1. Soru Sor
  2. Aile
  3. Bu Süreç Normal Mi?

Bu Süreç Normal Mi?

Meryem - 24 gün önce
Merhaba Nilay Hanım,18 yaşında bir kız kardeşim var.Zamanla kendisinden daha olgun davranmasını ve sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyordum ailece.Öncesinde kız kardeşim sakin ve sorumluluklarını yerine getiriyordu.Bu sene ailecek özellikle manevi anlamda zorlandığımız bir süreçteyiz ve kardeşimi kontrol edemiyoruz.Ben ve ebeveynlerimin günümüzün neredeyse tamamı işte geçiyor.Kız kardeşimin okuluna ve kursuna gittiğini düşünüyorduk.Bize de öyle söylüyordu.Rehberlik öğretmenlerinin araması üzerine okula ve kursa gitmediğini öğrendik.Okula ve kursa gitmeyip nereye gittiğini sorduğumuzda kütüphaneye gittiğini söylü***** bu cevaba inanamadık çünkü okula ve kuruna gitmeyen evde de eğitimiyle ilgilendiğini göremediğimiz için. Bunun yanı sıra gece penceren kaçıp dışarı çıkmaları başladı.Arkadaş çevresini görmek istedik.Kendisini kontrol ettik.Ama tek başına yapıyor ve bir amaçta yok görebildiğimiz.Hiçbir şeyler ilgilenmiyor.Bazen çok depresif bazen çıldırmışcasına zapt edilmiyor.Yani bazı günler uykudan uyanmıyor bazen hiç uyumuyor.Neden böyle olduğunu kendisine sorduğumda umursamıyor.Bu konuda ailece kaygılıyız.Normal bir durum gibi bize ***** yapmalıyız?
Nilay OKNAR
Uzmanın Cevabı: Merhabalar, anlattıklarınız kadarıyla bir yorum yapmak tam anlamıyla doğru olmaz. Tam olarak etkileyen faktörleri, onun düşüncelerini anlamak gerekiyor. Süreci bu anlattığınız kadarıyla normal anormal olarak keskin bir anlamda yorumlayamam. Ama onu tam anlamıyla anlamak yani davranışlarının altında yatan düşünceleri, duyguları fark edebilmek adına psikolojik destek alması fayda sağlayacaktır.
Nilay OKNAR
Nilay OKNAR
Psikolog
Uzmanlıklar: Sınav Kaygısı ile İlgili Sorunlar, Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları, Çocuk ve Ergenlik Dönemi Ruhsal Sorunları