Ne düşüneceğimi bilmiyorum
... ... - 50 gün önce
Hocam merhabalar, benim bir ilişkim vardı ama o kişi kumar, şiddet, insanları dolandırma gibi kötü huyları varmış bende bu kişiden ayrılmıştım. Ailemde biliyordu ailem ilk zamanlar çok korktu bela olur diye ama ayrılalı 2 ay oldu hiç bir şekilde rahatsız etmedi. Bende yaşadığım ilçenin merkezine gittim yeni bi hayata başlamak istedim ailem de istedi yeni bir işe girdim yeni bi ev derken yeni hayatımın 5. Günü ailem çıktı geldi sen onunla konuşuyormuşsun işi o bulmuş sana gibi şeyler söyledi tabi ki öyle bir şey yok aileme açıkladım onlarda bana inandı ama korktukları için beni götürmek istediler bende gittim. Ama bizim ilçemiz küçük bi yer ve dedikodular dönmeye başlamış ben iş diye gitmişim ama onunla yaşıyormuşum, ailemi arıyorlar kızınız kaçmış diye ama ben ailemin yanındayım şu an böyle bir şey yok iletişimim asla yok. Ve ben şu an dışarı çıkmaya çekiniyorum aileme karşı mahcup hissediyorum kendime dahi üzülemiylrjm nasıl davranmam gerektiğini ne hissetmem gerektiğini bile bilmiyorum, bu hastalıklı kişiyle nasıl savaşacağımı dahi bilmiyorum sıkışıp kalmış gibi hissediyorum
Uzmanın Cevabı: Merhabalar Sevgili Danışan hoşgeldiniz ben psikolog ve psikoterapist Hidayet ÇALIŞKAN, yazdıklarınızı okudum ve oldukça zorlayıcı bir psikolojik ve sosyal süreçten gectiginizi soylebilirim.
İlgili Durumda Nasıl Davranılmalı?
1. Duygularınızı Tanımlama
İlk olarak, duygularını tanımlamak ve kabul etmek önemlidir. Ailenizin ve toplumun beklentileri ile kendi duygularını dengelemek zor olabilir. Bu durumun psikolojik etkisini anlamak için bir psikologla konuşmak faydalı olabilir.
2. Ailenizle İletişim Kurma
Ailenizle açık ve dürüst bir şekilde iletişim kurmak, onların endişelerini gidermek ve kendinizi savunmak önemlidir. Ailemizin endişelerini anlamanın yanı sıra, kendinizin de ne hissettiğini açıklamak, onlara güven ve destek vermeyi sağlayabilir.
3. Dedikodulara Karşı Durma
Dedikoduların etkisini azaltmak için, kendinizi ve hayatınızı kontrol altında tutmak önemlidir. Bu, düzenli bir iş hayatı, sosyal aktiviteler ve kişisel gelişimle sağlanabilir. Ailemizin ve toplumun algısını değiştirmek için zaman alabilir, ancak sabır ve kararlılık gerektirir.
4. Kendinize Destek Olma
Kendinize destek olmak, en önemli adımlardan biridir. Bu, kendinize zaman ayırarak, yeni hobiler edinerek, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve kendinize pozitif düşünceler vererek sağlanabilir. Bu sayede, dışsal eleştirilere karşı daha dayanıklı olursunuz.
5. Mücadele etme Yöntemi
Bu hastalıklı kişiyle savaşmak, kendinizi ve hayatınızı korumanın bir yoludur. Bu, fiziksel olarak uzak durmak, iletişim kurmamak ve kendinizi güvende hissetmenizi sağlayan adımları içerir. Ayrıca, yasal yardımlara başvurmak da bir seçenek olabilir.
Psiko-sosyal sorunlardan kurtulmak için önerilen yöntemlerin başında;BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ, ve bazen ilaç tedavisi bulunur. Bu terapiler, duygusal zorlukları anlamaya ve başa çıkma becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, tetikleyicileri tanımlamak ve sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmek önemlidir.Psikoterapi duygularımızı anlama ve yönetmede temel bir rol oynar. Psikoterapi uzmanları duygusal sıkıntının üstesinden gelmenize yardımcı olmak için farklı teknikler ve yaklaşımlar kullanır. Bu bağlamda psikoterapinin faydalarından bazıları şunlardır: Sebepleri araştırmak : Psikoterapist duygusal sıkıntınızın altında yatan nedenleri belirlemenize ve onları daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Strateji Geliştirme : Duygusal sıkıntıyla etkili bir şekilde başa çıkmanız için size araçlar ve stratejiler sağlayacaktır. Duygusal destek : Terapi, duygularınızı ve endişelerinizi yargılamadan ifade edebilmeniz için güvenli bir alan sağlar. Düşünce kalıplarını değiştirmek : Psikoterapist, duygusal sıkıntınıza katkıda bulunan olumsuz düşünce kalıplarını tanımlamanıza ve değiştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıntılı bilgi ve psikolojik danışmanlık ve psikoterapi hizmetlerimiz için lütfen profilimden seans oluşturunuz. Sağlıklı ve mutlu bir gün geçirmenizi dilerim. Saygılarımla, görüşürüz; BEKLERİM.
Hidayet ÇALIŞKAN
PsikologUzmanlıklar: İlişki / Evlilik Problemleri, Çocuk ve Ergenlik Dönemi Ruhsal Sorunları, Depresyon ve Mutsuzluk