1. Blog
  2. Cinsellikte Psikolojinin Etkisi: Vajinismus
20 Şubat, 2023

Cinsellikte Psikolojinin Etkisi: Vajinismus

Kadınların pek çoğunda görülen vajinismus, aslında büyük anlamda psikolojiye dayanan bir cinsel işlev bozukluğudur. Bunun en temel nedeni ise eksik cinsel bilgi ve cinsellik konusunda yaşanan büyük gerginliktir. Bireyler kendilerini cinsel anlamda eksik hissedebilir, cinsellikten korkabilir ya da...

Cinsellikte Psikolojinin Etkisi: Vajinismus

Kadınların pek çoğunda görülen vajinismus, aslında büyük anlamda psikolojiye dayanan bir cinsel işlev bozukluğudur. Bunun en temel nedeni ise eksik cinsel bilgi ve cinsellik konusunda yaşanan büyük gerginliktir. Bireyler kendilerini cinsel anlamda eksik hissedebilir, cinsellikten korkabilir ya da cinsellik ile ilgili hurafelere inandığı için çeşitli şekillerde cinsel ilişkiye girmekten kaçınabilirler. Bunlar da vajinismusa neden olabilen en önemli etkenlerdir ve kadınların cinsellikten bir nevi korkması ile gelişir. Bu durum kadınların pek çoğunda görüldüğü için korkulacak bir durum değildir ancak içinde bulunulan romantik ilişkinin ya da evliliğin cinsellik nedeni ile bozulması mümkün olabileceği için kadınların bu konuda psikolojik destek alması önemlidir. 

Vajinismus Nedir?

Vajinismus aslında kadının cinsel ilişki yaşamak istemesine rağmen sağlıklı ve normal bir şekilde cinsel birleşme yaşayamaması durumudur. Bu durumda genellikle kadınlar kendini kasar ve kasılan kaslar nedeni ile penisin vajinaya girmesi engellenir. Bu durum vajinanın dar olması ile ya da cinsel ilişkiye uygun olmaması ile ilişkili değildir. Psikolojik nedenlere bağlı olarak sıklıkla görülen bu durum, kadının maruz kaldığı çeşitli durumlar sonucunda istemsizce meydana gelir. Bölgede bulunan kaslar istemsiz şekilde kasılır ve bu nedenle de cinsel birleşmenin yaşanması çok daha acılı hale gelir ya da tamamen engellenir. Primer ve sekonder vajinismus evreleri mevcuttur. Primer vajinismus, ilk cinsel birleşme sırasında görülür ve buna sahip olan kadınlar vajinal kontrol olmaktan çekinir, ilk cinsel birleşmeleri sırasında cinsel birleşmenin yaşanmasına engel olmak amacı ile istemsizce kasılırlar. Sekonder vajinismus ise cinsel yaşamı olan kadınlarda görülür ve bu da bireyin yaşadığı travmatik olaylar sonucu gelişebilen bir durumdur. Bu durumda kadın vajinal muayene olmaktan kaçındığı gibi cinsel yaşamının da normal seyrinde ilerlemediğini görür. Ayrıca cinsel birleşme sırasında ağrılı ve acılı bir süreç yaşayabilir. Bu durumun atlatılması için ise bireyin psikolojik destek alması oldukça önemlidir. Kişi kendini bu konuda rahatlatmalıdır ve istemsiz kasılmaların önüne geçmelidir. Vajinismus yalnızca vajinal bölgedeki kasların değil bacak, kol, karın gibi bölgelerdeki kasılmaların da sebebi olabilmektedir. Birey kendini istemsiz kastığı zaman vücudunun pek çok bölgesi cinsel birleşmeye engel olmak için kasılır ve bu da cinsel ilişkinin doğru şekilde ilerlemesine engel olur. 

Cinsellikte Psikolojinin Etkisi: Vajinismus ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlar
Medine ÜNAL
Uzman Klinik Psikolog
Medine ÜNAL
Online 55 dk 2500
Elif ATABAY
Uzman Klinik Psikolog
Elif ATABAY
Online 50 dk 1000
Gönül TEMİZ
Psikolog
Gönül TEMİZ
Online 70 dk 1800
Fatma MISIR
Psikolog
Fatma MISIR
Online 50 dk 1000
Hakan KILIÇ
Psikolojik Danışman
Hakan KILIÇ
Online 50 dk 1000
Özlem YILMAZ
Psikolog
Özlem YILMAZ
Online 50 dk 800

Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Vajinismus, psikolojik ve biyolojik olmak üzere farklı pek çok nedene sahiptir. Özellikle de psikolojik nedenlerden dolayı cinsel birleşmenin vajinismus dolayısıyla engellenmesi, çiftlerde problemlere neden olabilmektedir ve çiftler bu konuda kendilerini hatalı görebilmektedirler. 

Peki, vajinismusun psikolojik nedenleri nelerdir?

Vajinismusun Psikolojik Nedenleri 

Toplumsal Kalıp Yargılar 

Toplumsal kalıp yargılar, günümüzde de sıklıkla görülen vajinismus nedenleri arasındadır. Bireylere ergenlik çağından itibaren cinsellik ile ilgili yapılan dayatmalar sonucunda bireyler cinsellikten adeta korkar hale gelebilir. Cinsel birleşme için istekli olan bireylerde dahi bu kalıp yargılar nedeni ile vajinismus problemi görülebilir. Bunun sebebi ise birey kendini hazır hissetse dahi ona öğretilmiş olanın bilinç seviyesinde olmasa da bunun yanlış olduğu ya da korkulacak bir durum olduğu üzerinedir. Bu nedenle de bireyler kalıp yargılara farkında olmadan uymak zorunda hissederler. Özellikle de evlilik öncesi ilişkilerde sıklıkla karşılaşılan bu problem, pek çok ülkede evlilik öncesi cinsel ilişkinin ayıplanması ile ilişkilidir. 

İlk Cinsel Deneyimin Zorlayıcı Olması 

Kadınların ilk cinsel ilişki sırasında zorlama yaşaması, tecavüze uğraması, cinsel ilişki sırasında zorlanmış olması ya da çok acı çekmiş olması sonrasında yaşayacağı ilişkilerde vajinismus problemi ile karşılaşmasının sebebi olabilmektedir. Bu durumda bireyler hem sağlıklı şekilde cinsel yaşamlarını sürdürebilmek için hem de ikili romantik ilişkilerini sağlıklı şekilde yürütebilmek için psikolojik destek almalıdır. Aksi takdirde yalnızca cinsel ilişki sırasında değil romantik ilişkiler içindeyken de bireyin normale uygun olmayan davranışları gözlemlenebilir, cinsellikten kaçınma görülebilir ve çift evli dahi olsa cinsel ilişkinin yaşanması istenmeyebilir. 

Kadının Kendini, Vücudunu Ya Da Cinsel Performansını Beğenmemesi Veya Yetersiz Görmesi 

Kadınlar kendilerini cinsel anlamda yetersiz görebilir, vücutlarını beğenmeyebilir, kendilerini cinsel ilişkiye girileceği zaman yeterli ya da uygun hissetmeyebilir. Bu gibi durumlar da aslında belli kalıp yargılara dayandırılarak meydana gelir ve pek çok kadında da görülür. İlk cinsel ilişki sonrasında kendini yeterli ya da uygun görmeyen kadınlar cinsel yaşamlarının ilerleyen döneminde ilişkiye girmekten kaçınır hale gelebilir ya da cinsel ilişki sırasında vajinismus problemi ile karşılaşabilirler.

Aşırı Kaygı ve Panik Hali 

Özellikle de ilk gece korkusu olarak adlandırılan primer vajinismus evresinde gözlemlenen kaygı ve panik hali evli çiftlerde de görülebilmektedir. Ayrıca evlilik öncesi yaşanan cinsel ilişkilerde de görülme oranı bir hayli yüksektir. Bunun nedeni ise bekaretin önemli görülmesi, bireyin ilk cinsel ilişkisinin nasıl yaşanacağının korkusu ve paniğidir. Bu da bireylerin kaygı ve panik hali ile istemsizce kasılmasına neden olmaktadır.

Vajinismus Nasıl Tedavi Edilebilir?

Vajinismus, pek çok kadında görülebilen bir rahatsızlıktır ancak kesin tedavisi de mevcuttur. Bu durum eğer biyolojik rahatsızlıklara dayanmayan bir durum ise ve yalnızca psikolojik temelli ise bireyin yalnızca psikolojik anlamda destek alması ve kendini cinsel ilişki ile ilgili olumsuz düşüncelerden arındırması gerekmektedir. Bu şekilde sağlıklı bir cinsel hayata sahip olabilecek olan kadınlar genellikle ilk cinsel ilişkilerinde problem yaşarlar ve çoğunlukla da anlatmaya çekinirler ancak önemli olan bu problem yaşanması değil, çözümünün de en az bu problem kadar basit olmasıdır. 

Psikolojik Destek Her Şeyden Önemli 

Psikolojik anlamda destek almak, vajinismus probleminin kökenine inmek ve bundan kurtulmak için en etkili yöntemdir. Bireyin taciz, tecavüz gibi bir cinsel geçmişi var ise bunu atlatması için psikolojik destek alması şarttır. Ancak bu şekilde vajinismus probleminin önüne geçilebilir. Farklı durumlarda yaşanan vajinismus için ise bireyler psikolojik destek alarak kendilerini rahatlatabilir ve olumsuz düşüncelerden de kolaylıkla kurtulabilirler. Cinselliğin yemek ve içmek kadar doğal bir durum olduğunun anlaşılması ve cinsel birliktelikten korkulmaması için mutlaka bir uzman ile görüşmek şarttır. Bu eğitimi, bilgiyi ve normalleşme sürecini verecek olan kişi uzmanlardır; internet siteleri, akrabalar, arkadaşlar ya da aile değildir. Bu nedenle bilgi sahibi ve uzman kişiler ile görüşmek cinsel konularda olumsuz düşüncelerden arınmak için ve cinselliğin korkulacak bir durum olmadığını öğrenmek için en doğru yoldur. 

Hurafelere İnanmayın! 

Sosyal medyada, internette, arkadaş çevresinde ya da aile içinde cinselliğe dair dolanan söylentilerin pek çoğunun hurafe olduğu unutulmamalıdır. Her cinsel birleşme aynı olmayacaktır, bireylerin vücut yapılarındaki farklardan ya da o anki psikolojik durumlarından dolayı ya da içinde bulunulan sosyal koşullardan dolayı cinsel birlikteliklerde de ciddi farklar görülecektir. Bu nedenle her alanda görülebilecek olan cinsellik ile ilgili hurafelere inanmamak gerekir. Cinsel yaşama dair ve cinsel birlikteliğe dair bilgilendirmeyi yapacak olan kişiler uzmanlardır. Bu durumda da internetten bilgi edinmeye çalışmak ya da çevreden duyulan bilgiler ile cinsel deneyim yaşamaya çalışmak ne yazık ki vajinismus rahatsızlığında her zaman etkili bir çözüm olmayabilir ve bu konuda hiç kaygısı olmayan bireylerde bile sonradan vajinismus rahatsızlığının görülmesi mümkündür.

Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#vajinismus #cinsellik #cinselisteksizlik #cinselişlevbozukluğu #cinselfonksiyonbozukluğu #vajinismustedavisi
Benzer Yazılar
Sertleşme Bozukluğu Nedir?
#cinselişlevbozukluğu #cinselfonksiyonbozukluğu
15 Kasım, 2021
Cinsellik, insan yaşamının en kişisel alanlarından biridir ve genellikle yakın bir ilişki ile gerçekleştirilir, yakınlık ve bağ sağlar. Cinsellik, kendilik kavramımızı belirli bir ölçüde daha iyiye ya da daha kötüye doğru şekillendirir. Cinsel problemler ortaya çıktığında bu durum ilişkimize...
#vajinismus #cinselsorunlar
25 Ekim, 2021
Kişinin psikolojisi her alanda etkisini gösterebilir. Cinsel sorunların görülmesinde de psikoloji oldukça etkilidir. Özellikle de uyarılma, cinsel takıntı gibi durumlar psikoloji ile doğrudan ilişkilidir. Bu durumlarda çekinmeden destek almak önemlidir. Cinsel terapi sayesinde psikoloji kaynaklı şek
#cinsellik #vajinismus
21 Ekim, 2021
Cinsel terapi; cinsel anlamda sorun yaşandığı durumda alınabilecek bir terapidir. Bu terapiye çiftler de katılabilir, kişiler tek olarak da katılabilir. Partnerlerin yaşadığı cinsel sorunların da cinsel terapi sırasında konuşulması mümkündür. Bunun yanı sıra kişide görülen cinsel sorunların da tek o
#okb #cinsellik
12 Ekim, 2021
Cinsel obsesif bozukluk, kadınlarda ve erkeklerde görülebilen bir durumdur ve obsesif bozukluğun bir alt dalıdır. Aynı zamanda kendini kompülsif şekilde de gösterebilen bu bozukluk, farklı pek çok etkene bağlı şekilde kendini ortaya koyabilir. Obsesif kompülsif bozuklukta bireyler farklı şekiller...
#cinsellik #vajinismus
12 Ekim, 2021
Cinsel terapi; cinsel anlamda sorunları olan bireylerin alabileceği bir terapidir. Bu terapiye çiftler de katılabilir, bireyler tek olarak da katılabilir. Partnerlerin yaşadığı cinsel sorunların da cinsel terapi sırasında konuşulması mümkündür. Bunun yanı sıra bireylerde görülen cinsel sorunların...
#cinsellik #transseksüel
12 Ekim, 2021
Cinsel yönelimler sanıldığının aksine bir tür psikolojik rahatsızlık ya da sorun değildir. Cinsel yönelim, bireylerin ilgi duydukları kişiler ile yakınlaşmasıdır ve bu pek çok farklı şekilde görülebilmektedir. Günümüzde bu konu ile ilgili doğru sanılan pek çok yanlış mevcuttur ve ne yazık ki hala...
Hiperseksüalite Nedir?
#hiperseksüalite #taciz
29 Eylül, 2021
Nemfomani olarak da bilinen hiperseksüalite, kişinin cinsel davranışlarını kontrol altına alamama durumudur. Cinsel bağımlılık olarak da adlandırılan bu durum, kadınlarda da erkeklerde de görülebilen bir durumdur. Hiperseksüaliteye sahip olan bireyler sağlıklı şekilde ikili romantik ilişkilerini...
#cinsellik #travmalar
29 Eylül, 2021
Cinsel isteksizlik kadınlarda ve erkeklerde görülebilen ve sıklıkla yaşanabilecek bir durumdur. Genellikle psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu durum, biyolojik sebeplere bağlı olarak da görülebilmektedir. Bu durum ayrıca kültürel ve sosyal pek çok faktöre bağlı olarak da gerçekleşeb...
#cinsel #kadın
23 Ağustos, 2023
Tatmin edici bir cinsel yaşamın genel hayat kalitesini arttırdığı zihinsel ve fiziksel sağlıkla ilişkili olduğu bulunmuştur. Cinsel isteksizlik, hem erkeklerde hem de kadınlarda olabilen oldukça yaygın ama çok bilinmeyen bir sendromdur. 10 kadından 4'ü bu durumu bildirdi.
#cinselişlevbozukluğu #cinselfonksiyonbozukluğu
15 Kasım, 2021
Cinsellik, insan yaşamının en kişisel alanlarından biridir ve genellikle yakın bir ilişki ile gerçekleştirilir, yakınlık ve bağ sağlar. Cinsellik, kendilik kavramımızı belirli bir ölçüde daha iyiye ya da daha kötüye doğru şekillendirir. Cinsel problemler ortaya çıktığında bu durum ilişkimize...
#vajinismus #cinselsorunlar
25 Ekim, 2021
Kişinin psikolojisi her alanda etkisini gösterebilir. Cinsel sorunların görülmesinde de psikoloji oldukça etkilidir. Özellikle de uyarılma, cinsel takıntı gibi durumlar psikoloji ile doğrudan ilişkilidir. Bu durumlarda çekinmeden destek almak önemlidir. Cinsel terapi sayesinde psikoloji kaynaklı şek
Cinsel Terapi
#cinsellik #vajinismus
21 Ekim, 2021
Cinsel terapi; cinsel anlamda sorun yaşandığı durumda alınabilecek bir terapidir. Bu terapiye çiftler de katılabilir, kişiler tek olarak da katılabilir. Partnerlerin yaşadığı cinsel sorunların da cinsel terapi sırasında konuşulması mümkündür. Bunun yanı sıra kişide görülen cinsel sorunların da tek o
Cinsel Obsesif Bozukluk Nedir?
#okb #cinsellik
12 Ekim, 2021
Cinsel obsesif bozukluk, kadınlarda ve erkeklerde görülebilen bir durumdur ve obsesif bozukluğun bir alt dalıdır. Aynı zamanda kendini kompülsif şekilde de gösterebilen bu bozukluk, farklı pek çok etkene bağlı şekilde kendini ortaya koyabilir. Obsesif kompülsif bozuklukta bireyler farklı şekiller...
#cinsellik #vajinismus
12 Ekim, 2021
Cinsel terapi; cinsel anlamda sorunları olan bireylerin alabileceği bir terapidir. Bu terapiye çiftler de katılabilir, bireyler tek olarak da katılabilir. Partnerlerin yaşadığı cinsel sorunların da cinsel terapi sırasında konuşulması mümkündür. Bunun yanı sıra bireylerde görülen cinsel sorunların...
Cinsel Yönelimlerde Görülen Farklar
#cinsellik #transseksüel
12 Ekim, 2021
Cinsel yönelimler sanıldığının aksine bir tür psikolojik rahatsızlık ya da sorun değildir. Cinsel yönelim, bireylerin ilgi duydukları kişiler ile yakınlaşmasıdır ve bu pek çok farklı şekilde görülebilmektedir. Günümüzde bu konu ile ilgili doğru sanılan pek çok yanlış mevcuttur ve ne yazık ki hala...
Hiperseksüalite Nedir?
#hiperseksüalite #taciz
29 Eylül, 2021
Nemfomani olarak da bilinen hiperseksüalite, kişinin cinsel davranışlarını kontrol altına alamama durumudur. Cinsel bağımlılık olarak da adlandırılan bu durum, kadınlarda da erkeklerde de görülebilen bir durumdur. Hiperseksüaliteye sahip olan bireyler sağlıklı şekilde ikili romantik ilişkilerini...
Cinsel İsteksizlik Neden Ortaya Çıkar?
#cinsellik #travmalar
29 Eylül, 2021
Cinsel isteksizlik kadınlarda ve erkeklerde görülebilen ve sıklıkla yaşanabilecek bir durumdur. Genellikle psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu durum, biyolojik sebeplere bağlı olarak da görülebilmektedir. Bu durum ayrıca kültürel ve sosyal pek çok faktöre bağlı olarak da gerçekleşeb...
Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
#cinsel #kadın
23 Ağustos, 2023
Tatmin edici bir cinsel yaşamın genel hayat kalitesini arttırdığı zihinsel ve fiziksel sağlıkla ilişkili olduğu bulunmuştur. Cinsel isteksizlik, hem erkeklerde hem de kadınlarda olabilen oldukça yaygın ama çok bilinmeyen bir sendromdur. 10 kadından 4'ü bu durumu bildirdi.