1. Blog
  2. Cinsel Obsesif Bozukluk Nedir?
16 Şubat, 2023

Cinsel Obsesif Bozukluk Nedir?

Cinsel obsesif bozukluk, kadınlarda ve erkeklerde görülebilen bir durumdur ve obsesif bozukluğun bir alt dalıdır. Aynı zamanda kendini kompülsif şekilde de gösterebilen bu bozukluk, farklı pek çok etkene bağlı şekilde kendini ortaya koyabilir. Obsesif kompülsif bozuklukta bireyler farklı şekiller...

Cinsel Obsesif Bozukluk Nedir?

Cinsel obsesif bozukluk, kadınlarda ve erkeklerde görülebilen bir durumdur ve obsesif bozukluğun bir alt dalıdır. Aynı zamanda kendini kompülsif şekilde de gösterebilen bu bozukluk, farklı pek çok etkene bağlı şekilde kendini ortaya koyabilir. Obsesif kompülsif bozuklukta bireyler farklı şekillerde pek çok obsesyona sahip olabilir. Bu obsesyonlar bireylerin cinselliğe aşırı ilgi duyması şeklinde de görülebilir, cinsellik ile ilgili konularda görülen farklardan da kaynaklanabilir. Örneğin cinsellik sırasında titizliğe ve düzene aşırı önem vermek, hiperseksüalite şeklinde cinsel obsesif bozukluğu göstermek, farklı objeler ya da kişiler ile cinsel tatmin yaşama saplantılı olmak mümkündür. 

Cinsel Obsesif Bozukluk Nasıl Görülür?

Cinsel obsesif bozukluk pek çok şekilde kendini gösterebilir ve her türü de aslında bireylerin partnerleri ile olan ilişkilerinde büyük öneme sahiptir. Bireyler cinsel obsesyonları ve belki de kompulsiyonları nedeniyle partnerleri ile olan ilişkilerini sağlıklı şekilde yürütemezler.

Cinsellikte Temizlik ve Görünüm Takıntısı 

Cinsel obsesyonların en sık görülen versiyonlarından biri de fiziksel anlamda partnerin görünümü ve temizliğidir. Bireyler cinsel obsesyonlara sahip olduğu zaman partnerlerinin cinsel ilişki sırasında ekstrem derece temiz olmasını bekleyebilir, temiz olduklarına inanmayabilir. Bunun gibi durumların yanı sıra kişiler partnerlerinin dış görünümlerine de oldukça takıntılı olabilir. Örneğin kaslı bir yapıya sahip olan erkeklere karşı cinsel obsesyona sahip olan bireyler partneri kilo aldığı zaman ya da vücut tipi değiştiği zaman cinsel anlamda uyarılmadığını düşünebilir. Bunun gibi pek çok farklı takıntının görülmesi mümkündür. Bireyler bunlar gibi pek çok farklı cinsel obsesyona sahip olabilir. 

Hastalık ve Korunma Yöntemlerine Karşı Korku 

Cinsel obsesyonlara sahip olan bireylerde genellikle hastalıklara karşı ve ayrıca hamile kalmaya ya da partnerinin hamile kalmasına karşı bir korku görülebilir. Bu durum yalnızca bir korku olarak kendini göstermekle kalmaz ayrıca korunma yöntemlerinin yetersiz geldiği düşüncesi mevcuttur ve bireyler bir noktadan sonra partnerleri ile ilişkiye girmekten dahi çekinir hale gelebilir. Ayrıca bireyler düzenli bir birliktelik içinde olsa dahi partnerlerinden bir cinsel hastalık alabileceklerini düşünürler ve bunun gibi pek çok farklı takıntının yani obsesyonun görülmesi mümkündür. Bu obsesyonlar zamanla kompülsiyonlara dönüşebilir. Kompulsiyona dönüştüğü zaman ise bu durumlar cinsellikten soğuma, uzaklaşma, cinsel haz almama şeklinde kendini ortaya koyabilir. 

Cinsel Obsesif Bozukluk ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Medine ÜNAL
Uzman Klinik Psikolog
Medine ÜNAL
Online 55 dk 2000
Gönül TEMİZ
Psikolog
Gönül TEMİZ
Online 70 dk 1800
Özlem YILMAZ
Psikolog
Özlem YILMAZ
Online 50 dk 800
Fatma MISIR
Psikolog
Fatma MISIR
Online 50 dk 1000

Cinsel Obsesyonların Nedenleri Nelerdir?

Cinsel obsesyonlar pek çok farklı nedene bağlı şekilde ortaya çıkabilir. Örneğin bireyler çocukluk döneminde bir cinsel ilişkiye tanık olmuş, taciz edilmiş, cinsel istimara maruz kalmış olabilir. Ayrıca ilk cinsel deneyim de bu konuda büyük öneme sahiptir. İlk cinsel deneyim sırasında bireylerin kötü bir durum yaşaması ya da büyük bir problem ile karşılaşması da cinsel obsesyonlara sebep olabilmektedir. Cinsel obsesyonların genel anlamda olumsuz cinsel deneyimlere dayandığını söylemek mümkündür. Olumsuz cinsel deneyimlerin çoğu genellikle bir travma meydana getirir ve bu nedenle de aslında cinsel obsesyonların ortaya çıkması mümkün hale gelir. Travma şeklinde yaşanan olumsuz cinsel deneyimlerin dışında ayrıca bireylerin cinselliğe karşı beslediği önyargıları ve bilgisiz olmaları da bu obsesyonların nedeni olabilmektedir. Kişiler önyargılarından kaynaklanan şekilde belli takıntılar geliştirebilir. Ayrıca cinsellik konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olunmaması da bireylerin özellikle de hastalıklara ve korunma yöntemlerine karşı yeterli bilgiye sahip olmamasına neden olur. Bu nedenlere bağlı şekilde özellikle de genç yaşlarda başlayan cinsel obsesyonlar zamanla ilerleyen dönemde kendini çok daha farklı şekilde gösterir. 

Travmalara Bağlı Cinsel Obsesyonlar 

Cinsel obsesyonların meydana gelmesindeki en önemli etkenlerden birinin travmalar olduğu bilinmektedir. Özellikle de çocuk yaşta edinilen travmatik deneyimler her konuda olduğu gibi cinsel obsesyonlara da neden olur. Ayrıca bireylerin travma olarak kabul edilebilecek olan deneyimleri de büyük ölçüde farklılık gösterebilmektedir. Örneğin cinsel istismara maruz kalmak, tacize uğramak, cinselliği küçük yaşta görmek ya da cinsellikten uzaklaşmaya neden olacak şekilde cinsel ilişkiyi görmek de ayrıca travmalara örnek olarak kabul edilebilir. Bunlar gibi pek çok neden aslında travma olarak kabul edildiği için cinsel obsesyonlar bunlara bağlı şekilde ortaya çıkabilir. 

Yanlış Bilinenler ve Bilinmeyenler 

Bireylerin cinsellik ile ilgili bilmediği ya da yanlış bildiği detaylar da aslında cinsel obsesyonlara neden olabilir. Örneğin bireyler hangi durumlarda ve nasıl hamile kalınacağı konusunda detaylı bilgiye sahip değilse bu konuda cinsel ilişki sırasında büyük bir gerginlik yaşayabilir ve ayrıca bu gerginlik zamanla yerini cinsel ilişki istememe noktasına taşıyabilir. Hatta cinsel ilişki sırasında sürekli olarak bu durum düşünüldüğü için bireyin ilişkiden zevk almaması durumu da mevcuttur. Kişiler ayrıca yanlış bilinen bilgiler nedeniyle de cinsel obsesyonlarına sahip olabilirler. Bu cinsel obsesyonlar özellikle de yanlış bilgiden kaynaklanabilir. Örneğin cinselliğe dayalı çeşitli durumlarda ne olacağı konusunda, cinsel hastalıklar konusunda ya da pek çok konuda bilgi sahibi olmamak ya da yanlış bilgi sahibi olmamak burada cinsel obsesyonlara neden olan etkenlerdir. 

Farklı Nedenlere Bağlı Obsesif Bozukluklar 

Obsesif bozukluklar cinsel obsesyonlar şeklinde görülüyorsa aslında bunların pek çok farklı nedeni olabilmektedir. Örneğin aile içinde görülmeyen sevgi, dışlanma, kaygı bozukluğu, kişilik bozukluğu ve benzeri pek çok durumda cinsel obsesif bozukluk görülebilmektedir. Bu tür durumlar günlük hayatın her anında karşılaşılabilecek durumlardır ve aslında şiddet, sevgisiz büyüme, saldırgan hareketlere maruz kalma, akran zorbalığına maruz kalma ve benzeri onlarca farklı koşul cinsel obsesyonların nedeni olabilir. Bu tür durumlara bakıldığı zaman da aslında cinsel obsesyonların nedeninin tamamen rahatsızlığa sahip olan bireylere bağlı şekilde geliştiğini ve belirlenebileceğini görmek mümkün hale gelir. 

Günlük Hayatta Cinsel Obsesyonlar 

Günlük yaşamda cinsel obsesyonların büyük ölçüde partnerler ile olan ilişkiyi etkileyebileceğini söylemek mümkündür ancak hiperseksüalite şeklinde kendini gösterebilecek olan cinsel obsesyonlar ayrıca bireylerin iş, okul, arkadaşlık ve aile yaşantılarına da etki etmektedir. Bunun gibi farklı etkilere sahip olan cinsel obsesyonlar en büyük etkilerini ayrıca partnerler ile olan ilişki içerisinde göstermektedir. Örneğin kişiler cinsel ilişki sırasında sürekli sorun yaşayabilmektedir. Partnerlerinin görünümüne ya da yaptıklarına karşı takıntılı davranabilmektedirler ve bunlar gibi farklı sorunlar meydana gelebilmektedir. 

Cinsel Obsesyonlardan Kurtulmak 

Cinsel obsesyonlardan kurtulmak için farklı terapilere katılmak ve aslında bireysel olarak alınacak olan seanslardan faydalanmak mümkündür. Bu bireysel seanslar sayesinde cinsel obsesyonlara karşı önlem almak aslında çok daha kolay olacaktır. Uzman psikologlar tarafından verilen seanslar sayesinde cinsel obsesyonların nedenlerinin anlaşılması, kısa sürede çözüme kavuşması ve bu sayede de cinsel yaşamın obsesyonlardan uzak hale gelmesi mümkündür. 

Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#okb #cinsellik #cinselobsesifbozukluk #obsesifkompulsifbozukluk #cinselobsesyon #cinseltemizlik
Benzer Yazılar
#obsesifkompulsifbozukluk
07 Şubat, 2022
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişinin mantık dışı hareketleri tekrar tekrar takıntılı bir şekilde yapması ve düşünmesi durumudur. Kişinin sergilediği bu davranışlar ve düşünceler, günlük hayatını ve insanlarla ilişkilerini büyük oranda etkiler. Ayrıca bireyin düzenli bir hayat sürememesine...
#okb #temizlikhastalığı
06 Aralık, 2021
Hemen hemen her insan bireysel hijyenine ve yaşadığı ortamın temizliğine özen gösterir. Bu oldukça normal bir durumdur, ancak bu temizliğe önem verme durumu kişinin günlük yaşamını, sosyal ilişkilerini ve iş hayatını etkiliyor, işlevselliğini bozuyorsa temizlik hastalığı ya da takıntısı olarak nitel
Temizlik Hastalığı
#okb #obsesifkompulsifbozukluk
01 Kasım, 2021
Temizlik hastalığı obsesif kompulsif bozukluk tanısı içerisinde yer alır. Kişinin sık sık kendini pis hissetmesi sonucu tekrarlanan temizlik davranışıdır. Bazen el yıkama bazen ise saatlerce duşta kalma şeklinde ortaya çıkar. Bu nedenle bu tür davranışların ortaya çıkış süreci oldukça önemlidir. Tem
Obsesif Kompülsif Bozukluğun İş Yaşamına Etkisi
#okb #obsesifkompulsilfbozukluk
25 Ekim, 2021
Obsesif kompülsif bozukluğun iş yaşamına etkisi konusunda yapılan pek çok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalar aslında her alanda sahip olunabilecek olan obsesif kompülsif bozukluğun iş yaşamında da farklı etkileri olabileceğini göstermiştir. Bu çalışmalar sonucunda obsesif kompülsif bozukluğun i...
Takıntı Hastalığı
#takıntı #takıntılar
21 Ekim, 2021
Takıntı hastalığı genel anlamda takıntılı fikirlerin, duygu ve düşüncelerin günlük hayatı etkileyecek derecede etkin olması durumudur. Bu durum kişilerin günlük hayatını ciddi ölçüde etkileyebilir. Bundan dolayı gerekli desteğin zamanında alınması büyük öneme sahiptir. Takıntı hastalığı özellikle de
#cinsellik #vajinismus
21 Ekim, 2021
Cinsel terapi; cinsel anlamda sorun yaşandığı durumda alınabilecek bir terapidir. Bu terapiye çiftler de katılabilir, kişiler tek olarak da katılabilir. Partnerlerin yaşadığı cinsel sorunların da cinsel terapi sırasında konuşulması mümkündür. Bunun yanı sıra kişide görülen cinsel sorunların da tek o
#kaygı #anksiyete
21 Ekim, 2021
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b
En Bilindik Psikolojik Bozukluklar
#okb #şizofreni
12 Ekim, 2021
En bilindik psikolojik bozukluklar genellikle en sık karşılaşılan ya da en sık duyulan rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar pek çok farklı nedene bağlı şekilde ortaya çıkabilen özel durumlardır ve her birinin psikolojik anlamda destek almayı gerektirdiği bilinmelidir. Bu sayede özel olarak her bi...
#cinsellik #vajinismus
12 Ekim, 2021
Cinsel terapi; cinsel anlamda sorunları olan bireylerin alabileceği bir terapidir. Bu terapiye çiftler de katılabilir, bireyler tek olarak da katılabilir. Partnerlerin yaşadığı cinsel sorunların da cinsel terapi sırasında konuşulması mümkündür. Bunun yanı sıra bireylerde görülen cinsel sorunların...
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
#obsesifkompulsifbozukluk
07 Şubat, 2022
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişinin mantık dışı hareketleri tekrar tekrar takıntılı bir şekilde yapması ve düşünmesi durumudur. Kişinin sergilediği bu davranışlar ve düşünceler, günlük hayatını ve insanlarla ilişkilerini büyük oranda etkiler. Ayrıca bireyin düzenli bir hayat sürememesine...
Temizlik Takıntısı
#okb #temizlikhastalığı
06 Aralık, 2021
Hemen hemen her insan bireysel hijyenine ve yaşadığı ortamın temizliğine özen gösterir. Bu oldukça normal bir durumdur, ancak bu temizliğe önem verme durumu kişinin günlük yaşamını, sosyal ilişkilerini ve iş hayatını etkiliyor, işlevselliğini bozuyorsa temizlik hastalığı ya da takıntısı olarak nitel
Temizlik Hastalığı
#okb #obsesifkompulsifbozukluk
01 Kasım, 2021
Temizlik hastalığı obsesif kompulsif bozukluk tanısı içerisinde yer alır. Kişinin sık sık kendini pis hissetmesi sonucu tekrarlanan temizlik davranışıdır. Bazen el yıkama bazen ise saatlerce duşta kalma şeklinde ortaya çıkar. Bu nedenle bu tür davranışların ortaya çıkış süreci oldukça önemlidir. Tem
Obsesif Kompülsif Bozukluğun İş Yaşamına Etkisi
#okb #obsesifkompulsilfbozukluk
25 Ekim, 2021
Obsesif kompülsif bozukluğun iş yaşamına etkisi konusunda yapılan pek çok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalar aslında her alanda sahip olunabilecek olan obsesif kompülsif bozukluğun iş yaşamında da farklı etkileri olabileceğini göstermiştir. Bu çalışmalar sonucunda obsesif kompülsif bozukluğun i...
Takıntı Hastalığı
#takıntı #takıntılar
21 Ekim, 2021
Takıntı hastalığı genel anlamda takıntılı fikirlerin, duygu ve düşüncelerin günlük hayatı etkileyecek derecede etkin olması durumudur. Bu durum kişilerin günlük hayatını ciddi ölçüde etkileyebilir. Bundan dolayı gerekli desteğin zamanında alınması büyük öneme sahiptir. Takıntı hastalığı özellikle de
Cinsel Terapi
#cinsellik #vajinismus
21 Ekim, 2021
Cinsel terapi; cinsel anlamda sorun yaşandığı durumda alınabilecek bir terapidir. Bu terapiye çiftler de katılabilir, kişiler tek olarak da katılabilir. Partnerlerin yaşadığı cinsel sorunların da cinsel terapi sırasında konuşulması mümkündür. Bunun yanı sıra kişide görülen cinsel sorunların da tek o
Kaygı Bozukluğu
#kaygı #anksiyete
21 Ekim, 2021
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b
#okb #şizofreni
12 Ekim, 2021
En bilindik psikolojik bozukluklar genellikle en sık karşılaşılan ya da en sık duyulan rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar pek çok farklı nedene bağlı şekilde ortaya çıkabilen özel durumlardır ve her birinin psikolojik anlamda destek almayı gerektirdiği bilinmelidir. Bu sayede özel olarak her bi...
Cinsel Terapi Nedir?
#cinsellik #vajinismus
12 Ekim, 2021
Cinsel terapi; cinsel anlamda sorunları olan bireylerin alabileceği bir terapidir. Bu terapiye çiftler de katılabilir, bireyler tek olarak da katılabilir. Partnerlerin yaşadığı cinsel sorunların da cinsel terapi sırasında konuşulması mümkündür. Bunun yanı sıra bireylerde görülen cinsel sorunların...