Güven problemi, son zamanlarda toplumumuzdaki tüm ilişkilere yansıyan önemli bir sorundur. Yapılan çalışmalar da insanların bugün, yirmi yıl öncesine kıyasla daha az bireyler arası güvene sahip olduğunu gösteriyor. Elde edilen çıktılar ise güven olmadan sağlıklı bir ilişkiye sahip olmanın mümkün olmadığına işaret ediyor. Peki, güven problemi nasıl aşılır? İlişkide güven sorunları ile nasıl başa çıkılır?
Öncelikle, bir ilişkide güven sorununun nasıl aşılacağını anlamak zaman almaktadır. Çünkü partnerinizle olan ilişkinizde güvensizlik yaşadığınızda bu durum boğucu ve yorucu olabilir. Aynı şekilde ne yaparsanız yapın ilişkide kendine güvenmeyen bir kişi ile beraber olmak da sizi soğutabilir. Tüm bu gerginliğe sebep olan durumlar sizi alternatif çözümler aramaktan alıkoyabilir. Birtakım güven sorunlarının üstesinden gelmek diğer sorunlara kıyasla daha kolay olabilir. Ancak neyle uğraştığınız fark etmeksizin, sorunun belirtilerini ve sebeplerini bilmek çok önemlidir. Çünkü bu, bir ilişkideki güven problemlerini nasıl çözeceğinizi daha iyi anlamanıza katkı sağlayabilir.
Pistanthrophobia, en kısa tanımıyla başkalarına güvenme korkusudur. Romantik ilişkilerde daha sık görülmektedir. Bireyin belirli bir durum ya da olay hakkında aşırı ve karakterize olarak mantıksız bir korku hissine kapılmasıyla sonuçlanabilir. Pistanthrophobia'nın rasyonel bir düşünce sürecine dahil olmadığını ifade etmek gerekir. Bu hissi deneyimleyenler, korktukları tehlike ya da tehditlerin hiçbiri ile gerçek hayatta karşılaşmamış olabilirler. Fakat algıları o kadar gerçekçidir ki, kaçma ya da uzaklaşma yolundan başka çıkış yolu bulamayabilirler.
Kıskançlık, daha ciddi ilişki sorunlarına sebebiyet verebilecek önemli bir problemdir. Bir kişi partnerini kıskanıyorsa, sürekli olarak partnerinin nerede olduğunu bilme ihtiyacı duyabilir. Hatta daha da kötüsü, partnerinin her zaman yanında olması gibi realite dışı bir istekte bulunabilir. İlişkide kıskanç olan bireyler, üçüncü kişiler tarafından tehdit edildiklerini hissedebilirler. Bu sebeple de yorucu, zorba, kontrol sevdalısı ve aşırı sahiplenici olma eğilimi gösterebilirler. Bu durumlar da çoğu zaman onları kolayca öfkeye itebilir.
Bu tip bir durumda kişinin hissettiği güven eksikliğinin ilişki partnerleriyle hiçbir alakası yoktur. Yine de bu durum, ilişkiye büyük zarar verebilir. Partneriniz bu tür bir bireyse, ilişkinizde asla tatmin olmayan biriyle uğraşmak sizi ilişkiden soğutabilir. Kendi tercihlerine güvenmeyen ve muhtemelen değişmeyen bir bakış açısına sahip bir partnerle ilişki kurmak güçtür. Ayrıca bu bireyler, kendi kararlarına güvenmediklerinden dolayı sürekli olarak köşede daha iyi bir seçeneğin varlığını merak etme eğiliminde olabilirler.
Olayları bu biçimde ele alan insanlar, partnerleri ya da ilişkileri ile ilgili "yanlış" olan tüm durumları aramaya odaklanırlar. Aşırı eleştireldirler ve her zaman partnerlerini eleştirirler. İlişkinin neden ilerlemeyeceğini ve asla başarılı olamayacaklarıyla alakalı sebepler bulurlar. Hatta kimi zaman belirli bir olumsuz davranışın bile söz konusu olmasına ihtiyaç duymazlar. Çoğunlukla bariz sebeplerden kaynaklanan genel bir güvensizlik hissine sahiptirler.
İlişkide güvensizlik yaşıyor ve böyle bir güven probleminin gerçekten var olup olmadığını merak ediyorsanız, bu konuda size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı işaretlere göz atabilirsiniz. Aşağıda paylaştığımız durumları göz önünde bulundurarak, ilişkide güven problemi yaşayıp yaşamadığınıza dair fikir sahibi olabilirsiniz. İşte ilişkide güven sorununa işaret edebilecek birtakım davranışlar:
Güven sorunlarınız mevcutsa, diğer insanların, özellikle de duygusal partnerlerin, size zarar vermek için kasıtlı birtakım şeyler yaptığını varsayabilirsiniz. Ettiği iltifatları, kibar jestlerini ve hatta sadece sevgisini kabul etmenin güç olduğu hissine kapılabilirsiniz. Partnerinizin art niyetli olmayıp sizin için hissettiği sevginin gerçek olduğuna ve bu sevgiyle hareket ettiğine inanmak güç olabilir.
İlişkilerinde güven sorununa sahip insanlar bir kişiye bağlanma konusunda güçlük çekebilirler. Başkalarına açılma hususundaki yoğun korkunuz, özellikle romantik ilişkilerde sizi geri planda tutabilir. İnsanlara açık olmanın kırılganlığından çekinir ve hatta güvene dayalı ya da derin bir ilişkinin gerçekte var olmadığına inanabilirsiniz.
Kimi zaman güven sorunları, bağlılıkla ilişkili yoğun bir fobiye evrilebilir. Bir ilişkideki en küçük bir memnuniyetsizlik ya da problemle bile başa çıkamama dürtüsüne sahip olabilirsiniz. Partnerinize güvenemeyeceğinizi düşünüyorsanız, onunla daha samimi bir düzeyde ilişki kurmak zorlaşabilir. Buna ek olarak, yeni ilişkilere yelken açmak ve bu ilişkiler için zaman ve emek vermek bunaltıcı bir durum olabilir. Dahası, sürekli olarak kaçınmaya çalışacağınız bir şey olabilir.
Eşinize veya sevgilinize güvenemeyeceğinizi düşünüyorsanız, ilişkinizin ileri zamanlarında kavgalar yaşama olasılığınızın oldukça yüksek olduğunu bilmenizde fayda var. Bazen saçma ve önemsiz şeyler yüzünden tartışmaya ya da kavga etmeye bile başlayabilirsiniz. Dolayısıyla ilişkilerde güven problemi, ilişkinizi kötü etkileyecek daha büyük kavgalara davetiye çıkarır.
Güven sorunları olan bireylerin kendilerini saklamaya çalışmaları sık rastlanan bir durumdur. Buradaki temel korku, gerçek kimliğinizi gösterdiğiniz takdirde kabul edilmeme ya da sevilmeme hissiyatı ile karşı karşıya olmanızdır. Böylece duygularınızı açıp savunmasız kalma riskinden kaçınırsınız. Kabul edilmeme korkusu, bir kişi tarafından reddedilmemek için her an kendinizi mükemmel olma zorunluluğuna itebilir.
Hayatınızdaki kişinin sizi incitmek istediği düşüncesine kapılabilirsiniz. Bu durum güven problemi konusunda en önemli işaretlerden bir tanesidir. Güvenme hususundaki ikilemin sebebine bağlı olarak, kendinizi sevgiyi hak etmediğiniz konusunda şartlayabilirsiniz. Bu sebepten dolayı da partnerinizin sizi incitmeye veya aldatmaya meyilli olacağına inanabilirsiniz.
Güven problemleri, kişiyi başkalarına açılma konusunda geri adım attırabilir. Reddedileceğinizden ya da düşüncelerinize değer verilmeyeceğinden korkabilirsiniz. Bu durum da sizi partnerinize karşı net ve dürüst olmaktan uzak tutabilir.
Güven sorunları olan kişilerin aşırı korumacı olmaya muhtaç hissetmeleri çok olasıdır. Bu, kendinizi ya da en yakınlarınızı diğer insanlardan koruma ihtiyacı şeklinde ortaya çıkabilir. Muhtemel en kötü sonucu hayal etme ya da sevdiğiniz insanlar hakkında savunmacı olma eğilimi, güvensizliğin bir yan etkisi olabilir.
Güven, partnerinizle ne kadar samimi bir ilişkinizin olduğunu doğrudan etkiler. Eksikliği hayatınızdaki kişilerle bağlantı kuramıyormuşsunuz gibi düşünmenize sebep olabilir. Samimiyet seviyeniz bir ilişkideki güven sorunları ile bağlantılı ise ilişkinin diğer noktalarında da problemlere yol açabilir.
Samimi olmak, romantik bir ilişkide başka bir kişi ile yoğun bir yakınlığa sahip olmanız anlamına gelir. Partnerinize güvenemiyorsanız, yaşadığınız samimi yakınlıklar aşırı baskıya neden olabilir.
Güvensizlik sorunu, ne yazık ki pek çok ilişkiye zarar vermektedir. Bu gibi problemlerden muzdarip bireyler ise güven probleminin nasıl aşılacağını merak etmektedir. Dilerseniz, sizin için hazırladığımız tavsiyelere kulak vererek güven sorunlarını aşma konusunda önemli bir adım atabilirsiniz.
Kendinizi Keşfetmeye Odaklanın
Kendini keşfetmek, iyileşmeye ya da gelişmeye çalışmak her zaman faydalıdır. Neden güven problemleri yaşadığınızı etraflıca düşünmek ve sorunun kaynağını aramak sürecin ilk aşamasıdır. Olaylara karşı reaksiyonlarınızı değiştirmeye ve daha sağlıklı, daha uyumlu bir şekilde davranmaya başlamanın tek yolu güvensizlik hislerinizin kaynağını bilmektir.
Sorunu Kabul Edin
Problemlerinizin kökenini anladıktan sonra, bu sebeple yaşanan acıyı kabul edin. Güven sorununun sebebi ne olursa olsun (ihanet, şiddet, istismar vb.) problemin kabul edilmesi yola devam edebilmek için olmazsa olmazdır.
Risk Almayı Öğrenin
Güvenmekten korktuğumuz durumlarda risk almaktan çekinebiliriz. Riskten kaçınmak bazı durumlarda yararlı olsa da bir ilişkide ciddi sıkıntılara yol açabilir. İlişkideki güven problemlerinin çözümüne dair arayış içerisindeyseniz, risk almaya çalışmak sürecin önemli bir parçası olabilir. Bir kişiye güvendiğiniz zaman, incinme riski her zaman vardır ve var olacaktır. Sağlıklı bir ilişkiye ve iletişime sahip olabilmek için bu fikri anlamanız ve kendinizi boğmamanız gerekir.
Partnerinizle İletişim Üzerinde Çalışın
İletişim her türlü ilişkinin en temel taşı iletişimdir. Güven sorunları ortaya çıktığında, partnerinizle sağlıklı ve net iletişim kurmanız gerekir. Bu, güven ortamı oluşturmak için en temel yoldur. Partneriniz sınırlarınızın neler olduğunu biliyor ve kabul ediyorsa onlara saygı duyabilir.
Bu durum, birbirinize daha fazla güvenmeyi öğrenmenize katkı sağlayabilir. Açık, net bir iletişim ve kesin sınırlar belirlemek, güveni yeniden oluşturmaya çalışmak çok önemlidir. Çünkü bunlar güven problemlerine rağmen beraber çalışma hususunda karşınıza çıkabilecek bütün engelleri aşmak için anahtar rolü oynayacaktır.
Ne Zaman Yardıma İhtiyacınız Olduğunu Bilin
Bazen tüm emeklerimize rağmen, bir ilişkideki güven sorunlarını düzeltme çabalarımız durma noktasına gelebilir. Bir tümsekle karşılaştıysanız ve yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, onu istemekten çekinmeyin. İşinde uzman, iyi bir terapiste başvurur ve onunla çalışırsanız, güven problemlerinizi yeniden inşa etmeye yönelik adımlar atmaya başlayabilirsiniz. Siz de bu noktada profesyonel destek alabilir, sorunlarınızı çözme konusunda önemli bir aşama kaydedebilirsiniz.