1. Blog
  2. Kişisel Gelişim Nedir, Neden Önemlidir?
02 Şubat, 2023

Kişisel Gelişim Nedir, Neden Önemlidir?

Kişisel gelişim, insanın kendisini geliştirmeye odaklanmasıdır. Kendini geliştiren insan, dünyaya karşı daha geniş, olumlu bir bakış açısı edinir ve bu da hayatını olumlu yönde etkiler. Kişisel gelişim sayesinde kişisel farkındalığa kavuşmak mümkündür.

Kişisel Gelişim Nedir?

Kişisel gelişim, insanın kendisini geliştirmeye odaklanmasıdır. Kendini geliştiren insan, dünyaya karşı daha geniş, olumlu bir bakış açısı edinir ve bu da hayatını olumlu yönde etkiler. Kişisel gelişim sayesinde kişisel farkındalığa kavuşmak mümkündür. Kişisel farkındalığa kavuşan bireyler, becerilerini, yeteneklerini geliştirmek için çaba sarf eder. Kişisel gelişim yaşam boyu devam eden bir süreçtir. İnsanların yeteneklerini ve niteliklerini değerlendirmek, yaşamdaki amaçlarını göz önünde bulundurmak ve potansiyellerini gerçekleştirip en üst seviyeye çıkarmak için hedefler belirlemelerinin bir yoludur. Bu süreç, tüm potansiyelinizi yeniden keşfetmenize ve yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olur. Kişisel gelişimle elde ettiğiniz kazanımlar sayesinde, en büyük hayallerinizi ve arzularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca sizi başarıya ulaştıracak becerilere de sahip olabilirsiniz. Bu sayede hedeflerinize çok daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Kişisel Gelişim Neden Önemlidir?

Kişisel gelişim; öz farkındalığınızı, öz saygınızı ve becerilerinizi artırır. Bu da isteklerinizi yerine getirme konusunda size avantaj sağlar. Yaşam kalitenizin artmasıyla hayallerinizin ve isteklerinizin gerçekleşme olasılığı da artar. Yaşam kalitenizin artması, mutluluğunuzu da etkileyecek en önemli unsurlardandır. Kişi, kendinden memnun oldukça güveni de artar. Kendine güveni olan bir kişinin, stres seviyesi de zamanla azalır. Kendinizi geliştirmeniz, mutluluğunuz ve kaliteli bir yaşam sürmeniz açısından son derece önemlidir. Bu gelişim süreci, sağlıklı yaşam açısından da önem taşır. Kendiniz için daha doğru kararlar almanıza, doğru olanı seçmenize yardımcı olur. Kendine güvenen bir birey, kendini gerçekleştirmeye daha yakındır. Ayrıca psikolojiniz açısından da bu çok önemlidir. Kendini geliştirerek farkındalığını artıran birey, negatif düşüncelerden daha kolay sıyrılır ve bu da psikolojisine olumlu yönde etki eder. İyimser bir ruh haline bürünmek de daha kolay hale gelir. İyimser bir ruh haline de bürünmek ise sağlıklı ve dengeli bir psikolojiye sahip olma konusunda büyük avantaj sağlar.

Kişisel Gelişim ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız.
Emre AYDOĞAN
Uzman Psikolog
Emre AYDOĞAN
Online 45 dk 500
Büşra YILDIRIM
Psikolojik Danışman
Büşra YILDIRIM
Online 50 dk 650
Merve ÜNAL
Psikolojik Danışman
Merve ÜNAL
Online 50 dk 889
Rabia YILDIRIM
Psikolojik Danışman
Rabia YILDIRIM
Online 50 dk 500
Ayça DİETSCH
Uzman Psikolog
Ayça DİETSCH
Online 45 dk 600
Zehra EĞRET
Psikolojik Danışman
Zehra EĞRET
Online 50 dk 500
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Merve Ece KAYHAN
Uzman Klinik Psikolog
Merve Ece KAYHAN
Online 50 dk 650
Zeynep UYUMAZER
Psikolojik Danışman
Zeynep UYUMAZER
Online 60 dk 500
Kardelen ÖZTÜRK
Psikolog
Kardelen ÖZTÜRK
Online 50 dk 500

Kişisel Gelişim Aşamaları Nelerdir?

Kişisel gelişim, 6 farklı aşamadan oluşur. Bu aşamaları takip etmek, kendinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bu 6 kişisel gelişim aşamasını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Farkındalık Aşaması

Kendinizi geliştirmenin ilk adımı farkındalık aşamasıdır. Bu aşamada kişi, kendisini geliştirmesi gereken yönlerin farkına varır. Hangi alanlarda kendini geliştirmesi gerektiğini bilmek, kişisel gelişimin en önemli adımlarındandır. Kendiniz için nasıl bir plan izleyeceğiniz de bu aşamada belli olmaya başlar.

2. Kabul Etme Aşaması

İkinci adım ise kabul etme aşamasıdır. Bu aşamada kişi, öz farkındalığını artırarak eksik olduğu yönleri kabullenir. Kişinin bu aşamada bencil davranmaması ve kendisine yalan söylememesi gerekmektedir. Kendini kabul eden kişi, kişisel gelişimine büyük katkıda bulunmuş olur.

Eksik yönlerimizin farkına varmak ve onları sahiplenmek son derece önemlidir. Bunu başardığımızda kendimizi nasıl geliştirmemiz gerektiğinin planını da büyük ölçüde tamamlamış oluruz. İnsanın güçlü yönlerini sahiplenmesi kolaydır. Ancak zayıf yönlerimizi kabul etmemiz için büyük bir erdem sahibi olmamız gerekir. Zayıf yönlerini sahiplenen kişi, kendine ilişkin farkındalığını da artırmış olur.

3. Hedef Belirleme Aşaması

Hedef belirleme aşamasında kişi, bir önceki adımlar sayesinde artık güçlü ve güçsüz yönlerinin farkındadır ve buna uygun bir plan oluşturabilmektedir. Bu aşamaya gelebilmek için diğer iki aşamayı es geçmemeniz son derece önemlidir. Hedeflerinizi belirlerken gerçekçi olmalısınız. Güçlü yönlerinizi ve eksik yönlerinizi unutmamalısınız. Hedefleriniz gerçekçi ve sürdürülebilir olmalıdır. Bu sayede planınızı uygulamanız kolaylaşır.

4. Değişim Aşaması

Değişim aşamasında artık kendinizi geliştirmek için gerekli her şeye sahipsinizdir. Bu da planınızı uygulamaya koymanıza yardımcı olur. Kendinizi kabullenip planınızı oluşturduktan ve hedeflerinizi belirledikten sonra artık uygulamaya geçebilirsiniz. Bu aşamada kişi artık eyleme geçer. Eylemleriniz sizi yormamalıdır. Kendinizin üstüne fazla gitmemeli, değişim için kendinize zaman vermelisiniz. Bu sayede değişiminiz sürdürülebilir ve uzun vadeli olacaktır.

5. Gelişim Aşaması

Kişisel gelişim planını hazırlamış ve uygulamaya koymuş birey, yavaş yavaş gelişmeye başlar. Bu aşamada gerek zihinsel gerek fiziksel olarak olumlu değişimler yaşamanız mümkündür. Olumlu değişimler, doğru yolda olduğunuzun ispatıdır.

6. Büyüme Aşaması

Son aşama büyüme aşamasıdır. Bu aşamada kişi, artık başladığı noktadan çok ayrı bir yerdedir. Öz farkındalığını artırmış ve kendini geliştirmiştir. Bu aşamaya ancak tüm aşamaları uygulayarak gelebilirsiniz. Bu son adıma ulaşmak da başarılı olduğunuzu gösterir.

Kişisel Gelişimin Faydaları Nelerdir?

Kişisel gelişimin birey için çokça faydası vardır. Öz farkındalığınızın artması bunların başında gelir. Bu da sizi daha güçlü kılar. Güçlenen kişi değişime kolayca ayak uydurabilir ve zorluklar karşısında kolayca yılmaz. Bu durum kendinize olan güveninizin artmasını sağlar. Kişisel gelişimin bir diğer faydası da yaratıcılığınızın artmasıdır. Kendini geliştiren kişi, karşısına çıkan sorunlar karşısında yaratıcı çözümler üretebilir ve bunları uygulamaya koyabilir. İletişim becerileriniz de bu sayede gelişecektir. İnsanlarla iletişime geçme konusunda sıkıntı yaşamamaya başlarsınız. Yeni insanlarla tanışmak ve ilişkilerinizi sağlıklı bir şekilde sürdürmek daha kolay hale gelir. Kendinizi ifade etmede sorun yaşamaz, karşı tarafla sorunlarınızı rahatça çözebilirsiniz.

Kişisel Gelişim Nasıl Sağlanır?

Kişisel gelişimi sağlamak için kişinin önce öz farkındalığını artırarak eksik yönlerini kabul etmesi ve bunları geliştirmek için arayışa girmesi gerekmektedir. Böylece kendinizi geliştirmek adına ilk adımı atmış olursunuz. Kişisel gelişiminizi tek başınıza sağlayabileceğiniz gibi yardım da alabilirsiniz. Zamanınız ve imkanınız yoksa bile online kurslar sizin için bir çözüm olabilir. Dünyanın önde gelen üniversiteleri ve kurslarının online kurslarını düzenli bir şekilde takip etmek ve aksatmamak, kişisel gelişiminizi sağlamanıza yardımcı olur. Uzmanların yazdığı kitaplar da size yardımcı olacaktır. Bu kitaplar, istediğiniz konuda size yardımcı olacaktır. Çeşit çeşit alanlarda yazılmış kitaplar bulabilirsiniz. Öz farkındalığınızı artırmak için okuyabileceğiniz kitaplar bulunmakla birlikte, ilişkileriniz ve diğer insanlarla iletişiminiz konusunda size yardımcı olacak kitaplar da vardır. Hobiler üzerine olan kitaplara göz atmak da önemlidir. Çevrenizdeki insanlarla konuşmak ve arkadaşlarınıza danışmak da kişisel gelişiminizi sağlamanıza katkı sağlar. Bazen kendimizde bulamadığımız eksik yönlerimizi en yakınımızdakiler görebilir. Onların bakış açısı bize epey yardımcı olur. Buradaki önerileri uyguladığınız takdirde kendinizi geliştirme konusunda önemli bir adım atabilirsiniz.

Kişisel Gelişim İçin Neler Yapılabilir?

Kişisel gelişiminiz için birçok şey yapabilirsiniz. Bu noktada seçenekler boldur ve herkese hitap edecek birçok seçenek vardır. Önemli olan sizin yeniliklere açık olmanızdır. Kişisel gelişim için şunları yapabilirsiniz:

● Hobi kurslarına yazılmak.

● Kötü alışkanlıklardan kurtulabilmek için yardıma başvurmak.

● Kitap okumak.

● Erken uyanmak.

● Sosyal medya detoksuna girmek.

● Negatif enerji aldığınız kişilerle iletişiminizi azaltmak.

● Başarılarınız için kendinizi ödüllendirmek.

● Kişisel farkındalığınızı artırmak adına günlük tutmak, blog yazmak, notlar almak.

● Sevdiğiniz insanlarla kaliteli zaman geçirmeye öncelik vermek.

● Sağlıklı beslenmek.

● Yapılacak listesi oluşturmak.

Kişisel Gelişimi Artırmanın Yolları Nelerdir?

Kişisel gelişim için yardım aramaktan asla çekinmemeniz son derece önemlidir. Kişisel gelişiminizi artırmak adına bir uzmana başvurabilir ya da uzmanlar tarafından yazılmış kitaplara göz atabilirsiniz. Kurslar ve atölyeler de bu açıdan son derece faydalı olacaktır. Online kurslar da size yardımcı olacaktır. Size faydalı olacak konularda araştırma yapmaktan çekinmemeli, yeniliklere açık olmalısınız. Hatalarınızdan ders çıkarmanız da kişisel gelişiminizi artırmanız açısından son derece önemlidir. Zira hatalardan ders çıkarmak, eksiklerinizi keşfetmenize ve bu yönde çalışmanızı sağlayacaktır. Motivasyonunuzu yüksek tutmalı, zorluklar karşısında kolayca yılmamalısınız. Bu, uzun ve kalıcı bir süreçtir. Ömür boyu size faydası olacaktır. Yüksek motivasyon, odaklanmanıza ve hedefinize ulaşmanıza yardım eder. Yeni diller öğrenmek ya da hâlihazırda bildiğiniz dillerde araştırma yapmak da kişisel gelişiminizi artırır. Bu süreçte farklı bakış açıları kazanmak her daim önemlidir.

Kişisel Gelişim İçin Pratik Öneriler

Kişisel gelişimi sürdürmek için motivasyonumuzu yüksek tutmak son derece önemlidir. Bunun için kendimize ufak notlar yazıp, zorlandığımız zamanlarda bunları okuyabiliriz. Bu da bizi hem mutlu eder hem de amacımızı bize tekrar hatırlatır.

Sabahları erken kalkmak da size yardımcı olacaktır. Bu sayede günün büyük bir çoğunluğu size ait olacaktır. Bu da kendinizi geliştirmek için yapmanız gereken aktivitelere zaman bulmanıza olanak sağlar. Ayrıca günün geri kalanına göre daha sessiz ve sakin olan sabahlar huzurunuzu artırır ve odaklanmanızı kolaylaştırır.

Sizi motive edecek müzikler dinlemek de kişisel gelişiminize fayda sağlayacak bir diğer unsurlardandır. İster yüksek tempolu, motive edici şarkılar, ister huzurlu parçalar, ister odaklanmanızı ve işinize konsantre olmanıza olanak sağlayacak klasik müzikler… Şarkı listenizi oluşturmak ve ihtiyacınız olduğunda dinlemek son derece faydalıdır. Bu sayede yeni müzikler de keşfedebilir, müzik kültürünüzü geliştirebilirsiniz.

Kişisel gelişim serüveninizde yol aldıkça kendinizi sevdiğiniz bir yiyecekle ödüllendirmek de sizi motive edecektir. Kendinize sevdiğiniz çikolatalı pastadan alabilir ya da sıcak bir kahve içebilirsiniz. Başarılarınızı ufak jestlerle taçlandırmak kendinize değer vermenizi sağlar. Ayrıca motivasyonunuzu ve mutluluğunuzu artırır.

Eğer kişisel gelişiminiz için kitap okumayı tercih ediyorsanız, seçtiğiniz kitabın elinizin altında olması da sizi okumaya teşvik edecektir. Kitabı rafa kaldırmak yerine sürekli görebileceğiniz bir yerde tutarsanız açıp okumak daha kolay olacaktır.

En İyi Kişisel Gelişim Kitapları Nelerdir?

Okuyan herkese çok faydalı olacağına inandığımız en iyi kişisel gelişim kitapları şunlardır:

● İyi Hissetmek - David Burns

● Seninle Başlamadı - Mark Wolynn

● Masal Terapi - Judith Malika Liberman

● Hızlı ve Yavaş Düşünme - Daniel Kahneman

● İletişim Donanımları - Doğan Cüceloğlu

● İnsan Olmak - Engin Geçtan

● Hayattan Keyif Almak İçin: At, Kurtul, Ferahla - Marie Kondo

Kişisel Gelişim Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Uzmanlarımıza Kişisel Gelişim hakkında sıkça sorulan sorulara buradan göz atabilirsiniz.

Kişisel gelişim alanları nelerdir?

Kişisel gelişim alanları çok sayıda ve çeşitlidir. Spor, eğitim, genel kültür, yabancı dil, hobi ve insan ilişkileri gibi alanlar bunlardan sayılabilir. Seyahat etmek ve yeni kültürlerle tanışarak farklı bakış açıları elde etmek de yine bu alanlar arasında sayılabilir.

Kişisel gelişim için nereden başlamalı?

Kişisel gelişime her yaştan, her meslekten, her konumdan kişi istediği zaman başlayabilir. Bu konuda bir kısıtlama ya da sınır yoktur. Öncelikle kararlı olmalı ve eksikliklerimizi kabul etmeliyiz. Geçmişe sünger çekmek de kişisel gelişime başlamak için son derece önemlidir. Kişi sakinleşmeli, kendini kabul etmeli ve bahaneler üretmeyi bırakarak işe koyulmalıdır.

Kişisel gelişimin amacı nedir?

Kişisel gelişimin amacı, insanı olduğu noktadan daha ileri, daha iyi bir noktaya taşımaktır. Bireyin genel kültürünü artırmak, fiziksel olarak gelişmesini sağlamak, hobi sahibi yapmak, sağlıklı yaşamasına olanak vermek ve bunların sonucu olarak kendini gerçekleştirmesine yardımcı olmak da bu amaçlar arasındadır.

Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#gelişim #kişiselgelişim
Benzer Yazılar
#kişilik #kişiselgelişim
01 Kasım, 2021
Kişilik, bireyi başkalarından ayıran doğuştan gelen biyolojik özellikleriyle çevreden kazanılan sosyal etmenlerin birbirlerine kattıklarıyla oluşan bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerin bütününe denmektedir. Kişiliğin zaman ve durumdan bağımsız olarak tutarlılık göstermesi, bireylerde tahmin edi
#kişilik #kişiselgelişim
01 Kasım, 2021
Kişilik, bireyi başkalarından ayıran doğuştan gelen biyolojik özellikleriyle çevreden kazanılan sosyal etmenlerin birbirlerine kattıklarıyla oluşan bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerin bütününe denmektedir. Kişiliğin zaman ve durumdan bağımsız olarak tutarlılık göstermesi, bireylerde tahmin edi