1. Blog
  2. FOMO (Fear Of Missing Out) Nedir?
22 Şubat, 2023

FOMO (Fear Of Missing Out) Nedir?

İnternet ve sosyal medya, gerek iş ve eğitim gerekse eğlence amaçlı olarak günlük hayatın vazgeçilmez araçları arasında yer alır. Bu platformların kullanımının artışı ile her ne kadar günlük hayat için kolaylaşan durumlar söz konusu ise de, sosyal medyaya bağlı unsurların getirdiği olumsuz durumlar

FOMO (Fear of Missing Out) Nedir?

İnternet ve sosyal medya, gerek iş ve eğitim gerekse eğlence amaçlı olarak günlük hayatın vazgeçilmez araçları arasında yer alır. Bu platformların kullanımının artışı ile her ne kadar günlük hayat için kolaylaşan durumlar söz konusu ise de, sosyal medyaya bağlı unsurların getirdiği olumsuz durumlar da bulunur. Özellikle ruh sağlığı alanında kontrolsüz internet ve sosyal medya kullanımı çeşitli psikopatolojilere yol açabilmekte ve semptomlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunlardan bir tanesi, özellikle son dönemlerde adından sıkça bahsettiren FOMO’dur. Siz de FOMO tabirini daha önce duyduysanız ve aklınızda FOMO nedir, FOMO hastalık mıdır veya FOMO açılımı nedir gibi sorular varsa fear of missing out, yani FOMO sendromu hakkında daha fazla bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. 

FOMO (Fear Of Missing Out) Sendromunun Belirtileri

Bulunulan çevre ve yapılan aktivite gözetilmeksizin sosyal medya platformları aktif olarak kullanılır ve aşırı derecede sıklıkla kontrol edilir, bu platformlarda sürekli paylaşımda bulunulur. Bu yönüyle FOMO sendromu, kullanıcının o an bulunduğu ortamdan ve gerçek yaşamdan kopmasına yol açabilir. Bireyler, sosyal medya platformlarına erişemedikleri durumlarda günlük hayatlarındaki işlevsellik belirgin ölçüde azalabilir, kaygı ve öfke gibi duygular deneyimleyebilirler. Bu kaygı ve öfke benzeri duyguların nedeni sosyal medya hesaplarında takip ettikleri kişilerin o an yaptıkları aktivitelerin bilgisine erişememekten kaynaklanır. Bu perspektiften bakıldığında FOMO sendromu, gelişmeleri kaçırma korkusu olarak da düşünülebilir. Fear of missing out, aynı zamanda deneyimleri kaçırma korkusu olarak da değerlendirilebilir. Örneğin sosyal medya hesaplarında görülen bir ürüne sahip olamamanın verdiği kaygının da kaynağı FOMO olabilir. Ayrıca sosyal medyada takip edilen bir kullanıcının gittiği bir yer veya çıktığı bir tatili deneyimleyememek de FOMO’nun beraberinde getirdiği kaygı gibi duyguların ortaya çıkmasına, kişinin kendini mutsuz hissetmesine yol açabilir. 

FOMO (Fear Of Missing Out) İle İlgili Destek Alabileceğiniz Bazı Uzmanlarımız
Merve ÜÇOK
Psikolog
Merve ÜÇOK
Online 50 dk 1500
Aybegüm ÇEKIÇ
Psikolog
Aybegüm ÇEKIÇ
Online 50 dk 1500
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Berfin YALÇIN
Psikolog
Berfin YALÇIN
Online 50 dk 800
Semra YEDİPARMAK
Psikolojik Danışman
Semra YEDİPARMAK
Online 50 dk 950
Yusuf AKATAY
Psikolog
Yusuf AKATAY
Online 40 dk 800
Sena SARAR
Uzman Klinik Psikolog
Sena SARAR
Online 50 dk 1000
Aysu ERDEM
Uzman Psikolojik Danışman
Aysu ERDEM
Online 50 dk 999
Emine ERDEM
Uzman Psikolojik Danışman
Emine ERDEM
Online 45 dk 850
Gül AYTEKİN
Psikolojik Danışman
Gül AYTEKİN
Online 45 dk 1300

FOMO (Fear Of Missing Out) Sendromu Nasıl Gerçekleşir?

FOMO sendromu, zaman içerisinde ilerleyerek ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak düşünülebilir. Kişinin internet ve sosyal medya kullanım süresi yavaş yavaş artışa geçer. Bir noktadan sonra FOMO sendromu deneyimleyen kişi, sosyal medya hesaplarını kontrol etmeden duramaz hale gelir. Genellikle akıllı telefonlar aracılığı ile gerçekleşen bu durum kişi tarafından fark edilse de ya bu konu hakkında bir aksiyon almak istemeyebilir ya da istese de harekete geçemeyebilir. 

FOMO (Fear Of Missing Out) Sendromu Kimlerde Görülür?

Gelişmeleri kaçırma korkusu olarak tanımlanan FOMO, sosyal medya kullanımı ile iç içe bir sendrom olduğundan çeşitli sosyal medya platformlarını günlük ve aktif bir şekilde kullanan kişilerde görülür. Sosyal medyada geçirilen vaktin artması ile kişide FOMO sendromunun görülme olasılığı da artar. Gelişmeleri kaçırma korkusu sendromu, teknoloji bağımlılığı, olumsuz duygudurum, uyku problemleri ve stres gibi durumlar ile iç içedir. Dolayısıyla bu gibi durumların görüldüğü bireylerde gelişmeleri kaçırma korkusunu artabileceği gibi gelişmeleri kaçırma korkusu da bahsedilen olumsuz durumlara zemin hazırlayabilir. Yapılan araştırmalar genç yaştaki bireylerde gelişmeleri kaçırma korkusunun daha yaygın olarak görüldüğünü belirtir. Özellikle bireyler ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde gelişmeleri kaçırma korkusu sendromuna daha savunmasız olabilirler. Ancak her yaştaki sosyal medya ve internet kullanıcısında FOMO sendromunun görülme olasılığı bulunur. 

FOMO (Fear Of Missing Out) Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Gelişmeleri kaçırma korkusu sendromu, yüzeysel olarak bakıldığında merak duygusu ve iletişim ihtiyacı ile ortaya çıkan bir durum olarak görülebilir. Son yıllarda yürütülen ve FOMO sendromu üzerinde yoğunlaşan araştırmalar, gelişmeleri kaçırma korkusunun bir gruba aidiyet hissi ihtiyacından kaynaklanabileceğini belirtir. Sanal ortamdaki gelişmelere hakim olma ve bu platformlardaki aktif olma durumu, kişiye aidiyet ve beraberinde gelen duygusal tatmin hissini sağlayabilir. Bir gruba ait olma hissi, beyindeki ödül mekanizmalarını harekete geçirerek kişilerde rahatlama ve mutluluk hormonu salgılanmasını sağlayabilir. Özellikle fiziksel arkadaşlık kurmakta zorluk çeken ve kendini yalnız hisseden kişiler, söz konusu rahatlama ve mutluluk hissine erişebilmek için sosyal medya hesaplarını yoğunlukla kullanmaya başlayabilir ve zaman içerisinde bu durum FOMO sendromuna doğru ilerleyebilir. Öte yandan FOMO’nun altında daha derin sebepler yatıyor olabilir. Kişinin bir travmatik deneyim sonucunda savunma mekanizması olarak sosyal medya kullanımına sığınabildiği veya obsesif kompülsif bozukluk gibi karmaşık psikopatolojileri sosyal medya platformlarına yansıtabildiği durumlar da bulunur. 

FOMO (Fear Of Missing Out) Sendromuyla Başa Çıkma Teknikleri Nelerdir?

FOMO ile başa çıkabilmek için kişinin kendi kendine alabileceği bazı önlemler vardır. Öncelikle sosyal medya hesaplarının kullanımının azaltılması hedeflenmelidir. Bunun için belirli zaman aralıkları belirlenebilir veya sosyal medya uygulamalarının bildirimleri kapatılarak dikkat dağıtması önlenebilir. Ayrıca kişinin zihnini aktif olarak meşgul edebileceği aktiviteler bulması, odağının sosyal medya platformlarından uzaklaşması açısından önemlidir. Bu doğrultuda kişinin zaman geçirmekten keyif alacağı bir hobi bulması ve sevdikleri ile birebir zaman geçirmesi, telefon ve internet ile geçireceği zamanı önemli ölçüde azaltabilir. Öte yandan kişinin fiziksel aktivite sıklığını arttırması, beyindeki ödül merkezini uyaracağından sosyal medya platformlarına duyacağı ihtiyacı da gidermesine yardımcı olabilir.  

FOMO (Fear Of Missing Out) Tedavi Yöntemleri

Alınan tüm önlemlere ve çabalara rağmen gelişmeleri kaçırma korkusu azalmıyor ve kişinin stres düzeyi artıyorsa, FOMO sendromuna sebep olan temel durumun tespit edilmesi ve bu durum üzerine çalışılması gerekebilir. Zira FOMO sendromunun altında yatan sebepler, çocukluk çağı travmaları kadar derin olabilir ve kişinin alanında uzman bir ruh sağlığı çalışanından destek almadan gelişmeleri kaçırma korkusu sendromundan kurtulabilmesi mümkün olmayabilir. Bireyin ihtiyaçlarına göre uygun bir psikoterapi yaklaşımı ile tedavi sürecine başlanarak FOMO sendromu kontrol altına alınabilir. 

FOMO (Fear Of Missing Out ) Sendromu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

FOMO (Fear Of Missing Out ) Sendromu Hakkında uzmanlarımıza Sıkça Sorulan Sorulara buradan ulaşabilirsiniz.


FOMO (Fear Of Missing Out ) Sendromunun İsmi Nereden Gelmektedir?

FOMO hakkında en sık sorulan soruların başında sendromun tanımı ve ismini nereden aldığı gelir. İsmini İngilizce “Kaçırma korkusu” anlamına gelen Fear of Missing Out tabirinden alan FOMO sendromu, internete ve sosyal medya araçlarına ulaşılamadığında ortaya çıkan, gelişmeleri kaçırma kaygısı ile karakterize olmuş bir durumdur. FOMO sendromu hakkında en çok merak edilen soruların başında gelen bir başka konu ise FOMO sendromunun kimlerde görülme olasılığının yüksek olduğudur. FOMO sendromu özellikle genç bireylerde daha sıklıkla görülürken cinsiyet açısından belirgin bir farklılık bulunmadığı belirtilir.

FOMO (Fear Of Missing Out ) Sendromu Ne Anlama Gelir?

Gelişmeleri kaçırma korkusu ile nasıl başa çıkılır sorusunun yanıtı, bu sendromun ortaya çıkışının anlaşılmasından geçer. FOMO sendromu da diğer tüm psikopatolojilerde olduğu gibi bir ruh sağlığı uzmanından destek alınması gereken bir durumdur. Kişinin günlük hayat akışına zarar verebilen bu rahatsızlıklar, zaman içerisinde işlev yitimine ve fizyolojik rahatsızlıklardan sosyal ilişkilerin zedelenmesine kadar pek çok olumsuz durumu beraberinde getirebilir. Bu nedenle alanında yeterliği olan bir uzman psikolog eşliğinde bu konu üzerine görüşülmesi, danışan için faydalı olacak bir süreç planlanarak psikoterapi sürecinin başlatılması büyük bir öneme sahiptir. Siz de bir ruh sağlığı uzmanının yardımına ihtiyaç duyduğunuzu hissediyor ve bir psikoterapi sürecine başlamak istiyorsanız Psikolog Merkezi ile yüzlerce uzman psikoloğa erişebilir, ihtiyaç duyduğunuz konular ile ilgili destek almaya hızlıca başlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Psikolog Merkezi’ne kayıt olarak uzman psikologlar arasından seçiminizi yaparak ilk seans randevunuzu oluşturmak. Seçtiğiniz ruh sağlığı uzmanı ile yüz yüze seans yapabileceğiniz gibi uzaktan olacak şekilde seans almayı da tercih edebilirsiniz.

Ceyda Başarır
Uzman Psikolog
#fomo #fearofmissingout #gelişmelerikaçırmakorkusu #fomoyakapılmak