1. Blog
  2. Çocuk Sahibi Olmak Sizi Mutlu Eder Mi?
14 Eylül, 2021

Çocuk Sahibi Olmak Sizi Mutlu Eder Mi?

Türkiye’de kadınların sadece %2’si çocuk sahibi olmamanın daha iyi bir tercih olduğunu düşünüyor. Geride kalan %98’lik kısım neden çocuk sahibi olmak istiyor? Çünkü; en temelde yapılan araştırmalara göre çocuk sahibi olmak kişinin hayatta daha mutlu hissetmesini sağlıyor. Peki sizce çocuk sahibi...

Çocuk Sahibi Olmak Sizi Mutlu Eder Mi?

 

Türkiye’de kadınların sadece %2’si çocuk sahibi olmamanın daha iyi bir tercih olduğunu düşünüyor. Geride kalan %98’lik kısım neden çocuk sahibi olmak istiyor? Çünkü; en temelde yapılan araştırmalara göre çocuk sahibi olmak kişinin hayatta daha mutlu hissetmesini sağlıyor. Peki sizce çocuk sahibi olmak sizi mutlu eder mi? 

Yapılan araştırmaların sonucunda çocuk sahibi olmak ve mutlu olmak arasında pozitif bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Ama peki çocuk sayısı arttıkça mutlu olmak da doğru orantılı olarak artmakta mıdır veya anne ile babanın çocuklu hayattan aldıkları mutluluk oranları aynı mıdır? Soruları cevaplamadan önce çalışmanın sonucunda ortaya çıkan şu iki kavramı bilmemizin yararı var: 

●     Ebeveyn olmak ile mutluluk arasında pozitif bir ilişki vardır fakat yaşamdan memnuniyet ile ebeveyn olmak arasında herhangi anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunamamıştır. İlk okuduğumuzda yaşamdan memnuniyet ile mutluluk birbirine çok benzer anlamda olarak görünseler de ikisini etkileyen değişkenler önemli ölçüde farklılık göstermektedir. 

●     Mutluluk; öznel iyi olma halinin duygulara yansımasıdır. 

●     Yaşamdan memnuniyet; öznel iyi olma halinin daha ziyade bilişsel olarak değerlendirilme durumudur. 

İşte bu noktada birinci sorumuzu cevaplayabiliriz. Çocuk sayısı arttıkça ebeveynlerin mutlu olmaları da artıyor mu ? 

Son yıllarda azalan doğurganlık oranlarını düşünürsek galiba ne kadar fazla çocuk o kadar mutluluk getiriyor diyemiyoruz. Evet, yapılan araştırmada ebeveynlerin mutluluğunu pozitif yönde etkileyen çocuk sayısı 2’dir.İlk çocukta ebeveyn kendi hayat döngüsünde daha önce yaşamadığı bir heyecanı yani çocuk sahibi olma heyecanını yaşarken yeni bir deneyim yaşama mutluluğundadır ve bu serüven çocuğun 0-5 yaşına kadar olduğu dönemde devam edebilmektedir. Elbette tüm insanlar için geçerli bir sonuç değildir. Çocuk sayısı ve mutluluk tamamen eşlerin hazır bulunuşlulukları ile ilgilidir. İkiden fazla veya az çocuk sahibi olmak kişiyi 2 çocuk sahibi olmaktan çok daha mutlu edebilir 

İkinci sorumuz: anne ile babanın çocukla mutlu olma oranları aynı mıdır?

Hayır, yapılan araştırmalarda erkeklerin çocuk sahibi olmaktan daha çok mutlu olduğu saptanmıştır. Çocuk sahibi olmakla beraber değişen roller, sorumluluklar karşısında kadınlar erkeklere nazaran 2.çocukta daha az mutlu olmaktadırlar. Çünkü kadınların aile üyelerinin bakımına ayırdığı süre ile erkeklerin ayırdığı süre maalesef birbiri ile orantılı değildir. Kadınların hayatlarına annelik rolünün girmesi ile hem sağlıklarının bozulmaya başladığı, hem onları finansal olarak zora soktuğu, hem de boşanma ihtimallerini arttıran bir dönem ortaya çıkmaktadır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen çocuk sahibi olmak isteyen %98’lik kısmı düşündüğümüzde çocuğun ebeveynlere gerçekten mutluluk hissini tattırdığını söyleyebiliriz. Çocuğun mutluluk hissini getirmesiyle beraber yine de hem annenin hem babanın bu dönemde uzman desteğine ihtiyaç duyduklarını ve aldıkları danışmanlık desteği ile hayatlarının bu zor dönemini daha da kolaylaştırabilirler. 

Çocuk sahibi olduğunuzda hayatınız nasıl değişecek?

Roller değişecek. Ev içerisinde beraber yaşadığınız eşinizin ve sizin hayatınıza ebeveynlik rolü eklenecek. Toplumsal diğer rollerimizin yanına eklenecek olan anne - babalık rolüne hazırlık aşaması çok önemlidir. Doğumdan önce bu rollerde sizi neler beklediğini bilmek ilerleyen dönemlerde aile içi iletişimsizliğin önüne geçebilir. Çocuğunuza veya eşinize karşı yapabileceklerinizi bilmek ilerleyen zamanlarda bir ihmalkarlık durumunu ortadan kaldırabilir. Anne - baba rolüne sahip olduğumuzda eş, arkadaş, abi, abla vb. rollerinizi unutmamak için bu önemlidir. Ev yaşamını yeni doğacak çocuğa göre planlamak, tüm sorumlulukların tek bir kişiye yüklenmemesini sağlayacaktır. Bu yüzden doğumdan önce bu deneyimi yaşayan tanıdıklarınızdan ve psikologmerkezi.com üzerinden aile terapisi veya çift terapisi yapan uzman bir psikolog ile görüşebilirsiniz. 

Çocuk doğduktan sonraki ilk bir yıl için psikolojik olarak kendinizi hazırlamalısınız. Bebeğinizin uyku ve yemek düzenini öğrenmeli, hayat standartlarınızı bu düzene göre belirlemeli ve eşler olarak her zaman birbirinize bu konularda destek olmalısınız. Ev dizaynını dahi küçüğe göre nasıl dizayn etmeli, bunu öğrenmelisiniz. Yeni doğan bir bebeğin istek ve ihtiyaçlarını öğrenmek için psikologmerkezi.com üzerinden bir uzman ile görüşebilir ve uyku, yemek, çalışma veya gezme zamanlarınızı planlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Geçmiş yıllarda eşinizle hayal ettiğiniz planlarınıza artık küçük bir katılımcının daha olacağını ve bu hayallerden çocukla beraber nasıl beklentileriniz olması gerektiğinin üzerine düşünebilirsiniz. Örneğin bir bebekle karadeniz turuna çıkmak için hazır olma durumunuz nedir ? Tüm bu değişen hayat koşullarında anne babanın sosyal hayatlarını kontrol altında tutmaları zorlaşabilir. Hayatınızı kolaylaştıracak bir çok yeni eşyaya ihtiyacınız olacak. Çocuklarla beraber yaşamaya çalışırken en önemli şeylerden birisi zaman yönetimi olacak. Hem çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılamak, hem ev gereksinimlerini yerine getirmek hem de kişisel ihtiyaçlarınız için zamanınızı doğru kontrol etmeniz gerekecektir. Bu süreçte pratik ev eşyaları sizlerin en büyük yardımcılarınız olacak. Çocuk doğmadan önce bu serüveni daha önceden yaşamış kişilerin deneyimlerini dinlemeniz ve yardımcı aletler konusunda öneri almanız iyi olacaktır. Harcamalarınız değişecek. Bebeğinizin ihtiyaçları için doğumdan sonra ne kadara ihtiyacınız olduğunu bilmek hayat kalitenizi zorlamamak için önemlidir. Doğumdan sonra sadece bebeğin ihtiyaçlarına yönelik alışveriş değil, kendinizi de unutmamanız gerektiğini, kişisel ihtiyaçlarınızı çok fazla geride bırakmamanız gerektiğini hatırlatmakta da fayda olacaktır. Bu konuda önceliklendirmeyi doğru yapabilmek için uzman desteği alabileceğinizi unutmayın. Çocuk sahibi olma deneyiminin sizin mutluluğunuz ile ilişkisini bilmek, komplike bir konu olan çocuk dünyaya getirip getirmeme kararında daha gerçekçi kararların verilmesini sağlayabilir. Ayrıca, çocuk sahibi olmanın yanında hayatınıza girecek olan sorumlulukların ve yükün farkına varılması adına, bu kararın artılarının ve eksilerinin tartılması, daha sağlıklı karar verilmesine ve uzman desteğinin ne kadar önemli olduğunu anlamaya neden olacaktır. 

Melike Şura ENTEZ
Uzman Psikolog
#ebeveyn #bebek #çocuksahibiolmak #annevebaba #pozitifilişki
Benzer Yazılar
Bebeklik Döneminde Ruh Sağlığı ve Ebeveynlik
#ebeveyn #ebeveynpsikolojisi
25 Ekim, 2021
Son yıllarda çocuğun ruhsal ve zihinsel gelişiminde ilk 12 ayın önemi üzerinde durulmaktadır. Birinci ayın sonunda bebek acı ya da haz veren uyarıcıları algılamaya başlar. Onu acıkınca doyuran, üşüyünce ısıtan, ıslanınca kurutan birileri vardır. Bu birileri içinde en yakın olana ‘anne’ diyoruz.
Çocuk Gelişiminde Psikolojik Yöntemler
#ergenlik #ebeveyn
05 Ekim, 2021
Çocuğumuzun bedensel sağlığı kadar psikolojik sağlığı da bir o kadar önemlidir. Çocuk gelişiminde uyguladığınız psikolojik yöntemler ve ebeveynlerin çocuk üzerinde sergiledikleri psikolojik tavırlar çocuğun kişilik ve kimliğinin oluşmasında birincil etkenlerdendir. Her gün doğup büyüyen ve gelişi...
Bebeklik Döneminde Ruh Sağlığı ve Ebeveynlik
#ebeveyn #ebeveynpsikolojisi
25 Ekim, 2021
Son yıllarda çocuğun ruhsal ve zihinsel gelişiminde ilk 12 ayın önemi üzerinde durulmaktadır. Birinci ayın sonunda bebek acı ya da haz veren uyarıcıları algılamaya başlar. Onu acıkınca doyuran, üşüyünce ısıtan, ıslanınca kurutan birileri vardır. Bu birileri içinde en yakın olana ‘anne’ diyoruz.
Çocuk Gelişiminde Psikolojik Yöntemler
#ergenlik #ebeveyn
05 Ekim, 2021
Çocuğumuzun bedensel sağlığı kadar psikolojik sağlığı da bir o kadar önemlidir. Çocuk gelişiminde uyguladığınız psikolojik yöntemler ve ebeveynlerin çocuk üzerinde sergiledikleri psikolojik tavırlar çocuğun kişilik ve kimliğinin oluşmasında birincil etkenlerdendir. Her gün doğup büyüyen ve gelişi...