1. Blog
  2. Aşk Acısı

Aşk Acısı

Aşk acısının sonunda, ortaya çıkan ruhsal yaralanma hissi (acı çekmek, efkarlanmak vb.), kızgınlık öfke gibi hisleri yaşamak normaldir ve beklenen durumlardır. Ayrıca, genelde bunların yaşanma nedeni, ayrılık sonrasında kişilerin hayatta ne yapacağını bilememesi durumdan dolayı kaynaklanmaktadır....

Aşk Acısı

Aşk acısı, tüm insanlar tarafından hayatlarının herhangi bir zamanında çekilebilmektedir. Bahsedilen aşk acısı, birçok olaydan ötürü olmaktadır. Ayrılığı takip eden aşk acısı, karşı taraftan sevgi alamama (platonik) aşk acısı veyahut başka bir şekilde romantik kırıntılar; bu aşk acılarına örnek olarak verilebilmektedir. Aşk acısının sonunda, ortaya çıkan ruhsal yaralanma hissi (acı çekmek, efkarlanmak vb.), kızgınlık öfke gibi hisleri yaşamak normaldir ve beklenen durumlardır. Ayrıca, genelde bunların yaşanma nedeni, ayrılık sonrasında kişilerin hayatta ne yapacağını bilememesi durumdan dolayı kaynaklanmaktadır. Bazı bireyler, aşk yaşadığı kişiye ya da eski partnerine karşı takıntı yapabilmektedir ve bu ilişkilerden sonra yaşanan başka ilişkileri kıskanabilmektedir. Hatta bu durum bazen, bireyin kendisini çok çirkin hissetmesine, kendisini çok kötü birisi olarak tanımasına ve kendisinin sevgiyi hak etmeyecek kadar da önemsiz bir insan olarak görebilmesine sebep olmaktadır. Fakat, bu düşünceler kesinlikle yanlış olan düşüncelerdir. Bu yanlış düşünceler eğer ki uzun zaman sonucu hala geçmedi ise, bir psikologdan destek alınması gerekmektedir. Bu durumlarda alınan psikolog desteği, aşk acısı çeken kişinin hayatına çok pozitif katkılar yapmaktadır. Psikolog Merkezi'nden , psikologlarımıza ücretsiz bir şekilde aşk acısı hakkında sorular sorabilirsiniz. Ayrıca, psikologlarımız ile çevrimiçi ya da yüz yüze bir şekilde görüşebilmek için online-sistemden çok basit ve kısa sürecek bir şekilde randevu alabilirsiniz. 

Aşk Acısı Hakkındaki Araştırmalar 

Aşk acısı üzerinde yapılmış birçok bilimsel araştırma mevcuttur. Bu araştırmalar aşk acısı çeken kişiler ve aşk acısı konusunda bilgi almak isteyen kişiler tarafından sıklıkla aranmaktadır. Bu başlığın altında, aşk acısı araştırmaları konusunun üzerinde duracağız ve maddeler halinde birkaç bilgi vereceğiz.  Aşk acısı üzerinde yapılmış bilimsel araştırmalar, insanların ayrılık sonucu duygu ve birçok bakımdan olumsuz bir eğilime girdiğini göstermektedir. Hatta, bazı insanlar yıllarca yeni bir ilişkiye kendisini hazır hissedememekte, bazı kişiler ise sevdiği kişiyi hiçbir zaman unutamamaktadır. Bazı kişiler ise, bu acı içinden güçlükle de olsa, uzun ya da kısa bir süre geçmiş olsa da çıkabilmektedir. 

İnsan Neden Aşk Acısı Çeker?

İnsan neden aşk acısı çeker sorusu, aşk acısı hakkındaki araştırmalar içinde en dikkat çeken sorulardan birisidir. Bu alt-başlığımızın altında insanların neden aşk acısı çektiği hakkında bahsedeceğiz. 

Ayrıca, bahsettiğimiz olaylar, örgüler, açıklamalar Stanford Üniversitesi'ndeki çalışan doktorlara ait araştırmalardan yola çıkarak yapılmış olacak. 

Lauren Howe (Kendisi Stanford Üniversitesi'nde Psikoloji departmanında çalışmaktadır), ayrılık ile alakalı yaptığı çalışmalarda öyküler sonucu gelen; psikolojik sıkıntıların ve bu psikolojik sıkıntıların insanların tepki kabiliyetleri üzerinde yaptığı etkilerde birkaç bulguya ulaştı. 

Bu araştırmada en öne çıkan bulgu ise, bir bireyin ayrılık sonucu, düşünce ve duygu dünyasını anlamaya çalıştığı oldu. Aşk acısı sonrasında anlama esnasında bireylerin kendine en çok yönelttiği dört soru maddeler halinde şunlardır: 

Bu ilişkinin sonu benim hatamdan dolayı mı meydana geldi? 

Ben bu ilişkiden sonra başka birisini ya da o kişiyi bir daha sevebilir miyim? 

Bu ayrılık benim için ne anlam ifade ediyor? 

Neden böyle oldu? 

Ayrıca, ilişki sonrasında bu gibi sorularla insanın kendini duygusal anlamda yoğun olarak zorlaması; kendisinin psikolojik hasar ile başa çıkmaya çalıştığının ya da bu hasarın şiddetlenmesine sebep olabildiği görülmüştür.

Aşk Acısını Yenmek için: 

Aşk acısını yenmek için yapılabilecek şeyler, taktikler ve bunun gibi üretilecek diğer sorular; bir ilişki sonrasında veyahut platonik aşkların aşk acısını insanlara çektirdiği esnada en çok sorulan sorular olmuştur. Bu başlığın altında, aşk acısını yenmek için yapılabilecek şeyleri maddeler halinde yazdık.  

Ayrılığın sebebini araştırırken, objektif ve dürüst olan bir bakış açısı ile araştırın. Bu araştırma esnasında kendinizi gereksiz yere yargılamayın ya da hatalı çıkarmayın. Çünkü ilişkilerde ayrılık, çok yüksek ihtimal ile tek kişinin hatasından kaynaklanmamaktadır. Bu ilişkinin içinde iki tarafında çok yüksek ihtimal ile hatası bulunmaktadır. Ayrılığa neden olmuş olayları tespit ederken, kişisel hatalarınız dışındaki olaylara bakın. Bunun en büyük sebebi, belki de ikinizin birbirinize uyuşmamış olması olmaktadır. Birbirinizin uyuşmamasına birçok sebep neden olabilmektedir. Örnek verilmesi gerekirse, hayalleriniz ve yaşam tarzınız ayrıca karakteriniz çok farklı olabilmektedir. Belki karşı taraf, belki de siz ciddi bir ilişkiye hazır değildiniz. Belki de, bu ayrılığı getiren şey iki taraftan birisinin ya da ikisinin ailesi olmuştur. Kim bilebilir? 

Ayrılma sonraki süreçte çekilen acının, eşik değeri eşit olmasa bile ortak olduğunu unutmayın. Eğer ki bir kişi tarafından reddedildiyseniz, bunun sizi üzmesine izin vermeyin. Aksine reddedilmek, büyük bir şanstır çünkü insana çok büyük bir tecrübe yaşatmaktadır. Ayrıca, birçok insan hayatında bir kez de olsa reddedilmiştir. Sonuç olarak, reddedilmişseniz; bunun size zarar vermesine izin vermeyin çünkü bu her insanın yaşayıp, yaşayabileceği bir olaydır. Eğer ki ilişkide hatalı olan taraf sizseniz, kendinizi affetmeyi bilin. Çünkü kendinizi değersiz hissettiğiniz zaman kendinize çok daha fazla zarar verebilir ve çok daha yanlış düşüncelere kapılabilirsiniz. Unutmayın, her insan hata yapabilir. Eğer ki bir ilişki sizin hatanız sonucunda bittiyse, burada yapılabilecek en iyi şey bu olaydan tecrübe almanız ve kendinizi geliştirmenizdir. Hatta belki de, bu ilişkiden sonra çok daha farklı karakterde, çok daha iyi birisi ile bile tanışabilir ve yaşadığınız tecrübe sayesinde bu ilişkinin hatasız bir şekilde sonsuza kadar sürmesine bile vesile olabilirsiniz 

Aşk Acısı için Psikolog Desteği Almak: 

Aşk acısı için psikolog desteği almak, gayet normal bir durumdur. Çünkü aşk acısı çeken birçok kişi hayatlarını belirli bir süre tamamen boş olarak yaşamaktadır. Hatta bu aşk acısından dolayı, kendine ya da başkasına zarar veren birçok kişi de bulunmaktadır. Yukarıda yazılandan dolayı da, aşk acısından dolayı psikolog desteği almak normal bir durumdur. Hatta, insanların aşk acısı için psikolog desteği alması kendileri için yaptığı en büyük iyiliklerden birisidir. Çünkü insana kötü zamanlar yaşatan süreçleri psikolog desteği ile atlatmak daha sağlıklı ve daha kalıcı olmaktadır. Eğer ki aşk acısı için psikolog arıyorsanız; Psikolog Merkezi tam size göre. Psikolog Merkezi'nde, alanında uzman ve deneyimli olan birçok psikoloğumuz bulunmaktadır. Psikologlarımıza, psikolog merkezimizin web-sayfasından ücretsiz bir şekilde soru bile sorabilirsiniz. 

Eğer ki, psikologlarımız ile çevrimiçi ya da yüz-yüze olan bir ortamda görüşmek isterseniz; kolay randevu sistemi ile çok kolay randevu alabilirsiniz. Psikolog Merkezimizin en büyük diğer artısı da aslında budur. Psikologlarımız ile hem çevrimiçi hem de yüz-yüze olan ortamlarda görüşebilirsiniz.  

Aşk Acısı ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Nalan Esra PELİT
Psikolog
Nalan Esra PELİT
Online 45 dk 800
Hidayet ÇALIŞKAN
Psikolog
Hidayet ÇALIŞKAN
Online 45 dk 1499
Münire LEVENT
Uzman Psikolojik Danışman
Münire LEVENT
Online 45 dk 1600
Rumeysa Betül MACIT
Psikolojik Danışman
Rumeysa Betül MACIT
Online 50 dk 800
Canan DÖNMEZ
Uzman Klinik Psikolog
Canan DÖNMEZ
Online 45 dk 800
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Esra KARAKOYUN ÇALIŞKAN
Uzman Klinik Psikolog
Esra KARAKOYUN ÇALIŞKAN
Online 50 dk 2000
Emine DIKER
Psikolojik Danışman
Emine DIKER
Online 50 dk 800
Büşra FERLIBAŞ
Psikolog
Büşra FERLIBAŞ
Online 50 dk 900
Ezgi FISTIK TOPKARA
Psikolog
Ezgi FISTIK TOPKARA
Online 45 dk 1000
Melike Şura ENTEZ
Uzman Psikolog
#aşk #aşkacısı #ayrılıkacısı
Benzer Yazılar
#aşkacısı #ayrılıkacısı
Aşk acısı ayrılıklardan sonra ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise karşılıksız bir aşka tutulduğumuzu fark ederiz. Bu tür durumlarda karşı taraftan beklediğimiz ilgiyi alamayız. Bu yüzden yaşamış olduğumuz aşk acısı bizi oldukça derinden etkiler. Ayrılık sürecinde ortak ayrılıklar da acı verir. Anca...
Neden Aşk Acısı Çekeriz?
#aşkacısı #ayrılıkacısı
Aşk acısı ayrılıklardan sonra ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise karşılıksız bir aşka tutulduğumuzu fark ederiz. Bu tür durumlarda karşı taraftan beklediğimiz ilgiyi alamayız. Bu yüzden yaşamış olduğumuz aşk acısı bizi oldukça derinden etkiler. Ayrılık sürecinde ortak ayrılıklar da acı verir. Anca...