1. Blog
  2. Kalabalık Fobisi Nedir?

Kalabalık Fobisi Nedir?

Kalabalık fobisi aslında bireylerin sıklıkla hissettiği, pek çok toplu alanda yaşanabilen bir rahatsızlıktır. Kalabalık fobisi özellikle de birey dışarı çıktığı zaman kendini etkili şekilde gösterir ama birey topluluk içinde değilken de kalabalıktan korkması mümkündür. Bu korku pek çok yan etki i...

Kalabalık Fobisi Nedir?

Kalabalık fobisi aslında bireylerin sıklıkla hissettiği, pek çok toplu alanda yaşanabilen bir rahatsızlıktır. Kalabalık fobisi özellikle de birey dışarı çıktığı zaman kendini etkili şekilde gösterir ama birey topluluk içinde değilken de kalabalıktan korkması mümkündür. Bu korku pek çok yan etki ile kendini gösterir. Bireyler kalabalık fobisine sahip olduğu pek çok işlerini gerçekleştiremeyebilir, kalabalık alanlarda yer alan pek çok etkinliğe katılmaktan çekinebilir, okul ve iş yeri gibi alanlara dahi girmekte zorlanabilir. Bu durumda da aslında kalabalık fobisinin aşılmasının ne kadar önemli olduğu açıkça görülebilmektedir. 

Kalabalık Fobisi Hangi Alanlar İçin Hissedilir?

Kalabalık fobisi aslında pek çok alanda hissedilebilir. Özellikle de topluluk içinde, kapalı alanlarda, küçük ve dar ortamlarda kalabalık fobisini yoğun şekilde hissetmek mümkündür. Bunun dışında bireyler açık alanlarda ve geniş mekanlarda da çok fazla kişi bulunduğu zaman kalabalık fobisini hissedebilirler. Bireylerin kalabalık fobisini en yoğun şekilde hissettiği alanlar özellikle de marketler, alışveriş merkezleri, konser ve tiyatro gibi etkinlikler, iş yerleri, okul ve benzeri kurumlardır. Bu tür alanların açık ya da kapalı olması fark etmeksizin yoğun insan topluluğunun bulunduğu bölgelerde bireylerin kalabalık fobisini hissetmesi mümkündür. Bu nedenle de bireyler pek çok alana zamanla giremez hale gelirler. Kültürel ve sosyal aktivitelere katılamazlar, alışveriş yapmak için pek çok alana gidemezler ve hatta ilerleyen dönemlerde bireyler evlerinden çıkamayacak kadar ileri seviyede kalabalık fobisine sahip olabilirler. Bu tür durumlarda ise bireylerin hem sosyal hm de günlük hayatları büyük oranda olumsuz şekilde etkilenir ve pek çok etkinlik yapılamadığı için de bireyler büyük zorluk yaşarlar.

Günlük Hayatta Kalabalık Fobisi 

Günlük hayatta kalabalık fobisi özellikle de günümüzde etkisini yoğun şekilde gösteren Covid-19 hastalığı ile gündeme gelmiştir. Bu hastalık neden ile günümüzde bireyler pek fazla insanın yer aldığı alanlara girmekten kaçınır hale gelmiş, insanların yoğun olduğu semtlerde ve şehirlerde dışarı çıkamayacak kadar kalabalıktan korkar şekilde hayatlarını devam ettirmektedir. Bu nedenle de aslında 2020 yılından itibaren kalabalık fobisine sahip olan birey sayısında da ciddi bir artış olduğu söylenebilir. Günlük hayatta kalabalık fobisinin öncelerde görülme olasılığı da yüksekti. Bireyler pek çok farklı neden bağlı olarak kalabalık fobisine sahip olduğu zaman çeşitli tepkiler ile kalabalık içinde yer almak istemiyordu. Örneğin kalabalık alanların pis olduğu, hastalık kapma oranının yüksek olduğu, sosyal fobinin belirgin hale geldiği şekillerde kalabalık fobisi kendini gösteriyordu. Günümüzde buna ek olarak Covid-19 hastalığı da eklendiği zaman aslında kalabalık fobisini daha net ve somut şekilde görmek mümkün olmuştur. Kalabalık fobisine sahip olan bireyler öncelikle kalabalık alanlarda yer almak istemezler, kalabalık olan alanlarda uzun süre bulunmaktan kaçınırlar, bu alanlarda kendilerini rahatsız hissederler ve genellikle bir an önce evlerine dönmek isterler. İlerleyen dönemde bireylerin kalabalık olarak gördükleri alana gitme alışkanlıkları azalır ve sonrasında da bu alanlara gitmekten tamamen vazgeçerler. Bu rahatsızlık ilerleyen dönemlerde ise kendini bir düşüncenin rahatsızlığı olarak dahi gösterir. Yani birey artık kalabalık alanlara gitmese bile, hatta dışarı çıkmasa bile, kalabalık alanları düşündüğünde ya da medya araçlarında gördüğünde dahi kendini kötü hisseder hale gelebilir. Bu da aslında hem psikolojik hem de sosyal açıdan kişinin kendini çok daha fazla olumsuz şekilde etkilemesine neden olmaktadır. Bireyler zamanla basit günlük ihtiyaçlarını bile gideremez hale gelirler. Camdan dışarı bakamazlar, markete gidemezler, televizyonda toplulukları görebilecekleri için bu tür yayın araçlarını bile kullanmaktan kaçınırlar. Bu da bireyin kendini dünyadan tamamen soyutlamasına neden olur. Kişi çok ağır şekilde hasta olsa dahi hastaneye gitmekten kaçınır, evini taşımaz, evinden dışarı adım atamaz ve yıllarca bu şekilde hayatını devam ettirebilir. Temel ihtiyaçlarını bir yakınının ya da aynı evde yaşadığı diğer bireylerin gidermesini isteyebilir. Bu şekilde eve kapalı olarak yıllarını geçiren kişiler mevcuttur. 

Fark Edilmeyen Kalabalık Fobisi 

Kalabalık fobisi aslında kendini pek fark ettirmeden oluşmaya başlar. Bireyler ve çevrelerindeki kişiler kalabalık fobisinin meydana geldiğini ilk başta fark edemeyebilirler. Bu nedenle de kalabalık fobisi kendini belli etmeden kısa zamanda hızla ilerleme kaydedebilir. Kalabalık fobisi öncelerde topluluk içinde konuşamama, terleme, kalabalık içinde rahatsız hissetme, restoran ve benzeri alanlarda yemek yiyememe, kalabalık içinde herhangi bir iş yaparken utanma gibi özellikler ile kendini gösterir. Sonrasında da ilerler ve aslında gözle görülmez etkisi zamanla kaybolur. Bu nedenle de bireyler kendilerini kalabalıktan soyutlamaya başladığı ilk anda bunu fark etmeli ve sonrasında da bu durumun önüne geçmek için psikolojik destek almalıdır. Ancak bu şekilde kalabalık fobisini yenmek mümkün olacaktır. 

Kalabalık Fobisi ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Akın GÜÇLÜ
Psikolog
Akın GÜÇLÜ
Online 45 dk 800
Mehmet AKGÜN
Psikolog
Mehmet AKGÜN
Online 75 dk 3000
Kübra İBRAHİMOĞLU
Psikolojik Danışman
Kübra İBRAHİMOĞLU
Online 90 dk 850

Kalabalık Fobisi Neden Meydana Gelebilir?

Kalabalık fobisi aslında pek çok farklı nedene bağlı olacak şekilde ortaya çıkabilen bir durumdur. Bireyler önceden kalabalık içinde yaşadıkları utanç verici bir tecrübeye dayalı olarak kalabalık fobisine sahip olabilir. Kapalı alan fobisi ile beraber kalabalık fobisine sahip olabilir. Kalabalık alanlarda yaşanan sorunlar nedeniyle bu alanlara girmek istemiyor olabilir ve farklı pek çok durum ile karşı karşıya kalabilir. Bu gibi sebepler kalabalık fobisinin ortaya çıkmasında etkili şekilde kendini gösteren etkenlerdir. Bireyler eğer fiziksel görünüşleri, sesleri, konuşma tarzları gibi konularda sorunlar yaşıyorsa ve bu konuda da alay edilen ya da dışlanan bir geçmişe sahiplerse kalabalık fobisi geliştirmeleri mümkündür. Örneğin kilolu bireyler ile alay edildiği için daha önce hiç bu konuda alay edilmemiş kilolu bireylerin de kalabalık alanlara girmek istememesi mümkündür. Ayrıca bireyler farklı görünüşleri, ses tonları, konuşma biçimleri gibi pek çok nedene bağlı olarak da daha önce olumsuz bir deneyim yaşamış olabilirler. Bu nedenle de kalabalık alanlarda görülmek ve aslında alay konusu olmak istememeleri mümkündür. Kalabalık alanlarda olmak istememelerinin altında temel olarak alay konusu olmama durumu yatmaktadır. 

Kalabalık Fobisi Olan Bireylerde Hangi Belirtiler Görülür?

Kalabalık fobisi olan bireylerde aslında farklı pek çok belirti görülebilir. Bu belirtilerin hepsi görülmek zorunda değildir ancak büyük bir çoğunluğu görülebilir. Ayrıca kişiler ilk dönemde bu belirtileri yalnızca kalabalık içinde ve daha az şiddetli şekilde yaşarken ilerleyen dönemde yalnızca kalabalığı düşündüğünde dahi bu belirtileri göstermeleri mümkündür. Nefes darlığı, aşırı terleme, titreme, baş dönmesi, mide bulantısı, korku, yüzde kızarıklık, sinirlilik, saldırganlık, çarpıntı, ağız kuruluğu, karın ağrısı, seste titreme ve konuşmakta zorlanma, kekeleme ve benzeri pek çok belirti aslında kalabalık fobisi ile beraber kendini gösterir. Bu belirtilerin görülmesi ilerleyen dönemde daha da etkili şekilde olabilir. Bu nedenle de kalabalık fobisi ilerlemeden önce psikolojik anlamda destek almak ve bunun nedenlerini görerek kabalık fobisinden kurtulmak mümkündür. Bireyler kalabalık fobisini ilk başlarda pek önemsemeyebilir ancak aslında bireylerin günlük hayatlarına dahi büyük ölçüde etki edebilen bu durum, kısa zamanda çözülebilecek olan bir rahatsızlıktır.

Ceyda Başarır
Uzman Psikolog
#kalabalıkfobisi #kalabalıkkorkusu