Kendimi sevemiyorum
E. B .T - NaN saniye önce
Ailemde kavgalar oluyor ve bu beni çok geriyor insanları çok takıyorum ve kötü bir eleştiri duyunca aşırı takıyorum ve içime kapanıyorum kendimi sevemiyorum ne kadar uraşsamda yaşadığım durumlardan dolayı kendimi beğenemiyorum çoğu arkadaşıma sorunlarımı anlatınca küçük görüyorlar ilişki konusunda ise sürekli kötü sonla ve zarar görerek bitiriyorum normalde aşka inanan bir insanken insanları sevmekten korkar oldum ne yapmalıyım
Uzmanın Cevabı: Merhaba 🌝
Bahsetmiş olduğunuz problemlerin elbette alt sebeplerine bilmeden konuşmak doğru olmaz fakat yüzeysel olarak bakacak olursak değersizlik inancında büyüyen ve sürekli eleştirilmiş çocuk yaptığı her şeye dikkat etmek zorunda hisseder.
Şu an da bir durun ve düşünün her ana her hareketinizi eleştiren birisi yanı başınızda beklemekte nasıl hissederdiniz? Birçok ailenin yaptığı budur. Sürekli eleştirilmiş çocuk eleştiri almış çocuklar mükemmeliyetçi bir ruh hali takınır. Eleştiri ve mükemmellik durumları aynı oranda gözükmeyebilir fakat mükemmel olma ihtiyacı insanın eleştirilerden korunma ihtiyacından kaynaklanır. Şunu her zaman hatırlayın her şey akış halinde ve değişebilir. Duygular kalıcı değildir. Kalıcı olmasını sağlayan kişilerdir.
Eğer ki bugüne kadar çevrenizde çok fazla eleştiri duyduysanız bu eleştiriler sizin gerçeğiniz olmuş olabilir.Temel amacımız ise bu durumun gerçek olmadığına kendimizi ikna etmemizdir. Uygun içsel eleştiri bir yere kadar cesaretlendirici ve destekleyicidir ancak bunun miktarının artması, çok acımasızca eleştiriler haline gelmesi kendimizi sevmememize neden olur.Kendinizi diğer insanlarla ne kadar sıklıkla kıyaslıyorsunuz? Yaptıklarınızda hep bir eksiklik hissediyor musunuz? Eğer ki bunlar hayatınızda çok fazla hissediliyorsa kendinizi çevrenizden dışlayan asıl kişi siz olabilir misiniz? Sizin niye eksik bir şeyler yapma hakkınız yok? Bu görevi size kim verdi? Kim her şeyi tam yapmanızı istedi? Hepsinden önemlisi ise siz bir şeyi eksik yaparsanız ne olur? Kaybınız ne olur? Her şeyi tam yapmak aslında çok yorucudur. Kişi her seferinde diken üstündedir. Bu tür durumlarda da yine sonuç kendimizi sevmemekle sonuç bulur.
Benlik algısını genel olarak özgüven olarak da ifade edebiliriz. Kişinin yaşamında kendisine olan güveni ne kadar yüksekse, kendisine tanıdığı imtiyaz ne kadar fazlaysa kendisini o kadar seviyor diyebiliriz. Neleri yapabildiğimizi neleri yapamayacağımızı bilmemiz kendimize bakış açımızı belirler. Eğer ki benlik algımız düşükse yapacağımız şeylerin yetersiz olduğunu düşünürüz ve böylece kendimize olan saygımız azalar. Böylece kendimizi sevmemiz de zorlanır. Çünkü sürekli onay olmak içten içe kişinin kendisin başarısız ve yetersiz hissetmesine neden olur. Hata yapabilir misiniz, evet yapabilirsiniz. Ancak yapılan hatalar sizin kişiliğinizin bütününü temsil etmez. Bu yüzden bazı durumlarda eleştirileri kişiliğe hakaret olarak algılamaktansa sadece olayla ilgili bir durum olarak algılamak da önemlidir.
Bu yüzden kendinizi sevmeye kendinizi acımasızca eleştirmeyi bırakarak başlamalısınız. Elbette bu kalıplaşmış düşüncelerden bir anda vazgeçmek, bu düşünceleri bir anda kenara bırakmak kolay olmayacaktır. Ancak siz kendinize ne kadar değer verirseniz, kendinizi ne kadar severseniz, kendinizi ne kadar değerli görürseniz çevrenizin de size bakış açısı o kadar değişecektir. Evet, değişim dilde başlar böylece zihninizdeki düşünce kalıpları da yavaş yavaş değişir. Böylece kendinizi sevmenin yolları sorusuna yanıt bulmaya başlarız. Bu durum günlük hayatınızı zorlaştıran bir boyuta ulaştıysa eğer bu konuda profesyonel bir yardım alabilirsiniz .🌻
İyi akşamlar diliyorum ✨
Silinmiş UZMAN