1. Soru Sor
  2. İlişkiler
  3. Güven ve şüphe

Güven ve şüphe

Krme - NaN saniye önce
Merhaba, benim 3 yıllık bir ilişkim var. İlk 5 ayımızdan sonra eski kız arkadaşı aramıştı ve o kişiyi özlediğini söylerek ilişkimizi bitirdi fakat onunla da konuşma sürecine girmemişti. Bir süre sonra tekrar denemeye karar verdik. Eski sevgilisini özledim dediği gün büyük bir tartışma yaşamıştık ondan dolayı söyledim dedi. Daha sonra 2. Senemiz olduğunda bir uygulama üzerinden kıza baktığını gördüm. O kız hakkında yine bi tartışmamız olmuştu ondan dolayı baktığını cidden umursamadığını sadece merak duygusu yüzünden olduğunu söyledi. O 1.5 sene de sürekli kafam da kurup ona kısıtlamalar koydum istemeyerek yapıyordum ve yapmaya devam ediyorum tabi ki o süreçte söylediği yalanlarda etkili oldu kısıtlamama. Fazlasıyla güven problemim var ve erkek arkadaşımın annesiyle o eski kız arkadaşı aynı yerde çalışmaya başladı içim rahat etmiyor sürekli aldatıldığımı aldatılacağımı düşünüyorum 3 senedir sürekli kafamda kuruyorum. Retroaktif kıskançlık problemimin olduğunu düşünüyorum. Kimseye güvenemiyorum aileme bile her şeye şüpheyle yaklaşmak kendime vakit ayırmamı engelliyor ne yapmalıyım :(
Cansu AVCI
Uzmanın Cevabı: Merhaba, kaygınızı anlayabiliyorum ancak bu durumu lütfen tedavisi olmayan bir durum gibi düşü*****çmişte yaşadığınız şeyler geçmişte kalır ve onlarla şu an savaşmak için bir sebep yoktur. Sorunun kaynağı, partneriniz ya da onun sizi tanımadan önceki ilişkisi değildir, sorun sizin zihninizdeki geçmişle ilgili çözülmemiş, yarım kalmış olumsuz duygulardır. Bilinçdışınızda terkedilme, başkasıyla kıyaslanma ve kaybetme vb şeklinde gelişen bir tehdit algısı vardır. Bu da kendinizi değerli bulmama ile, dip kaygı ve özgüven sorunlarıyla ilgilidir. Bu da bir terapi süreci gerektirir. Umarım sizin için faydalı olmuştur.
Danışan
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Peki hayatıma aldığım 2 kişide de eski sevgili sorunu yaşadım bunun tekrarlanmayacağına kendimi nasıl inandırabilirim. Kendime 1 soruyu defalarca sorarak kafamı fazlasıyla yoruyorum ve bu da inanmama aşırı derece de engel oluyor.
Cansu AVCI
Uzmanın Cevabı: Çoğu zaman yaşadığınız kıskançlık duygusu bugüne ait değildir. Geçmişinizde güvenli yakın ilişkiler kuramamış, kurduğu ilişkilerde terk edilmiş, bu nedenle incinmiş olabilirsiniz. Bilinçdışına yerleşmiş bu korkulara ve şemalar yönelik farkındalık artırıcı terapi yöntemleri, ilişkide güveni artırmaya dönük birtakım uygulamalarla bu sorunlar aşılabilmektedir. İlişki kalitesinin çok bozulduğu durumlarda daha uzun soluklu ve ciddi bir terapi sürecine ihtiyaç duyulabilir. Bir profesyonel desteği almanızı öneririm.
Cansu AVCI
Cansu AVCI
Uzman Klinik Psikolog(*)(*)(*)(*)(*)
Uzmanlıklar: Ebeveyn Tutumuna Dair Sorunlar, Ruhsal-Toplumsal, Kişisel ve Çevresel Diğer Koşullarla İlişkili Sorunlar, Güven Kaybı / Aldatma / Aldatılma