Günlük hayatımızda çevremizdeki insanlara karşı aslında görmediğimiz ama bir o kadar da ilişkilerimizde görünür kıldığımız belirli kurallarımız vardır.Bu kurallar aslında bizim sosyal çevremizle ve kendimizle diyaloğumuzu belirleyen sınırlarımızı ifade eder. Bu sınırlar aslında kendi ekseninizde sizi diğerlerine karşı daha görünür kılar veya siz bu sınırları daha keskin bir şekilde çizerseniz karşı taraf sizinle iletişim kurmak ve sizin alanınıza geçmek istediği zaman bu çizgiye göre kendini sınırlamak veya geri çekmek durumunda kalır. Sınırlarınız sizi bencil kılmaz. Aksine sınırlarınız sizin öz saygınız için önemli ve değerlidir.Kendine ve başkalarına değer veren insanlar sınırlarını sağlıklı bir şekilde çizerler ve buna göre hayat akışını ve planlarını belirlerler. Sınırlarımızı sağlıklı bir şekilde çizemediğimiz zaman bu hem size hemde belirli bir zaman sonra karşınızdaki insanla olan iletişiminize zarar vermeye başlar. Peki ama sınırlarınızı sağlıklı bir şekilde çizerken nelere dikkat etmeli nelerden uzak durmalısınız?
Sınırlarımızı belirlerken dikkat etmemiz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Kendi öz saygınızı korumak ve kendinize verdiğiniz değeri kaybetmemek adına hayır demekten çekinmeyin. Çok sevdiğiniz birisi sizden gün içerisinde bir şey rica etmiş olabilir.Fakat aynı zamanda o zaman dilimlerinde sizinde çok önemli bir sınavınız olabilir. Eğer siz sevdiğiniz insanı kaybetmemek adına o sınava girmekten vazgeçip diğer tarafa yöneliyorsanız bu sizin karşı tarafı kırmamak yada karşı tarafın değerini kaybetmemek adına kendinizden taviz verdiğinizi gösterir. Altını çizmekte ve belirtmekte fayda var. Sizin o an kendi işinizi tercih etmeniz bir bencillik değil kendinize gösterdiğiniz öz saygı ve öz değerin bir sonucudur. Bu durum gayet normal ve olağandır. Eğer karşınızdaki insanla sağlıklı bir iletişim kuruyorsanız bu durumda onunda sizi düşünüp ona göre hareket ediyor olması ve size bu kararınızdan dolayı saygı duyması ve sizi anlayışla karşılaması gerekir.
Karşınızdaki insanla kurduğunuz ilişkilerde net olmanız sizin daha güçlü ve ilişkilerinizde daha kararlı durmanızı sağlar. İletişim halinde olduğunuz kişiyle sürekli bir şekilde kararsız ve belirsiz konuşuyor ve iletişimi karşı taraf odaklı inşa ediyorsanız bu belirli bir süreden sonra karşı tarafın tüm olayları yönetmesine ve sizin fikirlerinizin daha geri planda kalmasına sebep olur. Olaylar karşısında ne düşündüğünüzü net bir şekilde ifade edebilmelisiniz. Karşınızdaki insanla aynı fikirleri paylaşmıyor olabilirsiniz. “Sizin fikirlerinize saygı duyuyorum ama bende bu şekilde düşünüyorum.” diyerek kendinizi ve fikirlerinizi açık ve net bir şekilde ifade ediyor olabilmelisiniz. Fikirlerinizi ve düşündüklerinizi söylerken sesinizin duyulmasına izin verin.
Yalnız kalmak kulağa kötü bir durum gibi gelsede kendinizi beslediğinizde ve eksiklerinizi görmeye başladığınızda olumlu bir çok yönününde olduğunu göreceksiniz. Yalnızlık kavramını kendinize ve iç dünyanıza yönelik pozitif bir kavram olarak dönüştürebilirsiniz. Yalnız kaldığınız zamanlarda eksiklerinizi ve kendinizi daha rahat bir şekilde görebilir böylece eksiklerinizi tanıyarak ve tamamlayarak daha güçlü bir kişilik benliği inşa edebilirsiniz. Yalnız kalmaktan korktuğunuz zaman insanlarla kuracağınız ilişkilerde bu durum korku temelinde ilerleyecektir.Sevdiğiniz ve etrafınızda değer verdiğiniz insanların gitmemesi ve onları kaybetmemek için kendinizden daha fazla taviz vermeye başlayacaksınız. Bu da sizin kendine karşı duyduğunuz öz saygının ve öz değerin azalmasına sebep olucaktır. Yalnız kaldığınız zaman zayıf yönlerinizi daha fazla güçlendirmek adına kendinizi besleyebilir daha güçlü bir kişilik benliği oluşturarak kendinizi bir çok yönden geliştirebilirsiniz.
Üzüntülerinizin, mutluluklarınızın, kızgınlıklarınızın, kahkahalarınızın sizin için önemli olduğunu unutmayın. Duygularınıza değer verdiğiniz sürece karşı tarafın sizin sınırlarınızı yıkmasına ve ihlal etmesine izin vermemiş olacaksınız. Olaylar karşısında kendinizi üzgün hissettiğiniz bir durumda karşınızdaki insanın sizin duygularınızı ve düşüncelerinizi hafife alması durumunda bu insan sizin kimliğinize ve öz saygınıza zarar vermeye başlar.Karşı tarafın duyguları kadar sizinde duygularınız önemlidir. Başkaları üzülmesin veya başkaları daha çok mutlu olsun diye bir şey yapmayın. O şeyi yaparken siz bunu yaparken ne kadar mutlusunuz yada siz bunu yaparken gerçekten mutlu musunuz bunları değerlendirin ve göz önünde bulundurmaya çalışın. Kendinize başkaları nasıl hissediyor diye değil ben nasıl hissediyorum diye sorun. Duygularınızı karşınızdaki insana ifade etmekten çekinmeyin.
“Ben bunu yaparken kendimi mutlu hissetmiyorum.” ya da “Senin bana bunu söylemen beni çok kırıyor bence biraz söylediklerini düşünmelisin.” diyerek kendi duygularınızın da önemli olduğunu hem kendinize hem de karşınızdaki insana söylemekten çekinmemelisiniz.
Fiziksel sınırlarınız insanlarla aranızdaki özel mesafe sınırlarını belirleyen sınırlarınızdır.Örneğin toplu bir ortamda tanımadığınız bir insanın size yakın bir mesafede durmasından rahatsız olursunuz. Ama ailenizden birisinin sizinle aynı masada otururken size yakın bir mesafede olması sizi yabancı bir insan kadar rahatsız etmez. Bu sizin yakınlarınıza ve yabancılara karşı belirlediğiniz fiziksel mesafe kurallarıyla ilişkili bir durumdur. Böyle bir durumda fiziksel sınırlarınıza oldukça önem verir ve kendinizi korumaya çalışırsınız. Duygusal sınırlarımızda fiziksel sınırlarımız kadar önemlidir aslında. Örneğin hiç tanımadığınız bir insanın veya yakından tanıdığınız bir insanın duygusal olarak sizi manipüle etmesi ve sizi başkalarının içerisinde küçük düşürmesi bir duygusal sınır ihlalilidir. Duygusal sınırlarınızı belirlemenizde fiziksel sınırları belirlemek kadar ruh sağlığınız açısından önemli ve değerli olduğunu unutmayın.
· Sınırlarınız belirlemek sizin öz saygınızın ve öz değerinizin artmasını sağlar. Kendinize gösterdiğiniz değer ve saygı başkalarına gösterdiğiniz değer ve saygı kadar önemlidir.
· Sınırlarınızı belirlemek başkalarına karşı hayır diyebilmeyi öğretecektir.
· Kendinizi daha fazla güçlü hissetmeye başlayacaksınız. Kimliğinizin ve kişiliğinizin belirlenmesini sağlayan sınırlar sizin daha güçlü olmanızı sağlayacaktır.
· Hayatınızın kontrolünün daha fazla sizde olduğunu hissedeceksiniz.Daha öncesinden başkalarının çizdiği sınırlar onların olayları ve durumları yönetmesini sağlarken şimdi siz kendi sınırlarınızı kendiniz belirleyerek hayatınızda kendi kararlarınızı kendiniz alabilecek ve kendi hayatınızda daha aktif ve söz sahibi olduğunuzu hissedeceksiniz.
· Kendinizi fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak daha sağlıklı hissedeceksiniz.
· Kendinizle baş başa kaldığınız da kendinizi suçlamak yerine kendinize daha fazla vakit ayırmayı ve eksiklerinizi görüp geliştirmeyi öğreneceksiniz.
· Kendinizi daha cesur ve özgür hissedeceksiniz. Başkaları kadar sizinde fikirlerinizin ve duygularınızında önemli olduğunu kavrayacak ve fikirlerinizi söylemekten ve kendinizi güzelce ifade etmekten çekinmeyeceksiniz.
Duygusal sınırlarınınızın belirlenmemesi veya ihlal edilmesi zamanla sizde psikolojik bazı semptomların görülmesine sebep olacaktır. Örneğin toplum içerisinde küçük düşürüldüğünüzde zamanla toplum içine çıkmak istemeyecek ve insanlara karşı güveninizde ciddi bir şekilde zedelenme olduğunu fark edeceksiniz. Böylece zamanla bu durum sizde ciddi bir sosyal kaygı probleminin oluşmasına sebep olacaktır. Bunun gibi sınırlarını sağlıklı bir şekilde kuramayan insanlarda depresyon, obsesif kompulsif bozukluk ve kaygı bozuklukları görülen psikolojik ruhsal bozukluklardandır.
Böyle bir durumda kişinin uzman bir psikologtan destek alması ve sorunlarını profesyonel bir destek yardımıyla çözmesi en sağlıklı çözüm yolu olacaktır.
Sınırlar sizi belirlemesin siz sınırları belirleyin..