1. Blog
  2. Panik Atak Nedir?

Panik Atak Nedir?

Panik atak pek çok durumda kendini gösterebilen şiddetli bir korku atağı olarak nitelendirilebilir. Bu atak sırasında kişiler kalp krizine benzer bir kasılma ve acı hissederler. Fiziksel belirtiler ile kendini gösteren panik atak, bütün vücudun kasılmasına neden olabilen şiddetli bir ataktır ve b...

Panik Atak Nedir?

Panik atak pek çok durumda kendini gösterebilen şiddetli bir korku atağı olarak nitelendirilebilir. Bu atak sırasında kişiler kalp krizine benzer bir kasılma ve acı hissederler. Fiziksel belirtiler ile kendini gösteren panik atak, bütün vücudun kasılmasına neden olabilen şiddetli bir ataktır ve bunun kısa zamanda kontrol altına alınması önemlidir. Bireyler bir korku ile de panik atak yaşayabilirler ayrıca korku ya da uyarılma harici durumlarda da panik atak kendini belli edebilir. Panik atak rahatsızlığı, pek çok bireyin hayatında bir ya da iki kez geçirebileceği bir durumdur. Bunun oluşması için kişinin ağır psikolojik rahatsızlıklara sahip olması gerekmez. Bireyin yaşadığı ani değişimler, olumsuz durumlar, sinir ve stres gibi pek çok etken bireylerin anlık olarak panik atak geçirmesinin nedeni olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için de bireylerin ani değişimlerden uzak kalması, sinir ve stres etmenlerinden uzak olarak yaşaması önemlidir. 

Panik Atak Neden Ortaya Çıkar?

Panik atağın ortaya çıkışında pek çok farklı neden mevcuttur. Genetik faktörler panik atağın ortaya çıkma sebebi olabilir. Kalıtsal faktörler ile çevresel faktörler bir arada kendini gösterdiği zaman kişilerin panik atak geçirmesi olasıdır. Antidepresan ilaçlar, karbondioksit tüketimi, kafein, sigara, alkol, uyuşturucu maddeler ve daha pek çok farklı ürün temelde panik atağı tetikleyen unsurlardır. Bu unsurların her biri ayrıca kalıtsal faktörlere bağlı şekilde kendini gösterdiğinde ise panik atak kaçınılmaz bir hal alacaktır. Bu nedenle de özellikle ilaç ve benzeri maddelerin kullanımında doktorlara danışmak ve bırakmak ya da almak için doktor onayı almak oldukça önemlidir. Taciz, tecavüz, doğal afet, kaza ve benzeri travmatik olayların yaşanması ya da sevilen birinin kaybedilmesi gibi durumlar da ayrıca panik atağın nedenlerinden olabilmektedir. Bu etkenler yaşanırken panik atağa neden olmayabilirler ancak sonradan bu olaylar hatırlandığı zaman da panik atağın ortaya çıkması mümkündür. Bu anılar travmatik şekilde sonradan etkisini gösterebilir ve bir panik atak nöbeti ile ortaya çıkabilir. Panik atağın asıl ortaya çıkışı genellikle psikolojik etmenler temelinde gerçekleşir. Bireyler yaşadıkları çeşitli kaygı bozuklukları, endişeler, sinir ve stres etmenleri altında panik atağa yatkın hale gelirler. Bu etmenlerin hepsi bir araya geldiği zaman ayrıca farklı unsurlar ile de atakların tetiklenmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle de aslında sinir, stres, endişe, kaygı gibi durumlardan mümkün olduğunca uzak kalmak pek çok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi panik atakta da oldukça önemlidir. Panik atağın meydana gelmesi için yalnızca kötü olaylar yaşanması gerekmez. Panik atağın meydana gelmesi için ani değişikliklerin oluşması da ayrıca bir etkendir. Bu ani değişimler taşınma, terfi, evlenme, bebek sahibi olma ve benzeri olumlu durumların sonucu olarak da aslında panik atak meydana gelebilir. Bu da aşırı heyecana bağlı şekilde ortaya çıkabilir. Panik atağın meydana gelmesi için temelde aslında hep olumsuz olayların meydana gelmesi gerekmez. Olumlu olayların yaratacağı ani heyecanlar ve duygu – durum değişimleri de panik atak için bir neden olabilmektedir. 

Panik Atak ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Doğuş ÇİFTÇİLER
Uzman Klinik Psikolog
Doğuş ÇİFTÇİLER
Online 45 dk 1200
İlayda ALTAN
Psikolog
İlayda ALTAN
Online 50 dk 800
Yunus TAŞKIN
Uzman Klinik Psikolog
Yunus TAŞKIN
Online 70 dk 850
Öznur YÜCEER
Uzman Klinik Psikolog
Öznur YÜCEER
Online 45 dk 800
Zeynep Suden ÖZKUL
Psikolog
Zeynep Suden ÖZKUL
Online 45 dk 1000
Müge Melis ZOBAR
Uzman Klinik Psikolog
Müge Melis ZOBAR
Online 50 dk 850
Aybüke BULUT
Psikolog
Aybüke BULUT
Online 45 dk 800
Özlem YALÇIN
Uzman Klinik Psikolog
Özlem YALÇIN
Online 45 dk 2000
Sebile ÖZ
Psikolog
Sebile ÖZ
Online 40 dk 900
Şule BAŞ
Psikolog
Şule BAŞ
Online 50 dk 1700

Panik Atak Nasıl Kendini Gösterir?

Panik atağın görülmesi fiziki anlamda somut şekilde meydana gelir. Panik atak vücudun felç gibi kasılması ile de mümkün olabilir, kalp krizi gibi bir acı ve ağrı ile de kendini gösterebilir. Kişiler kendini boğuluyor gibi hissedebilir ve ayrıca öldüklerini de düşünebilirler. Bu durumda panik atak geçirildiğinin bilinmesi önemlidir. Kişiler atak sırasında kendilerini mümkün olduğunca rahatlatmalıdır ve ayrıca panik yaratacak düşüncelerden uzak durmaya çalışmalıdır. Çevredeki kişilerin de ayrıca bireyleri bir sağlık kuruluşuna götürmesi önemlidir. Bu kasılmalar ve ataklar genellikle sürekli olarak gerçekleşmez ancak bireylerde sık sık atak benzeri nöbetler varsa psikoloji seanslarının arttırılması ve tedavi düzenine sadık kalınması oldukça önemlidir. Terleme, titreme, nefes almakta zorlanma, çarpıntı, karın ağrısı, kollarda ağrı, baş dönmesi, kasılma, hissizleşme, uyuşma, üşüme, ateş basması, bulantı, felç gibi kasılma, göğüste baskı hissi gibi pek çok farklı his aynı anda panik atak sırasında hissedilebilir. Bu farklı durumların her biri kişiye kalp krizi geçirdiğini hissettirebilir. Panik atak geçirenler genellikle kalp krizi geçirdiğini zannettiğini söylemektedir. Bu ataklar sırasında sakin olmaya çalışmak önemlidir. Bireylerin sabit bir noktaya bakarak sakin kalması, yardım istemesi ve hastaneye gidene kadar da derin derin nefes almaya çalışması gerekir. Bireyler ancak bu şekilde panik atak anında sakinleşebilir ve panik atağın sorunsuz şekilde atlatılmasını sağlayabilir. 

Panik Atak Tedavisi 

Panik adet tedavisi için pek çok bölümde kontrollerin yapılması şarttır. Kardiyoloji, nöroloji gibi pek çok alanda incelemeler ve testler sağlandıktan sonra psikolojik destek almak için de yönlendirilmek şarttır çünkü bireylerin aslında panik atak geçirmelerindeki en büyük ve en önemli etken psikolojik etkenlerdir. Bu etkenlerin ne olduğunun anlaşılması ve sonrasında da bu atak yaratan durumların ortadan kaldırılması aslında panik atağın tedavi edilmesinde büyük bir öneme sahiptir. Panik atak tedavisi sırasında psikolojik destek almanın yanı sıra stresten, sinirden, gerginlik yaratacak endişe etmenlerinden ve kaygıdan uzak olmak da oldukça önemlidir. Bu durumlardan uzak olmak kişilerin panik atak geçirme olasılığını azaltacaktır ve bu şekilde de aslında panik atağa karşı alınabilecek en iyi önlem alınacaktır. 

Tedavi Planlaması 

Tedavi planlaması genel anlamda panik atağın neye bağlı olarak geliştiğine ve panik atağın şiddeti ile sıklığına bağlı şekilde oluşturulur. Bu planlamaya göre bireylerin ne sıklıkla terapiye katılacağı belirlenir ve farklı şekillerde de kişilerin terapilerinin desteklenmesi tedavi planlamaları sayesinde sağlanabilir.Tedavi planlaması için ayrıca nöroloji, kardiyoloji gibi pek çok farklı bölüm tarafından kontrole girmek de gerekebilir. Psikoloji ile alakalı olan bu rahatsızlık farklı organları da etkileyebileceği için kişilerin öncelikli olarak kalp ve beyin fonksiyonlarının kontrol edilmesi gerekebilir. Bunun sonucunda da panik atak tedavisinin planlaması gerçekleştirilebilir. 

Panik Atağa Karşı Alınabilecek Önlemler 

Panik atağa karşı alınabilecek önlemler aslında temelde sağlıklı yaşam için yapılması gerekenlerdir. Sağlıklı yaşamak için bireylerin spor yapması, düzenli beslenmesi, genel anlamda sinir ve stresten uzak kalması gerekir. Bu sayede aslında panik ataktan ve pek çok farklı rahatsızlıktan da uzak kalmak mümkün hale gelir. Unutulmamalıdır ki yalnızca panik atak için değil pek çok farklı rahatsızlığı önlemek için bu önlemlerin alınması oldukça önemlidir. Panik atak temelde psikolojik temelli bir oluşumdur ve bu rahatsızlığın çözümü de aslında yine kişinin psikolojisine bağlıdır. Bireyin yaşadığı olaylar, yaptıkları, düşünceleri nasılsa aslında o oranda panik atak geçirme olasılıkları da artar ya da azalır. Bu da aslında kişilerin hayatlarında ruh durumlarının ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Panik ataktan uzak kalmak için bireylerin genel anlamda yalnızca olumsuz durumlardan, sinir ve stresten değil ayrıca ani olumlu değişimlerden de uzak kalması gerekebilir. Olumlu veya olumsuz her türlü değişim bireyde kaygı ya da heyecan gibi çeşitli ani duyguları tetikleyebileceği için panik atak için risk teşkil edebilir. Bu nedenle de daha önceden panik atak geçirmiş olan kişilerin özellikle de olumsuz durumlardan uzak olması gerekmektedir ancak ani değişimler de etkili olabilir. 

Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#anksiyete #korku #panikatak #panikatakbelirtileri #panikatakterapisi
Benzer Yazılar
Kaygı Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?
#kaygı bozukluğu #anksiyete
Kaygı bozuklukları farklı noktalarda ortaya çıkabilen, pek çok konuda yaşanabilecek olan bir rahatsızlıktır ve günlük yaşamdaki etkileri de yadsınamayacak kadar büyüktür. Bu nedenle de kaygı bozukluğunun açık şekilde ilişkileri de etkilediğini söylemek mümkündür. Arkadaşlar ile olan ilişkilerin, ail
Agorafobi Nedir? Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
#agorafobi #anksiyete
Agorafobi, bir yerde kapana kısılmış gibi hissetme durumunda duyulan yoğun korku hissetme durumudur. Agorafobi, ciddi anksiyete bozukluklarından birisidir. Agorafobisi olan kişiler günlük hayatlarında önemli sorunlar yaşarlar.
Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
#panikatak
Panik atak, ciddi derecede fiziksel boyutlara ulaşan şiddetli bir korku atağı olarak tanımlanabilir. Bu durum görünürde bir etken veya tehdit olmadığı halde görülür. Panik atağın yaşandığı sırada birey, o an kalp krizi geçirdiği ya da ölmek üzere olduğu endişesine kapılabilir.
Anksiyete Nedir? Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
#anksiyete
Günlük hayatın rutininde zaman zaman yaşanabilecek durumlardan biri olan anksiyete, diğer adıyla kaygı bozukluğu, en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Bilhassa hayatın beraberinde getirdiği, çoğu insanın yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılar insanları endişeye sürükleyebilir. Bu noktada..
#anksiyete #sosyalfobi
Bu psikiyatrik hastalığın, insanlarda görülme sıklığı %7 ile %12 arasında bir sayıdır. Ayrıca, sosyal fobi kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülmektedir. Sosyal fobinin başlangıç yaşı, sosyal fobi tipine göre değişkenlik göstermektedir. Fakat sosyal fobi insanlarda genelde ergenlik döne...
Kaygı Anında Ne Yapmalıyım?
#anksiyete #kaygılanmak
Kaygı hayatımızın bir parçasıdır ancak hepimiz kaygı anında ne yapmalıyım sorusuna cevap ararız. Bu durumun asıl kaynağı kişilerin kaygı anında kontrolü kaybetmesidir. Bir kişi kontrolü kaybettiğini anladığı anda panik yapar. Panik haldeyken kontrolü sağlamak oldukça zordur. Bu durum ise daha fazla
Covid 19 Salgın Döneminde Kaygı Belirtileri
#covid19 #kaygı
Covid 19 salgın döneminde kaygı belirtileri oldukça arttı. Bunun sebepleri arasında neyle mücadele ettiğimizi bilmememiz yatar. Belirsizlik kaygı vericidir. Diğer taraftan dünya üzerinde görülen en yaygın psikiyatrik bozukluklardan biri kaygı bozukluğudur. Durum böyleyken Covid 19 salgın döneminde..
Panik Atak Sırasında Ne Yapmalı?
#panikatak #panikataktedavisi
Panik atak, bireylerin sürekli olarak karşılaşabildiği bir durumdur ve aslında farklı nedenlere bağlı olarak kişilerin panik atak krizi geçirmesi mümkündür. Bu krizler öncesinde kişinin psikolojik olarak destek alması aslında kişinin panik atak geçirme riskini de azaltacaktır. Ancak kişiler genel...
Anksiyete Bozukluğu
#anksiyete #kaygı
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b
#klostrofobi #klostrofobik
Günlük hayatta adını sıklıkla duymaya alıştığımız klostrofobi genel olarak kapalı alanda olma korkusu olarak bilinir ancak bu korku aslında yalnızca kapalı alanlarda yaşanan bir korku durumu değildir. Kapalı alanlarda, sıkışık alanlarda, dar ve küçük alanlarda klostrofobinin kendini göstermesi mümk
Kaygı Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?
#kaygı bozukluğu #anksiyete
Kaygı bozuklukları farklı noktalarda ortaya çıkabilen, pek çok konuda yaşanabilecek olan bir rahatsızlıktır ve günlük yaşamdaki etkileri de yadsınamayacak kadar büyüktür. Bu nedenle de kaygı bozukluğunun açık şekilde ilişkileri de etkilediğini söylemek mümkündür. Arkadaşlar ile olan ilişkilerin, ail
Agorafobi Nedir? Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
#agorafobi #anksiyete
Agorafobi, bir yerde kapana kısılmış gibi hissetme durumunda duyulan yoğun korku hissetme durumudur. Agorafobi, ciddi anksiyete bozukluklarından birisidir. Agorafobisi olan kişiler günlük hayatlarında önemli sorunlar yaşarlar.
Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
#panikatak
Panik atak, ciddi derecede fiziksel boyutlara ulaşan şiddetli bir korku atağı olarak tanımlanabilir. Bu durum görünürde bir etken veya tehdit olmadığı halde görülür. Panik atağın yaşandığı sırada birey, o an kalp krizi geçirdiği ya da ölmek üzere olduğu endişesine kapılabilir.
Anksiyete Nedir? Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
#anksiyete
Günlük hayatın rutininde zaman zaman yaşanabilecek durumlardan biri olan anksiyete, diğer adıyla kaygı bozukluğu, en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Bilhassa hayatın beraberinde getirdiği, çoğu insanın yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılar insanları endişeye sürükleyebilir. Bu noktada..
#anksiyete #sosyalfobi
Bu psikiyatrik hastalığın, insanlarda görülme sıklığı %7 ile %12 arasında bir sayıdır. Ayrıca, sosyal fobi kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülmektedir. Sosyal fobinin başlangıç yaşı, sosyal fobi tipine göre değişkenlik göstermektedir. Fakat sosyal fobi insanlarda genelde ergenlik döne...
Kaygı Anında Ne Yapmalıyım?
#anksiyete #kaygılanmak
Kaygı hayatımızın bir parçasıdır ancak hepimiz kaygı anında ne yapmalıyım sorusuna cevap ararız. Bu durumun asıl kaynağı kişilerin kaygı anında kontrolü kaybetmesidir. Bir kişi kontrolü kaybettiğini anladığı anda panik yapar. Panik haldeyken kontrolü sağlamak oldukça zordur. Bu durum ise daha fazla
Covid 19 Salgın Döneminde Kaygı Belirtileri
#covid19 #kaygı
Covid 19 salgın döneminde kaygı belirtileri oldukça arttı. Bunun sebepleri arasında neyle mücadele ettiğimizi bilmememiz yatar. Belirsizlik kaygı vericidir. Diğer taraftan dünya üzerinde görülen en yaygın psikiyatrik bozukluklardan biri kaygı bozukluğudur. Durum böyleyken Covid 19 salgın döneminde..
Panik Atak Sırasında Ne Yapmalı?
#panikatak #panikataktedavisi
Panik atak, bireylerin sürekli olarak karşılaşabildiği bir durumdur ve aslında farklı nedenlere bağlı olarak kişilerin panik atak krizi geçirmesi mümkündür. Bu krizler öncesinde kişinin psikolojik olarak destek alması aslında kişinin panik atak geçirme riskini de azaltacaktır. Ancak kişiler genel...
Anksiyete Bozukluğu
#anksiyete #kaygı
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b
#klostrofobi #klostrofobik
Günlük hayatta adını sıklıkla duymaya alıştığımız klostrofobi genel olarak kapalı alanda olma korkusu olarak bilinir ancak bu korku aslında yalnızca kapalı alanlarda yaşanan bir korku durumu değildir. Kapalı alanlarda, sıkışık alanlarda, dar ve küçük alanlarda klostrofobinin kendini göstermesi mümk