“Şuan çok öfkeyim sonra konuşalım ! ”
Öfke gerçekten sanıldığı gibi kontrol edilemez mi? Yoksa konrol edilebilir bir duygu biçimi mi? Bağırmak ve bir şeyleri yıkıp dökmek gerçekten içimizde ki öfkeyi boşaltmamızı mı sağlar? Yoksa sadece tam tersine o öfkeyi bir süreliğine halının altına itelemekten mi ibarettir?
Öfkeyi ve öfkeyle başa çıkma yöntemlerini gelin hep beraber öğrenelim..
Bazı durumlara olaylara karşı kendimizi kontrol edemeyip öfkelendiğimiz ve sonucunda da hiç istemediğimiz sonuçlar elde ettiğimiz zaman dilimleri yaşamışızdır. Bunları ben öfkeliyken söylemiştim aslında şuanki ben olsa bunları söylemez ve yapmazdı dediğimiz ve pişmanlık duyduğumuz zamanlarımız olmuştur. Oysa hiç kırmak istemediğimiz hatta çok sevdiğimiz kişileri bir anlık öfkeyle incitmek sakin bir düşünceyle kimsenin yapmak istemeyeceği bir davranış biçimidir değil mi? O halde öfkeyle başa çıkma yöntemlerini iyice öğrenmeli ve gündelik hayatta öğrendiklerimizi pratiğe dökebilmeliyiz. Zamanla bunları uygulayarak öfkeli bir durumda nelerden kaçınmanız gerektiğini öğrenecek ve neler yapmamız gerektiğini iyice içselleştirmiş olacağız. Bu sizde belirli bir süreden sonra davranış biçimi haline gelecektir.
Öfkeli olmanız sizin anormal olduğunuz anlamına gelmez. Hepimizin bazı olaylar karşısında kendimizi öfkeli hissettiğimiz zamanları olmuştur. Önemli olan burda öfke ölçeğini ve öfkenin sonucunda sizde oluşan davranış biçimlerini kontrol edebilmektir. Bir şeye kızıp öfke duymanız ve bunu karşı tarafa belirli bir iletişim çerçevesinde belli etmeniz doğal bir süreçtir. Burda önemli olan nokta öfkenizi ifade etme şeklinizdir.
Öfke ve saldırganlık aynı şeyler değildir. Öfkeli olmanız sizde oluşan bir duygunun sonucu saldırganlık ise bu duygunun davranışınıza yansıma biçimidir. Örneğin arkadaşınıza telefonunuzu verdiğinizi ve telefonun birden yere düşüp kırıldığını varsayalım. Arkadaşınıza karşı öfkelenmiş olabilirsiniz. Bu bir duygu biçimidir. Fakat aynı şekilde sizinde arkadaşınızın telefonunu alıp kırmanız bir davranış biçimidir. Genel olarak öfkenizi kontrol edemediğiniz durumlarda bu durum söz konusudur.
Öfkenizi kontrol edebilirsiniz. Öfke sanıldığı gibi kontrol edilemez yada insanda kökleşmiş ve gitmeyen bir duygu biçimi değildir. Öfkenizi kontrol edebilme yollarını ve pratiklerini öğrenerek zamanla ve zamanla bunun aslında kontrol edilebilir bir hal aldığını göreceksiniz.
Hepimizin öfke duyduğu durumlar aynı değildir. Her birey farklı durumlar karşısında çeşitli biçimlerde öfkesini belli eder. Herkes için bu durum aynı şekilde kendisini göstermez. Kimisi için onda büyük bir öfke uyandıran durumlar kimisi için bir diğerinde oldukça olağan ve sıradan bir şekilde sonuç verebilir.
Öfkenin nedenleri ve sonuçları analiz edilmelidir. Neler beni öfkelendiriyor? Neden bu durumda öfkelendim ? Öfkeli olduğum zaman olaylara nasıl tepki verdim? Bu yöntem öfke anınız geçtiğinde neleri sağlıklı bir biçimde yapıp nelerin sizi bu durumda olumsuz etkilediğini görmeniz açısından oldukça yarar sağlayacak bir yöntemdir. Bunu yazılı bir şekilde yapabilirsiniz. Duygularınızı ve düşüncelerinizi kağıda dökmek ve bunları bilinçli bir şekilde okumak olayları daha farklı şekilde görmenizi sağlayacaktır.
· Bulunduğunuz ortamdan ayrılarak farklı bir ortama geçmeye çalışın. Salondaysanız yan odaya geçebilirsiniz. Dışarda bir yerde oturuyorsanız kalkıp farklı bir ortama geçiş yapmanız öfke anında bulunduğunuz ortamın dışına çıkmanız öfkenizi kontrol edebilmenizi kolaylaştıracaktır.
· Nefes egzersizi yapın. Bu sizin kaslarınızı gevşetmenizi ve kendinizi daha rahat hissetmenizi yol açacaktır. Nefes egzersizleri sayesinde sinir sisteminizi kontrol altına almaya başlayacaksınız ve buda sizin öfkenizi daha rahat kontrol edebilmenizi sağlayacaktır.
· Öfkelendiğiniz şeyden farklı olarak kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacak şeylere odaklanın. Örneğin odanın içerisindeki bir tablo gibi. Zihninizi farklı bir yöne doğru çevirmeye çalışın.
· Gözünüzün önünde kocaman bir “DUR” yazısı belirsin. Bu sizin davranışlarınızı daha kontrollü bir şekilde yönlendirmenizi sağlayacaktır.
· Sayı sayma yöntemini uygulayan. Birden ona kadar saymaya başlayın.
· Kendinize kendinizi rahatlatacak ifadeler söylemeniz öfkenizin kontrol edilebilir bir hal alması açısından etkili olacaktır(Sakin ol, rahatla, tamam şimdi derin bir nefes alıyoruz gibi ifadeler).
· Öfke anında karar vermekten uzak durun. Öfke anında vereceğiniz kararlar bir anlık bir kıvılcımın sonucunda verilen kararlar olduğu için bu durum daha sonrasında olumsuz sonuçlarında beraberinde gelmesine sebep olabilir.
· Her şeyin birden mahvolduğunu yada olayların büyük bir çıkmaza doğru sürüklendiğini düşünmeyin. Bulunduğunuz olayda kendinizi dibe çekecek yargı kalıplarından uzak durun. Yaşadığınız olayın elbette ki geçeceğini herkesin zaman zaman bir şeylere öfkelendiğini sakin olursanız bu olayın üstesinden kolay bir şekilde geleceğinizi düşünün bilişsel yapınızı buna göre şekillendirip rahatlamaya çalışın.
Günlük hayatta kimimiz için iş temposu kimimiz için ev koşturması kimimiz için okul telaşı derken yaşadığımız bir çok şey aslında bizde öfke duygusunu tetikliyor olabilir. Örneğin evden çıkarken gayet sakin bir şekilde işimize gidiyorken trafikte yaşadığımız ufak bir gerginlik ve öfke tüm günümüzün birden daha stresli ve yorucu geçmesine neden olabilir. Vücudumuzu hem bedensel hem de ruhsal açından rahatlatmak için :
1. Günlük spor aktivitelerimizi dikkat etmeliyiz. Kendimize ve vücudumuza bir iyilik yapıp her gün düzenli olarak yürüyüşlerimizi veya spor egzersizlerimizi yapıp vücudumuzdaki sinir ve stresi kontrol altına almalı ve bunu pozitif bir enerjiye çevirmeliyiz.
2. Sevdiğiniz bir alanda hobi edinin ve bununla vakit geçirin. Zihninizi farklı şeylerle oyalamak özellikle sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz bir uğraşla vakit geçirmek hem sizi bedenen hem de zihnen rahatlatacak ve vücudunuzdaki olumsuz duygu ve düşüncelerin yerini olumlu duygu ve düşüncelerle değiştirmiş olacaksınız.
3. Günlük tutun. Günlük tutmak günün sonunda yaşadıklarınızı bir nevi raporlamak ve kendinize sunmaktır aslında. Bu sizin farkındalık seviyenizin artmasını sağlayacaktır. O gün bir şeye çok kızmış ve sinirlenmiş olabilirsiniz. Öfke duyduğunuz şeyi yazmak o an içinde bulunduğunuz durumu yazarak daha farklı bir biçimde ifade ediyor olmak olaylara bakış yönünüzü zenginleştirecek ve sizdeki bilinçlilik düzeyinizi artıracaktır.
4. Kendinize sizi rahat hissettirecek alanlar oluşturun. Bu evinizin bir köşesindeki yetiştireceğiniz bitkilerde olabilir bir sahil kenarında oturup size kendinizi rahat hissettirecek bir bankta olabilir.
5. Vücudunuzdaki sinir ve stresi azaltacak sizi rahatlatacak besinler tercih edin. Bitki çayları bu noktada eşsiz bir örnek olabilir! Elinize bitki çayınızı alıp, sakin ve sessiz bir ortamın tadını çıkartın.
Bazı durumlarda öfkemizi kontrol edebilmemiz oldukça güç olabilir. Bu durumdan tek başınıza çıkamıyor yada nasıl davranmanız gerektiğini ve ne yapmanız gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda uzman desteği almanızın size büyük ölçüde katkı sağlayacağını söyleyebilirim. Öfkenizi kontrol altına almak ve sağlıklı iletişim kurmak hem size fiziksel olarak hem de ruhsal olarak bir çok yönden katkı sağlayacaktır. Bu durumda öfkenizin altında yatan sebepleri, öfke anında neleri yapıp neleri yapmamanız gerektiği daha sağlıklı bir şekilde çözümleme yetisini elde edeceksiniz.
Bir çok alanda tecrübeye sahip uzman psikolog kadromuzla öfke ve öfkeyle başa çıkma yöntemleri alanında da sizlere destek vermek için hazırız.