1. Blog
  2. Sosyal Fobi
14 Şubat, 2023

Sosyal Fobi

Bu psikiyatrik hastalığın, insanlarda görülme sıklığı %7 ile %12 arasında bir sayıdır. Ayrıca, sosyal fobi kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülmektedir. Sosyal fobinin başlangıç yaşı, sosyal fobi tipine göre değişkenlik göstermektedir. Fakat sosyal fobi insanlarda genelde ergenlik döne...

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal fobi ya da diğer ismi ile sosyal anksiyete bozukluğu, kişinin sosyal ortamlarda diğer insanlar tarafından gülünç, utanç verici ya da tuhaf olarak anlaşıldığını düşünmesi ve bunlardan kaygı duymasına verilen hastalığın ismidir. Ayrıca, sosyal fobi ya da sosyal anksiyete bozukluğuna sahip olan kişiler, sosyal ortamlarda korku duygusunu da hissedebilmektedir. Sosyal fobi ya da diğer ismi ile sosyal anksiyete bozukluğu, en sık görülen psikiyatrik hastalıklar arasında bulunmaktadır. Bu psikiyatrik hastalığın, insanlarda görülme sıklığı %7 ile %12 arasında bir sayıdır. Ayrıca, sosyal fobi kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülmektedir. Sosyal fobinin başlangıç yaşı, sosyal fobi tipine göre değişkenlik göstermektedir. Fakat sosyal fobi insanlarda genelde ergenlik döneminde başlamaktadır. Ergenlik dönemi ise, 13-20 yaş aralığında yaşanmaktadır. Ayrıca, bir araştırmaya göre Türkiye’de eğitim öğretim gören kişilerin %24’lük bir kısmında sosyal fobi bozukluğu problemi vardır. Sosyal fobisi olan kişiler, genelde başka insanlar tarafından eleştirilme korkusu duymaktadır. Bu eleştirilme korkusunu da, seyredilme ve yargılanma korkusu takip etmektedir. Bunlarla birlikte, sosyal fobi, diğer ismi ile sosyal anksiyete bozukluğuna sahip olan kişiler, duydukları bu korkunun dış çevre tarafından fark edilmesinden utanmaktadırlar. Sosyal fobi psikolojik rahatsızlığına sahip olan kişilerin, tek bir korkusu bulunmamaktadır. Bu kişiler, toplum önünde konuşmaktan da çekinmektedirler. Ayrıca yine sosyal fobiye sahip kişiler, insanların yanında normal sayılacak aktiviteleri yapmaya bile çekinmektedirler. (Beslenme, öğretmene soru sorma, insanlar ile buluşmak ya da sosyal medyaya fotoğraf atmak gibi her insanın normal olarak yaptığı faaliyetler.) Sosyal fobi, farklı zihinsel hastalıklar ile bağlantılı olabilmektedir. Bu zihinsel hastalıklardan bir tanesi, depresyondur. 

Sosyal Fobinin Belirtileri

Kekeleme 

Titreme 

Kızarma ya da kaslarda titreme 

Kaslarda gerginlik 

Boğazda görülen fazla kuruluk 

Sosyalliği gerektiren aktivitelerden kaçınma 

Fazla insan bulunan ortamlardan kaçınma 

Gibi sosyal fobinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler, kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Sosyal Fobiye net bir kanı koyabilmek için, alanında uzman psikologlardan oluşan merkezimizden destek ve randevu alabilirsiniz. Sosyal fobinin belirtileri, birçok kişi tarafından merak edilmekte olan husustur. Sosyal Fobinin tanısını, görülmekte olan belirtilere göre yapmak yanlış düşüncelerin sonuçlanmasına neden olabilmektedir. Sosyal Fobinin net olarak belirlenebilmesi ve tedavisi için bir psikolog merkezi ile görüşülmesinde büyük bir fayda vardır. Eğer ki sosyal fobiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, ya da yakın olduğunuz bir kişinin sosyal fobiye sahip olup olmadığı konusunda endişeliyseniz; bizim ile görüşebilirsiniz. Link bağlantısı, bu paragrafın altında verilmiştir. 

Sosyal Fobi ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Ezgi DOĞAN DÖNMEZ
Psikolog
Ezgi DOĞAN DÖNMEZ
Online 50 dk 700
Sultan KAYA
Psikolog
Sultan KAYA
Online 55 dk 2500
Serenay ONSEKIZ
Psikolojik Danışman
Serenay ONSEKIZ
Online 45 dk 550
Mert BERBER
Uzman Klinik Psikolog
Mert BERBER
Online 45 dk 620
Mehmet AKGÜN
Psikolog
Mehmet AKGÜN
Online 75 dk 2500
Rabia AKGÜL
Psikolog
Rabia AKGÜL
Online 50 dk 850
Buse Merve ÖZKUL
Psikolojik Danışman
Buse Merve ÖZKUL
Online 60 dk 600
Kübra İBRAHİMOĞLU
Psikolojik Danışman
Kübra İBRAHİMOĞLU
Online 75 dk 700

Sosyal Fobi Neden Oluşur?

Sosyal fobi oluşumunda ya da diğer ismi ile sosyal anksiyete bozukluğu oluşumunda, birçok faktör etkili olmaktadır. Bu faktörler madde olarak şu şekildedir: 

Biyolojik (gen) bağlı sosyal fobi 

Psikolojiye bağlı sosyal fobi 

Çevresel faktörlere bağlı sosyal fobi 

Biyolojik / Genlere Bağlı Sosyal Fobi 

Kişinin akrabalarında ya da yakın ailesinde sosyal fobili bir kişinin bulunması, kişide sosyal fobi oluşumunun ihtimalini arttırmaktadır. 

Diğer genetiğe bağlı sosyal fobi oluşumu ise serotonin hormonlarına bağlı olarak gelişmektedir. Serotonin hormonlarının dengesinin bozulduğu durumlarda; serotonin sinir hücreleri arasındaki haberleşmeyi sağlayamamaktadır. Bundan dolayı da, bilgiler beyinde bilgilerin götürüldüğü yere doğru bir şekilde ulaşmayabilmektedir. Haberleşmenin doğru bir şekilde sağlanamadığı durumlarda ise, sosyal fobi durumu oluşabilmektedir. Ayrıca, serotonin hormonlarına bağlı olan sosyal fobi ya da sosyal anksiyete bozukluğu; en yaygın sebeptir. 

Psikolojiye ve Çevresel Faktörlere Bağlı Sosyal Fobi Oluşumu 

Ebeveynlerin, çocuklarını aşırı korumacı- fazla duygusal bağ olmasa bile kontrolcü, reddedici tavırlar ile yetiştirmesi durumlarında çocuklarda sosyal fobi oluşabilmektedir. 

Bu sosyal fobinin oluşumunun (ebeveynlere bağlı sosyal fobi oluşumu) en büyük nedenlerinden birisi, ebeveynlerin bu tür tavırlarla çocuklarını yetiştirdiği zaman çocukların herhangi bir sosyal beceri elde edememiş olmasıdır. Ebeveynlerin, çocuklarından aşırı bir beklentisinin olması ve çocukların bu beklentiyi gerçekleştiremediği takdirde çocukları cezalandırması.Kişinin, çevresinde bulunan diğer insanlarla beraber yaşadığı kötü tecrübelerin ileride yapılan davranışlarda aklına gelmesi. Bu durumda, zihinin alt yapısı; eskiye benzer olaylarda genelde kötü tecrübeleri akla getirmektedir. Kişide travma izi bırakan bu davranışlar, ileride bu tür aktivitelerin yapılmasında büyük problemler oluşturabilmektedir. (rezil olacağını düşünmesi, küçük düşeceğini düşünmesi, dışlanacağını ya da aşağılanacağını düşünmesi vb. gibi) Kişinin hayatında manevi değeri çok yüksek olan bir kişinin vefat etmesi ya da ayrılık gibi durumlar veyahut kişinin hayatında manevi değeri çok yüksek olan bir şeyin zarar görmesi de sosyal fobinin oluşumunu tetikleyen unsurlardandır. Eğer ki, sosyal fobinizin olduğunu düşünüyorsanız ya da sosyal fobiye dair sorularınız var ise alanında uzman olan psikolog ekibimizden hemen randevu alabilir ve en yakın zamanda görüşebilirsiniz. 

Sosyal Fobi Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Sosyal fobi tanısı nasıl konulur sorusu, arama motorlarında tıpkı sosyal fobi tanıları nelerdir sorusu gibi sıklıkla aratılmaktadır. Bu başlığımızın altında sizlere, sosyal fobi tanısının nasıl konulduğunun cevabını verdik. Sosyal fobi ya da diğer ismi ile sosyal anksiyete bozukluğunun tanısının koyulmasında en önemli husus uzman bir psikoloğa başvurulmasıdır. Alanında uzman bir psikolog, hastanın fizik muayenesine ekstra olarak sosyal fobi hastalığına sahip olan kişinin genel manada rahatsızlıkları, genel sağlık durumu ve bedensel hastalıkları hakkında bilgi edinmektedir. Muayenenin, yani uzman psikolog ile yapılan görüşmenin sonucunda hastalığa sahip olduğu düşünülen kişi hakkında net bir tanı koyulmaktadır. Muayenede, sosyal fobinin ya da sosyal anksiyetenin neden dolayı kaynaklandığı da net bir şekilde cevaplandırılmaktadır. Bundan dolayı da, sosyal fobi tanısının koyulmasında alanında uzman bir psikolog ile görüşülmesi en doğru seçim olacaktır. Sosyal fobi tanısı hangi kriterlere göre tanımlanmaktadır sorusu da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Psikiyatristler ve psikologlar, sosyal fobi tanısını koyarken Liebowitz sosyal fobi testinin sonucuna göre hasta tanısı koymaktadırlar. Bu testin sonucuna göre, sosyal fobinin şiddetinin ne durumda olduğu da öğrenilmektedir.

Sosyal Fobi ile Çekingenlik Arasında Bulunan Farklar

Sosyal fobi ile çekingenlik arasındaki farklar, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Ayrıca, birçok kişi çekingenlik kavramı ile sosyal fobi kavramını aynı kavramlar olarak düşünebilmektedir. Bu düşüncenin aksine, sosyal fobi ve çekingenlik kavramları birbirilerinden çok farklıdır. Topluluk önünde konuşma, bazı sosyal ortamlarda kendini ifade etmekten kaçınmak vb. gibi durumlar, birçok insan tarafından yaşanabilmektedir. Bunun, birçok sebebi vardır ve her çekingenlik sosyal fobiye işaret etmemektedir. Bundan dolayı da, sosyal fobinin net tanısının koyulması için uzman bir psikolog ile görüşülmesinde büyük fayda vardır. 

NOT: Çekingenlik, sosyal fobi gibi büyük bir rahatsızlık olmasa bile kişilerin hayatını istediği gibi yaşamalarına engel olabilmektedir. Eğer ki, çekingenlik probleminiz veyahut özgüven eksikliği rahatsızlıklarına sahipseniz alanında uzman olan psikolog ekibimizden alacağınız randevu ile bu rahatsızlıklardan kurtulabilirsiniz. 

Alanında uzman olan psikolog kadromuz sayesinde çekingenlik, özgüven eksikliği ve sosyal fobi gibi problemleri çözüme ulaştırabilirsiniz. Destek ve randevu sistemi için bu yazıya tıklamanız yeterli olacaktır. 

Sosyal Fobinin Tedavi Edilmesi ve Tedavi Süreci

Sosyal fobi, doğru gerçekleştirilmiş bir tedavi ile tamamen iyileştirilebilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bunun dışında ise, iyileşme sonuçları tedavinin doğru uygulanması ile doğru orantılı olarak gelişmektedir. Doğru tedavinin uygulanması ise birçok kritere bağlıdır. Bu kriterler maddeler halinde verilecek olunursa şunlardır: 

Sosyal fobi psikolojik rahatsızlığının yanında görünen birtakım başka rahatsızlıklar. 

Sosyal fobi psikolojik rahatsızlığına sahip olan bireyin, tedaviye ve iyileşmeye olan isteği. 

Sosyal fobi psikolojik rahatsızlığına sahip olan bireyin yaşının düşük olması.(Erken yaşta tedavi) 

Sosyal fobi ya da sosyal anksiyete bozukluğunda iki tür tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri, ilaçla yapılan tedavi yöntemi ve psikoterapi ile yapılan tedavi yöntemidir. Tedavi yöntemleri, hastalığın şiddetine bağlı olarak değişmektedir.Düşük şiddetli sosyal fobi rahatsızlığına sahip olan bireyler sadece psikoterapi desteği ile tedavi olabilirken, yüksek şiddetli sosyal fobi rahatsızlığına sahip olan bireyler bazen bu iki tedavi yöntemini eş zamanlı uygulamak zorunda kalabilmektedir. Ayrıca, ilaçlı olmayan tedavi ile sosyal fobi tedavi yöntemi; yani psikoterapi ile yapılan sosyal fobi tedavi yöntemi en etkili olan tedavi yöntemidir. Sosyal fobi rahatsızlığına sahip olan bireylerin tedavisinde kullanılan ilaçlar genelde serotonin hormonunun dengesizliğini ya da yetersizliğini düzeltmek amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca, sosyal fobi rahatsızlığındaki ilaçlı tedavi sisteminde kullanılan ilaçların kendisini tam olarak göstermesi 2-3 hafta civarı sürmektedir. Bu süre, kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Sosyal fobide ilaçla tedavi yönteminde kullanılan ilaçlar, kişilerde kalıcı bir hasara neden olmamaktadır. Ayrıca, ilaçla tedavi süresi yaklaşık olarak 9-12 ay civarı sürmektedir. Bu süre yine kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Sonuç olarak, sosyal fobi rahatsızlığına sahip olan kişiler ilaçları yaklaşık 9-12 ay boyunca kullanmaktadır. 

Ceyda Başarır
Uzman Psikolog
#anksiyete #sosyalfobi #sosyalanksiyete
Benzer Yazılar
Kaygı Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?
#kaygı bozukluğu #anksiyete
25 Ekim, 2021
Kaygı bozuklukları farklı noktalarda ortaya çıkabilen, pek çok konuda yaşanabilecek olan bir rahatsızlıktır ve günlük yaşamdaki etkileri de yadsınamayacak kadar büyüktür. Bu nedenle de kaygı bozukluğunun açık şekilde ilişkileri de etkilediğini söylemek mümkündür. Arkadaşlar ile olan ilişkilerin, ail
#agorafobi #anksiyete
24 Ağustos, 2022
Agorafobi, bir yerde kapana kısılmış gibi hissetme durumunda duyulan yoğun korku hissetme durumudur. Agorafobi, ciddi anksiyete bozukluklarından birisidir. Agorafobisi olan kişiler günlük hayatlarında önemli sorunlar yaşarlar.
Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?
#sosyalfobi
01 Haziran, 2022
Sosyal fobi, günümüzde özellikle gençler arasında oldukça yaygın bir durumdur. Bu durum aynı zamanda sosyal anksiyete bozukluğu ya da sosyal fobi bozukluğu olarak da bilinir. Kısaca tanımlamak gerekirse, sosyal fobi; bir kişinin başka bir kişiyle ve özellikle de birden fazla kişiyle etkileşime...
Anksiyete Nedir? Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
#anksiyete
31 Ocak, 2022
Günlük hayatın rutininde zaman zaman yaşanabilecek durumlardan biri olan anksiyete, diğer adıyla kaygı bozukluğu, en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Bilhassa hayatın beraberinde getirdiği, çoğu insanın yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılar insanları endişeye sürükleyebilir. Bu noktada..
Sosyal Fobiyle Baş Etme Yolları
#kaygı #sosyal anksiyete
25 Ekim, 2021
Kalabalık bir gurup önünde konuşma yaptığınızı düşünün. Herkesin gözü üstünüzde. Yüzlerce kişi pür dikkat sizi dinliyor. Acaba hata yapacak mısınız? Herkes sizinle dalga geçecek mi? Avuç içleriniz terliyor, yanaklarınız kıpkırmızı oldu. Elleriniz o kadar çok titremeye başladı ki mikrofonu zor tut...
Kaygı Anında Ne Yapmalıyım?
#anksiyete #kaygılanmak
25 Ekim, 2021
Kaygı hayatımızın bir parçasıdır ancak hepimiz kaygı anında ne yapmalıyım sorusuna cevap ararız. Bu durumun asıl kaynağı kişilerin kaygı anında kontrolü kaybetmesidir. Bir kişi kontrolü kaybettiğini anladığı anda panik yapar. Panik haldeyken kontrolü sağlamak oldukça zordur. Bu durum ise daha fazla
#covid19 #kaygı
25 Ekim, 2021
Covid 19 salgın döneminde kaygı belirtileri oldukça arttı. Bunun sebepleri arasında neyle mücadele ettiğimizi bilmememiz yatar. Belirsizlik kaygı vericidir. Diğer taraftan dünya üzerinde görülen en yaygın psikiyatrik bozukluklardan biri kaygı bozukluğudur. Durum böyleyken Covid 19 salgın döneminde..
Anksiyete Bozukluğu
#anksiyete #kaygı
25 Ekim, 2021
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b
#kaygı #anksiyete
21 Ekim, 2021
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b
Kaygı Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?
#kaygı bozukluğu #anksiyete
25 Ekim, 2021
Kaygı bozuklukları farklı noktalarda ortaya çıkabilen, pek çok konuda yaşanabilecek olan bir rahatsızlıktır ve günlük yaşamdaki etkileri de yadsınamayacak kadar büyüktür. Bu nedenle de kaygı bozukluğunun açık şekilde ilişkileri de etkilediğini söylemek mümkündür. Arkadaşlar ile olan ilişkilerin, ail
#agorafobi #anksiyete
24 Ağustos, 2022
Agorafobi, bir yerde kapana kısılmış gibi hissetme durumunda duyulan yoğun korku hissetme durumudur. Agorafobi, ciddi anksiyete bozukluklarından birisidir. Agorafobisi olan kişiler günlük hayatlarında önemli sorunlar yaşarlar.
Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?
#sosyalfobi
01 Haziran, 2022
Sosyal fobi, günümüzde özellikle gençler arasında oldukça yaygın bir durumdur. Bu durum aynı zamanda sosyal anksiyete bozukluğu ya da sosyal fobi bozukluğu olarak da bilinir. Kısaca tanımlamak gerekirse, sosyal fobi; bir kişinin başka bir kişiyle ve özellikle de birden fazla kişiyle etkileşime...
Anksiyete Nedir? Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
#anksiyete
31 Ocak, 2022
Günlük hayatın rutininde zaman zaman yaşanabilecek durumlardan biri olan anksiyete, diğer adıyla kaygı bozukluğu, en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Bilhassa hayatın beraberinde getirdiği, çoğu insanın yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılar insanları endişeye sürükleyebilir. Bu noktada..
Sosyal Fobiyle Baş Etme Yolları
#kaygı #sosyal anksiyete
25 Ekim, 2021
Kalabalık bir gurup önünde konuşma yaptığınızı düşünün. Herkesin gözü üstünüzde. Yüzlerce kişi pür dikkat sizi dinliyor. Acaba hata yapacak mısınız? Herkes sizinle dalga geçecek mi? Avuç içleriniz terliyor, yanaklarınız kıpkırmızı oldu. Elleriniz o kadar çok titremeye başladı ki mikrofonu zor tut...
#anksiyete #kaygılanmak
25 Ekim, 2021
Kaygı hayatımızın bir parçasıdır ancak hepimiz kaygı anında ne yapmalıyım sorusuna cevap ararız. Bu durumun asıl kaynağı kişilerin kaygı anında kontrolü kaybetmesidir. Bir kişi kontrolü kaybettiğini anladığı anda panik yapar. Panik haldeyken kontrolü sağlamak oldukça zordur. Bu durum ise daha fazla
Covid 19 Salgın Döneminde Kaygı Belirtileri
#covid19 #kaygı
25 Ekim, 2021
Covid 19 salgın döneminde kaygı belirtileri oldukça arttı. Bunun sebepleri arasında neyle mücadele ettiğimizi bilmememiz yatar. Belirsizlik kaygı vericidir. Diğer taraftan dünya üzerinde görülen en yaygın psikiyatrik bozukluklardan biri kaygı bozukluğudur. Durum böyleyken Covid 19 salgın döneminde..
Anksiyete Bozukluğu
#anksiyete #kaygı
25 Ekim, 2021
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b
#kaygı #anksiyete
21 Ekim, 2021
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b