1. Blog
  2. Uzaktan ve Etik Olarak Yasal Terapi Uygulamak
21 Şubat, 2023

Uzaktan ve Etik Olarak Yasal Terapi Uygulamak

Sanal gerçeklik terapisi uygulamak ister misiniz? Eğer öyleyse, en son yasal ve etik gelişmelere ayak uydurmak önemlidir, böylece müşterilerinize güvenli, yasal ve etkili bir şekilde hizmet verdiğinizden emin olabilirsiniz. Psikoloji, hızla değişen bu alanda uygulayıcılar için kılavuzlar geliştir...

Uzaktan ve Etik Olarak Yasal Terapi Uygulamak

Sanal gerçeklik terapisi uygulamak ister misiniz? Eğer öyleyse, en son yasal ve etik gelişmelere ayak uydurmak önemlidir, böylece müşterilerinize güvenli, yasal ve etkili bir şekilde hizmet verdiğinizden emin olabilirsiniz. Psikoloji, hızla değişen bu alanda uygulayıcılar için kılavuzlar geliştiriyor. 

Yeni başlayanlar için, psikologların e-posta, Skype ve çeşitli video konferans gibi bu ve diğer elektronik iletişim biçimlerini nasıl kullanmaları gerektiği konusunda devletler arasında çok az tutarlı bir rehberlik olduğunu biliyoruz, diyor APA’nın kuralcı otorite ve düzenleyici işler müdürü JD Deborah Baker Uygulama Müdürlüğü (APA'nın Haziran Monitörü'nde telehealth kuralları oluşturma çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinin.) 

 “Teknoloji hızla ilerlerken, psikoloji lisans yasaları henüz yakalanmadı” diyor. Bu, diğer alanlarda da geçerli olduğunu söylüyor: Tüm sağlık ve zihinsel sağlık meslekleri aynı sorunların çoğuyla güreşiyor. 

Bununla birlikte, alandaki uzmanlar psikoloji pratisyenlerinin yasal ve etik sınırları içerisinde kalmasına yardımcı olacak kılavuzlar geliştirmeye başlıyor. 

 Eyaletlerarası Uygulama 

Çözülemeyen en büyük sorunlardan biri devlet hatları boyunca telepsikoloji ile ilgilidir. E-posta, video konferans ve avatar terapisinin tümü psikologların hastalara herhangi bir yere ulaşmalarına izin veriyor, ancak 2010 eyalet ruhsatlandırma yasaları genellikle devlet dışı psikologların tüketicilere telepsikoloji hizmetleri sunmalarına izin vermiyor, diyor. Çoğu eyalet için, bu, bu yöntemlerle pratik yapmak için hem kendi eyaletinizde hem de müşterilerinizin devletinde lisans almanız gerekebileceğini söylüyor. Yine de istisnalar var. Örneğin, birçok eyalette, devlet dışı lisanslı psikologların belirli koşullar altında bir takvim yılında 10 ila 30 gün arasında değişen kısa bir süre için hizmet sunmalarına izin veren konuk lisans hükümleri vardır. Ayrıca, Devlet ve İl Psikoloji Kurulları Birliği, diğer yargı alanlarında geçici uygulamayı kolaylaştıran, Yargılama Uygulama Sertifikası adı verilen bir kimlik belgesi oluşturmuştur. Kendi eyaletinizde uzaktan tedavi sağlamak basittir ve hizmetlere erişimi olmayan insanlara - örneğin kırsal kesimde yaşayanlar veya belirli engelli insanlar gibi - ve evden hizmet almak isteyen müşterilere ulaşmanıza yardımcı olabilir. Bu durumda, kullandığınız teknolojiyi anlamak da dahil olmak üzere geçerli tüm lisanslama gereklilikleri ve profesyonel bakım standartlarına uyduğunuz sürece güvenle hizmet verebilirsiniz (aşağıda bununla ilgili daha fazla), diyor Baker. Ek olarak birkaç adımda bu hızlı hareket eden alanda en son bilgilere sahip olmanızı sağlayabilir. Şunlardan emin olun: En yeni devlet tele sağlık yasaları ve düzenlemeleri için eyalet yasama kurumunuzun web sitesini periyodik olarak kontrol edin. Eyaletinizde tele sağlık yasası yoksa, telepraktis konusunda rehberlik sağlayan bir kurul politikası beyanı olup olmadığına bakın. Eyalet lisans kurulunuzun telepsikoloji ile ilgili politikalar yayınlayıp yayınlamadığını kontrol edin. Geçen yaz itibariyle Florida, Massachusetts, Kuzey Carolina, Teksas, Virginia ve Wisconsin gibi bazı eyaletlerde bu tür politikalar uygulandı. (Herhangi bir devlet kuruluyla bağlantı kurmak için ASPPB web sitesini ziyaret edin.) Hem devlet içi hem de yargı bölgelerinde tele sağlık hizmetlerinin, malpraktis politikanız kapsamında olduğunu doğrulamak için malpraktis sigorta taşıyıcınıza başvurun. Baker, devlet içi uygulamalarla karşı karşıya olma ihtimallerinin yüksek olduğunu, ancak hükümetler arası uygulama için zorunlu olmadıklarını söylüyor. 

Üç eyalet — Kaliforniya, Vermont ve Kentucky - psikologların çevrimiçi terapideki yasal yükümlülüklerini belirten yasaları çoktan geçirdiler. Örneğin, Kentucky, başlangıçta, tele-sağlık kullanan bir psikoloğun, hastanın tele-sağlıktan yararlanmak için gerekli bilgi ve becerilere sahip olup olmadığının belgelendirilmesini de içeren hastanın bilgilendirilmiş rızasını alması gerektiğini belirtir. Benzer şekilde, California, teletıp hizmetinin potansiyel risklerinin, sonuçlarının ve faydalarının bir açıklaması dahil olmak üzere, tele-sağlık hizmetleri sunmadan önce hem yazılı hem de sözlü olarak bilgilendirilmiş onam almalarını ister. Bununla birlikte, devlet, bu gerekliliği, hastanın doğrudan dahil olmadığı sağlayıcılar arasındaki istişarelere dayatıyor gibi görünmüyor, diyor Baker. 


Etik Tele-uygulama

Telepsikolojinin etiği benzer bir akı durumundadır, ancak pek çok iyi bilgi olmasına rağmen, Loyola Üniversitesi Maryland’deki psikoloji profesörü Jeffrey Barnett PsyD’nin psikoloji alanındaki etik konular hakkında düzenli olarak ders verdiğini ve yazdığını söylüyor. Kanada Psikologlar Birliği ve Ohio Psikologlar Birliği tarafından geliştirilen telepsikoloji kılavuzları dahil edilmiştir. Barnett, genel olarak, APA etik kurallarının tüm standartlarının geçerli olduğunu söylüyor. Bilgilendirilmiş rıza, uygulama yetkinliği, gizlilik, zarar vermeme ve fesih, hizmet kesintileri ve ödeme düzenlemelerinin nasıl ele alındığına dair standartları içerir. 

“Aslında, mesafe terapileriyle çalışmak çıtayı yükseltiyor, çünkü kullandığınız medyada da yetkin olmanız gerekiyor” diyor. Bu amaçla, vermeyi planladığınız tedavi ile ilgili donanım ve yazılımı kullanma konusunda eğitim alın. Örneğin, gizliliği korumak ve bu nedenle Sağlık Sigortası Taşınabilirliği ve Sorumluluk Yasası'nın gerekliliklerini yerine getirmek için, şifreleme yazılımının nasıl kullanılacağını ve sizin ve müşteriniz arasındaki maksimum iletişim kolaylığı için ekipmanınızı nasıl iyi ses ve görüntü sağlayacak şekilde ayarlayacağınızı öğrenin. Ayrıca, telepsikolojinin bazı sınırlarıyla nasıl başa çıkılacağı konusunda da eğitime ihtiyacınız var. Örneğin avatar terapisi ile, hastanın teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak değişmekle birlikte, hastanın ifadelerini veya beden dilini okuyamazsınız. 

Neyse ki, bu konularda devam eden birçok eğitim atölyesi var, diyor Barnett. Nasıl devam edeceğiniz konusunda emin değilseniz, eyaletiniz, illeriniz veya bölgenizdeki psikolojik derneğin etik komitesine, APA Etik Ofisine, eyalet lisans kurulunuza veya bilgili meslektaşlarınıza danışın. 

Ek olarak, bu teknolojileri kullanırken, telepsikolojiye uygunluğunu belirlemek için her müşterinin ilk değerlendirmesini yapmak önemlidir, diyor Barnett. Örneğin intihar eden bir müşteri telepsikolojinin sağlayabileceğinden çok daha aktif ve yoğun hizmetlere ihtiyaç duyabilir. Göz önünde bulundurulması gereken diğer faktörler arasında, uzaktaki müşterinizin bir krizle karşı karşıya kalması durumunda yeterli acil durum irtibat bilgisi sağladığınızdan emin olmak ve hastanın elektronik gizlilik ve gizliliğinin elektronik iletim ve kayıtları şifrelemek suretiyle yeterince korunmasını sağlamak vardır. 

Barnett, Psikoterapi ile ilgili Haziran 2011 sayısında bunları ve daha fazlasını konu alan bir makale yayınladı. 

Psikologlar İçin Telepsikolojinin Geliştirilmesine Yönelik Yeni Bir APA Görev Gücü, psikologların haklarını ve yükümlülüklerini yakında açıklığa kavuşturmalıdır. APA, ASPPB ve APA Sigorta Ortaklarından temsilcileri içeren 10 kişilik grup, bölgeyi gözden geçirmek ve tüm APA yönetişim gruplarına, devlet birliklerine, eyalet ve il psikoloji kurullarına telepraktis ile ilgili kuruluşlara telepractice ile yapılan bir anketin sonuçlarını görüşmek üzere Temmuz ayında bir araya geldi. 

Grup bir çalışma planı geliştirdi ve önümüzdeki birkaç ay içinde rehber hazırlama konusuna başlayacak. Ek olarak, görev gücü, görev gücünün çalışması hakkında bilgi sağlayacak ve yorumlar için bir Web sayfası oluşturmakta ve bu bilgileri diğer APA mekanlarında da yayınlamaktadır. 

Barnett, uygun güvenlik önlemlerini uygulamaya koymak, tele-sağlık teknolojilerinin bakımı geliştirme vaatlerini yerine getirmelerini sağlamaya yardımcı olmalıdır. 

Barnett, "Telepsikolojiyi kullanarak iyi bir terapötik ittifak kurabileceğinizi ve bu yöntemlerin her türlü konuda insanlara yardımcı olabileceğini gösteren çok sayıda iyi veri var" diyor. "Şimdi, bunu başarılı ve güvenli bir uygulama alanı yapmak için resmi kuralları ve umarım yasaları ve düzenlemeleri geliştirmemiz gerekiyor." 

Tori DeAngelis is a writer in Syracuse, N.Y. 

Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#etik #uzaktanterapi #onlineterapi #psikolojiveetik #etikkurallar #uzaktanterapietiği
Benzer Yazılar
#e-terapi #onlineterapi
30 Kasım, 2021
Dünya’da küreselleşmesiyle ve modernleşmenin artmasıyla birlikte günlük ve sosyal yaşantımızda da bir çok yenilikler ve değişimler meydana gelmeye başladı.Her gün gelişen teknoloji günlük yaşantımızı bir çok alanda bir adım daha kolaylaştırdı. Zamanın ve mekanın sınırlarını ortadan kaldıran teknoloj
#psikoloji #terapi
25 Ekim, 2021
Bazı zamanlar kendi başınıza sağlıklı kararlar alamadığınız sağlıklı düşünemediğiniz hatta ne hissettiğinizi bile bilmediğiniz kendi kendinize yada çevrenize “Psikolojik destek almalı mıyım?” dediğiniz süreçlerden geçmişsinizdir. Bu süreçler kimimiz için içerisinden kolayca sıyrılıp geçebildiği süre
#e-terapi #onlineterapi
30 Kasım, 2021
Dünya’da küreselleşmesiyle ve modernleşmenin artmasıyla birlikte günlük ve sosyal yaşantımızda da bir çok yenilikler ve değişimler meydana gelmeye başladı.Her gün gelişen teknoloji günlük yaşantımızı bir çok alanda bir adım daha kolaylaştırdı. Zamanın ve mekanın sınırlarını ortadan kaldıran teknoloj
#psikoloji #terapi
25 Ekim, 2021
Bazı zamanlar kendi başınıza sağlıklı kararlar alamadığınız sağlıklı düşünemediğiniz hatta ne hissettiğinizi bile bilmediğiniz kendi kendinize yada çevrenize “Psikolojik destek almalı mıyım?” dediğiniz süreçlerden geçmişsinizdir. Bu süreçler kimimiz için içerisinden kolayca sıyrılıp geçebildiği süre