1. Blog
  2. Flört Şiddeti

Flört Şiddeti

Flört şiddeti , yakın partner şiddetinin bir alt tipi olarak karşımıza çıkar. Özellikle sosyal medya kullanımın sıklaştığı günümüzde flört şiddetini daha sık duyar olduk. Yakın partner şiddeti farklı farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Ama öncesinde flörtün ne demek olduğuna bakalım. Sosyal etkileş

Flört Şiddeti Nedir?

Flört şiddeti , yakın partner şiddetinin bir alt tipi olarak karşımıza çıkar. Özellikle sosyal medya kullanımın sıklaştığı günümüzde flört şiddetini daha sık duyar olduk. Yakın partner şiddeti farklı farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Ama öncesinde flörtün ne demek olduğuna bakalım. Sosyal etkileşim içeren ve ilişkiye devam eden, ayrılık ya da evlilik ile devam eden bir süreçtir. Önceki araştırmalarda daha çok heteroseksüel birliktelikler flört ile anılırken artık homoseksüel ilişkiler de bu kapsamda yer alır. Flört şiddeti tanımı genelde evlilik öncesi süreçte karşımıza çıkar gibi bir algı var. Bu algı oldukça yalnız. Evlilik kurumu içerisindeki çiftler de bu problemle karşı karşıya kalır. 

Flört Şiddeti Türleri

Flört şiddeti türleri diğer şiddet türleriyle benzer kategoride yer alır. Tekmelemek, tokat atmak, itmek, yumruklamak gibi fiziksel saldırılar… Diğer yandan psikolojik flört şiddeti ise utandırma amaçlı isim takma, alay etme, aile ve arkadaşla görüşmenin kısıtlanması olarak karşımıza çıkar. Bu noktada dikkatimizi çeken saldırılardan ziyade kişinin yaşamış olduğu sıkışmışlık hissidir. Çünkü atacağı her adımı kontrol eden, kısıtlayan bir ilişki kişiye hapis hayatı yaşatır. Bu nedenle her ne kadar fiziksel zarar daha fazla dikkatimizi çekse dahi psikolojik zarar da kişilerin hayatını oldukça olumsu etkiler. Tüm bu söylediklerimizin dışında istek dışı cinsel birliktelik, cinsel ilişkiye zorlama gibi durumlar da şiddet kavramı içerisinde yer alır. Bu tür durumlarda hayır diyen kişiye karşı yapılan baskı da bu kapsamdadır. Bu tür davranışlara ise seksüel flört şiddeti denir. Ayrıca kişiyi isteği dışında takip etmek, sorguya çekmek, bilerek ihmal etmek de olumsuz davranışlar arasında değerlendirilir.

Flört Şiddeti Bir Halk Sağlığı Sorunu

Çevreden sıklıkla duyarız. Seven insan kıskanır, o yüzden kısıtlar. Hayır! Seven insan kısıtlamaz. Partnerinin daha özgür hale gelmesi için elinden geleni yapar. Ancak kadın ya d erkek fark etmez; kısıtlayıcı bir ailede büyüdüyse bu tür ilişkilerin normal olduğunu düşünür. Oysa ki ilişki dediğimiz kavram kısıtlama üzerine kurulu değildir. Özellikle erişkin dönemde olan kişiler daha çok flört şiddetine maruz kalır. Tabi ki burada dikkatimizi çeken bir diğer nokta da kadına yönelik şiddet. En çok bu şekilde karşımıza çıkar. Kültürel anlamda sevgiyi ve sevgililik sürecini uygun şekilde anlamlandıramadığımız için karşı tarafa oldukça fazla zarar veririz. Flört şiddeti müdahalesi zor bir süreçtir. Çünkü kişi var olan durumu kendisi çözmeye çalışır. Eğer ki bu tarz ilişkiyi normalleştirdiyse kendisini suçlar. 

Eğer o ruju sürmeseydim böyle demezdi. 

O arkadaşımla buluşmasam bu olmayacaktı. 

O elbiseyi giymesem sinirlenmeyecekti. 

Hayır! Diyecekti, olacaktı, sinirlenecekti. Çünkü yaptığınız ve adım attığınız her şey sizinle ilgili. Bir başkası bundan rahatsız olduysa bu şekilde dile getiremez. 

Flört Şiddeti ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Nalan Esra PELİT
Psikolog
Nalan Esra PELİT
Online 45 dk 800
Hidayet ÇALIŞKAN
Psikolog
Hidayet ÇALIŞKAN
Online 45 dk 1499
Rumeysa Betül MACIT
Psikolojik Danışman
Rumeysa Betül MACIT
Online 50 dk 800
Canan DÖNMEZ
Uzman Klinik Psikolog
Canan DÖNMEZ
Online 45 dk 800
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Esra KARAKOYUN ÇALIŞKAN
Uzman Klinik Psikolog
Esra KARAKOYUN ÇALIŞKAN
Online 50 dk 2000
Emine DIKER
Psikolojik Danışman
Emine DIKER
Online 50 dk 800
Büşra FERLIBAŞ
Psikolog
Büşra FERLIBAŞ
Online 50 dk 900
Ezgi FISTIK TOPKARA
Psikolog
Ezgi FISTIK TOPKARA
Online 45 dk 1000
Sümeyye BİLİCİ
Psikolog
Sümeyye BİLİCİ
Online 50 dk 1200

Flört Şiddeti Risk Faktörleri

Kişi içinde bulunduğu baskı durumunu büyük oranda saklar. Biriyle paylaşmak istemez. Bazen çok sevdiğim için katlanıyorum der, bazen ise sevdiği için böyle davranıyor, bana kıyamaz oysa der. Ancak bir yerden sonra bu girdap içinden çıkılmaz bir hal alır. Eğer ki erken zamanda önlem alınmazsa bu durum aile içi şiddete dönüşür. Bu yüzden öncesinde tespit etmek ve önüne geçmek oldukça önemlidir. 

Kıskançlık 

Yoğun alkol kullanımı 

Aile içi şiddete tanık olmak 

Para 

Cinsellik 

Sosyal aktiviteler 

konusundaki anlaşmazlıklar karşımıza çıkan önemli risk faktörleri arasında yer alır. 

Kısa dönem ve uzun dönemde bu tür durumlar oldukça farklı durumlara neden olur. Eğer ki içinde bulunduğunuz ilişkide kendinizi mutlu hissetmiyorsanız ve kısıtlandığınızı düşünüyorsanız flört şiddetine maruz kalıyor olabilirsiniz! 

Flört Şiddeti ve Etkiler

Flört şiddeti ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bunlar kısa ya da uzun vadede ortaya çıkar. Kısa dönemde karşımıza fiziksel yaralanma ya da ölüm gibi etkiler çıkar. Uzun dönemde etkileri çok daha farklı olur. Bu tür baskıyla yaşayan insanlar genel olarak; 

Yoğun alkol kullanımı 

Sigara kullanımı 

Yeme bozuklukları 

Özgüvende azalma 

Değersizlik hissi 

Kendisini sevgiye ya da sevilmeye layık görmeme 

Öfke patlamaları 

Travma sonrası stres bozukluğu 

Depresyon 

Anksiyete 

İntihar düşüncesi ya da girişimi 

 Bu tür durumlar flört şiddetinin bir ruh sağlığı sorunu olduğunu da ortaya koyuyor. Diğer yandan bu tür durumlar erken cinsel yaşantının da ortaya çıkmasına neden olur. Özellikle son zamanlarda 15 yaşından önce korunmasız cinsel ilişkiye girme gibi riskli davranışlar da oldukça arttı. 

Flört Şiddeti Risk Faktörleri

Adölesan yaş grubunda olma başlı başına bir risk faktörü olarak karşımıza çıkar. Bu dönem psikolojik olarak kırılgan bir dönemdir. Bu nedenle var olan baskı durumunun şiddeti de oldukça farklı boyutta karşımıza çıkar. Ruhsal problemler, alkol problemi ya da madde kullanımı, antisosyal kişilik, riskli cinsel birliktelikler ve çocukluk dönemi şiddete maruz kalma önemli risk faktörleri arasında yer alır. 

Davranış problemleri 

Sosyal ilişkilerde azalma 

Problem çözme becerilerinin gerilemesi ya da son bulması 

İletişim kurmaktan çekince ya da iletişim kurmama 

Şiddete yönelim 

Riskli davranış 

Akademik anlamda başarısızlık 

önemli faktörler arasında yer alır. 

 Diğer önemli konu ise özsaygıdır. Düşük özsaygı hem flört şiddetinin sebebi hem de sonucu olarak karşımıza çıkar. Bazı durumlarda ise sosyoekonomik durum, yaşanılan bölge, kişisel özellikler de karşımıza hazırlayıcı faktör olarak çıkar. 

Flört Şiddeti ve Toplumsal Cinsiyet Rolleri

Flört şiddeti ve toplumsal cinsiyet rolleri de aslında önemli bir konudur. Bazı ülkelerde erkekler adeta toplumun sahibi konumundadır. Bu nedenle kadınlar geri plana itilir. Cinsiyet rolleri kadın ve erkeğin toplumca belirlenen rollerini kapsar. Örneğin kadın olmak, kadın gibi davranmak ya da anne olmak… Evin reisi olmak, eve para getirmek, ağlamamak gibi… Bu tür sosyal yapılar ve kültürel farklılıklar da bir süre sonra ilişkilere zarar verir. Kadının geri planda olduğu, erkeğin daha değerli olduğu toplumlarda bu tür şiddet davranışları normal olarak kabul edilir. Bu nedenle kadınların itiraz etme ya da eleştirme hakkı da elinden alınmış olunur. 

Flört Şiddeti ve Online Terapi

Flört şiddeti kişinin bazen göremeyeceği bir durum haline gelir. Çevresinden sık sık uyarı alır. Ancak ona göre içinde bulunduğu ilişki normal bir ilişkidir. Bu nedenle çevreyle olan ilişkisi azalır. Sosyal izolasyon yaşar. Ancak bir yerden sonra içinde bulunduğu duygusal şiddet ya da fiziksel şiddet baş edilemez hale gelir. Flört şiddeti kişide var olan değersizlik duygusunu tetikler. Çoğu zaman terapi sürecinde danışan da kendisini değersiz görür. Bu nedenle içinde bulunduğu durumu normal kabul eder. Oysa normal olan şey kişinin kendisini değerli görmesidir. Evet, çevremizden de değer görmek isteriz. Ancak biz kendimize değer vermedikçe başkasından bunu ne kadar bekleriz ki? 

Terapi süreci sizin kendinizi değersiz hissetmenize neden olan durumlara yönelik size sorular sorar. Her soru sizi başka bir dünyaya sürükler. Her soru başka bir soruyu ortaya çıkarır. Böylece sizi ilişkide tutan, baskı görmenize rağmen sevginizi ön planda tutan durumları daha net görürsünüz. Eğer ki içinde bulunduğunuz ilişkinin size zarar verdiğini düşünüyorsanız sitemizde yer alan online psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi desteği alabilirsiniz. 

Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#flört #flörtşiddeti #ilişkiterapisi