1. Blog
  2. Empat Nedir ve Empat Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?
03 Mayıs, 2024

Empat Nedir ve Empat Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Empatlar, başkalarının duygularıyla uyum içinde olan ve bu duyguları kendilerininmiş gibi deneyimleyebilen son derece hassas bireylerdir.

Empat Nedir ve Empat Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Empatlar, başkalarının duygularıyla uyum içinde olan ve bu duyguları kendilerininmiş gibi deneyimleyebilen son derece hassas bireylerdir. Bu kişiler başkalarının duygularını derin, duygusal bir düzeyde deneyimler ama bu durum onların hem süper gücü hem de süper stres kaynağı olabilir.

Bu sadece başkalarının nasıl hissettiğine uyum sağlamak anlamına gelmez; onların sevinçlerini, acılarını ve aradaki her şeyi gerçekten hissetmek anlamına gelir. Empati nispeten yaygın bir insan yeteneği olmasına rağmen, empatlar normalden yüksek duyarlılığa sahip kişilerdir ve nüfusun yalnızca %2'sini oluştururlar.

Empat Olabileceğinizi Gösteren İşaretler

  • Arkadaşlarınız size genelde aşırı duyarlı veya aşırı duygusal olduğunuzu söyler.
  • Birisi sıkıntı yaşadığında sanki bu sizin başınıza gelmiş gibi siz de kötü hissedersiniz.
  • Daha önce benzer bir şey yaşamamış olsanız bile diğer insanların duygularıyla (olumlu veya olumsuz) ilişki kurabilirsiniz.
  • Duygularınız kolayca incinebileceği için çatışmalardan kaçınma eğilimindesiniz.
  • Başkalarının duyguları söz konusu olduğunda harika bir sezgiye sahipsiniz. Bir kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu, kızgın olduğunu, stresli olduğunu veya dürüst olmadığını genelde herkesten önce hissedersiniz.
  • Doğada vakit geçirmekten hoşlanıyorsunuz çünkü bu size bunaltıcı uyaranların olmadığı ihtiyaç duyduğunuz rahatlama hissini veriyor.
  • Kalabalıkta kolayca bunalırsınız.
  • Başkalarının olumsuz duygularıyla temasa geçtiğinizde rahatsızlık hissedersiniz.
  • Her zaman başkalarının neler yaşadığını önemsiyorsunuz ve ilk içgüdünüz genelde onların sıkıntılarını hafifletmeye çalışmak oluyor.
  • Arkadaşlarınız sorunları hakkında konuşmak için genelde size gelme eğilimindedir.
  • Başkalarıyla uzun zaman geçirdikten sonra duygusal olarak tükendiğiniz için bir süre tek kalmak, yeniden şarj olma ihtiyacı hissedersiniz.
  • Doğal olarak başkalarına yardım etme eğiliminde olduğunuz için "hayır" demekte ve sınır koymakta zorluk çekersiniz.
  • Gürültüye, kokulara, aşırı konuşmaya veya rahatsız edici görüntülere karşı aşırı hassassınız.
  • Hemşirelik, sosyal hizmet, insan hizmetleri veya avukatlık gibi başkalarına yardım etmeyi içeren mesleklere ilgi duyarsınız veya bu mesleklerden birine sahipsiniz.
Empatlık ile Alakalı Destek Alabileceğiniz Bazı Uzmanlarımız
Oğuzhan ALPI
Psikolog
Oğuzhan ALPI
Online 40 dk 850
Kübra Nur BUYURAN
Psikolog
Kübra Nur BUYURAN
Online 50 dk 2000
İnci VARDAR
Psikolog
İnci VARDAR
Online 45 dk 1000
Büşra YILDIRIM
Psikolojik Danışman
Büşra YILDIRIM
Online 50 dk 1000
Ezgi FISTIK TOPKARA
Psikolog
Ezgi FISTIK TOPKARA
Online 50 dk 1400
Emine ERDEM
Uzman Psikolojik Danışman
Emine ERDEM
Online 45 dk 1200
İlayda DENIZ
Uzman Klinik Psikolog
İlayda DENIZ
Online 45 dk 1000
Habibe KARASOY
Psikolojik Danışman
Habibe KARASOY
Online 50 dk 1000
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Caner RAMADAN
Psikolojik Danışman
Caner RAMADAN
Online 50 dk 800

Empat Olmanın Faydaları

  • Başkalarına duygusal destek sağlayabilirsiniz.
  • Derin ve anlamlı ilişkiler kurmakta zorlanmazsınız.
  • İyi bir dinleyici olduğunuz için insan ilişkilerinde başarılısınızdır, sevilen aranılan birisinizdir.
  • Empat olmak sizi daha iyi bir partner ve arkadaş yapabilir ve bu da güçlü insan ilişkilerinizin olmasını sağlar.
  • Bir yalancıyı veya sahtekarı bir km öteden fark edebilme yeteneğiniz vardır. Kolayca kandırılamaz ve manipüle edilemezsiniz çünkü sezgileriniz güçlüdür sizi kolay kolay yanıltmaz.  

Empat Olmanın Zorlukları

  • Empatlarla ilgili araştırmalar onların kalabalık alanlarda veya duygusal açıdan yüklü olaylarda (düğünler ve cenazeler gibi) kolayca bunaldıklarını, çünkü etraflarındakilerin duygularını bir sünger gibi emdiklerini öne sürüyor.
  • Başkalarının söyledikleri sizi kolayca incitir.
  • Başkalarının ihtiyaçlarıyla o kadar meşgul oluyorsunuz ki kendi istek ve ihtiyaçlarınızı unutuyorsunuz veya göz ardı ediyorsunuz.
  • Başkalarına yardım etmekten ve acılarını paylaşmaktan kaynaklanan tükenmişlik hissini sık sık yaşıyorsunuz.
  • Başkalarının duygularını üstlenmenin stresinden kaynaklanan depresyon, kaygı veya kronik yorgunluk yaşıyorsunuz.
  • Sınır koymakta veya “hayır” demekte zorluk çekiyorsunuz.
  • Düzenli olarak bunalmış ve duygusal olarak tükenmiş hissediyorsunuz.

Empatlar Kendilerini Nasıl Koruyabilir?

Kendinize Zaman Ayırın

Gevşemenize ve sakinleşmenize yardımcı olabilecek size iyi hissetirecek hobiler, rutinler bulmayı deneyebilirsiniz. Size en çok hitap eden aktiviteyi bulduktan sonra bunu belli aralıklarla uygulayabilirsiniz.

Sınırlarınızı Belirginleştirin

Empatlar aynı zamanda kişisel sınırlarını ne zaman ve nasıl inşa edeceklerini bilmelidirler. Bu hiç kolay olmayacaktır çünkü sınır oluşturmak, yardım etmeye bu kadar kararlı olan empatlara göre değildir. Ancak sağlıklı sınırlar oluşturmak herkesin zihinsel sağlığı ve refahı için gereklidir özellikle de empatlar için.

Kiminle Vakit Geçireceğiniz Konusunda Seçici Olun

Ayrıca zamanla muhtemelen aranıza mesafe koymanın daha iyi olduğu bazı insanlar olduğunu da öğreneceksiniz. Yardım edemeyeceğiniz bazı insanlar olacak ya da uzak durmanızın daha iyi olacağı bazı insanlar ama bu sorun değil herkesi iyileştiremezsiniz. Bunu kabul etmek ve kendi sınırlarınızı korumak, zihinsel sağlığınızı korumanın en iyi yollarından biridir.

Doğada Vakit Geçirin

Empatlar kalabalıklar ve genel olarak sosyal aktiviteler tarafından kolayca aşırı uyarıldıkları için, doğada vakit geçirmek kendilerini yenilemenin mükemmel yoludur. Başkalarının sorunlarına duygusal olarak dahil olduktan sonra kendinizi duygusal olarak tükenmiş hissediyorsanız şehrin gürültüsünün dışında doğada bir yürüyüşe çıkmak kendinize yeniden odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Meditasyon Yapın

Meditasyon herkes için harika bir uygulamadır ama özellikle de empatik kişiler için daha da önemlidir çünkü onların şimdiye odaklanmalarına, olumsuz duygularla başa çıkmalarına ve dayanıklılıklarını artırmalarına yardımcı olur.

Terapi Alın

Son olarak bir profesyonelin yardımına başvurmayı düşünebilirsiniz. Kendinizi yaşadığınız yoğun duygular nedeniyle sürekli olarak bunalmış veya bitkin hissediyorsanız bunun üstesinden gelmenize yardımcı olacak bazı araçlar geliştirmeniz gerekebilir. İyi bir psikolog bu araçları geliştirmenize yardımcı olabilir ve kendinizin en iyi versiyonuna ulaşabilirsiniz.

Nasıl Daha Empatik Olunur?

Empati becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız günlük yaşamınızda daha empatik olmak için atabileceğiniz bazı adımlar:

  • Başkalarına ilgi gösterin. Başkalarının nasıl davrandığını, söylediklerini ve vücut dillerini fark etmeye başlayın. Onlarla konuşun ve söyleyeceklerini aktif olarak dinleyin.
  • Kendinizi karşınızdaki kişinin yerine koyun, hayal edin. Empati, bir durumu başkasının gözünden görebilmekle ilgilidir. Empatlar bunu doğal olarak yapabilir ancak sizde başka bir kişinin yerinde olmanın nasıl olacağını aktif olarak düşünerek empati yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.
  • Başkalarına karşı açık olun. Başkalarının da duygularını sizinle paylaşmasını istiyorsanız, kendi savunmasızlıklarınızı onlarla paylaşmayı unutmayın. Duygularınız hakkında konuşun ve karşılığında başkalarına da duygularını paylaşabilecekleri alan verin.

Empat olmak bir hediyedir ancak bir empat olarak hayatta başarılı bir şekilde ilerlemenin anahtarı kendinize nasıl öncelik vereceğinizi bilmektir.

Empatların en önemli mücadelelerinden biri kendilerinden çok fazla şey vermek, çoğunlukla kendi zihinsel, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarından fedakarlık etmektir. Bu durumda empatik olmak lütuf değil daha çok bir lanet gibi gelmeye başlayabilir. 

Ancak kendi ihtiyaçlarınızın ve sınırlamalarınızın farkına vararak, zihinsel sağlığınızdan ödün vermeden de empatik olmanın tadını çıkarabilirsiniz.

Şeyma Nursena Kul
Psikolog
#empat nedir #empat olup olmadığınızı nasıl anlarsınız