1. Blog
  2. Kendinizi İfade Edebilmek İçin Psikolojik Tüyolar
22 Şubat, 2023

Kendinizi İfade Edebilmek İçin Psikolojik Tüyolar

Hepimizin zaman zaman günlük yaşantısında kendisini ifade edebilmekte zorlandığı, kendisini nasıl ifade etmesi gerektiğini bilemediği durumlar olmuştur elbet. Bazen ağlamamız gereken yerlerde kendimizi nasıl ifade etmemiz gerektiğini bilmediğimizden dolayı duygusal bir tepki sonucu ağlamış olabil...

Kendinizi İfade Edebilmek İçin Psikolojik Tüyolar

Hepimizin zaman zaman günlük yaşantısında kendisini ifade edebilmekte zorlandığı, kendisini nasıl ifade etmesi gerektiğini bilemediği durumlar olmuştur elbet. Bazen ağlamamız gereken yerlerde kendimizi nasıl ifade etmemiz gerektiğini bilmediğimizden dolayı duygusal bir tepki sonucu ağlamış olabiliriz. Bazen bağırmamamız gereken yerlerde kendimizi nasıl ifade edeceğimizi bilmediğimizden dolayı bağırmış olabiliriz. Bazen de tam tersine susmayıp konuşmamız gereken yerlerde yine aynı şekilde kendimizi nasıl ifade edeceğimizi bilmediğimizden dolayı susmuş olabiliriz. Peki ama böyle durumlarda kendimizi ifade etmek için neler yapabiliriz? Kendimizi gerçekten tam anlamıyla istediğimiz gibi nasıl ifade edebiliriz? 

Kendimizi ifade etmenin yollarına gelin hep beraber bakalım.. 

1.    Neyi İsteyip Neyi İstemediğinizi Anlamaya Çalışın 

Kendinizi ifade edebilmek için öncelikle neyi isteyip neyi istemediğinizi anlamaya çalışın. Örneğin, eşinizle birlikte iş çıkışından sonra beraber yemek yemeğe gitmek istediğinizi varsayalım. Fakat eşiniz işten geldikten sonra bugün gerçekten onun için yorucu geçtiğini ve kendisinin çok yorgun hissettiğini sizden bugün de evde yemek yemek istediğini size ifade etmiş olsun. 

Siz de tepkinizi eşinize bağırarak ve ağlayarak ifade ederseniz bu durumda eşinizle aranızda sağlıklı bir iletişim söz konusu olamaz ve hem yemeğe gitmemiş hemde eşinizle sağlıklı bir iletişim kuramamış ve birbirinizi kırmış olursunuz. Burada sizin istediğiniz eşinizle birlikte dışarda sağlıklı bir şekilde vakit geçirmek değil miydi aslında? 

Öyleyse bu durumu istemediğiniz bir noktaya getirmektense yeni oluşan duruma göre isteklerimizi tekrardan kendimizi sağlıklı bir şekilde ifade ederek yönlendirebiliriz. O an dışarı çıkamamış hatta bu durumda çok üzülmüş olabilirsiniz. Eşinize uygun bir zamanda o anın verdiği üzüntü ve kırgınlıkla kendinizi ifade etmek yerine daha sağlıklı bir anda ve güzel bir ses tonuyla bu durumdan kırıldığınızı ve bunun sizin için aslında çok özel ve güzel olacağını düşündüğünüzü ifade edebilirsiniz. 

Belki o gün o yemeğe gidememiş olabilirsiniz ama eşinizle sürdürdüğünüz sağlıklı iletişim sayesinde hem kendinizi güzelce ifade etmiş hemde bu duruma daha pozitif bir yönlendirmeyle karşılık vermiş olursunuz. 

2.    Kendinizi Bir Çok Yönden Geliştirmeye Çalışın 

İnsanlar genel olarak baktığımızda uzman oldukları alanda daha fazla söz sahibidirler değil mi? Bunun sebebi aslında o alanda sahip oldukları bilgiden doğan bir beslenme sayesinde oluşan özgüven hissinden dolayı gerçekleşmektedir. İnsanlar okudukları, anladıkları onu içselleştirdikleri şeyler hakkında daha fazla donanım ve bilgi birikimine sahip olurlar. 

Bu alanda uzmanlaştıkları için daha fazla söz sahibi ve konu hakkında fikir üretebilme kabiliyeti elde ederler. Bilginiz olan alanda daha fazla konuşup daha rahat kendinizi ifade edebilirsiniz. Örneğin, fotoğraf çekmeye merak ve ilgi duyan birisinin bu konuda uzmanlaşması ve bunu pratiğe dökmesi aynı zamanda onun bu alandaki söz yetkinliğini de arttırmış olur. 

Böylece bu alanda kendisini çok daha rahat ve güzel bir şekilde ifade eder.Ya da yine aynı şekilde yemek yapmasını bilen ve mutfakta saatlerini geçiren birisini düşünelim.Bu onun mutfak alanında daha fazla uzman olmasına ve onun bu alanda kendisinin daha rahat ifade edebilme gücüne sahip olmasını sağlar. Yani kısacası hangi alanda kendimizi ne kadar çok geliştirirsek o alanda kendimizi ifade edebilme yetimiz ve yeteneğimiz artar.Aynı zamanda bu bizim sosyal ve bireysel becerilerimizinde gelişmesine katkı sağlar. 

3.    Okuyarak, İzleyerek ve Dinleyerek Kendinizi Geliştirin 

Ne kadar çok okursanız o kadar çok şey öğrenecek ne kadar çok şey öğrenirsenizde kendinizi o kadar çok geliştirmiş olacaksınız. Sonucunda ise belirli bir bilgi birikiminin ve donanımın sizde yerleşmeye başladığını göreceksiniz. 

Hangi alana ilginiz varsa mutlaka okuyun. Tarihi çok seviyor olabilirsiniz. O halde bir sürü tarih kitabı tarih hakkında makaleler tarih hakkında belgeseller okuyup izleyebilirsiniz. Her okuduğunuz her izlediğiniz size farklı bir şeyler katacaktır. 

Aynı konuyu bile farklı iki kişiden dinlediğinizde farklı sonuçlar elde ettiğinizi görecekseniz. Makale, dergi, kitap ve gazete okumak sizin hem bireysel hemde kültürel yönden gelişmenizi sağlayacak bu da sizin kendinizi ifade edebilme yollarında giden basamaklara daha sağlam bir şekilde basmanızı sağlayacaktır. 

4.    Sosyal Çevrenizi Genişletin 

Hepimiz hemen hemen her gün bir çok insanla iletişim içerisindeyizdir.Her insan kendi içerisinde farklı bir bireysel ve sosyal yapıya sahiptir. Her insanın mutlaka bir diğer insana iyi veya kötü öğrettiği bir bilgi akışı söz konusudur. Çevrenizdeki insanlarla olabildiğince iletişim kurmaya çalışın. 

Sadece bir grup insanla değil farklı gruptan farklı zevklere ve karaktere aynı zamanda farklı özelliklere sahip insanlarla da iletişim kurmaya çalışın. Zamanla kendi karakteriniz ve sosyal kimliğinize uygun olan kişilerle daha fazla vakit geçirdiğinizi göreceksiniz. 

Ne kadar çok insan tanır ve ne kadar çok insanla iletişime geçerseniz iletişim gücünüzün o kadar çok arttığını göreceksiniz. Böylece bu da sizin kendinizi daha rahat bir biçimde ifade edebilmenizi sağlayacaktır.  

5.    “Başkaları Ne Der?” Diye Düşünmeyin! 

Başkaları ne der başkaları benim hakkımda ne düşünür başkaları benim hakkımda kötü düşünürse ben ne yaparım gibi sizi demoralize edicek kelime yargı gruplarından olabildiğince uzak durun. Çünkü bunlar sizi ileriye değil aksine olduğunuz yerden olabildiğince geriye doğru götürecektir. Kendi fikir dünyanız olsun. Kendi sınırlarınız ve çizginiz her zaman olsun. 

Örneğin bir resim yarışmasına katılmak istiyorsunuz ve gerçekten de iyi bir ressamsınız. Fakat birisi sürekli size bu yarışmada çok başarısız olacağınızı hatta sizin resim çizerken bile başarısız olduğunuzu söylüyor. Bu kişi hem sizin özgüveninizi hemde sizin öz saygınızı zedeler. Kendinize güvenin ve o resmi yapın.Başkaları ne der diye kendinizi ifade etmekten ve o resmi çizmekten geri durmayın.

Kendimi İfade Edemediğimde Ne Yapmalıyım?

·      Derin bir nefes alıp olaylara bir adım geriden bakmak sana her zaman iyi gelecektir. O an her şeyi çözümlemek zorunda değilsin. Derin bir nefes alıp olaylara daha sakin bakmak ve ona göre kendinizi en doğru ve güzel biçimde ifade etmek siz iyi gelecektir. 

·      Kendinizi o an sözlü bir şekilde ifade edemiyor olabilirsiniz. Ya da kendinizi toplu bir ortamda rahatça ifade edemiyor da olabilirsiniz. Böyle durumlarda kendinizi en iyi ifade edebilecek durumu belirleyin. 

·      Kendinizi rahat hissedin. Bu sizin kendinizi ifade edebilmeniz noktasında önemli bir püf noktadır. Kendinizi bulunduğunuz ortamda ne kadar rahat ve güvende hissederseniz kendinizi ifaede etmeniz o kadar kolaylaşacaktır. 

Psikolojik Desteğin Kendinizi İfade Etmede ki Önemi 

Eğer kendinizi kolay ve rahat bir şekilde ifade edemezseniz zamanla ifade edemediklerinizin size belirli ölçülerde zarar vermeye başladığını görecekseniz. Böyle durumlarda farklı tepki durum çeşitleriyle karşılaşsakta bu durum kendini bazen derin bir sessizlik olarak bazende tam tersine öfke patlamaları olarak ortaya çıkarabilmektedir. Kişinin kendini ifade edememesi fikirlerini rahat bir şekilde söylememesi onun sosyal ve bireysel hayatınıda bir çok yandan olumsuz etkilemektedir. Böyle durumlarda psikolojik destek aracılığıyla kendinizi ifade etmekte zorlandığınız düğümleri uzman psikologlarımız sayesinde beraber çözebilirsiniz. Unutmayın ki iletişim kanallarınızı ne kadar çok açarsanız kendinizi ifade etmeniz o kadar kolaylaşacaktır. Önce kendinize kendiniz için bir söz hakkı tanıyın. Kendinizi en güzel şekilde ifade etmenin yollarını öğrenin ve uygulayın. 

Hadi öyleyse şimdi mikrofon sizde.

Kendinizi İfade Edebilmek ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Emre AYDOĞAN
Uzman Psikolog
Emre AYDOĞAN
Online 45 dk 500
Büşra YILDIRIM
Psikolojik Danışman
Büşra YILDIRIM
Online 50 dk 650
Merve ÜNAL
Psikolojik Danışman
Merve ÜNAL
Online 50 dk 889
Rabia YILDIRIM
Psikolojik Danışman
Rabia YILDIRIM
Online 50 dk 500
Ayça DİETSCH
Uzman Psikolog
Ayça DİETSCH
Online 45 dk 600
Zehra EĞRET
Psikolojik Danışman
Zehra EĞRET
Online 50 dk 500
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Merve Ece KAYHAN
Uzman Klinik Psikolog
Merve Ece KAYHAN
Online 50 dk 650
Zeynep UYUMAZER
Psikolojik Danışman
Zeynep UYUMAZER
Online 60 dk 500
Kardelen ÖZTÜRK
Psikolog
Kardelen ÖZTÜRK
Online 50 dk 500
Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#ifadebiçimleri #psikolojiktavsiyeler #psikolojiktüyolar #kendiniifadeetmek #ifadeyolları