1. Blog
  2. İnternet Bağımlılığı
14 Şubat, 2023

İnternet Bağımlılığı

İnternet bağımlılığı, insanların genel olarak interneti aşırı bir şekilde kullanmasıdır ve bu isteğin önüne geçilemeyecek hale gelmesidir. Hatta, internete bağlı olunmayan zamanlarda herkese öfkeli bir tavır alma, çok strese girme, iş ve aile hayatının bozulması gibi durumlar görünebilmektedir. ...

İnternet Bağımlılığı

İnternet bağımlılığı, insanların genel olarak interneti aşırı bir şekilde kullanmasıdır ve bu isteğin önüne geçilemeyecek hale gelmesidir. Hatta, internete bağlı olunmayan zamanlarda herkese öfkeli bir tavır alma, çok strese girme, iş ve aile hayatının bozulması gibi durumlar görünebilmektedir. 

İnternet, günümüzde okul, iş, iletişim vb. gibi birçok eylemin tamamlanması için kullanılmaktadır. Bunlardan hariç olarak ise, internet aynı zamanda önemli ve büyük bir bilgi alma/paylaşma kaynağıdır. 

Ayrıca, 2012’deki bir araştırmaya göre; 16-74 yaş arasındaki insanlarda internet kullanımının görülme oranı %48’dir. 

İnternet bağımlılığı terimi 1996 yılında ilk defa Goldberg tarafından ortaya atılmış bir düşüncedir. İnternet bağımlığının son yıllardaki insanlar üstündeki etkisi bazı araştırmacı kurum ve kuruluşlar tarafından incelenmektedir ve bu incelemede internetin insanlar üstünde: 

İnternetin okul ve iş hayatını kolaylaştırdığı, 

İnternetin bağımlılık seviyesine geldiğinde, insanda birçok kötü etki bıraktığı gözlemlenmektedir. 

İnternet bağımlılığı ile alakalı olan yapılmış gözlemlerin sonucunda, bu durumun daha çok madde bağımlılığına benzerlik gösterdiği görülmüştür. Bu bağlamda ise problem; internet bağımlılığı grubunda değil de, teknoloji bağımlılıkları grubunda yer almaktadır. 

NOT: Bağımlılıklar, birçok gruba ayrılmaktadır. Birisi madde ve zararlı alışkanlık bağımlılığı grubu iken, diğer grup kumar, cinsel ilişki, alış veriş yapma gibi bağımlılık gruplarıdır. Yani, internet bağımlılığının madde bağımlılığına benzemesi; diğer bağımlılıklara göre daha farklı olmasıdır. Teknolojik bağımlılıklar, kimyasal olmayan davranışsal bozukluk bağımlıkları grubunda değerlendirilmekte olup; insan-makine ilişkisine dayanmaktadır. Ayrıca, günümüzde birçok teknolojik bağımlılık vardır. 

Teknolojik bağımlılıklar madde madde 

Televizyon izleme gibi pasif bağımlılıklar 

Bilgisayar oyunları oynama gibi aktif bağımlılıklar 

Teknoloji içinde bulunan birçok şeyin (bilgisayar, telefon, oyun konsolu vb.), insanlar üstünde bağımlılık oluşturucu uyarıcı ve pekiştirici özelliği bulunmaktadır. 

İnternet Bağımlılığında Young Tanı Ölçütleri

Bu başlığın altında, internet bağımlılığı young tanı ölçütleri hakkında yazdık. Bu başlığın altında; young tanı ölçütlerini madde madde okuyabilirsiniz. 

İstenilen keyfin almak için daha fazla internet kullanımına ihtiyaç duymak. 

İnterneti, başlangıçta planlanmış olan süreden daha fazla kullanma. 

Başka kişilere, internette geçirilen süre konusunda yalan atma. 

İnternet aracılığı ile ilgili zihinsel uğraş. 

İnternet kullanımını azaltmaya yönelik tutum eylemlerinin, başarısız olması. 

İnterneti, hayatta karşılaşılan problemlerden kaçmak amacı ile kullanma. 

Telefon Bağımlılığı 

Birçok kişide, telefon bağımlılığı bulunabilmektedir. Bundan dolayı da telefon bağımlılığı hakkında olan sorular, arama motorlarında sıklıkla aratılmaktadır. Bu başlığımızın altında, telefon bağımlılığı ve belirtileri üzerinde durduk. Telefon bağımlılığı, temel olarak teknoloji bağımlılıkları grubunun içerisinde incelenmektedir. Telefon bağımlılığı rahatsızlığı, normalden daha yoğun telefon kullanımı sonucunda ortaya çıkan bir bağımlılık türüdür. Bu bağımlılık, bir tür dürtü kontrolü bozukluğu olarak da tanımlanmaktadır. 

Telefon bağımlısı olan kişileri kısaca şu şekilde örnekleyebiliriz: 

Telefonsuz zaman geçiremeyen kişiler, 

Telefonu yanında olmadığı zaman aşırı huzursuz hisseden kişiler, 

Telefonunu her an kontrol etme ihtiyacı duyan kişiler. 

Bu davranışların yapılmasını tetikleyen olay ise, insanların mail- çağrı- sms kontrolü yapmak isteyişi ve oynadığı oyunlardır. Ayrıca mail-çağrı-sms kontrolü ve oyun oynamak; telefon bağımlılığının en sık görülen nedenlerinden birisidir. 

Telefon Bağımlılığı Belirtileri 

Bu başlığımızın altında, telefon bağımlılığı belirtilerini maddeler halinde yazdık. 

Belirtiler; 

Telefonu çok sık bir şekilde kontrol etme ihtiyacı, 

Telefonsuz kalındığında yoksun hissedilmesi, 

Telefonsuz kalındığında huzursuz hissedilmesi, 

Telefondan dolayı iş-okul gibi alanlarda performans düşüklüğünün yaşanması, 

Telefondan dolayı uyku bozukluğu yaşanması, 

Telefondan dolayı beslenmede bozukluk, 

Sosyal hayattan kaçmak istemek, 

Yüz-yüze görüşmeler yerine telefon üstünden sanal görüşmeleri tercih etmek, 

Seyahat esnasında uyandıktan ya da beslendikten hemen sonra telefona bakmak, 

Yüz-yüze görüşmelerde göz teması kuramamak ve yoğunluk olarak telefona bakmak 

şeklinde sıralanabilmektedir. 

Teknoloji Bağımlılığından Kurtulmak 

Günümüzde birçok kişi teknoloji bağımlılığı yaşamaktadır. Bundan dolayı da, "teknoloji bağımlılığından nasıl kurtulunur?" gibi sorular arama motorlarında sıklıkla aratılmaktadır. Bu başlığımızın altında, teknoloji bağımlılığından kurtulmak için gereken şeyleri ve teknoloji bağımlılığından kurtulmak için psikolojik desteğin öneminden bahsettik. Bazı bireylerin, teknoloji bağımlılığı çok ileri bir seviyede bulunabilmektedir. Veyahut, teknoloji bağımlılığı yüzünden hayatları kötü bir seyirde ilerliyor olabilmektedir. Bağımlılığını, kendisi çözemeyen bireylerin; psikolog desteği alması gerekmektedir. Zaten, bağımlılığı çok ileri seviyeye gitmiş kişilerin psikolog desteği olmadan bu bağımlılıktan kurtulmaları çok zor olmaktadır. 

İnternet Bağımlılığı
Beyzanur DEMİR
Psikolog
Beyzanur DEMİR
Online 45 dk 650
Emre ÖZKAN
Uzman Klinik Psikolog
Emre ÖZKAN
Online 50 dk 600

İnternet Bağımlılığından Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?

İnternet bağımlılığından kurtulma yöntemleri ya da kurtulmak için neler yapılmalıdır sorusu, günümüzde birçok kişi tarafından aratılmaktadır. Bu başlığımız altında, internet bağımlılığından kurtulmak için yapabileceğiniz 15 maddeyi sizler için hazırladık. 

 İnternet bağımlılığından kurtulmak madde madde 

Sizi internet bağımlılığına götüren şeyi tespit edin. Tespit sonrasında, bu şeyden nasıl kurtulabileceğinizi düşünün. Genelde, uygulamayı silmek ya da sistematik bir şekilde o uygulamaya bakmayı bırakmak en iyi çözüm yollarından birisi olmaktadır. 

Bilgisayar ya da telefon ile uğraşmayı bir şekilde bırakmaya çalışın, sosyal aktivitelere, arkadaşlarınıza ve ailenize zaman ayırmaya çalışın. Sosyal aktiviteleriniz, yürümek- yüzmek- bir kafeye gitmek ya da bir yerde oturup sohbet etmek hatta ders çalışmak bile olabilir. 

Telefonunuzu ve bilgisayarınızı, her akşam aynı saatte bırakmaya çalışın. Yatmadan önce internette çok zaman geçirmeyin. Bunun sayesinde, sadece bağımlılığınızdan kurtulmuş olmayacaksınız. Aynı zamanda, uyku sisteminizi de iyileştirmiş olacaksınız. 

İnternete bakarken, telefona bakarken ya da bilgisayara bakarken bir saatte 10 dakika gibi molalar verin. Bu molalar, bağımlılığınızı azaltmak için küçük görünse bile çok etkili olmaktadır. 

Zamanın çok değerli bir şey olduğunu ve hiçbir zaman geri gelmeyeceğini hatırlayın. Bu, bilinçaltınızda bağımlığınızı bırakmanız için geçerli sebebi oluşturacaktır. Ayrıca, kimse çalışmadan iyi bir hayat yaşayamamaktadır. Bunu da bilmekte fayda vardır. 

E-kitap okuyorsanız, e-kitap okumayı bırakıp; gerçek kitapları okumaya çalışın. E-kitaplar, telefon ve bilgisayar bağımlılığını hem arttırmaktadır hem de gözlerinize zarar vermektedir. 

İnternete bakarken, neler kaçırdığınızı düşünün. Örnek verilmesi gerekirse, internete bakmak yerine yapacağınız bir saatlik yürüyüş sizi çok daha fit ve sağlıklı kılabilir. Diğer bir örnek ise, internete bakmak yerine; derslerinize ve işlerinize ayıracağınız bir saat özel zaman sizi o sektörde çok daha başarılı ve özel kılacaktır. Eğer ki telefon bağımlılığınız zirve yapmışsa ve bu bağımlılığı bırakmada çok zorlanıyorsanız bir psikologdan, psikolog desteği alın. Psikolog destekleri ile bağımlılıkları bırakma süreci genelde çok daha sağlıklı, çok daha iyi ve kalıcı bir şekilde sonuçlanmaktadır. 

Melike Şura ENTEZ
Uzman Psikolog
#internetbağımlılığı #sosyalmedyabağımlılığı