Bazı zamanlar kendi başınıza sağlıklı kararlar alamadığınız sağlıklı düşünemediğiniz hatta ne hissettiğinizi bile bilmediğiniz kendi kendinize yada çevrenize “Psikolojik destek almalı mıyım?” dediğiniz süreçlerden geçmişsinizdir. Bu süreçler kimimiz için içerisinden kolayca sıyrılıp geçebildiği süreçler olsa da kimimiz içinse oldukça zor ve ne yapılması nasıl davranılması gerektiği bilinmeyen zorlu bir süreç haline gelebiliyor.
Hayatımızda nasıl ki her zaman güzelliklerin yanında yaşayabildiğimiz zorluklarda oluyorsa bu zorluklarla başa çıkabileceğimiz bu zorlukları minimize edeceğimiz hatta belki de bu zorlukları kendimize güzelleştirebileceğimiz zaman dilimlerinde olmalı mutlaka. Odanızın içerisinde eşyalarınızın çok dağınık bir şekilde durduğunu varsayalım. Çalışma masanınız, kıyafetleriniz, eşyalarınız.. Durup bir odanıza dışardan baktığınızda o dağınıklığı düzene çevirmenin o dağınıklığın içerisinde kendi düzeninizi oluşturmanın sizin elinizde olduğunu aslında bu dağınıklığı bir yandan da sizin oluşturduğunuzu fark edersiniz.
Kafamızın içerisindeki düşüncelerde bu şekildedir aslında. Düşüncelerinizi belirli bir düzen içerisinde harekete geçirmekte, düşünceleriniz içerisinde kaybolmakta tamamen sizin olayların içerisinde kendinizi nerede ve nasıl konumlandırdığınızla alakalıdır. Psikolog desteğini de size bu düşüncelerde farkındalık kazanmanızı sağlayan bir ışık gibi düşünebilirsiniz.
Bu süreç size aslında sizin de desteğinizle:
• Kendinizi ve çevrenizi daha iyi tanımanızı
• Davranışlarınızı ve onlara etki eden nedenleri daha iyi anlayabilmenizi
• Problemlerinizi daha uzman bir şekilde çözümleyebilip analiz edebilmeyi
• Farkındalık düzeyinizdeki etkiyi artırmayı
• İçerisinde bulunduğunuz probleme karşı başa çıkma becerilerini uygun zaman dilimleri ve pratikleriyle birlikte uzman bilgiler çerçevesinde alanında uzman bir profesyonel aracılığıyla edinmenizi sağlayan sağlıklı bir adım atma sürecininin temel basamaklarını oluşturmaktadır.
Bireyler bazı zamanlar yaşadıkları sorunlarla kolay bir şekilde üstesinden gelebiliyorlarken bazı zamanlar mutlaka uzman bir destek almaya ihtiyaç duyarlar.
Eğer kişi içerisinde bulunduğu problem karşısında sağlıklı ve etkili çözümler üretemiyorsa, hayatının akışını içerisinde bulunduğu problemlerle beraber ilerlemesini etkiliyorsa, kendisine ve çevresine fiziksel ve ruhsal bağlamda zarar veriyorsa ve bununla birlikte yıkıcı etkilere sebep oluyorsa, sosyal ve bireysel bağlamda içe ve dışa dönük sıkıntılar yaşıyorsa, kendisini sürekli değersiz ve başkalarına karşı yetersiz hissediyorsa, bağımlılık problemleri yaşıyorsa, evliliğinde ve ilişkilerinde iletişim kurma ve sürdürebilme becerilerinde problemler varsa, cinsel işlev bozukluklarına sahipse ve cinsel gelişim ile ilgili bir takım sorunlar yaşıyorsa, kaygı bozukluklarına sahipse, fobileriyle nasıl başa çıkacağını bilmiyorsa, panik atak problemi varsa, travma ve travmalarıyla ilişkili problemleriyle nasıl mücadele etmesi gerektiğini bilmiyorsa, ruhsal-toplumsal, kişisel ve çevresel koşullara bağlı ve ilişkili sorunlar yaşıyorsa, ergenlik ve çocukluk sürecinde bir takım ruhsal bozukluklara sahipse mutlaka uzman bir psikolog tedavisi almalıdır.
Psikolojik destek sürecine başlamadan önce kişi içerisinde bulunduğu durumun ona verdiği zararlı etkilerinin sonuncunda hayatında gösterdiği bir takım değişikliklerin artık kendi verdiği kararlar çerçevesinde sağlıklı bir şekilde ilerleyemediğini anlamaya başlamasından itibaren uzman desteği almaya ihtiyaç duyduğu süreç psikolojik destek sürecinde adım atmaya doğru giden bir ön hazırlık sürecidir.Kişi bu aşamada bazen bu durumu kendi fark edemeyebilir.
Örneğin major depresyon geçiren bir bireyin o sırada sağlıklı bir karar vermesi beklenemez.Yada içerisinde bulunduğu problemleri bile tam olarak bilinçli bir şekilde kavrayıp idrak edemez.
Fakat çevresindeki bilinçlendirme düzeyi yüksek olan bireyler sayesinde profesyonel bir uzman desteği almaya yönlendirilebilir ve içerisinde bulunduğu durumdan bir uzman aracılığıyla sağlıklı bir şekilde çıkması sağlanabilir.
Eğer bu aşamada ön hazırlık sürecinde iseniz öncelikle yaşadığınız problemin tanımını yapınız. Elbette burda sizden istenen derinlemesine ve uzmansal bir tanımlandırma biçimi değil. Örneğin böceklerden ciddi bir biçimde korktuğunuzu varsayalım. Piknikte, evde, dışarda hep bu korkunun sizinle beraber olduğunu ve davranışlarınızı ciddi bir biçimde etkilediğinizi düşünün. Bu korku aslında böcek fobinizin olduğunu gösterir değil mi ? Bunun gibi basit ve yaşadığınız problemin tanımını yüzeysel şekilde yapabiliyor olmanız bu süreçte size başlangıç noktanızı belirleyecektir.
Problem tanımlaması yaptıktan sonra öncelikle iyi bir uzman araştırması yapınız.Hangi konu üzerinde problem yaşıyorsanız o konunun alan uzmanlarıyla beraber daha sağlıklı ve çözüm odaklı bir şekilde hareket edebilirsiniz. Nasıl ki kulağımız ağrıdığı zaman kulak dişimiz ağrıdığı zaman diş gözümüz ağrıdığı zaman göz doktoruna gidiyorsak psikolojik alanda da alanından uzman psikologlarla hareket etmelisiniz. Örneğin ilişki ve evlilik problemleri ile ilgili bir sıkıntı yaşıyorsanız bu konuda alanında uzmanlaşmış bir çok psikoloğumuz sizlere yardımcı olacaktır.
Yaşadığınız problem hakkında ön araştırma yaparak kısa bir bilgi deneyimine sahip olduktan sonra ve uzman desteğinin de araştırmasını yaptıktan sonra geldiğiniz en önemli aşamalardan biri olan bu aşama “Artık psikolojik destek almak için hazırım.” cümlesini uygulamaya döküyor olabildiğiniz psikolojik destek almak için ilk adımları pratiksel olarak ilerletmeye başladığınız süreçtir.
Bu aşamada duygularınız, düşünceleriniz ve hissettikleriniz çok önemlidir.Yaşadığınız problem her ne olursa olsun unutulmamalıdır ki uzman desteği aldığınız bu süreç sizin daha iyiye ve sağlıklı olana doğru gitmenize odaklı bir süreçtir.
Psikolojik Destek Hakkındaki Yanlış Algılardan Uzak Durun
Toplumumuzda ne yazık ki yanlış bilinçlenmenin sonucunda bazı algılar kulaktan kulağa yayılmış ve buda toplumumuzda belirli yanlış kalıpların oluşmasına sebep olmuştur.Bunların psikolojik destek bakımından yansımaları şu şekildedir :
“Sen deli değilsin niye psikolojik destek alasın ki!”
Genel olarak birisine psikolojik destek almayı istediğinizi söylediğiniz zaman bu kalıp cümlesiyle ne yazık ki karşılaşabilirsiniz.Psikolojik destek almak sizin deli olduğunuzdan ziyade farkındalık seviyenizin yüksek olduğunu daha da önemlisi belirli bir bilinçlilik seviyesinin sizde var olduğunu gösterir.
Psikolojik destek her insanın belirli dönemlerinde sağlıklı kararlar alabilmesi için ihtiyaç duyduğu bir süreç haline gelebilir.Nasıl ki vücudunuzun daha sağlıklı ve formda görünmesi için spor yapıyorsanız ruh sağlığınızın daha sağlıklı ve zinde görünmesi içinde psikolojik destek alabilir ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz.
“Bir seans gittim ve etkisini göremedim.”
Hayatımızda yaşadığımız sorunlar nasıl ki birden bire pat diye oluşmuyor aslında bazı şeylerin birikimi ve onların sonucunun etkisiyle ortaya çıkıyorsa aynı şekilde onların onarımı ve tedaviside zamanı ve belirli aşamaları gerektirir.
Zamanla uyumu sağladığınız sürece problemlerinizde ortadan kaybolacak yada minimize edilecektir. Psikolojik destek süreci sizin sürece uyumunuz ve kararlığınıza göre şekil alır. Bazen hayatınızdaki olumlu değişimlere hızlı bir şekilde adapte olabilirken bazen bu süreç beklediğinizden çok daha fazla uzun sürebilir.
“Terapiye gitmek yerine arkadaşıma,eşime,dostuma sorunlarımı anlatabilirim.”
Genel olarak yaşadığımız toplum olarak çay veya kahve içerken birbirimize sorunlarımızı,dertlerimizi ve yaşadıklarımızı anlatmayı seven bir kültür yapısına sahibiz. Fakat piskolojik destek süreci bundan tamamen farklıdır. Arkadaşlarınız eşiniz dostunuz size yaşadığınız süreçte sadece belirli bir noktadan olaya bakmanızı sağlar. Fakat uzman bir psikolog size o noktayı bazen daha yakından bazen daha uzaktan farklı perspektifte çeşitli açılardan ele alarak gösterir. Size sadece salt bir biçimde olayları ve problemleri nasıl gördüğünü aktarmaz size de olayları ve problemleri farklı boyutlardan göstermeye çalışır farkındalık seviyenizi artırır ve size olaylara daha farklı çerçevelerden bakabilme yetisini sağlar.