arkadaşlarınızın size haber getirmesine müsaade etmeyin. 

İlişkinizin bitmesine ilişkin sorumluluğunuzu fark edin! 

Eğer sizinle ilgili bir konu varsa sonraki ilişkiler için düzenlemeye çalışın. 

Eğer ki aşk acısı çekiyorsanız ve bunun bitmeyeceğini düşünüyorsanız psikologmerkezi.com adresinden yas, ayrılık, ilişki konusunda çalışan online psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi desteği alabilirsiniz. 

Melike Şura ENTEZ
Uzman Psikolog
#aşkacısı #ayrılıkacısı
Benzer Yazılar
Aşk Acısı
#aşk #aşkacısı
25 Ekim, 2021
Aşk acısının sonunda, ortaya çıkan ruhsal yaralanma hissi (acı çekmek, efkarlanmak vb.), kızgınlık öfke gibi hisleri yaşamak normaldir ve beklenen durumlardır. Ayrıca, genelde bunların yaşanma nedeni, ayrılık sonrasında kişilerin hayatta ne yapacağını bilememesi durumdan dolayı kaynaklanmaktadır....
Aşk Acısı
#aşk #aşkacısı
25 Ekim, 2021
Aşk acısının sonunda, ortaya çıkan ruhsal yaralanma hissi (acı çekmek, efkarlanmak vb.), kızgınlık öfke gibi hisleri yaşamak normaldir ve beklenen durumlardır. Ayrıca, genelde bunların yaşanma nedeni, ayrılık sonrasında kişilerin hayatta ne yapacağını bilememesi durumdan dolayı kaynaklanmaktadır....