1. Soru Sor
  2. Takıntı
  3. Aşırı Şüphe Vesvese Depresyon

Aşırı Şüphe Vesvese Depresyon

C... O... - 2 yıl önce
Merhaba, hocam benim aslında net olarak sorum şöyle. Yaklaşık 2 yıldır dini takıntılar ve majör depresyonla mücadele ediyorum. Devamlı olarak kafamı yeni bir şeye takıyorum, taktığım konuyu devamlı olarak internetten dini sitelere soruyorum, cevap alınca rahatlıyorum ve ardından yine kafama sorular takılıyor. Şimdi ise kafama bir şüphe takıldı ve ben bundan asla kurtulamıyorum. 16-17 yaşlarımda evimin salonunda internetten müstehcen fotoğraflara bakmıştım. Daha sonrasında ise pişman olup tövbe etmiştim, bir daha yapmadım. Fakat bu olay 6-7 yıl sonra, yani şimdi aklıma geldi. Acaba annem beni gördü mü? Görseydi muhakkak bir şey derdi, demediğine göre görmedi. Üstelik şu anda da öyle bir şey hatırlamıyor. Ama yine de kendimi ikna edemiyorum, gördü mü acaba diye aklımı kaçırmak üzereyim. Bir de yine bir şüphem daha var. Acaba küçük kardeşim beni gördü mü? O hep odasında bilgisayar oynar, üstelik yine onun gördüğüne dair bir bilgim veya kanıtım yok ama ya o sırada odasından çıkıp salona geldiyse, beni gördüyse, bir şey demediyse? Kardeşim o zaman ilkokul 3E-'e veya 4'e gidiyordu. Bir de acaba yalnızca fotoğraflara mı bakıyordum, yoksa film de mi izliyordum diye şüpheleniyorum, çünkü hatırlayamıyorum. Annem film görseydi muhakkak bir şey derdi. Ama ya kardeşim gördüyse ve bir şey demediyse? Bir de babama benziyor muyum acaba diye düşünüyorum, çünkü ben onu internette cinsel içerikli görüntülere bakarken görmüştüm. Ya annem ve/veya kardeşim de beni gördülerse ama o an bir şey demedilerse? Bunların hepsi vesvese mi? Ben vesvese mi değil mi ayırt edemiyorum, ne olur bana yardımcı olun.
Ezgi ÖZTÜRK
Uzmanın Cevabı: Merhabalar, bizler bunları vesvese olarak adlandırmayız, tekrarlayan takıntılı düşünceler olarak adlandırırız ki bunun da kişi için ne kadar zorlayıcı olduğunu anlayabilirim. Ama maalesef bu tarz takıntılı düşüncelerden kurtulmanın öyle madde madde bir çözümü yok. Terapi sürecinde öncelikle bu düşüncelerin kaynağına inmeye çalışırız ardından yavaş yavaş günlük hayatınızda bu düşünceleri azaltmak için size uygun olan eylemleri bulmaya ve o doğrultuda ilerlemeye çalışırız.
Danışan
Peki sizce benim yaşadığım sorun takıntı mı, yoksa haklı mıyım?
Ezgi ÖZTÜRK
Uzmanın Cevabı: Bunun ne olduğundan ziyade önemli olan sizin bu durumu nasıl algıladığınız. Bu algı da size zarar veren bir algılamaysa onu da ancak sizinle tanıştıktan sonra anlayabilirim.
Danışan
Aslında şunu merak ettim, ben takıntılarımın etkisi altında olduğum için mi en kötü ihtimaller üzerinde duruyorum. Algım beni gerçekten çok kötü etkiliyor, 2 gündür depresyon halindeyim. Benim bu şüphe ve düşüncelerim normal ve sağlıklı mı?
Ezgi ÖZTÜRK
Uzmanın Cevabı: Hepimizin normalleri farklılık gösterir. Siz bu düşüncelerin sizi kötü etkilediğini ve depresif düşüncelere sebep olduğunu söylüyorsunuz o halde bu düşünceler sizin için sağlıklı birer düşünce olma ihtimalini kaybediyor.
Ezgi ÖZTÜRK
Ezgi ÖZTÜRK
Uzman Psikolog(*)(*)(*)(*)(*)
Uzmanlıklar: İlişki / Evlilik Problemleri, Depresyon ve Mutsuzluk, Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları