1. Blog
  2. Aşırı Heyecan Nasıl Yenilir?

Aşırı Heyecan Nasıl Yenilir?

Aşırı heyecan nasıl yenilir sorusunun cevabı, günümüzde aşırı heyecan problemini yaşayan birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Aşırı heyecanlanma problemi, birbirinden değişik olan şekillerde kendini insan psikolojisi üstünde göstermektedir. Ayrıca, aşırı heyecan problemi, günümüzde birçok kişi

Aşırı Heyecan Nasıl Yenilir?

Aşırı heyecan nasıl yenilir sorusunun cevabı, günümüzde aşırı heyecan problemini yaşayan birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Aşırı heyecanlanma problemi, birbirinden değişik olan şekillerde kendini insan psikolojisi üstünde göstermektedir. Ayrıca, aşırı heyecan problemi, günümüzde birçok kişi tarafından yaşanmaktadır. Aşırı heyecan problemi, genelde bireyin yaşantısını olumsuz etkileyen durumlar karşısında çıkmaktadır. Bu durum, uzmanlar tarafından normal kabul edilmektedir. Ayrıca, normal durumlarda dengeli bir heyecan hissinin yaşanması sıradan, sağlıklı ve normal olarak kabul edilmektedir. Bazı bireylerde heyecan ve korku hissi, normal durumlarda dahi aşırı bir şekilde hissedilmektedir ve bu his kendini sık bir şekilde tekrar ettirmektedir. Bu durumlardaki bireylerin yaşadıkları heyecan ve korku hissi, sağlıksız bir şekilde yaşanmakta olan hislerdir. Bundan dolayı da, bireylerin hayatlarını düzgün yaşayabilmesi için bu hislere karşı birtakım önlemler alması gereklidir. 

Aşırı Heyecanlanma Neden Olur?

Aşırı heyecanlanma neden olur sorusunun cevabı, aşırı heyecan yaşayan kişiler ve bu kişilerin çevresinde bulunan bireyler tarafından çok merak edilmektedir. Ayrıca, bazı kişiler, aşırı heyecan yapan kişilere ön-yargılı davranabilmektedir. Aşırı heyecan yapan kişilere ön-yargılı davranmak ve ondan tamamen sakin olmasını beklemek yanlış bir davranıştır. Aşırı heyecan problemi, uzman bir psikolog sayesinde çözülebilmektedir. 

Aşırı heyecanlanma, kaygı durumu ve aşırı korku çeşitli nedenlerden ötürü meydana gelmektedir. Ayrıca, az önce bahsedilen aşırı duygular, genelde bireyin çocukluğunda yaşamış oldu olaylardan dolayı olmaktadır. Bu yaşanmış olaylar genelde travma seviyesinde olmaktadır ya da bireyi derinden etkilemektedir. 

Aşırı Heyecanlanmaya Neden Olan Etkenler Madde Madde: 

Devamlı hata yapmaktan korkmak 

Sevilen kişi tarafından onaylanma, reddedilme 

Korkulan kişi tarafından onaylanma, reddedilme 

Güven eksikliği 

Çocukluk döneminde yaşanmış olan travmalar

Aşırı Heyecanlanma Sendromunun Günlük Hayatta Yaşattığı Problemler: 

Aşırı heyecanlanma, bireylerin iş hayatını veyahut günlük yaşantısını büyük ölçüde etkileyen psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Aşırı heyecanlanmanın gerçek bir hastalık seviyesine geldiğinde aşırı heyecanlanma sendromu olarak isimlendirilir. Aşırı heyecanlanma sendromuna yakalanmış bireyler, topluluk içerisinde konuşmaları öz-güvenli bir şekilde yapamamaktadır. Hatta çoğu aşırı heyecanlanma sendromu topluluk içerisinde herhangi bir konuşma bile yapamamaktadır. 

Yukarıda yazılmış olandan hariç olarak, aşırı heyecanlanma sendromuna yakalanmış bireyler ikili ilişkilerde ve iletişimlerde de sorun yaşamaktadır. Hatta devamlı olarak korku ve kaygı hislerini yaşamaktadır. Bu nedenlerden dolayı da, aşırı heyecanlanma sendromuna sahip olan bireyler iş ve meslek seçimlerinde daha asosyal ortamlara ihtiyaç duymaktadır. 

Aşırı Heyecanlanma Sendromunda Psikolog Desteğinin Önemi: 

Aşırı heyecanlanma sendromu, yukarıda da görüldüğü gibi bireylerin günlük yaşantısına, iş yaşantısına, ikili ilişkilerine, ikili iletişimlerine genel olarak zarar vermektedir. Bundan dolayı da, alanında uzmanlamış ya da deneyimli bir psikolog ile görüşülmesinde bu bireyin adına büyük fayda vardır. 

 İyi bir psikolog desteği alan bireyler, bu rahatsızlığı yenebilmektedir ve günlük yaşantılarını çok daha iyi yaşayabilmektedir. Psikolog Merkezi'nde, alanında uzmanlaşmış ve deneyimli olan birçok psikoloğumuz vardır. Psikolog Merkezinden, randevu alma sistemi çok kolay olup, randevu almadan önce psikologlarımıza tamamen ücretsiz bir şekilde sorular yöneltebilmektesiniz. Ayrıca, psikolog desteği ihtiyacınızı isteğinize göre yüz-yüze bir ortamda ya da çevrimiçi olan bir ortamda gerçekleştirebilirsiniz. 

Aşırı Heyecan ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Nalan Esra PELİT
Psikolog
Nalan Esra PELİT
Online 45 dk 800
Emre AYDOĞAN
Uzman Psikolog
Emre AYDOĞAN
Online 45 dk 800
Merve ÜÇOK
Psikolog
Merve ÜÇOK
Online 50 dk 1200
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Cansu AVCI
Uzman Klinik Psikolog
Cansu AVCI
Online 50 dk 2000
Ezgi FISTIK TOPKARA
Psikolog
Ezgi FISTIK TOPKARA
Online 45 dk 1000
Mithatcan ÖZCAN
Uzman Psikolojik Danışman
Mithatcan ÖZCAN
Online 60 dk 800
Özge YILMAZ
Uzman Psikolog
Özge YILMAZ
Online 60 dk 1000
Merve Ece KAYHAN
Uzman Klinik Psikolog
Merve Ece KAYHAN
Online 50 dk 800
Ayça DİETSCH
Uzman Psikolog
Ayça DİETSCH
Online 45 dk 800

Aşırı Heyecanlanma Nasıl Yenilir?

Aşırı heyecanlanma nasıl yenilir sorusu, milyonlarca insan tarafından her gün internet tarayıcılarından aratılmaktadır. Bu başlığımızın altında sizlere, aşırı heyecanlanmayı yenmeyi sağlayan taktiklerden ve durumlardan bahsettik. Aşırıyı heyecanlanmayı, psikolog desteğinin haricinde bireyin kendi çabası ve gayreti ile bir nebze de olsa indirebilmesi mümkündür. Bireyin, aşırı heyecanlanmayı yenmesi için çaba ve gayretin dışında, bazı uygulama ve yöntemlerini doğru uygulaması gereklidir. Örnek verilecek olursa, daha önce geçirilmiş travmalara dikkat etmek gereklidir. Bireyler, heyecanlanmayı iç dünyasında büyütmemelidir, yani kompleks olan bir yapıya getirmemelidir. Bunların dışında ise, devamlı hata yapma korkusu- güven eksikliği gibi problemleri de ortadan kaldırmak gereklidir. Bu yöntemler, bireylerin tek başına aşırı heyecanlanma ve aşırı korku problemlerini daha aşağıdaki seviyelere çekmesine yardımcı olacaktır. Aşırı heyecanlanmadaki en büyük etken ise, aşırı heyecanlanmayı kompleks bir yapıya getirmektir. Yani, iç dünyamızda aşırı heyecanlanmayı çok büyütmektir. Eğer ki birey, yaşamış olduğu heyecan durumlarını günlük hayatına ve doğal yaşamına bir zarar vermiyorsa bir sorun olarak düşünmemelidir. Eğer ki, aşırı heyecanlanma bireyin hayatına bir zarar vermediği halde zarar veriyor ve problem yaratıyor olarak düşünülüyorsa; aşırı heyecanlanma problemi daha çok büyümektedir. 

Heyecan ve Stres Kontrolü Nasıl Yapılır?

Heyecan ve stres ile başa çıkmanın birçok yöntemi vardır. Bu başlığımızın altında, sizlere heyecan ve stres ile nasıl başa çıkacağınızı anlattık. Heyecan ve stres kontrolünü tam anlamıyla yapabilmeniz için bu içeriği tam anlamı ile okumanızı öneriyoruz. 

Heyecanı kompleks bir yapı haline getirmeyin. 

Yani, heyecanı içinizde büyütmeyin. Çünkü heyecanın kompleks bir yapı haline gelmesi; aynı zamanda vücutta stres ve endişe de yaratır. 

Güven eksikliğinizi aşın. 

Birçok insan ilk yaptığı işlerde güven eksikliği yaşamaktadır. Bunun temel sebebi, o işte daha önce bir başarısının/başarısızlığının bulunmamasıdır. Bunu diğer etkileyen faktör ise, geçmişte başka işlerde de olsa yaşadığı başarısızlıklar ve kaygılardır. Fakat herkes her işin başında mutlaka sıkıntılar ile karşılaşmaktadır. İnsanlar zaten hata yaparak gelişmektedir. Bundan dolayı da, güven kaygısı yaşamanıza gerek yoktur. Kendinize güvenin, ve çoğu işi yapabileceğinize inanın! Unutmayın, inanmak başarının yarısıdır. 

Hata yaparım endişesi: 

Birçok insan, heyecan ve stresi hata yapar mıyım, hata yaparsam ne olur gibi düşüncelerden dolayı da yaşamaktadır. Fakat bu düşünce yapısının insana çok zararı vardır. Örnek verilmesi gerekirse, hata yaparsam ne olur diye düşünürken işinize olan odağınızı kaybedip klasik bir hata yapabilirsiniz. Bunun ana sebebi, enerji kanunları ile tanımlansa da; sizin dikkatinizi başka bir yere toplamanızdan dolayı da kaynaklanmaktadır. Bu yüzden, hata yaparım diye düşünmeyin ve rahat bir tavır sergileyin. Eğer ki bir yerde hata yaparsanız, bunun çözümü zaten basit olacaktır. Unutmayın, hata yapmadan gelişemezsiniz. 

Geçirilmiş Travmalar: 

Geçirilmiş travmalar, insanların ileri hayatlarında birçok problem yaşatabilmektedir. Bu problemlerden birisi, heyecan ve stres dengesizliğinin yaşanması olmaktadır. Bundan dolayı da, eğer ki geçmişte bir travma yaşamış iseniz mutlaka bir psikoloğa danışmanız gereklidir. Psikoloğa, geçmişte yaşadığınız travmaları anlattığınız zaman ve ondan psikolog desteği istediğiniz zaman; size hayatınızda alıp alabileceğiniz en büyük iyilikleri yapacaktır. Çünkü psikolog desteği sayesinde, çoğu travmadan kurtulmak hiç değilse bu travmayı bazı yerlerde kontrol altına almak mümkündür. 

Aşırı Heyecanlanmada Psikolog Desteğinin Önemi: 

Aşırı heyecan yaşayan kişilerin alacağı en iyi koruma yöntemlerini, alanında uzman olan psikologlar söylemektedir. Kişiden kişiye heyecan ve korku hislerinin yaşanması, yaşandığı ortamlar ve bunun gibi faktörlerin değişmesinden ötürü, alanında deneyimli ya da uzman bir psikolog iyi bir tedavi için kesinlikle gereklidir. 

Ceyda Başarır
Uzman Psikolog
#heyecanlanma #heyecanlı #aşırıheyecan #heyecankontrolü