1. Blog
  2. Alkol ve Madde Bağımlılığının Bireylere Etkisi
17 Eylül, 2021

Alkol ve Madde Bağımlılığının Bireylere Etkisi

Alkol ve madde bağımlılığı kişilerin günlük hayatlarını büyük ölçüde etkilemektedir ve alkolle madde kullanımı özellikle de gençler arasında gün geçtikçe artmaktadır. Bu maddelerin kullanımı bireylere hem fiziki hem de ruhsal anlamda zarar vermektedir. Bireyler bu maddelerin etkisiyle çevrelerind...

Alkol ve Madde Bağımlılığının Bireylere Etkisi

Alkol ve madde bağımlılığı kişilerin günlük hayatlarını büyük ölçüde etkilemektedir ve alkolle madde kullanımı özellikle de gençler arasında gün geçtikçe artmaktadır. Bu maddelerin kullanımı bireylere hem fiziki hem de ruhsal anlamda zarar vermektedir. Bireyler bu maddelerin etkisiyle çevrelerindeki bireylere de zarar verebilir, sosyal anlamda da çeşitli sıkıntılar yaşayabilir. Peki, bu sorunlar nedir? Alkol ve madde bağımlılığının bireylere etkisi nedir? 

Alkol ve Madde Bağımlılığı Nedir, Nasıl Oluşur?

Alkol ve madde bağımlılığı, bu maddeleri kullanmaya başladıktan sonra bireylerin kendilerine engel olamamasıdır. Bireyler devamlı olarak alkol ya da madde isteği içinde olabilirler. Gün içerisinde nerede oldukları, saatin kaç olduğu ya da kiminle birlikte oldukları alkol ya da madde isteğine karşı önemini yitirir. Çok önemli işlere sahip olan kişiler bir anda işlerini bırakarak bağımlılıklarının peşinden koşabilirler. Bu gibi durumlarda bireylerin destek alması gerekmektedir, çünkü bu bağımlılıklar günlük hayatın düzenli şekilde yürütülmesine ciddi şekilde engel olabilir. Aynı zamanda da alkol ve madde kullanımı her organ ve sistem üzerinde farklı etkilere sahiptir. 

Alkol ve Madde Bağımlılığı ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Büşra YILDIRIM
Psikolojik Danışman
Büşra YILDIRIM
Online 50 dk 900
Emine ERDEM
Uzman Psikolojik Danışman
Emine ERDEM
Online 45 dk 850
Sevim DEĞIRMENCI
Psikolog
Sevim DEĞIRMENCI
Online 60 dk 800
Caner RAMADAN
Psikolojik Danışman
Caner RAMADAN
Online 50 dk 800
Ece YALÇIN
Psikolojik Danışman
Ece YALÇIN
Online 50 dk 800
Sena SARAR
Uzman Klinik Psikolog
Sena SARAR
Online 50 dk 1000
Reyyan AYAPBEK ÖZBEK
Uzman Psikolojik Danışman
Reyyan AYAPBEK ÖZBEK
Online 50 dk 800
Sibel ACAR
Psikolog
Sibel ACAR
Online 50 dk 800
Ecren CEVAHIREFENDIOĞLU
Psikolog
Ecren CEVAHIREFENDIOĞLU
Online 50 dk 800

Alkol ve Madde Bağımlılığı Nasıl Oluşur?

Alkol ve uyuşturucu maddeler, bağımlılık yapıcı maddelere sahiptir ve bu nedenler bireylerin bünyesinde devamlı bir istem uyandırırlar. Bu maddelerin kullanımı devamlı hale geldiği zaman bağımlılık tam anlamıyla oluşmuş olur. Bireyler kendilerini “bağımlı” olarak nitelendirmez ancak devamlı olarak alkol ya da uyuşturucu madde alan kişiler bağımlı hale gelmiş demektir. Bireyler bağımlı olduklarını kabul etmez ve çeşitli bahaneler üreterek bu maddeleri kullanmaya devam ederler. Çok üzüldüklerinde, çok sevinçli olduklarında ya da yalnızca vakit geçirmek istediklerinde dahi alkol ve uyuşturucu maddelere yanaşırlar. Bu durum ise bireylerin sosyal hayatlarını ve kendi bedenlerini de rahatsız edecek pek çok farklı etkiye sahip olabilmektedir. Beyindeki bir bölgenin uyarılması sonucunda kişiler çeşitli etkenlere da istemsizce bağlı kalarak alkol ya da uyuşturucu madde bağımlılığı geliştirirler. Bu durum bireylerin günlük yaşantılarına etki etmeye başlamadan önce kişilerin destek almasında fayda vardır. Aksi takdirde bireyler aile içinde, arkadaş ortamında ve sosyal çevrede büyük ölçüde problemler yaşayabilirler. Kendilerine zarar verme eğilime dahi girebilecek olan kişiler alkol ve madde etkisi altındayken beyin fonksiyonlarının zarar görmesi nedeniyle de sağlıklı şekilde düşünme ve motor fonksiyonlarını gerçekleştirmede zorlanırlar. Bu da hem günlük hayatı hem de bireyin vücudunu ciddi ölçüde olumsuz şekilde etkiler.

Alkol ve Uyuşturucu Maddeler Vücuda Nasıl Etki Eder?

Alkol ve uyuşturucu maddeler bireylerin yalnızca sosyal yaşamlarına ya da günlük işlerine etki etmez. Bu tür maddeler aynı zamanda bireyin vücudunda da çeşitli etkilere sahiptir. Özellikle de beyinde gösterdiği etkiler ile bireylerin hareketleri, düşünme şekilleri ve organlarındaki reaksiyonlarda büyük değişimler yaşanabilir. 

Alkolün Vücuda Etkileri 

Bireyler alkol aldıktan sonra bu etkileri kendileri de yavaş yavaş hissetmeye başlar. Özellikle de motor sistemde yavaşlamaya ve kontrol edilememeye neden olan alkolün vücuda etkileri şunlardır: 

İrade kaybı, 

Hafızada zayıflama, 

Uyku bozuklukları, 

Kalp kaslarının zayıflama ve kalp ritminin bozulması, 

Midedeki asit üretiminde artış, 

Motor sistemde yavaşlama ve irade kaybı. 

Bu gibi pek çok farklı etkiye sahip olan alkol, bir bağımlılık haline gelip sürekli olarak tüketildiği zaman bireylerin çeşitli mide, karaciğer ve kalp rahatsızlıkları yaşamasına da neden olabilmektedir. 

Uyuşturucu Maddelerin Vücuda Etkileri 

Pek çok farklı uyuşturucu madde mevcuttur. Bunlardan her biri farklı bir ruh haline bürünmeye katkı sağlar ve bu maddelerin bazıları daha neşeli, bazıları daha depresif ya da halsiz olmaya sebebiyet verebilir. Bu nedenler genel olarak uyuşturucu maddelerin şunlar gibi özelliklere sahip olabileceği söylenebilir: 

Halüsinasyon görme, 

Fazla enerjik hissetme / Fazla yorgun hissetme, 

Depresif hissetme / Neşeli hissetme, 

Cinsel istekte artış / düşüş, 

Fiziksel ve zihinsel performansta artış / düşüş, 

Duyu organlarındaki hissiyatta aşırı artış / düşüş. 

Bu ve bunlar gibi pek çok farklı etkiye sahip olan uyuşturucu maddeler her zaman aynı etkileri göstermeyebilir ve bu maddelerin etki seviyeleri de aynı olmayabilir. Ayrıca bireylerin bazı maddelerin bağımlısı olması için bazen bir kez bazen ise defalarca kez o maddeyi kullanması durumu da mevcuttur. 

En Çok Görülen Bağımlılıklardan: Sigara Bağımlılığı 

Sigara bağımlılığı, özellikle son yıllarda gençler arasında büyük bir artıştadır. Gençler özellikle de çevrelerinin etkisi ile sigara kullanmaya yönelebilir ve yıllar boyu bunu bir bağımlılık şeklinde devam ettirebilir. Her ne kadar normal gibi görülse de sigara bağımlılığı da bireylere ciddi zararlar vermektedir. Sigara bir bağımlılık haline gelmeden önce destek almak büyük bir öneme sahiptir. Özellikle de genç yaşlarda sigara bağımlılığına sahip olan bireylerin ilerleyen dönemlerde bu sebeple büyük sıkıntılar çekmesi mümkündür. Bu sebeple de bireylerin sigara kullanımı konusunda özellikle de gençler ile iletişim halindeyken dikkatli olması gerekir.

En Sık Görülen Bağımlılıklardan: Alkol Bağımlılığı 

Alkol bağımlılığı da tıpkı sigara bağımlılığı gibi normal olarak karşılanan bir bağımlılıktır ancak bireylerin hem günlük yaşantılarına hem de sosyal yaşantılarına büyük ölçüde zarar verebilen bir durumdur. Bu bağımlılıktan kurtulmak için bireylerin hem sosyal hem de profesyonel destek alması gerekir. Alkol bağımlılığı gençlerde de gözlemlenir hale gelmiş olsa da bağımlı olmak için bireyin devamlı olarak bu maddenin yoksunluğunu çekiyor olması gerekir. Birkaç kez alkol tüketmek ile alkol bağımlısı olunduğunu söylemek yanlıştır. Bireyler gün içerisinde yoksunluk şeklinde alkole ihtiyaç duyar hale geldiyse bu durum kişilerin her işine engel olabilmektedir. Alkol bağımlısı kişiler kendilerini her türlü ortamdan soyutlama davranışına girebilir. Bu soyutlama aile içinde, arkadaş çevresinde ve iş ortamında ya da okul ortamında da gözlemlenir. Bireyler genellikle yalnızca alkol yoksunluğu üzerine düşünür ve bu durumu ortadan kaldırmak için alkol alır. İş hayatlarında alkol bağımlılığı nedeni ile performans düşüklüğü yaşanabilir, aile içinde kendilerini soyutlamaları sebebi ile iletişim kopuklukları yaşanabilir ve bazen bireyler aşırı agresif hale bürünerek aile içinde de çevrelerine karşı da saldırgan tavırlara bürünebilirler. Bu durumlar hem bireyin kendilerine hem de çevrelerinde zarar vermesine olanak sağlar. Bu durum alkol bağımlılığı oluşmadan ve ileri seviyeye gelmeden önce engellenmelidir. 

Uyuşturucu Maddelerin ve Alkolün Günlük Hayata Etkisi 

Bireyler tam anlamıyla bir “bağımlı” haline geldiği zaman yoksunluk şeklinde bu maddelere adeta ihtiyaç duyar. Bu nedenle de işlerine odaklanmakta zorlanırlar. Çalışma hayatını ve okul durumu büyük ölçüde etkileyebilecek olan bu yoksunluk durumu bireylerin olaylara ve durumlara odaklanmasını zorlaştırır ve bazen tek düşünceleri bu maddeyi yeniden ne zaman kullanacakları haline gelebilir. Bu şekilde bireyler kendilerini o maddeyi yeniden kullanmaya odaklar ve sosyal yaşantıda, ikili romantik ilişkilerde ya da aile ilişkilerinde zayıflamalar gözlemlenir. Yoksunluk durumu ortaya çıktığı zaman bireyler çok ciddi olaylara bile odaklanmakta zorlanırlar. Bu nedenle de zihinleri sürekli bu durum ile meşgul olur. Okul ya da iş yaşantısından önceki verim alınamaz ve kişiler bu nedenle işlerini kaybedebilir ya da okul durumları kötüye gidebilir. Bireyler bağımlılık nedeni ile kendilerini soyutlamaya davranışı içine giriyorsa, depresif duygu durumu içinde bulunuyorsa ve düşünceleri yalnızca yoksunluk hissedilen maddenin kullanımı haline geldiyse mutlaka psikolojik destek alınması gerekir ve bağımlılık oluşturan maddenin de ortadan kaldırılması şarttır. Ancak bu şekilde bireyler maddelerin bağımlılığından kurtulabilir ve bunun için de hem psikolojik destek hem de çevrelerinin desteği büyük bir öneme sahiptir.

Ceyda Başarır
Uzman Psikolog
#alkol #maddebağımlılığı #alkolbağımlılığı #uyuşturucumaddebağımlılığı #uyuşturucumadde #alkolvemaddebağımlılığı