1. Blog
  2. Panik Atak Tedavisi
21 Ekim, 2021

Panik Atak Tedavisi

Panik atak, kişiler için oldukça zorlu krizlerin yaşandığı psikolojik temelli bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler durumu genellikle kalp krizine ya da astım krizine benzetebilirler. Bu rahatsızlık sırasında nefes almak zorlaşır, vücutta kasılma görülür ve farklı belirtiler ile pan

Panik Atak Nedir?

Kişilerde görülen panik atak, psikolojik temelli şekilde meydana gelen fiziksel belirtilerin izlediği bir çeşit krizdir. Panik atak yaşayan kişilerde farklı belirtiler ile bir kriz anı yaşanabilir. Bu krizler genel anlamda yaşanan sorunlara, sıkıntı ve strese bağlı olabilir. Yoğun stres nedeniyle panik atak yaşanma olasılığı oldukça yüksektir. Stres etmenleri ortada olmasa bile düşüncesi dahi panik atak durumunun yaşanmasına yeterli olabilir. Panik atak pek çok durumda kendini gösterebilen şiddetli bir korku atağı olarak nitelendirilebilir. Bu atak sırasında kişiler kalp krizine benzer bir kasılma ve acı hissederler. Fiziksel belirtiler ile kendini gösteren panik atak, bütün vücudun kasılmasına neden olabilen şiddetli bir ataktır ve bunun kısa zamanda kontrol altına alınması önemlidir. Kişiler bir korku ile de panik atak yaşayabilirler ayrıca korku ya da uyarılma harici durumlarda da panik atak kendini belli edebilir. Panik atak rahatsızlığı, pek çok kişinin hayatında bir ya da iki kez geçirebileceği bir durumdur. Bunun oluşması için kişinin ağır psikolojik rahatsızlıklara sahip olması gerekmez. Bireyin yaşadığı ani değişimler, olumsuz durumlar, sinir ve stres gibi pek çok etken kişilerin anlık olarak panik atak geçirmesinin nedeni olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için de bireylerin ani değişimlerden uzak kalması, sinir ve stres etmenlerinden uzak olarak yaşaması önemlidir. 

Panik Atak Nasıl Oluşur?

Terleme, titreme, nefes almakta zorlanma, çarpıntı, karın ağrısı, kollarda ağrı, baş dönmesi, kasılma, hissizleşme, uyuşma, üşüme, ateş basması, bulantı, felç gibi kasılma, göğüste baskı hissi gibi pek çok farklı his aynı anda panik atak sırasında hissedilebilir. Bu farklı durumların her biri kişiye kalp krizi geçirdiğini hissettirebilir. Panik atak geçirenler genellikle kalp krizi geçirdiğini zannettiğini söylemektedir. Bu ataklar sırasında sakin olmaya çalışmak önemlidir. Bireylerin sabit bir noktaya bakarak sakin kalması, yardım istemesi ve hastaneye gidene kadar da derin derin nefes almaya çalışması gerekir. Bireyler ancak bu şekilde panik atak anında sakinleşebilir ve panik atağın sorunsuz şekilde atlatılmasını sağlayabilir. 

Panik Atak Nasıl Gelişir? 

Panik atak rahatsızlığının gelişmesi için farklı etmenler rol oynar. Örneğin aşırı stres, gergin durumlar ve ortamlar, zorlayıcı yaşam koşulları ve benzeri pek çok durum panik atak rahatsızlığının ortaya çıkmasına ve gelişmesine sebebiyet verebilir. Mevcut rahatsızlık kendini aralıklı şekilde krizler ile ortaya koyar. Yaşanan ani değişimler, olumsuz durumlar, sinir ve stres gibi pek çok etken anlık olarak panik atak geçirmeye neden olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için de ani ve büyük çaplı değişimlerden uzak kalınması önemlidir. Ayrıca sinir ve stres etmenlerinden uzak olarak yaşam sürdürmek de panik atak oluşumunu önler. Panik atak tek bir sinir ya da stres anında gelişmez ve açığa çıkmaz. Defalarca birbirine yakın aralıklar ile yaşanan sinir ve stres etmenlerine maruz kalmak panik atak gelişiminde rol oynar. Özellikle de ani değişimlerin büyük çaplı olması kişilerin panik atak yaşamasında etkilidir. Yaşanabilecek her türlü olumsuzluktan uzak kalmak panik ataktan da uzak kalmak için gereklidir. Panik atak tedavisi genel olarak kişinin hayatındaki ani değişimlere ya da stres etmenlerine odaklanır. Özellikle de üst üste yaşanan pek çok olumsuz durum olması kişilerin panik atak krizi geçirmesini tetikleyen bir yapıya sahiptir. 

Panik Atak Nedenleri Nelerdir? 

Panik atağın ortaya çıkışında pek çok farklı neden mevcuttur. Genetik faktörler panik atağın ortaya çıkma sebebi olabilir. Kalıtsal faktörler ile çevresel faktörler bir arada kendini gösterdiği zaman kişilerin panik atak geçirmesi olasıdır. Antidepresan ilaçlar, karbondioksit tüketimi, kafein, sigara, alkol, uyuşturucu maddeler ve daha pek çok farklı ürün temelde panik atağı tetikleyen unsurlardır. Bu unsurların her biri ayrıca kalıtsal faktörlere bağlı şekilde kendini gösterdiğinde ise panik atak kaçınılmaz bir hal alacaktır. Bu nedenle de özellikle ilaç ve benzeri maddelerin kullanımında doktorlara danışmak önemlidir. Gerekirse bırakmak ya da almak için doktor onayı almak oldukça önemlidir. Taciz, tecavüz, doğal afet, kaza ve benzeri travmatik olayların yaşanması ya da sevilen birinin kaybedilmesi gibi durumlar da ayrıca panik atağın nedenlerinden olabilmektedir. Bu etkenler yaşanırken panik atağa neden olmayabilirler. Ancak sonradan bu olaylar hatırlandığı zaman da panik atağın ortaya çıkması mümkündür. Bu anılar travmatik şekilde sonradan etkisini gösterebilir ve bir panik atak nöbeti ile ortaya çıkabilir. 

Psikolojik Etmenlere Bağlı Panik Atak 

Panik atağın asıl ortaya çıkışı genellikle psikolojik etmenler temelinde gerçekleşir. Yaşanan çeşitli kaygı bozuklukları, endişeler, sinir ve stres etmenleri panik atağa yatkın hale getirebilir. Bu etmenlerin hepsi bir araya geldiği zaman ayrıca farklı unsurlar ile de atakların tetiklenmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle de aslında sinir, stres, endişe, kaygı gibi durumlardan mümkün olduğunca uzak kalmak pek çok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi panik atakta da oldukça önemlidir. Panik atağın meydana gelmesi için yalnızca kötü olaylar yaşanması gerekmez. Panik atağın meydana gelmesi için ani değişikliklerin oluşması da ayrıca bir etkendir. Bu ani değişimler taşınma, terfi, evlenme, bebek sahibi olma ve benzeri olumlu durumların sonucu olarak da aslında panik atak meydana gelebilir. Bu da aşırı heyecana bağlı şekilde ortaya çıkabilir. Panik atağın meydana gelmesi için temelde aslında hep olumsuz olayların meydana gelmesi gerekmez. Olumlu olayların yaratacağı ani heyecanlar ve duygu – durum değişimleri de panik atak için bir neden olabilmektedir. 

Panik Atak ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Ayça BALABAN
Psikolog
Ayça BALABAN
Online 50 dk 800
Esra KOYUNCU
Uzman Klinik Psikolog
Esra KOYUNCU
Online 50 dk 1000
Sevim DEĞIRMENCI
Psikolog
Sevim DEĞIRMENCI
Online 60 dk 800
Ayşe Betül GÖK
Psikolog
Ayşe Betül GÖK
Online 45 dk 800
Özlem YALÇIN
Uzman Klinik Psikolog
Özlem YALÇIN
Online 45 dk 2000
Selin CINEMRE
Psikolog
Selin CINEMRE
Online 50 dk 800
Gülben YAPICI
Psikolog
Gülben YAPICI
Online 45 dk 800
Sevim ARSLANKURT
Psikolojik Danışman
Sevim ARSLANKURT
Online 60 dk 900
Selma HORUZ
Psikolog
Selma HORUZ
Online 50 dk 1600

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlığın görülmesi fiziki anlamda, somut şekilde meydana gelir. Panik atak vücudun felç gibi kasılması ile de mümkün olabilir, kalp krizi gibi bir acı ve ağrı ile de kendini gösterebilir. Kişiler kendini boğuluyor gibi hissedebilir ve ayrıca öldüklerini de düşünebilirler. Bu durumda panik atak geçirildiğinin bilinmesi önemlidir. Kişiler atak sırasında kendilerini mümkün olduğunca rahatlatmalıdır ve ayrıca panik yaratacak düşüncelerden uzak durmaya çalışmalıdır. Çevredeki kişilerin de ayrıca bireyleri bir sağlık kuruluşuna götürmesi önemlidir. Bu kasılmalar ve ataklar genellikle sürekli olarak gerçekleşmez. Ancak bireylerde sık sık atak benzeri nöbetler varsa psikoloji seanslarının arttırılması ve tedavi düzenine sadık kalınması oldukça önemlidir. 

 Panik atak belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

• Terleme 

• Titreme 

• Nefes almakta zorlanma 

• Çarpıntı 

• Karın ağrısı 

• Kollarda ağrı 

• Baş dönmesi 

• Kasılma 

• Hissizleşme 

• Vücudun belli bir bölgesinde ya da tüm vücutta uyuşma 

• Üşüme 

• Ateş basması 

• Bulantı 

• Felç gibi kasılma 

• Göğüste baskı hissi 

 Bu farklı durumların her biri kişiye kalp krizi geçirdiğini hissettirebilir. Panik atak geçirenler genellikle kalp krizi geçirdiğini zannettiğini söylemektedir. Bu ataklar sırasında sakin olmaya çalışmak önemlidir. Bireylerin sabit bir noktaya bakarak sakin kalması, yardım istemesi ve hastaneye gidene kadar da derin derin nefes almaya çalışması gerekir. Ancak bu şekilde panik atak anında sakinleşmek mümkün olabilir. Sakin kalmaya çalışmak, panik atağın sorunsuz şekilde atlatılmasını sağlayabilir.

Panik Atak Günlük Hayatta Nasıl Değişikliklere Yol Açar?

 

Panik atak kişilerin günlük yaşamlarının stresine ek olarak krizler ile kendini gösterir. Bu durum toplu taşımada ya da iş yerinde bile meydana gelebilir. Durum böyle olduğunda ise günlük hayata odaklanmak çok daha zor hale gelir. Kişilerin kriz anında ne yapacaklarını düşünmesi, bunu bir problem olarak görmesi gibi durumlar krizi tetikleyebilir. Günlük hayatta stres faktörlerine maruz kalan kişiler yoğun sinir anlarında kriz geçirebilir. Bu durum kimi zaman iş yerindeki önemli bir toplantıda bile görülebilir. Gerginlik ya da stres hissedildiğinde kendini gösteren bu rahatsızlık günlük hayatın içinde kendine yer edinmeye çalışır. Günlük hayatta yapılan stres verici ya da sinir edici her aktivite panik atağı tetikleyebilir. Bu durumlar yapılan her işin zorlaşmasına yol açabilir. Heyecanlı, ani değişim getiren her durumda krizlerin tetiklenmesi olasıdır. Bu nedenle de aslında günlük hayatta keyif alınacak ya da ciddiye alınmaması gereken her olay krize yol açabileceği için gerçekleşebilecek olumsuz ya da ani her şeyden uzak durmaya çabalanır. Bu da hayatı fazla planlı ve monoton şekilde yaşamaya neden olur. Psikolojik destek almak ise panik atak tedavisi sağlanması için etkili yoldur. 

Panik Atak Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Panik atak rahatsızlığının tespit edilmesinde belirtilerin izlenmesi önemlidir. Belli durumlar karşısında nasıl tepki verildiği kontrol edilebilir. Çeşitli belirtilerin oluşması, panik atak tanısı koyulması için yeterli olabilmektedir. Panik atak rahatsızlığı olduğu düşünülen kişilerin belli belirtileri gösterdiği psikolog tarafından tespit edilirse tanı koymak mümkün olabilir. Panik atak tanısı alanında uzman psikologlar tarafından koyulmalıdır. Bu rahatsızlığa tanı koyacak olan kişilerin alanında uzman olması oldukça önemlidir. Örneğin bir çocuğun panik atak sahibi olup olmadığı ancak çocuk psikoloğu tarafından anlaşılabilir. Bu sayede nitelikli teşhis sağlanması da mümkün olabilmektedir. Panik atak krizi geçiren kişilerin bu rahatsızlığa sahip olduğu bariz şekilde görülebilir. Çeşitli branşlardan destek alınarak tanının gözle görülür hal alması da mümkündür. Örneğin kalp rahatsızlığı olup olmadığının anlaşılması için testler uygulanabilir. Bu sayede yaşanan durumun bir panik krizi mi yoksa kalp krizi gibi durumlar olup olmadığı da görülebilir. Tanı sırasında endişe yaratan durumlara odaklanılır. Bu endişe yaratan durumlarda kişinin nasıl tepki verilebileceği gözlemlenir. Gerçekleştirilen seanslar sırasında kişinin vereceği tepki ve kriz belirtiler de tanı koymayı kolaylaştırılır. Tanı koyulduktan sonra ise tedavi aşamasına geçmek mümkün olabilir. Panik atak rahatsızlığına sahip olan kişilerin tedavisi için farklı yöntemler uygulanabilir. Bu rahatsızlığın tedavisi özellikle de seanslar ile desteklenmelidir. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanabilir. Gerçekleştirilen psikoterapilerin yanı sıra çeşitli noktalarda dikkatli olmak da büyük öneme sahiptir. Örneğin endişe yaratacak durumlardan uzak durmak, ya da psikoaktif madde kullanmamak gibi durumlar da tedaviye destek olabilir. 

Panik Atak Tedavisi ve İlaç Desteği 

Panik atak tedavisi için ilaç desteği sıklıkla önerilir. Kullanılan reçeteli ilaçlar kişinin endişe ve kaygılarını azaltmaya yöneliktir. Bu sayede hissedilen yoğun endişeden uzak kalmak mümkün olabilir. Psikiyatrist tarafından reçetelendirilen ilaçların kullanımı büyük öneme sahiptir. Bu ilaçlarını bağımlılık yaptığı, büyük yan etkileri olduğu konusunda yaygın inançlar mevcuttur. Bu görüşlerin doğru olduğu söylenemez. Hemen hemen her ilacın yan etkileri mevcuttur. Ancak bu yan etkiler psikiyatristiniz tarafından göz önünde bulundurulur. Buna uygun şekilde ilaç reçetelendirilmesi yapılır. Bu nedenle de size reçeteli şekilde verilen panik atak ilaçlarını panik atak tedavisi için kullanmanız gerekir. Bu sayede panik atak krizi meydana getiren endişe ve kaygılardan uzak kalmanız mümkün olabilir. Yaşanan sinir, stres ve endişelerin ilaç tedavisi ile azaltılması mümkün olabilmektedir. Bu ilaçlar kişilerde meydana gelen endişelerin ilaç içeriğinde yer alan destekleyiciler ile azaltılmasına yardımcıdır. Panik atak tedavisi için önerilen ilaçların düzenli şekilde kullanımı oldukça önemlidir. Verilen ilaçlar düzenli şekilde alındığı ve seanslara aksatılmadan devam edildiği sürece panik atak tedavisi de olumlu sonuç verebilecektir. 

Psikoterapi İle Panik Atak Tedavisi 

Psikoterapi seansları, panik atak tedavisi için tercih edilen en yaygın yöntemdir. Bu seanslarda panik atak meydana getiren sorunlar ile ilgili konuşulur. Bu sayede endişe kaynakları belirlenir ve bunlardan uzak kalmak için neler yapılabileceği ile ilgili profesyonel destek alınabilir. Psikoterapi seanslarına düzenli şekilde devam etmek ve tavsiyelere uymak kişinin panik atak krizi geçirmesini önleyebilir. Psikoterapi seanslarının tek başına yeterli olmayacağı düşünüldüğü durumlarda ilaçlara başvurmak mümkün olabilir. Verilen ilaçlar ile psikoterapi seansları birlikte uygulanırsa panik atak tedavisi etkili şekilde gerçekleştirilebilir. 

Nefes Egzersizleri İle Panik Atak Tedavisi Nasıl Desteklenir?

Psikoterapi seansları sırasında da uygulanan nefes egzersizleri, kişinin endişe ve kaygısını farklı bir noktaya yönlendirmesini sağlar. Sakinleşmek ve nefes alış verişlerini düzene sokmak genel anlamda panik atak krizinin oluşmasını önleyici etkiye sahiptir. Bu egzersizler yalnızca panik atak krizi sırasında yapılmamalıdır. Seanslarda, günlük hayatta ve krizler esnasında yapılan nefes egzersizleri ile panik atak tedavisi desteklenebilir. Gerçekleştirilen nefes egzersizleri genel anlamda endişeyi kontrol altına almayı sağlar. O anda nefes alış verişine odaklanmak, kişilerin krizlerini engeller niteliğe sahiptir. Krizler sırasında değil dışında yapılan egzersizler de kişinin rahatlamasına yardımcı olur. Tıpkı yoga ve benzeri nefes egzersizlerinin gerçekleştirildiği farklı dallarda da yapıldığı gibi bu egzersizler kişinin vücudunun gevşemesine ve rahatlamasına izin verir. Gün içinde, yatmadan önce, sabah kalkınca farklı zamanlarda nefes egzersizleri tekrarlanabilir. Özellikle de yüksek endişe oluşturan durumlarda bu nefes egzersizlerinin yapılması vücudun gevşemesine olanak tanır. Bu sayede endişe krize dönüşmeden engellenebilir. 

Panik Atak Kendi Kendine Geçer Mi?

Kişilerde görülen panik atak, kendi kendine geçebilir ancak kriz anında kişilerde yüksek korkuya neden olur. Panik atak krizi geçiren kişiler genellikle o anda öleceklerini düşündüklerini söyler. Kalp krizi geçirdiğini zanneden pek çok panik atak rahatsızlığına sahip kişi mevcuttur. Krizler kimi zaman 10 dakika, kimi zaman da 1 saat sürebilir. Bu durumlar özellikle de kişinin yalnızca olduğu anlarda meydana geldiğinde ölüm korkusu ile kendini gösterir. Hissedilen yüksek korku ve endişe nedeniyle kişinin gerçekten kalp krizi geçirmesi dahi mümkündür. Panik atak krizinin kendi kendine geçmesini beklemek sağlıklı değildir. Kişide yüksek korkuya ve endişeye neden olduğu için panik atak rahatsızlığını daha çok tetikler. Bu durumda destek almak önemlidir. Kriz sırasında nelerin yapılması gerektiği seanslar sayesinde öğrenilebilir ve uygulanabilir. Bu seanslar, ilaç tedavisi ve nefes egzersizleri ile çoğu zaman panik atak krizleri daha başlamadan engellenebilir. 

Panik Atak Tedavisi Nasıl Desteklenebilir?

Panik atak tedavisi farklı şekillerde desteklenebilir. Örneğin stres ve sinirden uzak bir yaşam sürmek, her psikolojik rahatsızlığın tedavisi için ilk koşuldur. Bunun yanı sıra tetikleyici maddelerden uzak kalmak da önemlidir. Alkol, sigara, uyuşturucu ve psikoaktif maddelerin kullanımından uzak kalmak panik atak tedavisi için destekleyicidir. Bu maddelerin kullanımı ise endişe ve kaygıyı arttırıcı etkiye sahip olabilir. Bu nedenle panik atak sahibi olan kişilerin bu dış tetikleyicilerden uzak kalması gerekir. Panik atak tedavisi ayrıca aile ve yakın çevre desteğini de gerektirir. Ailenin ve yakın çevrenin panik atak tedavisi konusunda destekleyici olması, gerçekleştirilen tedavinin etkili olması için büyük öneme sahiptir. Seanslara katılım ve ilaç kullanımı konusunda destekleyici olunması, tedavinin etkili olması için özellikle önemlidir. Kişiler gerçekleştirilen seanslara katılım sağlar ve ilaçları düzenli kullanırsa sağlıklı bir tedavinin gerçekleştirildiğinden söz etmek mümkün olabilir. Ayrıca çevrenin kişiyi stresten ve endişeden uzak tutması da gereklidir. Bu durumlardan uzak kalan kişilerin panik atak tedavisi de etkili şekilde sağlanabilir. 

Panik Atak Sırasında Ne Yapmalı?

Panik atak sırasında yapılması gereken en önemli şey, sakin kalmaktır. Kişilerin sakinliklerini korumalı, kendilerini sakinleştirmeye çalışmalıdır. Bu durum kolay ve anlık olarak aşılabilecek bir durum değildir. Kişiler aslında yaşamları boyunca panik atak krizi geçirebilirler. Ancak bu tür durumlarda sakin kalınması gerektiği bilinirse panik atağın etkilerini daha az hissetmek mümkün olacaktır. Panik atak belirtilerini hissedildiği zaman sakinleşmek için o anda stres halinden uzaklaştıracak düşüncelere odaklanılmalıdır. Örneğin yapılan çalışmalarda kişilerin ailelerini, sevdiklerini, evcil hayvanlarını, gezmek istedikleri yerleri ya da hayallerini panik atak krizi sırasında düşünmelerinin kriz belirtilerini azalttığı görülmüştür. Bu nedenle de aslında o anda genel anlamda sinir ve stres halinden uzaklaştıracak olan, rahatlatan düşüncelere odaklanmak gerekir. Aynı zamanda bulunulan alanda yer alan nesneye odaklanmak panik atak sırasında hissedilen belirtilerin azalmasına yardımcıdır. Bir oda içerisinde olan çiçeğe odaklanmak, bir yazıya bakmak panik atak sırasında sakinleşmeyi sağlar. Panik atak sırasında tek başınıza olduğunuzda sakinleşmek için çabalamanız gerekir. Anlık olarak gelen krizleri atlatmak için yapılması gereken en önemli şey sakin kalmaktır. Stres etmenlerinden uzaklaştıracak şeyleri düşünmek gereklidir. Stres yaratan durumların hissedilmesi, panik atağı tetikleyici etkilere sahiptir. Kriz anında strese neden olan ortamdan uzaklaşmak gereklidir. Bu mümkün değilse kriz anında farklı konulara odaklanmak gerekir. 

Çocuklarda Panik Atak 

Çocuklarda farklı nedenlere bağlı şekilde panik atak meydana gelebilir. Özellikle de yaşanan travmatik olaylar, kayıplar ve yüksek endişeye neden olan değişimler panik atak meydana gelmesini tetikler. Çocuklar olumlu ya da olumsuz her olaydan etkilenebilir. Bu olaylardan etkilenmemek için ise çocukların yaşamlarındaki ani değişimlere yavaş yavaş alışmasını sağlamak gerekir. Çocuklar taşınma, okul değiştirme gibi farklı durumlardan olumsuz şekilde etkilenebilir. Bu tür durumlarda çocukların yanında olmak ve destek olmak önemlidir. Çocuklarda görülen panik atak fobilerden kaynaklanıyor olabilir. Farklı fobilerin üzerine gidilmesi, aşırı endişe ve panik anları çocuklarda panik atak meydana gelmesini tetikler. Bu durumlarda çocuk psikoloğu desteği almak gereklidir. Aksi takdirde fobilerden ya da panik atak rahatsızlığından kurtulmak da mümkün olmayabilir. Psikolog desteği ile panik atak nedenleri görülebilir. Bu nedenler üzerine çalışmalar ve seanslar gerçekleştirilebilir. 

Çocuklarda Panik Atak Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda panik atak nedenleri şunlar olabilir: 

• Fobiler 

• Sürekli yaşanan korku ve gerginlik 

• Stres 

• Travmatik olaylar 

• Yaşanan ani ve büyük değişimler (taşınma vb) 

• Kayıplar 

• Yaşanan ciddi rahatsızlıklar 

Görüldüğü üzere çocuklarda panik atak meydana gelmesine neden olan farklı etkenler mevcuttur. Bu etkenlerin her biri çocukların psikolojik anlamda olumsuz şekilde etkilenmesine neden olmaktadır. Çocukların panik atak krizi yaşamaması, psikolojik anlamda olumsuz etkilenmemesi için psikolog desteği almak çok önemlidir. 

Agorafobi Nedir? 

Antik Yunan kentlerindeki halka açık geniş meydanlardan adını alan agorafobi panik atak için bir tetikleyici olabilir. Agorafobi adından da anlaşılacağı üzere kamuya açık alan fobisi gibi bir anlama sahiptir. Bu fobiye sahip kişiler evden dışarı çıkmak istemeyebilirler. Bu durumda alışveriş yapmak, hastaneye, okula, işe gitmek bile onlarda endişe yaratır. Agorafobi sahibi olan kişiler genellikle evlerinden çıkmaz. Dışarıda olmak ya da dışarıda herhangi bir şey yapacaklarını düşünmek onlara kendilerini pis hissettirebilir. Pis, hastalanmış, kaybolmuş hissetmeleri olasıdır. Dışarı çıktıkları zaman başlarına kötü bir şey geleceğine kendilerini inandırırlar. Bu nedenle de agorafobiye sahip olanlar kötü bir durum ile karşılaşmamak için dışarı çıkmaktan çekinirler. Dışarı çıkmak zorunda kalmak ya da dışarı çıkma konusunda baskı uygulanması agorafobi sahibi kişilerde panik atak nedeni olabilir. Panik atak krizi tetikleyicilerinden biri olan agorafobi, özellikle de zorunlu olarak dışarı çıkan kişilerde yüksek endişe ve kaygı ile kendini ortaya koyar. Dışarıda kötü bir olay yaşanacağı korkusu, ölüm korkusu, hastalanma endişesi gibi pek çok durum panik atak krizi geçirmelerine neden olabilir. Panik atak tedavisi alınması aynı zamanda agorafobinin de ortadan kaldırılmasında etkili olabilir. 

Panik Atak Testleri Nelerdir? 

Tanı koyulmadan önce çeşitli panik atak testleri uygulanabilir. Bu testler ile kişilerde panik atak olup olmadığı görülebilir. Farklı branşlardan panik atak testleri konusunda destek sağlanır. Gerçekleştirilen testler kişilerde panik atak olup olmadığı konusunda detaylı bilgi verebilir. Uygulanan testler şunlardır: 

• EKG (elektrokardiyografi) 

• Kan sayımı 

• Tiroit testleri 

• Solunum fonksiyon testleri 

Gerçekleştirilen bu testler sonucunda kişilerin kalp rahatsızlığına ya da çeşitli farklı rahatsızlıklara sahip olup olmadığı görülebilir. Eğer farklı rahatsızlıklar mevcutsa bunlarla ilgili farklı birimlere yönlendirme sağlanabilir. Ama eğer kalp, tiroit gibi rahatsızlıklar mevcut değilse psikoterapiler ve ilaç tedavisi uygulanarak panik atak tedavisi sağlanabilir. Uygulanan panik atak tedavisinin belirlenmesi için farklı branşlara ait bu testler gereklidir. Uygulanan testler sayesinde panik atak rahatsızlığının olup olmadığı görülebilir. Bazı durumlarda kişiler panik atak krizi geçirdiğini düşünür. Ancak bu durumlarda farklı nedenlere bağlı olabilir. Bu durumda yapılan testler ile krizin nedeni de belirlenebilir. Eğer solunum, kalp gibi farklı rahatsızlıklar mevcut değilse o zaman psikiyatri desteği alınması gereklidir. 

Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#panikatak #panikatakbelirtileri
Benzer Yazılar
Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
#panikatak
08 Şubat, 2022
Panik atak, ciddi derecede fiziksel boyutlara ulaşan şiddetli bir korku atağı olarak tanımlanabilir. Bu durum görünürde bir etken veya tehdit olmadığı halde görülür. Panik atağın yaşandığı sırada birey, o an kalp krizi geçirdiği ya da ölmek üzere olduğu endişesine kapılabilir.
Panik Atak Sırasında Ne Yapmalı?
#panikatak #panikataktedavisi
25 Ekim, 2021
Panik atak, bireylerin sürekli olarak karşılaşabildiği bir durumdur ve aslında farklı nedenlere bağlı olarak kişilerin panik atak krizi geçirmesi mümkündür. Bu krizler öncesinde kişinin psikolojik olarak destek alması aslında kişinin panik atak geçirme riskini de azaltacaktır. Ancak kişiler genel...
Panik Atak Nedir?
#anksiyete #korku
12 Ekim, 2021
Panik atak pek çok durumda kendini gösterebilen şiddetli bir korku atağı olarak nitelendirilebilir. Bu atak sırasında kişiler kalp krizine benzer bir kasılma ve acı hissederler. Fiziksel belirtiler ile kendini gösteren panik atak, bütün vücudun kasılmasına neden olabilen şiddetli bir ataktır ve b...
Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
#panikatak
08 Şubat, 2022
Panik atak, ciddi derecede fiziksel boyutlara ulaşan şiddetli bir korku atağı olarak tanımlanabilir. Bu durum görünürde bir etken veya tehdit olmadığı halde görülür. Panik atağın yaşandığı sırada birey, o an kalp krizi geçirdiği ya da ölmek üzere olduğu endişesine kapılabilir.
Panik Atak Sırasında Ne Yapmalı?
#panikatak #panikataktedavisi
25 Ekim, 2021
Panik atak, bireylerin sürekli olarak karşılaşabildiği bir durumdur ve aslında farklı nedenlere bağlı olarak kişilerin panik atak krizi geçirmesi mümkündür. Bu krizler öncesinde kişinin psikolojik olarak destek alması aslında kişinin panik atak geçirme riskini de azaltacaktır. Ancak kişiler genel...
Panik Atak Nedir?
#anksiyete #korku
12 Ekim, 2021
Panik atak pek çok durumda kendini gösterebilen şiddetli bir korku atağı olarak nitelendirilebilir. Bu atak sırasında kişiler kalp krizine benzer bir kasılma ve acı hissederler. Fiziksel belirtiler ile kendini gösteren panik atak, bütün vücudun kasılmasına neden olabilen şiddetli bir ataktır ve b...