1. Blog
  2. Mutlu Evliliğin Psikolojik Formülü
10 Şubat, 2023

Mutlu Evliliğin Psikolojik Formülü

Mutlu bir bir yuvaya sahip olmak, evliliklerini mutlu bir şekilde devam ettirmek çiftlerin yuva kurarken en büyük arzu ve isteklerinden biridir. Toplumun devamlılığını sürdürmek için aile olmak toplum için en önemli yapı taşlarından bir tanesidir. Aile olurken dikkat edilmesi gereken bir takım k...

Mutlu Bir Evlilik Nasıl Olur?

Mutlu bir bir yuvaya sahip olmak, evliliklerini mutlu bir şekilde devam ettirmek çiftlerin yuva kurarken en büyük arzu ve isteklerinden biridir. Toplumun devamlılığını sürdürmek için aile olmak toplum için en önemli yapı taşlarından bir tanesidir. Aile olurken dikkat edilmesi gereken bir takım kurallar olduğu gibi aile olduktan sonrada bunu sürdürebilmek ve devam ettirebilmek içinde bir takım kurallar vardır. Mutlu bir evliliğe sahip bireyler eşleriyle kurdukları sağlıklı iletişim sayesinde hayata daha pozitif bakarlar ve bu onların bireysel mutluluğuna da yansır. Eşiyle mutlu olan birey aynı zamanda ailenin temeline de bu mutluluğu yerleştirir. Mutlu bir eş ilişkisi mutlu bir aile ilişkisine giden kapıları açar. Eğer bitkinin köklerini beslerseniz ve sağlıkla bakarsanız yapraklarıda sağlıklı ve yeşil olur. Mutlu evliliğe sahip eşler çocuklarına da bu noktada örnek bir rol model olabilirler. 

Mutlu Evliliğin Psikolojik Formülü Nedir?

Mutlu bir evlilik için bireylerin kendilerine ve birbirlerine ait bazı sorumlulukları yerine getirmesi gerekir. Bu sorumluluklara sahip bireyler daha sağlıklı dinamiklere sahip ilişkiler kurarlar. Mutlu bir evliliğin psikolojik formülleri şu şekildedir : 


  


1. Eşinizle iletişim kurarak kendinizi ifade etmekten çekinmeyin 


İletişim bireylerin kendilerini ifade etmelerindeki en önemli anahtardır. Eşinize kendinizi ifade edebilmeniz ne düşündüğünüzü ve ne hissettiğinizi onunla paylaşmanız sağlıklı bir ilişkide olması gerekenlerdendir. Bir olayda eşinize çok kırılmış olabilirsiniz. Fakat eşiniz bu durumda size gayet olağan bir şekilde davranıyor olabilir. Eğer siz bu durumda kırıldığınızı eşinize ifade etmezseniz psikolojik olarak bu durum belirli bir süreden sonra size zarar vermeye başlayacaktır. Belki o an eşiniz için iletişim kurmak adına doğru bir zaman olmayabilir. 


 

 


Olay biraz daha sakinleştikten sonra güzel bir üslupla ve ses tonuyla eşinize kendinizi güzelce ifade edebilirsiniz. Duygularınızı içinizde bastırdığınız ve kendinizi ifade etmediğiniz zaman bu ilerleyen zamanlarda daha büyük bir şekilde belkide en küçük bir olayda kendisini gösterecektir. Eşinize kendinizi ifade etmekten çekinmeyin. Bir çay ve kahve eşliğinde ona kendinizi ifade edip sağlıklı bir iletişim çerçevesinde evliliğinizin daha mutlu ve dinamik olmasını sağlayabilirsiniz. 


  


2. Eşinizin değerlerine değer verin 


Eşiniz müzik dinlemekten hoşlanıyorken siz müzik dinlemekten hiç hoşlanmıyor olabilirsiniz. Ya da tam tersi eşiniz dans etmeyi sevmiyorken siz dans etmeyi çok seviyor olabilirsiniz. Eşinizin değerlerine değer verdiğiniz sürece aranızdaki ilişki daha fazla değerlenecektir. Eşinizle aynı şeyleri sevmiyor olabilirsiniz. Fakat onun değer verdiği şeylere karşı sizde değer verdiğiniz sürece bu aranızdaki bağın daha güçlü bir şekilde büyümesine zemin hazırlayacaktır. 


 

 


Eşinizin altın olarak gördüğüne siz kömür derseniz sizin altın olarak gördüğünüze eşiniz kömür derse gerçekten değerli olanın birbirinizin değerine değer vermek olduğunu hep gözden kaçırmış olacaksınız.. Bu yüzden eşinizin değerine değer vermek mutlu bir evliliğin püf noktalarındandır. 


  


3. Eşinizle bilikte sağlıklı ve verimli bir zaman dilimi geçirin 


Her gün işten geldikten sonra veya gün içerisinde koşturduktan sonra kendinizi çok yorgun hissediyor olabilirsiniz. Hafta içleri çok yoğun bir şekilde çalıştığınız için hafta sonları dinlenmek ve kendinize vakit ayırmayı ve gün boyunca dinlenmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Gün koşuşturmanız veya hafta yoğunluğunuz ne kadar dolu olursa olsun eşinize ayırdığınız zaman dilimi hem ilişkinizin daha sağlam temellerle korunması ve sürdürebilmesi adına evliliğiniz için çok önemlidir. Birbirinizle sağlıklı ve kaliteli vakit geçirmeniz iletişimizin daha kaliteli olmasını sağlar. Eşinizle birlikte hafta sonları ortak bir yer belirleyip çayınızı bir termosa demleyip beraber sadece birbirinizle ilgilendiğiniz birbirinizle geçireceğiniz kaliteli bir zaman dilimi oluşturabilirsiniz. 


  


4. Cinsellik evlilikte mutlu olmanızı sağlar 


Cinsel hayatınızın sağlıklı bir şekilde ilerlemesi aynı zamanda evliliğinizinde sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Cinsel hayatınızda yaşadığınız sorunlar evliliğinizinde ilerleyen zamanlarda daha sıkıntılı bir süreç haline gelmesine sebep olabilmektedir. Böyle bir durumda sorunlar yaşıyorsanız cinsellik hakkındaki sorunlarınızın çözümü için sizi en doğru şekilde yönlendirecek uzman bir psikolog ile görüşmek bu alanda size yardımcı olacaktır. Bunun sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda psikolojik olarak da sizi etkileyen bir durum olduğunun bilincinde olmanız gerekmektedir. Böyle bir durum da yardım veya destek almak tamamen sizin farkındalık bilincinizin yüksek olduğunu ve bilinçli bir şekilde hareket etmeniz gerektiğinin bir göstergesidir. Eşinizle daha sağlıklı ve daha mutlu bir evlilik sürdürmeniz için cinsel yaşantınız önemlidir. 


  


5. Her yuvanın özgün ve biricik olduğunu unutmayın 


Nasıl ki her insan her canlı tek ve kendine özgü ise aynı şekilde her yuvada kendine özgü tek ve biriciktir. Her yuvanın dinamikleri birbirinden farklıdır. Elbette ki evliliğin kendine ait genel kuralları ve sorumlukları vardır. Fakat aileyi oluşturan bireyler ve aile kendi özgün yapısıyla kendi dinamiklerini oluşturur. Böyle bir durumda başkalarının ailesiyle sizin ailenizin başkasının eşiyle sizin eşinizin aynı olmadığını göreceksiniz. Her insan farklı bir ailede doğar büyür ve karşısındaki insanla belirli bir süreç yaşadıktan sonra evlenir. Her insanın doğduğu ev bir diğer insana göre farklı olduğu için her insanın sahip olduğu sosyal ve kültürel değerler, hayat tarzı, yaşam biçimi farklı olabilmektedir. Her insanın büyüdüğü ve yetiştiği ve rol model aldığı insanlar farklıdır. Bundan dolayı eşinizi veya ailenizi bir diğer insanla kıyaslamak hiç bir zaman sizi doğru bir sonuca götürmeyecektir. Her birey ve ailenin sahip olduğu değerlerin biricik ve özgün olduğunu unutmamak gereklidir. 


  


  


6. Eşinizin özel alanlarına ve ilgilerine saygı duyun 


Eşinizin özel alanlarına ve onun kendi sınırlarına saygı duymanız aranıza mesafe girmesinden veya birbirinizden uzaklaşmanızdan ziyade sizi birbirinize daha fazla yakınlaştırcaktır. Bu bir sosyal medya olabilir, eşinizin günlüğü olabilir veya eşinizin cep telefonu olabilir. Bu eşinizle aranızdaki güven ve sağlıklı bir ilişki kurmanızında bir göstergesidir. Elbette ki eşiniz bu durumu kötüye kullanmamalı ve bu konuda sizin ona gösterdiğiniz bu saygıyı suistimal etmemelidir. Ben sana güveniyorum cümlesini kurmak ve ilişkilerinizde güven duygusunu en sağlam temellerde oturtmak ve eşinizin özel alanına ve ilgilerine saygı duymak birbiriyle bağlantılı ve dengeli bir şekilde bunu sürdürmeniz evliliğinizde mutlu olmanız için önemlidir. 


  


7. Beklentilerinizin küçük olması mutlu olmanızı kolaylaştıracaktır 


Küçük şeylerden mutlu olmak hem evlililiğiniz için hemde bireysel hayatınız için mutlu olmanızı kolaylaştıracaktır. Eşinizin sabah işe giderken size kahvaltı hazırladığını düşünün. Eşinize söylediğiniz her güzel söz eşiniz için çok değerlidir. Bazen sadece ellerine sağlık cümlesi bile eşinizin gün boyunca mutlu olması için yeterli olacaktır. Veya işten gelirken köşedeki bir çiçekçiden eşinize çiçek almanız veya eşinizin akşam size en sevdiğiniz tatlıyı yapması sizin mutlu olmanızı sağlayacaktır. Beklentilerinizi ne kadar küçük tutarsanız ve ne kadar küçük şeylerden mutlu olursanız bu durum evliliğinizinde daha mutlu bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. 


 


Mutlu Evliliğin Psikolojik Formülü Nedir?
Elif TÜTÜNCÜ
Psikoterapist
Elif TÜTÜNCÜ
Online 50 dk 850
Hidayet ÇALIŞKAN
Psikolog
Hidayet ÇALIŞKAN
Online 45 dk 1499
Beyza UZUNÇAR
Uzman Klinik Psikolog
Beyza UZUNÇAR
Online 50 dk 600
Ayşe ÖZKAN
Psikolog
Ayşe ÖZKAN
Online 45 dk 700
Nur Elif ÖZAY
Psikolog
Nur Elif ÖZAY
Online 45 dk 550
Ezgi ERGİNAR
Uzman Klinik Psikolog
Ezgi ERGİNAR
Online 50 dk 1000
Nurcan TUNA ELMACI
Aile Danışmanı
Nurcan TUNA ELMACI
Online 85 dk 600
Öznur YÜCEER
Uzman Klinik Psikolog
Öznur YÜCEER
Online 45 dk 500
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Aslı Nurhan SEÇİR
Uzman Psikolojik Danışman
Aslı Nurhan SEÇİR
Online 60 dk 650

Evlilik Sürecinde Psikolojik Destek

Evlilik sürecinde psikolojik destek almanız ve bir uzman aracılığıyla sorunlarınızı daha sağlıklı bir şekilde çözümlemeniz hem eşinizin adına hemde sizin adınıza sağlıklı olacaktır. Çift ve aile terapistlerinden bu alanda uzmanlaşmış uzman psikologlardan destek alabilir ve daha sağlıklı ve mutlu bir evlilik için farkındalık kazanabilirsiniz. 

Melike Şura ENTEZ
Uzman Psikolog
#mutluluk #evlilik #mutluevlilik
Benzer Yazılar
Serotonin Nedir? Ne İşe Yarar? Serotonin Eksikliği
#serotonin #mutluluk
05 Ekim, 2022
Serotonin, mutluluk hormonu olarak da bilinen önemli bir nörotransmitterdir. Serotonin hormonu, duygu durum ve davranışlar üzerinde etki gösteren kimyasal bir tür habercidir. Halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinmektedir. Tıp dilinde ise 5-hidroksitriptamin (5-HT) olarak bilinir.
Başarılı Evliliklerin Sırrı Nedir?
#evlilik #başarılıevlilik
17 Kasım, 2021
“Bir çok yaklaşımın tersine bana göre evliliklerde neyin kötü gittiğinden çok başarılı kılan unsurlara yoğunlaşılmalıdır.” diyen psikolog John Gottman 1970’ li yıllardan itibaren evli çiftlere yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Gottman görüştüğü çiftlere evlilik geçmişlerini, evliliğe ilişkin
Nasıl Mutlu Olurum? Mutluluğun Püf Noktaları!
#mutluluk #mutlulukpsikolojisi
29 Ekim, 2021
Zaman zaman kendimizi üzgün hissettiğimizde “Acaba ben nasıl mutlu olurum ?” diye kendimize veya çevremize sorduğumuz ve mutlu olmanın yollarını araştırdığımız zamanlar olmuştur.Maddi olarak satın alamayacağımız mutluluk, elde edildiğinde maddi olandan daha fazla değerlidir aslında. Mutlu insanlar..
Kişilik Bozukluklarının Evliliğe Etkileri
#evlilik #kişilikbozuklukları
25 Ekim, 2021
Kişilik bozuklukları; pek çok türü ile bireylerin günlük yaşamlarını, sosyal ilişkilerini, evliliklerini, partnerleri ile olan etkileşimlerini, arkadaş çevrelerini ve farklı alanları da etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Kişilik bozukluklarının farklı türleri de aslında sosyal ilişkilerin farklı ...
Serotonin Nedir? Ne İşe Yarar? Serotonin Eksikliği
#serotonin #mutluluk
05 Ekim, 2022
Serotonin, mutluluk hormonu olarak da bilinen önemli bir nörotransmitterdir. Serotonin hormonu, duygu durum ve davranışlar üzerinde etki gösteren kimyasal bir tür habercidir. Halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinmektedir. Tıp dilinde ise 5-hidroksitriptamin (5-HT) olarak bilinir.
#evlilik #başarılıevlilik
17 Kasım, 2021
“Bir çok yaklaşımın tersine bana göre evliliklerde neyin kötü gittiğinden çok başarılı kılan unsurlara yoğunlaşılmalıdır.” diyen psikolog John Gottman 1970’ li yıllardan itibaren evli çiftlere yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Gottman görüştüğü çiftlere evlilik geçmişlerini, evliliğe ilişkin
#mutluluk #mutlulukpsikolojisi
29 Ekim, 2021
Zaman zaman kendimizi üzgün hissettiğimizde “Acaba ben nasıl mutlu olurum ?” diye kendimize veya çevremize sorduğumuz ve mutlu olmanın yollarını araştırdığımız zamanlar olmuştur.Maddi olarak satın alamayacağımız mutluluk, elde edildiğinde maddi olandan daha fazla değerlidir aslında. Mutlu insanlar..
Kişilik Bozukluklarının Evliliğe Etkileri
#evlilik #kişilikbozuklukları
25 Ekim, 2021
Kişilik bozuklukları; pek çok türü ile bireylerin günlük yaşamlarını, sosyal ilişkilerini, evliliklerini, partnerleri ile olan etkileşimlerini, arkadaş çevrelerini ve farklı alanları da etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Kişilik bozukluklarının farklı türleri de aslında sosyal ilişkilerin farklı ...