1. Blog
  2. Böcek Fobisi

Böcek Fobisi

Böcek korkusu ya da diğer ismi ile entofomobi olarak adlandırılan hastalık böceklerden aşırı bir şekilde korku duymak olarak tanımlanmaktadır. Böcek korkusu, genelde böceklerin görünümünden kaynaklanabileceği gibi; böceklerin hareketlerinden, çokluğundan ve böceklerden tiksinmeden dolayı da kayna...

Böcek Fobisi

Böcek korkusu ya da diğer ismi ile entofomobi olarak adlandırılan hastalık böceklerden aşırı bir şekilde korku duymak olarak tanımlanmaktadır. Böcek korkusu, genelde böceklerin görünümünden kaynaklanabileceği gibi; böceklerin hareketlerinden, çokluğundan ve böceklerden tiksinmeden dolayı da kaynaklanabilmektedir. Böcek korkusu olan insanlar, hastalıklarının şiddetine göre böceklere şiddetli ya da şiddetsiz bir şekilde tepki göstermektedir. 

Böcek Korkusu Neden Olur?

Böcek korkusu ya da diğer ismi ile entofomobi olarak adlandırılan hastalık, genelde çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Böcek korkusuna çevresel ve biyolojik faktörlerin etkisi vardır. Fakat böcek korkusunu en çok tetikleyen faktör, dış çevrelerden gelen çevresel faktörler olmaktadır. Böcek korkusunun başlangıcı nasıl olur sorusu da günümüzde birçok insan tarafından merak edilmektedir. Böcek korkusunun başlangıcı, bireylerin bir böcekten ilk korkmasıyla zihinlerine böceklerden korkmayı şartlandırdıkları andan itibaren gerçekleşmektedir. Böcek korkusu yaşayan insanlar, hafif anksiyete durumları ya da panik atak geçirecek kadar ciddi reaksiyonlar yaşayabilmektedir. 

Böcek Korkusunun Belirtileri 

Böcek korkusunun diğer ismi ile enofomobinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu başlığın altında maddeler halinde böcek korkusunun belirtilerinden bahsettik. 

Böcek korkusunun belirtileri madde madde 

Böcek görünce çarpıntı 

Böcek görünce bulanık görme 

Böcek görünce nefes darlığı çekme 

Böcek görünce ağız kurulu yaşama 

Böcek görünce yüz kaşıma 

Böcek görünce terleme ya da titreme 

Böcek görünce tansiyon düşüşü 

Böcek görünce bilinç kaybı 

Böcek görünce bayılma 

Böcek Korkusunun Tedavisi 

Böcek korkusunun tedavisi var mı gibi sorular, böcek görünce panik yapan kişiler ve kişilerin ailesi tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Böcek korkusu tedavisinden önce bilinmesi gereken en önemli şey, böcek korkusunun tanımının uzman bir kişi tarafından konulması gerektiğidir. Birçok insan, kendi kedine bende böcek korkusu var diyebilmektedir fakat bu söylem yanlıştır. Bunun sebebi, her insanın bazı böcek ve hayvanlardan korkabilmesidir. Böcek korkusunun kesin tanımı için uzman bir psikologdan psikolojik destek almakta büyük fayda vardır. Psikolog merkezimizin web-sayfasından, alanında uzman psikologlarımıza ücretsiz bir şekilde soru sorabilirsiniz. Ayrıca, randevu alarak isteğinize göre yüz-yüze bir ortamda ya da çevrimiçi olan bir ortamda görüşme sağlayabilirsiniz. Tıkla ve alanında uzman psikologlar ile görüş. 

Böcek Fobisinin Etkileri 

Böcek fobisinin, böceklerin tehlikeli olup olmadığına bağımsız olarak böcek görünce bireylerde kaygı, stres, panik vb. Durumları yaşattığından yukarıdaki başlıkta bahsetmiştik. Böcek fobisinin, bunlar dışında birçok etkisi de bulunabilmektedir. Böcek fobisi, fiziki ya da psikolojik olarak insanlarda etki bırakabilmektedir. 

Bu etkiler, genelde psikolojik olmaktadır. Örnek verilecek olursa; insanlar böcek gördüğü zaman 

Panikleyebilir 

Strese kapılabilir 

Bağırabilir 

Bayılabilir 

Böcek fobisi, böcek korkusu ya da entofomobi insanlarda travmatik izler de bırakabilmektedir. Eğer ki, böceklerden korkuyorsanız ve bu korku kişisel- sosyal yaşamınıza zarar veriyorsa bir uzman psikologdan psikolog desteği almanız gerekmektedir. Psikolog Merkezi ile, alanında uzman olan psikologlarımız ile görüşebilirsiniz. Hatta psikologlarımıza ücretsiz sorular da sorabilirsiniz. Psikologlarımızdan psikolog desteği almak için çok kolay bir şekilde randevu alabilir ve isteğinize göre çevrimiçi ya da yüz-yüze olan bir ortamda psikologlarımız ile görüşebilirsiniz. Tıkla ve alanında uzman psikologlardan psikolog desteği al. 

Böcek Fobisi Anksiyetesi 

Böceklerden korkan bireylerde, yani böcek fobisine sahip bireylerde; böceklere farklı derecelerde olan kaygılar görülmektedir. Yani, böceklerden duyulan kaygı, stres vb. gibi durumlar kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı kişiler, böcek görünce hafif reaksiyonlar ile bu durumları atlatırken; bazı kişilerde bu durum böyle değildir. Böcek gördüğü zaman, ciddi reaksiyonlar ve rahatsızlıklar geçiren bireyler vardır. Ayrıca, derin olan kasvet duyguları ve bunalmışlık gibi duygular da böcek fobisinin semptomlarındandır. Bu semptomlar, kendisini panik atak şeklinde gösterebilmektedir. 

Böcek Fobisine Bağlı Olan Anskiyetede Görülen Bazı Semptomlar 

Mide bulantısı geçirmek 

Baş dönmesi hissetmek 

Kaş güçsüzlüğü hissetmek 

Nefes darlığı çekmek 

Aşırı bir şekilde terlemek 

Göğüs ağrısı çekmek 

Kalp çarpıntısını ( Kalbin, kalp atışlarının ciddi manada hissedilmesi.) 

Böcek Fobisi ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Akın GÜÇLÜ
Psikolog
Akın GÜÇLÜ
Online 45 dk 800
Mehmet AKGÜN
Psikolog
Mehmet AKGÜN
Online 75 dk 3000
Kübra İBRAHİMOĞLU
Psikolojik Danışman
Kübra İBRAHİMOĞLU
Online 90 dk 850

İnsanlar Böceklerden Neden Korkar?

Böceklerden korkma hastalığı böcek fobisi ya da entofomobi olarak adlandırılmaktadır. İnsanların böceklerden neden korktuğu, birçok kişi tarafından merak edilmekle beraber bu konu hakkında birçok araştırma da bulunmaktadır. İnsanlar, böceklerden korkmaya genelde küçük yaşlarda başlamaktadır. Bunun ana sebebi ise, bir böceğin kötü görünümünden ya da bir böcekten sokulmaya maruz kalmaktan dolayı olabilmektedir. Ayrıca, bir böcek tarafından sokulmuş kişinin neslinin devamında; bu korku genetik varyasyonlar ile de aktarılabilmektedir. Böceklerden korkunun bir diğer sebebi ise bilinmezlik korkusundan dolayı kaynaklanmaktadır. Son derece hızlı hareket eden canlılar veyahut böcekler çok hızlı bir şekilde insanın giydiği kıyafetlerin içine girebilmektedir. İnsanın kıyafetinin içine giren böcek, çok kısa bir sürede kendisini kaybettirebilir. Bundan dolayı da, böceğin nerede olduğunu bilemeyebiliriz. Ayrıca, giren böceğin nasıl bir canlı olduğunu da bilmiyorsak burada büyük bir korku başlar. Çünkü bazı böcekler zehirli olabilmektedir, ya da insanları sokarak canını acıtabilmektedir. İşte böcek fobisine neden olan olaylardan birisi de budur. Ayrıca, bu korku bilinmezlik fobisinden kaynaklanan bir durumdur. 

Sonuç olarak; böceğin ne olduğunu bilmiyorsak, böceğin zehirli olup olmadığını bilmiyorsak, ısırıp ısırmayacağını bilmiyorsak, bilinmezlik fobisinden kaynaklı korku duygusunu hissetmek gayet normal olmaktadır. 

En Tehlikeli 20 Böcek 

Karadul böceği 

Sydney Huni Yuvalı Örümceği 

Afrikalı Bal Arıları 

Örümcek Eşek Arısı 

Büyük Sivrisinekler 

Çeçe Sineği 

Bulldog Ant Karıncası 

Kedi Tırtılı 

Lone Star Böceği 

Öpücük Böceği 

Dünyanın En Güçlü Böceği 

Dünyanın en güçlü böceği hangisidir sorusu, günümüzde birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu başlığın altında, dünyanın en güçlü böceğini sizler için yazdık. Dünyanın en güçlü böceği, gergedan böceğidir. Gergedan böceklerinin genişliği (en) 4 santimetreden 6 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Ayrıca, gergedan böcekleri dünyanın belirli bölgelerinde yaşamaktadır. 

Diğer bir bilgi ise, gergedan böceğinin Latin dilinde olan ismi “Oryctes Nasicornis” olarak yazılmaktadır. Gergedan böcekleri, ağırlıklarının otuz katına kadar madde taşıyabilmektedir. Aslında bundan dolayı da, gergedan böcekleri dünyanın en güçlü böcekleri olmaktadır. Hatta, birçok asya ülkesinde gergedan böcekleri; akrep- yılan vb. gibi diğer tehlikeli canlılarla dövüştürülmektedir. 

Diğer şaşırılacak bir bilgi ise, bu dövüşlerin üzerine bahis bile alınabilir olduğudur. 

NOT: Bu davranışların yapılması Türkiye’de yasal değildir. Hatta genel olarak etik bile değildir. 

Gergedan Böcekleri Nerede Yaşar? 

Gergedan böcekleri nerede yaşamaktadır sorusu, birçok kullanıcı tarafından araştırılan bir konudur. 

Gergedan böcekleri 

Avrupa’da 

Kuzey Afrika’da 

Türkiye’de 

İran’da 

Afganistan’da 

Pakistan’da 

Yaşamaktadır ve insanlar tarafından yaygın bir şekilde görülebilmektedir. 

Gergedan böceklerinin Türkiye’de yaşadığı alanlar genelde kırsal alanlar olmaktadır. Bu kırsal alanlar, genelde yayla ve doğu illeridir. Örnek verilmesi gerekirse, birçok gazete; doğu ilçelerinde bulunmuş olan gergedan böceklerinin hakkında haber yapmıştır. Bu haberlerin ana sebebi ise, birçok insanın gergedan böceğinden korkması, gergedan böceğinin neslinin tehlike altına olması ve gergedan böceğinin ticaretinin yapılıyor olması ve bir adet böceğin fiyatının çok pahalı olmasıdır. 

NOT: Nesli tehlike altında olan böceklerin, hayvanların ticaretinin yapılması yasal değildir. Bundan dolayı da, bu tür davranışlardan uzak kalınması gereklidir. 

Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#entofomobi #böcekkorkusu #böcekfobisi