1. Soru Sor
  2. Takıntı
  3. Vesvesenin bir parçasi mi?

Vesvesenin bir parçasi mi?

B... Ö... - 15 ay önce
Merhabalar hocam.Ben okb tanısı aldim bir defa gittim doktora .Doktora gidip ilaç tedavisi almak istiyorum ama ailem buna izin vermiyor. Çok zor zamanlar geçiriyorum.Bende söyle bi şey var benim çok sevdiğim bir insan var .Ve hep ona iftira atıyormuş gibi düşüncelere kapılıyorum.Mesela bir olay mı anlatıyorum sanki hep onun adını veriyorum.Buna önem vermeli miyim?Kısacası mesela ben gözümle gördüğümü ya da kulağımda duyduğum bir şeyi gidipte başkasina anlatamam niye çünkü Gidip ona iftira atarmışım yani onun sözünü çarpıtarak söylermişim? Buna önem vermeli miyim?
Oğuzhan YILDIZ
Uzmanın Cevabı: Sevdiğimiz insanların sık sık aklımıza gelmesi, bir olaydan veya bir konudan bahsederken onlardan parçalar hissedip düşünmemiz gayet normaldir. Sevdiğimiz insanlar bizim hayatımızın parçası. Burada önemli olan nokta sevdiğiniz kişi hakkında konuşurken veya gördüğünüz bir olayı başkasına anlatamamanızda, neden ona iftira atar gibi yada sözünü çarpıtacakmış gibi düşündüğünüz. Bu düşüncenin altında ne gibi nedenler yatıyor ve ne gibi hislere sebep oluyor. Sürekli karşı tarafa iftira atar mıyım onun sözünü çarpıtır mıyım gibi düşünceler sık sık aklınıza geliyorsa burada bir obsesif düşünce var diyebiliriz ve kompulsif davranışlara neden olabilir. Buradaki kompulsif davranış, duyduğunuz veya gördüğünüz bir olayı başkasına anlatmak istememeniz. OKB zamanla gelişen ve daha büyük sorunlara yol açabilen bir rahatsızlıktır bu yüzden dikkate alınması gerekir. Şuan için hayatınızda var olan başka semptomlar var mı bilmiyorum. Beraber OKB üzerinde çalışıp, yol alabiliriz. İyi günler dilerim
Danışan
Evet başka semptomlarimda var mesela namaz kılacağım eksik mi kıldım ya da abdest alacağım eksik mi aldım ben abdest alirken sayıyorum o sayıya ulaşınca tamam diyorum ama son günlerde daha çok önem vermek istemiyorum. Hani umursamak istemiyorum. Çok sağolun.
Oğuzhan YILDIZ
Uzmanın Cevabı: Bu saydıklarınız da dediğiniz gibi diğer semptomlar, arkasında belli kaygılar bulunmaktadır. Bu kaygılar üzerinde çalışarak sorunun üstesinden gelebiliriz.
Danışan
Tamamdır çok sağolun.
Oğuzhan YILDIZ
Uzmanın Cevabı: Rica ederim :)
Oğuzhan YILDIZ
Oğuzhan YILDIZ
Psikolog(*)(*)(*)(*)(*)
Uzmanlıklar: Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Depresyon ve Mutsuzluk