Narsistik kişilik bozukluğu bir ruh sağlığı sorunudur. Bu durum kişinin kendine olan saygısını, kimliğini, kendisine ve başkalarına nasıl davrandığını etkiler.
Narsistik kişilik bozukluğu (NKB), kendinizi nasıl gördüğünüzü ve başkalarıyla ilişkilerinizi etkileyen bir zihinsel sağlık durumudur. NKB'ye sahip olmak başkalarını etkilemeye veya önemli hissetmeye aşırı ihtiyaç duyduğunuz anlamına gelir.
NKB adını Yunan mitolojisindeki avcı Narcissus'tan alıyor. Efsaneye göre Narcissus kendi güzelliğine o kadar takıntılıydı ki su havuzundaki yansımasına bakmaktan kendini alamıyordu. Ölene kadar yansımasına bakmaktan başka bir şey yapmadı.
Uzmanlar bunun neden olduğundan henüz tam olarak emin değiller.
Şimdilik NKB'ye katkıda bulunan ana faktörler şöyle görünüyor:
Genellikle psikiyatrist veya psikolog olan bir sağlık hizmeti sağlayıcısı kişiyle konuşarak ve yaşamı ve başkalarıyla (özellikle aile, arkadaşlar veya diğer sevdikleri) etkileşimleri hakkında sorular sorarak NKB'yi teşhis eder.
Amerikan Psikiyatri Birliği'nin Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı, beşinci baskı metin revizyonu (DSM-5 olarak da bilinir) dokuz kriterden oluşan bir listeye sahiptir. NKB tanısı alabilmek için bunlardan en az beşine sahip olmanız gerekir. NKB'nin teşhisine yardımcı olabilecek herhangi bir teşhis, laboratuvar veya görüntüleme testi yoktur.
NKB'yi tedavi etmek genellikle psikoterapi içerir.
NKB'de en yaygın olan terapi türlerinden bazıları aşağıdakilerilerdir (ancak bunlarla sınırlı değildir):
Çok fazla terapi yöntemi olduğundan ruh sağlığı uzmanınız size farklı türler hakkında daha fazla bilgi verecek en iyi kişidir. Bu yaklaşımların nasıl çalıştığına ilişkin tüm sorularınızı yanıtlayabilir ve ihtiyaçlarınıza en uygun türü önerir.
Doğrudan NKB'yi tedavi eden herhangi bir ilaç yoktur ancak ilaçlar anksiyete veya depresyon gibi ilgili durumlarla ortaya çıkan semptomları tedavi edebilir. NKB ile ilişkili durumların semptomlarına yardımcı olabilecek ilaçlardan bazıları şunlardır:
NKB'niz varsa başta tanıyı kabul etmekte zorlanabilirsiniz. Ancak tedavinin hayatınızı ve başkalarıyla ilişkilerinizi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini anlamak önemlidir. Bu ilişkiler kurmanızı ve geliştirmenizi, kişisel veya mesleki başarınızı olumlu etkiler.
Yapabileceğiniz en önemli şeylerden bazıları şunlardır:
NKB'li kişiler hastalığın belirti ve semptomlarını kendilerinde göremeyebilirler. Çoğunlukla aile, arkadaşlar veya sevdikleri bundan şüphelenen ilk kişi olurlar.
Önemsediğiniz birinin NKB'si olduğundan şüpheleniyorsanız aşağıdakileri aklınızda bulundurmalısınız: