1. Soru Sor
  2. Bunların dışında
  3. Arkadaşımın Yeme Bozukluğu

Arkadaşımın Yeme Bozukluğu

Y... Y... - 23 ay önce
Yaklaşık iki senedir görüşüyoruz ve gerçekten çok yakınız. Dediğim şeylerin ona iyi geldiğini ve hepsini umursadığını söylüyor. En fazla beş ay öncesinde yeme bozukluğu hâlâ vardı. Hatta bir ara çok artmıştı, sürekli dış görünüşüyle alakalı sorular soruyordu bana. Bazen yemek yiyemeyeceğini söylüyordu, ben çok bilgili olmadığımdan, ısrar etmiştim. Fakat işe yaramıştı, o gün benim sayemde yediğini söylemişti. Öncesinde bu yüzden çok fazla sıkıntı çekmiş, günlerce hatta belki haftalarca kendini aç bırakmış. Ben yardımcı olabilmek istiyorum ama yapabileceğim bir şey yok ve o da istemiyordu sanırım. Son bir aydır da çok azaldığını, hatta geçtiğini söylemeye başladı. Farklı şehirlerde olduğumuz için gün içerisinde ne yediğini falan da bilmiyorum, bana söylediği kadarını biliyorum. Yani eğer üzülmemem için bana yalan söylüyorsa yapabileceğim hiçbir şey yok. Ne yapmam gerek, sizce geçmiş midir? Veya, ilaç kullanmadan yenmek mümkün mü?
Önder ESEN
Uzmanın Cevabı: Yeme bozuklukları ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek psikolojik bir sorun olarak görülür. Sizin yardımcı olma niyetiniz çok etkileyici. Ancak bu konuda ailesinin desteği daha önemlidir, sağlık kuruluşlarından yardım alması için ailesiyle birlikte hareket etmesi gerek..
Danışan
Maalesef ailesiyle arası çok kötü. Onun söylediğine göre, tek ailesi benim. Psikoloğa gitmesine de izin verilmiyor, internetten destek alabilmesi için uğraştım fakat paramız yetmiyor. Ne yapabileceğimi bilmiyorum. Bana yük olmaktan korktuğunu söyledi, sanırım hâlâ geçmemiş sorunu. Umarım kötü bir şey olmaz.
Önder ESEN
Uzmanın Cevabı: Arkadaşımızın yasadigi yerde bulunan devlet hastanelerinde görevli psikologlara ulaşmasını sağlamaya çalışın, tedavisi uzun süreceği için özelde maddi açıdan zor olacaktır.
Danışan
Şu anda 17 yaşında, bir sene boyunca ne kadar ve nasıl önleyebilirim kendine bir şey yapmasını vesaire? Reşit olduğunda gidebileceğini düşünüyorum. O zaman maddi yardım da sağlayabilirim sanırım. Ama bu bir sene çok önemli. Ne yapmam gerek?
Önder ESEN
Uzmanın Cevabı: Ailesi ile olan ilişkisini düzeltmek için ebeveynleri ile iletişime geçebilirsiniz, aksi takdirde risk almış olursunuz
Önder ESEN
Önder ESEN
Psikolog
Uzmanlıklar: Cinsel İşlev Bozuklukları, Yeme Bozuklukları, Sınav Kaygısı ile İlgili Sorunlar