1. Blog
  2. Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?
09 Şubat, 2023

Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

Günlük hayatta her alanda stres ile karşılaşabilirsiniz. Yine de stres yönetimini sağlayabilirseniz stresin sizi yönetmesine izin vermezsiniz. Eğer stres konusunda problem yaşıyorsanız ve günlük yaşamınızın stres nedeniyle kötü etkilendiğini düşünüyorsanız her türlü stres etmeni hakkında psikoloğa

Stres nedir?

Günlük hayatta her alanda stres ile karşılaşabilirsiniz. Yine de stres yönetimini sağlayabilirseniz stresin sizi yönetmesine izin vermezsiniz. Eğer stres konusunda problem yaşıyorsanız ve günlük yaşamınızın stres nedeniyle kötü etkilendiğini düşünüyorsanız her türlü stres etmeni hakkında psikoloğa danışmaktan çekinmemelisiniz. İş yaşamı, gündelik hayat, ekonomik imkanlar, aile içi ilişkiler ya da romantik ilişkiler kimi zaman sizi yıpratır. Tüm bu durumlar sebebiyle farklı alanlarda yaşadığınız stres ise diğer alanlara yansır. İşte günlük hayatınızın stresin pençelerinde kalmasını istemiyorsanız ve stresin sizi yönetmesinden korkuyorsanız stres yönetimi sayesinde stres yaratan etmenlerden uzak kalıp bu enerjiyi farklı alanlara yönlendirebilirsiniz.

Stres Yönetimi Nedir?

Genellikle stres yönetimi, stres etmenlerinden bir kaçış sağlamaz. Stres etmenleri zaten orada durur ancak siz, stres yaratan durumlar içerisinde panik yapıp işleri savmak yerine enerjinizi doğru alanlara yönlendirebilirsiniz. Örneğin iş alanında bir stres etmeni olduğunu farz edelim. Bu durum eğer stres yönetimi yoksa işinizi yapmanızı engeller, sizi gerer ve işinize odaklanırken problemler yaşamanıza sebep olur. Eğer stres yönetimi konusunda destek aldıysanız bu durumda stres hissettiğiniz anlarda işinize odaklanmak için belli koşulları yerine getirmeniz ve sonrasında aynı verimliliğiniz ile işinize odaklanarak devam etmeniz mümkün olabilir. Temelde stres yönetiminin stresi görmezden gelmek olduğu kanısı yaygındır ancak durum bundan ibaret değildir. Stres yönetimi sırasında stres etmenleri ile yüzleşilir ancak onlar görmezden gelinmez. Tüm bu stres yaratan durumlara karşı yine de işlerin gerçekleştirilebilme gücü gösterilir. 

Stres yönetimi ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Emre AYDOĞAN
Uzman Psikolog
Emre AYDOĞAN
Online 45 dk 500
Ayşe ÖZKAN
Psikolog
Ayşe ÖZKAN
Online 45 dk 700
Muhammed ALBAYRAK
Psikolog
Muhammed ALBAYRAK
Online 45 dk 750
Okan DOĞANER
Psikoterapist
Okan DOĞANER
Online 50 dk 650
Elif TÜTÜNCÜ
Psikoterapist
Elif TÜTÜNCÜ
Online 50 dk 850
Seval PEKER SAYIT
Psikolog
Seval PEKER SAYIT
Online 40 dk 700
Beyza UZUNÇAR
Uzman Klinik Psikolog
Beyza UZUNÇAR
Online 50 dk 600
İlayda ALTAN
Psikolog
İlayda ALTAN
Online 50 dk 500
Nilgün BÖLÜKBAŞI
Uzman Psikolog
Nilgün BÖLÜKBAŞI
Online 45 dk 700
Vahid ŞALÇİNİ
Psikolojik Danışman
Vahid ŞALÇİNİ
Online 40 dk 599

Stres Yönetimi Neden Gerekir?

Günlük yaşamın her alanında etkisini gösterebilen stres, farklı alanlara yoğunlaşılarak giderilmesi gereken bir durumdur. İnsan aslında her konudan dolayı strese girebilir. Olumlu durumlarda bile stres yaşayabilirsiniz. Bu sebeple de stres yönetimi sağlamanız, her alanda sağlıklı bir günlük yaşam geçirmeniz için gerekir. İlişkilerde, iş ve okul yaşamında ya da günlük hayatınızın herhangi bir noktasında stres yaşayabilirsiniz. Bu durumda işte yaşadığınız stres, ev içerisindeki yaşantınızı da etkiler. Benzer şekilde gün içerisinde tanık olduğunuz bir olaydan dolayı da strese maruz kalabilirsiniz. Bu durumda günlük hayatta maruz kaldığınız stres de okul başarınıza etki edebilir. Her alanda strese maruz kalabilirsiniz. Örneğin ev taşıma durumu, insanda strese neden olur. Her ne kadar hayallerinizdeki evi satın almış ve oraya tanışacak olsanız bile stres yaşayabilirsiniz. Örneğin taşınacağınız ev için eşyaları paketlemek, bir nakliye firması bulmak, evi temizlemek, evin çevresindeki yerleşim alanlarını öğrenmek gibi kötü olmayan durumlar bile stres yaşamanıza neden olabilir. Durum böyle olduğunda ise stres yönetimi sağlamanız gerekir. Farklı alanlarda görülebilen stresin günlük yaşantınıza etki etmemesi adına stres yönetimini gerçekleştirmelisiniz. Her durumda stresten uzak kalmanız, yaşadığınız stresi kısa süreli şekilde atlatmanız ve farklı alanlara taşımamanız için stres yönetiminin ne olduğunu bilmeniz son derece önemlidir. Bu sayede stres yaşadığınız durumlar, o anda kalır. Sizin devamında yeniden stres hissetmenize neden olmaz. Aslında bir stresi unutma ya da geçiştirme de söz konusu olmaz. Yalnızca stresin geride bırakılarak aşılmasından bahsedilebilir. 

Neden Stres Yaşarız?

Pek çok farklı nedene bağlı şekilde stres yaşayabilirsiniz. Yalnızca kötü olayların stres yarattığı görüşü yaygındır. Ancak aslında iyi durumlar da stres yaşamaya neden olur. Bir durumun stres yaratması için illa ki kötü olması gerekmez. Stres aslında temelde kişinin kendisini kaygılı, endişeli, öfkeli ya da düşünceli hissetmesine neden olabilir. Bu sebeple de iyi durumlarda dahi kaygının yaşanması söz konusudur. Farklı etkenler nedeniyle stres yaşıyorsanız bu durum kendisini belirtiler ile ortaya koyar. Örneğin bir durumun düşünülmesi halinde çeşitli sorunların baş göstermesi, bir sesin duyulması durumunda çeşitli etkenlerin hatırlanması; birer stres belirtisidir. Benzer şekilde bir ortama girdiğinizde ya da bir koku aldığınızda bile size hatırlattığı hissiyat nedeniyle stres yaşayabilirsiniz. Bunların altında ise genellikle yaşanmış olan bir durum yatar. Okulda başarısız olan ve öğretmenleri tarafından azarlanan bir öğrenci, okulu ya da derslerini düşündüğü zaman stres yaşayabilir. Aynı şekilde yeni bir eve taşınma konusunda stres yaşamanız ya da seyahat edeceğinizde strese kapılmanız olasıdır. Bu tip durumlar ile günlük hayatta sıklıkla karşılaşılır. Yani aslında en basit olaylardan en karmaşık durumlara kadar günlük hayat içerisinde stresi görmeniz mümkündür. Bundan dolayı stres, tek bir etmene bağlı olarak birkaç kişide gözlemlenmez. Herkes stres yaşar. Önceki kötü deneyimleriniz sizde stres nedeni olarak kendini gösterebilir. Kimi zaman daha önce yapılmamış eylemler de yeni eylemlere kapalı olmanızdan dolayı stres yaşamanıza yol açabilir. Stres yaşanması yalnızca deneyimler ile ilişkili de değildir. Kişinin planları, geleceğe yönelik hayalleri, istek ve arzuları da stres yaratabilir. Örneğin daha önce hiç gitmediğiniz bir kafede farklı isimlere sahip olan kahvelerden birini sipariş edeceğiniz zaman stres yaşayabilirsiniz. Bunun gibi basit durumlar bile stres için bir etken olabilir. Yine de her stres, hayatı büyük ölçüde etkilemez. Kişinin yaşadığı devamlı olan ve tekrar eden stres nedenleri hayatını etkilemeye başlar. Örneğin sosyal bir stres yaşamak ve insanların içerisinde olmaktan çekinmek; günlük yaşamı etkiler. Bu tip durumların ise stres yönetimi ile aşılması gereklidir. Profesyonel destek alarak da stresin aşılması ve günlük hayatın stres olmadan yaşanabilmesi mümkündür. 

Stres Belirtileri Nelerdir?

Günlük hayatta strese neden olabilen pek çok etken mevcuttur. Bu etkenler ise strese neden olduğu zaman farklı pek çok belirti ile kendini göstermektedir. Bu belirtiler genellikle kişi tarafından da fark edilir ancak kabullenilmesi bu kadar kolay olmayabilir. Genel anlamda stres belirtileri şunlardır: 

Olumsuzluklara odaklanma 

Konsantrasyonda azalma ve odaklanamama 

Motivasyon eksikliği 

Sosyal hayatın içerisinde daha az yer alma isteği 

Geleceğe karşı duyulan kaygı 

Geçmişle ilgili fazla düşünülmesi 

Baş ağrısı 

Nefes darlığı 

Kalp çarpıntısı 

Mide ağrısı 

Bitkinlik ve yorgunluk hissi 

Uykuda düzensizlik, az ya da çok uyuma isteği 

İştah kaybı 

Ağızda kuruluk hissi 

Kadınlarda adet dönemi öncesinde kaygı ve sinirlilik halinin artış göstermesi 

Boyun ve sırt ağrıları 

Gerginlik ve huzursuzluk 

Duygusal hassaslığın artması 

Azalan güven duygusu ile sosyal ilişkilerin çökmesi 

Ani öfke patlamaları 

Yetersizlik ve değersizlik hissi 

Bu tip pek çok farklı belirti, stres içerisinde olan kişilerde gözlemlenir. Bu belirtiler, sizi olumsuz şekilde etkiler. Günlük yaşamınızın içerisinde yer alan pek çok durumundan dolayı stres içinde olmanız elbette mümkündür. Ancak yine de fiziksel, duygusal ve psikolojik anlamda ciddi belirti ve etkileri olan stresin yönetilmesi gerekmektedir. Stresin sizi yönetmeye başladığı durumlarda fiziksel rahatsızlıklarınızın artması ve duygusal anlamda çöküşünüzün gözlemlenmesi olasıdır. Bu da basit bir stres etmeninin sizi alt ettiğini gösterir. Bunun baş etmek için stres yönetimine başvurmanız gerekir. Anksiyete bozukluğu gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilen ve sonrasında ciddi psikolojik rahatsızlıklara yol açabilen stres; ne yazık ki basit bir durum değildir. Herkesin stres içinde olması mümkündür ve genellikle gün içerisinde gözlemlenen pek çok belirti ile kişiler bu streslerini belli ederler. Ancak genellikle kendileri bu stresi yaşadıklarını fark etmezler bile. Bundan dolayı da stres içinde olduğunu bir şekilde belirtilere dayanarak fark ettiğiniz kişilerin destek almasını ya da paylaşım yolu ile stresini yönetmesini sağlamanız gerekmektedir. 

Hangi Durumlar Strese Neden Olur?

Temelde yaşanan her olay strese neden olur. Planlamalar, istekler, fikir veya düşünceler stres yaratır. İnsan, planlı ve genellikle düzenli yaşamaya alışkın bir varlıktır çünkü ölümlü olmasına rağmen geleceği düşünmeye meyillidir. Bundan dolayı insanın stresinin en büyük nedenlerinden biri de düşünmesi ve planlamasıdır. Bu planlamaların büyük veya uzak geleceğe ait olması gerekmez. Otobüse binecek olan biri otobüs kartını çantasından çıkarıp otobüste kullanacak olma konusunda bile stres yaşayabilir çünkü o anda otobüsün hareket etmesi gibi farklı pek çok etken kişinin paniklemesine ve bu düşünceler ile strese girmesine neden olabilir. Bu tip anlık planlamalar dahi birer stres etmenidir. Yine de stres yönetimi gerçekleştirilen durumlar çok daha büyük stres etkenlerini kapsar. Stres aslında yalnızca kötü olaylardan ya da kötü yaşantılardan kaynaklanmaz. İyi bir işe girmiş olmak, stres nedeni olabilir. Bu iş içerisinde nasıl davranılması gerektiği, ne yapılmaması gerektiği kişide stres yaratabilir. Benzer şekilde iyi bir üniversite kazanmak strese neden olabilir. Bu üniversiteden başarı ile mezun olmak için çabalamak, iyi bir üniversitede okumanın getirdiği mutluluğu bastırabilir. Kişi, içerisinde olduğu iyi durumu görmezden gelerek kötüye odaklanabilir. Bundan dolayı aslında güzel ve başarılı olaylar dahi bir stres nedeni olarak görülebilmektedir. Stresin belli bir nedeni ya da kaynağı olmaz. Genellikle kişiden kişiye değişen farklı stresler, farklı konularda duyulan kaygılar nedeniyle gözlemlenir. Örneğin daha önce iyi olmayan yolculuk deneyimleri yaşamış olan kişiler; yolculuğa çıkmadan birkaç gün önce strese kapılır ve yolculuk sona erene kadar bu stres devam edebilir. Bunun gibi durumlar, stres yönetimini gerektirir. 

Stres Yönetimi Teknikleri 

Günlük hayatta stres ile başa çıkmanız için farklı stres yönetimi tekniklerini denemelisiniz. Stresten uzak kalarak daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeniz ve aynı zamanda yaşamanızı daha mutlu hale getirmeniz de mümkündür. Bu sebeple stres yönetim tekniklerini uygulayarak daha sağlıklı ilişkiler geliştirebilir, hayata daha pozitif bakabilirsiniz. Stres yönetimi için stresin kaynağından uzaklaşmak her zaman için bir çözüm sağlamaz ve aynı zamanda stres etkeni ile karşılaştığınızda daha çok stres hissetmenize neden olabilir. Bu sebeple de aslında stresin kaynağına yönelmeniz, sizin için en iyisi olacaktır. Kimi zaman "Hayır." demeyi bilmeniz, kimi zamansa hayatınıza olumlu etki sağlayabilecek bir durum için atılgan davranış sergilemeniz; stresinizi en aza düşürebilir. Bu sayede günlük hayatınızı daha mutlu geçirebilirsiniz. Strese neden olan pek çok farklı etken olabilir. Bu etkenlerin her biri için elbette aynı teknikleri uygulamak mümkün olmayacaktır. Örneğin uzun yolculuklar sizde stres yaratıyor olabilir ve sürekli uzun yolculuklara çıkmak zorunda olabilirsiniz. Bu tip stres durumlarında kafanızı dağıtmanız ve strese neden olan yolculuğu daha eğlenceli kılmanız gerekebilir. Benzer şekilde strese neden olabilen etkenlerden biri de başarısızlık düşüncesidir. Başarısız olunabileceği ihtimali ile işlerinize odaklanmakta zorlanabilirsiniz ya da işlerinizi gereğinden fazla özen ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda da mükemmeliyetçi duygularınızdan uzaklaşmak için alacağınız desteğe ek olarak işlerinizi gerçekleştirirken tavsiye almanız ve işlerinizin eksiklerini ya da iyi yönlerini görmelisiniz. Bu tip farklı konularda stres yaşandığında elbette farklı yöntemlerin uygulanması söz konusudur. Öncelikli olarak stres kaynağını belirlemelisiniz. Strese neden olan etken belirlendikten sonra bu etkenin size olan etkilerini görmelisiniz. Stresli olduğunuzu kabul etmeniz sayesinde olaya karşı bakış açınızı ve bu konudaki tavrınızı değiştirmeniz gerekir. Bu sayede farklı stres etmenleri ile savaşmanız çok daha kolay olabilir. Stres yönetimini gerçekleştirmek için en önemli adımlar elbette stresin kaynağını belirlemek ve stresli olduğunuzu kabul etmenizdir. Bu nedenle de stresiniz üzerine düşünerek stresli olduğunuzu bilmeniz önemlidir. 

Kriz ve Stres Yönetimi 

Olası kriz anlarının ve stres anlarının doğru şekilde yönetilebilmesi son derece önemlidir. Stres ile yapacağınız bir iş, doğru şekilde sonuçlanmayabilir. Bu sebeple de stresi ve krizi bir kenara bırakarak düşüncelerinizi toplamanız gerekir. Kriz anlarında stres içerisinde olunması olasıdır. Benzer şekilde olası bir kriz anında ne yapılması gerektiği hakkında da strese giriyor olabilirsiniz. Bunlar son derece normal durumlardır çünkü gün içerisinde hemen hemen herkes bu düşüncelere kapılmaktadır. Oysa strese neden olan gelecek kaygıları ya da anlık krizler aslında geçici ve strese değmeyecek etkenlerdir. Kriz yönetimini sağlamak için strese girmemek gerekir. Stres ile gerçekleştirilecek olan iş asla düzgün şekilde ilerlemeyecektir ve bu nedenle de kriz yönetimi sırasında sakin kalmak son derece büyük öneme sahiptir. Kriz anlarında sakinliği koruyarak doğru adımları temkinli şekilde atmak, kurtarıcı olabilir. Farklı alanlarda uygulanabilecek olan bu teknik, vakitten kazanmayı ve aynı zamanda kriz anlarını da kurtarmayı sağlar. Stres içerisinde olan kişiler genellikle anlık kriz durumlarında streslerine hakim olamadıkları için odaklanarak düşünme gerçekleştiremezler ve bu nedenle de yaşanan kriz anı, içinden çıkılmaz bir hal alır. Bu içinden çıkılmaz hal içerisinde yer alan stresli kişiler, durumların daha kötüye gitmesine neden olabilecek ani ve üzerine düşünülmemiş kararlar alabilirler. İşte bu anlarda stres yönetimini gerçekleştirmek, kriz anlarından bir kaçış yolu bulmak için önemlidir. Bu kaçış yolu ise sadece anlık bir çözüm sağlamaz, mantıklı ve temkinli adımlar atmak için gerekli olan odaklanmayı sağlar. Bu sayede kişinin kriz anlarında mantıklı ve daha düşünülmüş kararlar alarak sağlam adımlar atması mümkün olabilecektir. Gerekli olan ise stres yönetimidir ve stres ile başa çıkmak için herkesin stres yönetimi karşısında bilgili olması önemlidir çünkü herkes günlük hayatta kimi kriz anları yaşar ve içinde bulunduğu stres kimi zaman bitmek bilmeyen bir düşüşe neden olabilir. Bu durumda stresten kurtulmak, kişinin hayatına yeni bir yön vermesi için gereklidir. 

Stres Nasıl Yönetilir?

Mevcut stresin farklı bir alana yönlendirilmesi ve stresinizden uzaklaşmanız çok önemlidir. Bu nedenle de stres yönetiminin yapılması gerekir. Kimi zaman stresli olduğunuzu bile bilmeyebilirsiniz. Kendinizi sürekli gergin ve sinirli hissedebilirsiniz. Benzer şekilde kaygılı ve endişeli hissetmeniz de olasıdır. Farklı belirtiler ile stres gözlemleniyorsa bu durumda stres yönetimi, günlük hayatı kolaylaştırmak adına önemlidir. 

Stres yönetimini sağlamak için farklı adımlar izleyebilirsiniz. Bu adımların her biri stresinize odaklanmanızı ve sonrasında stresinizden kurtulmanızı sağlar. Yapılması gereken stresi görmezden gelmek değildir. Eğer stresin kaynağını ve nedenlerini belirlerseniz, çözüme kavuşmanız daha kolay olacaktır. Stres yönetimi sağlamak için de strese odaklanmanız, en doğru başlangıç olur. 

1. Stresli Olduğunuzu Kabul Edin 

Öncelikli olarak stresli olduğunuzu kabul etmelisiniz. İş yerinde, ev içerisinde, ilişkilerde ya da günlük yaşamda bir nedenden dolayı strese sahip olabilirsiniz. Bu durum oldukça doğaldır. Önemli olan ise başlangıçta stres altında olduğunuzu bilmenizdir. Stresin kaynağını bularak stresten uzak kalmanız için stres sahibi olduğunuzu kabul etmelisiniz. Her nedenden dolayı stres yaşayabilirsiniz. Bu sebeple de yaşanan stres etmenlerinin bilinmesi gerekmektedir. Kişi, yaşantısı sebebiyle bile strese sahip olabilecektir. Bu durumun kabul edilmesi ise stres yönetimi için önceliklidir. Strese sahip olduğunuzu bilmeden bir çözüme ulaşmanız mümkün olmayacaktır. Nasıl ki bir yemek yapmadan önce hangi yemeği yapacağınıza karar verip ona uygun şekilde malzeme hazırlıyorsanız, stres sahibi olduğunuzu bilerek de ona uygun şekilde çözüme ulaşabilirsiniz. Stresli olduğunuzu kabul etmemeniz, yaşadığınız stresin kaynağını bulmanızı ve dolayısıyla stresten kurtulmanızı da engeller. Bu nedenle de stres içinde olduğunuzu, yaşadığınız belirtileri gözlemleyerek kabullenmelisiniz. Elbette bunun için teşhis koyacak olan kişi alanında uzman bir psikolog olacaktır ancak yine de sizin bir psikolog ile görüşme sağlamadan hemen önce stres içerisinde olduğunuzu kabul etmeniz de son derece önemlidir. Bu sayede yaşanan soruna odaklanmak için yeni bir pencere aralayabilirsiniz. 

2. Stresin Kaynağını Bulun 

Eğer stres sahibi olduğunuzu kabul ettiyseniz, stresin kaynağını bulmanız da çok önemlidir. İş yerinden kaynaklı olan bir stres etmenini ev yaşantısında aramanız doğru değildir. Örneğin iş yerinde patrondan baskı gördüğünüz için stresliyseniz bu stresi ilişkinizde aramanız, çözüme kavuşmanıza da engel olacaktır. Bu sebeple öncelikli olarak stresin kaynağına yönelmeniz gerekmektedir. 

Her durumun bir sebebi vardır. Nasıl ki bir ağacın yeşermesi için sebebe gereksinimi varsa, sizin de stresli olmanız için bir strese gereksiniminiz vardır. Bu nedenle de stres nedeni belirlenirse, stresin çözüme kavuşması da böylelikle mümkün olur. Hangi sebepten strese sahip olduğunuzu bilirseniz, strese bakış açınızı da bu sayede değiştirebilirsiniz. Kaynağı belirlenmiş olan stresin artık kaçacak yeri kalmaz. Sizden saklanamaz ve bu nedenle de onu yakalamanız için atmanız gereken birkaç basit adımınız kalır. Hangi etkenlerin strese neden olduğunu bulduğunuzda zaten onu kapana kıstırmış sayılabilirsiniz. Bu sayede neden stresli olduğunuzun üzerine giderek bu sorunu ortadan kaldırmanız çok daha kolay olabilecektir. 

3. Kendinize Sorular Sorun 

Sizde stres yaratan olayın nedenlerini, bu olayın ne zamandan beri meydana geldiğini kendinize sorun. Bu durumun sizde neden stres yarattığını öğrenmeye çalışın. Örneğin iş yerinde patronun baskı uygulamasının bir nedeni olacaktır. Sizin iyi şekilde çalışmamanız bir neden olabilir. Benzer şekilde patronun kendi yaşadığı stresi size yansıtması da olasıdır. Daha pek çok neden, stres yaşamanıza sebep olur. Eğer stresin kaynağını öğrendiyseniz, nedenlerini ve sonuçlarını da gözden geçirmeniz gerekmektedir. Stres her zaman nedenleri ve sonuçları ile kendini göstermez. Yaşadığınız stresin sonuçlarına göz atın ve kendinizi sorgulayın. Stres çevrenizdekileri de etkiliyor mu? Sizin yaşam kalitenizi düşürüyor mu? Günlük yaşamınız, yaşadığınız stresten dolayı etkileniyor mu? Tüm bu soruları ve daha fazlasını kendinize sorun. Soruların cevaplarını aldığınızı düşünüyorsanız, harekete geçme vakti gelmiş demektir. Fiziksel, duygusal ve psikolojik pek çok farklı belirti ile kendisini gösterebilen stresin hangi belirtilerini gösterdiğinizi kendinize sorun. Nefes darlığı yaşıyor musunuz? Sosyal ilişkilerinizde azalma mı mevcut? İştah kaybı ya da bitkinlik yaşıyor musunuz? Tüm bu soruları kendinize sorup stres içinde olduğunuz bir anı göz önünde bulundurun. Stres yaşarken bu belirtileri gösteriyorsanız artık ondan kurtulmanızın vakti gelmiş demektir. 

4. Harekete Geçin 

Stresinizi ortadan kaldırmak için harekete geçin. Siz hareket geçmezseniz stresinizi ortadan kaldıracak hiçbir eyleyici kalmayacaktır. Bu sebeple de stresinizi yine sizin yok etmeniz gerekir. Bunu yapacağınız yöntem elbette şiddet içermemelidir. Kendinizi rahatlatmak ve stresinizi gidermek için farklı alanlara yönelmeniz her zaman için en iyisidir. Sorgulamalar sırasında kendinizde stres yaratacak bir hata gördüyseniz, bunu değiştirmek için çabalamanız gerekir. Stres yönetimi için harekete geçmesi gereken kişi, sizsiniz. Bu nedenle de harekete geçmeniz, stresinizi ortadan kaldırmanız için gerekir. Stresinizi ortadan kaldırmak için farklı uygulamalara başvurabilirsiniz. Bu sırada özellikle de psikolog desteği alabilirsiniz. Bu sayede stres yönetimini daha kolay şekilde sağlayabilirsiniz. Harekete geçmek, yeni sulara yelken açmak ve stresinizden uzaklaşmak; yaşadığınız tüm o olumsuz belirtileri ortadan kaldırabilecektir. Yaşanan olumsuzluklar ile savaşmak için harekete geçmekten başka yapabileceğiniz bir şey yoktur çünkü stres kendiliğinden var olmaz ve kendiliğinden yok olmayı da bilmez. Bu nedenle kendinizi içinde yer aldığınız stres batağından kurtarmak için bir an önce kolları sıvamanız gerekir.

5. Bakış Açınızı Değiştirin 

Hayata ve genel olarak olaylara karşı bakış açınızı değiştirebilirsiniz. Olaylarda tek taraflı düşünüyor olabilirsiniz. Her ikisi tarafı da düşünerek ve empati yaparak durumları değerlendirme aşamasında doğru bir sonuca varabilirsiniz. Bu sebeple de düşündüğünüz zaman tek taraflı bir uygulama sunmamalısınız. Örneğin aile içerisinde bir stres yaşıyorsanız, bunu aileniz ile paylaşmalısınız. Sizi strese soka etmenin ne olduğunu onlara anlatmalısınız. Eşiniz ile sürekli olarak tartıştığınızı düşünelim. Bu durumda stres yaşayabilirsiniz. Eğer kendinizi eşinizin yerine koyarak düşünmezseniz, durumu anlayamayabilirsiniz. Eşiniz, onunla yeteri kadar ilgilenmediğiniz için sizinle kavga edebilir. Benzer şekilde çocuklarınızla ilgilenmiyorsanız eşiniz bundan rahatsız olduğu için sizinle kavga edebilir. Onunla problemin ne olduğunu anlamanız için konuşmalısınız. Bu sayede taraflı şekilde olaylara bakmaktan uzaklaşırsınız. Eğer farklı açılarından olayları değerlendirmek isterseniz, kendinizi sizi strese sokan kişi ya da durumun içerisinde farklı bir konuma yerleştirmelisiniz. Bu sayede farklı değerlendirmeler yapabilirsiniz ve stresin kaynağı ile çözümünü bulabilirsiniz. Kimi zaman tek bir yoldan ilerleyerek sonuca ulaşmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle çıkış noktanızı değiştirmeniz, daha iyi bir varış noktasına sahip olmanızı sağlayabilir. Bakış açınızı değiştirerek daha farklı bir varış noktasına kavuşmanız ise stresinize çözüm sağlamanız için büyük bir yardım sunabilir.

6. Yaşam Biçiminizi Değiştirin 

Genel olarak yaşam biçimi, stres üzerinde oldukça etkindir. Yaşadığınız ortam, iş ya da okul hayatınız, çalışma alanınız ya da maddi durumunuz stres yaşamanıza sebebiyet verebilir. Her konuda zorluk yaşamanız ve bu nedenle stres içinde olmanız olasıdır. Ancak yaşam biçiminizi değiştirmek de sizin elinizdedir. Elbette stres yaşadığınız bir işten anında ayrılmamalısınız. Öncelikli olarak stresi anlamalı, stres etkenini bulmalısınız. Sonrasında stresten uzak kalmak için ilginizi başka alanlara yönlendirmelisiniz. Örneğin kendinizin bir konuda hatalı olduğunuzu düşünüyorsanız bu durumda hatanızı telafi etmek için çaba göstermelisiniz. Sonrasında stres kaynağından uzaklaşmak için uğraşı alanınızı genişletebilirsiniz. Yaşamda yeteri kadar başarılı olmayacağınızı düşündüğünüzü ve bu nedenle stres içerisinde olduğunuzu varsayalım. Bu durum okul hayatınıza yansır ve sınavlardan bu nedenle düşük not alabilirsiniz. Buradaki problem, derslerinize çalışmamanız ya da sınavda gerekli verimi göstermemenizdir. Eğer sınavlara çalışıp sınavda performansınızı en iyi şekilde gösterseniz, stres olarak gördüğünüz okul hayatını yenmeniz mümkün olabilecektir. Her alanda stres elbette olur. Ancak önemli olan bunlar ile nasıl baş edileceğini bilmekten geçer. Yaşam biçiminizde kökten bir değişiklik yapmanız hiçbir zaman önerilmez. Çünkü derslerde başarısız oluyorsunuz diye okulu bırakmanız, stresi ortadan kaldırmaz. Yalnızca stresinizi bir rafa kaldırır ve zamansız şekilde stres kendini yeniden gösterir. Bu sebeple de stres etmeninize yoğunlaşarak onu dönüştürmeniz beklenir. Stres yönetimi işte bu şekilde sağlanır. 

Stres Yönetimi Hayatta Neleri Değiştirir?

Sağlanacak olan stres yönetimi sayesinde yaşamınızda büyük bir değişim gerçekleştirmeniz mümkün hale gelebilecektir. Yaşamın içerisinde karşılaşılan zorluklar, günlük hayatı büyük ölçüde zorlaştırabilir. Bu nedenle de stresin aşılması adına stres yönetiminin sağlanması ile günlük hayatın zorlukları aşılabilecektir. Günlük hayat, stres nedeniyle katlanılmaz bir hal alabilir. Ayrıca yaşanan belirtiler de içerisinde bulunan her durumu zor kılabilecektir. Yalnızca duygusal anlamda belirtilerin gözlemlenmesi dahi kişinin günlük hayat içinde odaklanma zorluğu yaşamsına ve sosyal ilişkilerinin zayıflamasına yol açabilir. Bu nedenle de depresyon, anksiyete ve benzeri pek çok rahatsızlığın stres nedeniyle kendisini ortaya koyması kaçınılmaz hale gelir. Elbette bu tip belirtiler nedeniyle hayatın zorluklarının katlanılmaz hale geldiği anlar mevcut olacaktır. Stres yönetimi ise tüm bunlardan sakınmayı sağlar. Yaşanan olumsuzluklar, stresten kaynaklı şekilde birçok psikolojik rahatsızlığın yaşanmasına neden olabilir. Bu psikolojik rahatsızlıkların önlenmesi ve atlatılması adına da stres yönetiminin sağlanması önemlidir. Elbette bu süreç yalnız şekilde geçirilmemelidir. Destek almak ve alanında uzmanlık sahibi olan kişilerden yardım almak, stres yönetimini daha sağlıklı şekilde gerçekleştirmek adına gereklidir. Bu sayede günlük hayattaki stres belirtileri ortadan kaldırılabilir, stres kaynaklı psikolojik rahatsızlıkların yaşanma olasılığı düşer ve kişinin hayata daha olumlu bir pencereden bakabilmesi de mümkün hale gelir. Siz de "Stres yönetimi nasıl sağlanır?" diye merak ediyorsanız uzman psikologlarımızdan destek alabilir, yaşamınızı stressiz bir hale getirebilirsiniz.

Ceyda Başarır
Uzman Psikolog
#stresyönetimi
Benzer Yazılar
Stresle Başa Çıkmada Kullanabileceğimiz Beceriler
#stres #stresyönetimi
06 Aralık, 2021
Stresle başa çıkabilmek için günlük hayatta karşılaştığımız olaylar ve çevremizdekilerin davranışlarını kontrol etmeye odaklanmak yerine öncelikle kendi tepkilerimize ve davranışlarımıza odaklanmalıyız. Bu noktada maruz kaldığımız stres kaynakları ile daha etkili bir şekilde başa çıkabilmemize yardı
#stres #zamanyönetimi
06 Aralık, 2021
Şüphesiz her birimizin pek çok hayali ve hedefi var. Diğer taraftan çoğu zaman yapmak istediklerimiz şeylere zaman yetiremediğimiz konusunda şikayetçi olduğumuz da bir gerçek. Bu doğrultuda zaman yönetimi konusunda kendinizi başarısız hissettiğiniz pek çok an olmuştur. Şimdi tüm bu yaşadıklarınızı
Stresle Başa Çıkmada Kullanabileceğimiz Beceriler
#stres #stresyönetimi
06 Aralık, 2021
Stresle başa çıkabilmek için günlük hayatta karşılaştığımız olaylar ve çevremizdekilerin davranışlarını kontrol etmeye odaklanmak yerine öncelikle kendi tepkilerimize ve davranışlarımıza odaklanmalıyız. Bu noktada maruz kaldığımız stres kaynakları ile daha etkili bir şekilde başa çıkabilmemize yardı
#stres #zamanyönetimi
06 Aralık, 2021
Şüphesiz her birimizin pek çok hayali ve hedefi var. Diğer taraftan çoğu zaman yapmak istediklerimiz şeylere zaman yetiremediğimiz konusunda şikayetçi olduğumuz da bir gerçek. Bu doğrultuda zaman yönetimi konusunda kendinizi başarısız hissettiğiniz pek çok an olmuştur. Şimdi tüm bu yaşadıklarınızı