1. Blog
  2. Covid 19 Salgın Döneminde Kaygı Belirtileri
25 Ekim, 2021

Covid 19 Salgın Döneminde Kaygı Belirtileri

Covid 19 salgın döneminde kaygı belirtileri oldukça arttı. Bunun sebepleri arasında neyle mücadele ettiğimizi bilmememiz yatar. Belirsizlik kaygı vericidir. Diğer taraftan dünya üzerinde görülen en yaygın psikiyatrik bozukluklardan biri kaygı bozukluğudur. Durum böyleyken Covid 19 salgın döneminde..

Kaygılanmak Normal Mi?

Covid 19 salgın döneminde kaygı belirtileri oldukça arttı. Bunun sebepleri arasında neyle mücadele ettiğimizi bilmememiz yatar. Belirsizlik kaygı vericidir. Diğer taraftan dünya üzerinde görülen en yaygın psikiyatrik bozukluklardan biri kaygı bozukluğudur. Durum böyleyken Covid 19 salgın döneminde kaygı belirtilerinin oldukça artması da aslında normal sayılır. Covid-19 salgını, hakkında çok az bilgi sahibi olduğumuz bir hastalık. Evet bazı şeylere dikkat ediyoruz ama yine de hasta olan kişi sayısı oldukça fazla. Dünyanın aksine Türkiye’de vaka sayılarının artması da Covid 19 salgın döneminde kaygı belirtilerini oldukça arttırıyor. Bu yüzden kişilerin korku, endişe ve panik halleri de ciddi düzeyde yükseldi. Psikolojik anlamda normal düzeyde kaygının koruyucu bir özelliği vardır. Bu yüzden bazı durumlarda kaygı bize yardımcı olur. Eğer ki süreci kontrol edemezsek ne olur? Bu tür durumlarda aşırı düzeyde kaygı hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıkıcı etkiler ortaya çıkarır. Kas ağrısı, göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı, baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Salgın sürecinin fiziksel sağlığı tehdit etmesi kaygımızı oldukça yükseltti. Bu dönemde bireysel sorumluluk almak da oldukça önemli hale geldi. Ancak hepimizden daha fazla dikkat eden kişileri unutmamak gerekir. Temizlik obsesyonu olan kişiler, yüksek kaygı belirtileri gösteren kişiler ve hipokondri tanısı olan kişiler bu süreçte daha fazla kaygılanıyor. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre pandemi dönemi dünya nüfusunun %4 ile %12 arasında yoğun kaygı yaşamasına neden oldu. Bu durum ise salgın bittikten sonra psikolojik etkilerin nasıl düzeltileceği sorusunu sormamıza neden oluyor. Peki salgının ekonomik boyutları atlatıldıktan sonra psikolojik etkileri ne kadar devam eder? Buna yanıt bulmak şu an için oldukça güç. 

Covid 19 Döneminde Yoğun Kaygı Belirtileri

Salgınla ilgili haberlere oldukça fazla zaman ayırıyor musunuz? Dünya genelinde kaç kişi yaşamını yitirdi? Kaç kişi covid hastalığına yakalandı? Tüm bu haberleri sık sık takip etmek kaygınızı arttır. Eğer ki Covid-19’a gereğinden fazla zaman ayırıyorsanız bu bir işarettir. Yapacağımız ilk şey bu haberlere ayırdığımız zamanı kontrol altına almak olmalı. Diğer taraftan aile üyelerimizi koruma isteği de kaygıyı arttırıyor. Hastalığı bulaştırırım endişesi izolasyon süresini de değiştiriyor. Bu yüzden aile üyelerini ziyaret etmiyoruz. Kendimize göre haklı sebebimiz var. Ancak bir yandan da aile üyeleriyle zaman geçirmek sosyal destek kaynağıdır. Bu kaynağı kaybetmenin psikolojik etkisi de oldukça fazla! Bu yüzden sevdiklerimizle güvenli ve uygun yollarla görüşmek sizlerin kaygısını da azaltır. 

Covid 19 Döneminde Kaygı Belirtileri ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Nilgün BÖLÜKBAŞI
Uzman Psikolog
Nilgün BÖLÜKBAŞI
Online 45 dk 1000
Rabia DOZCAN
Psikolog
Rabia DOZCAN
Online 45 dk 800
Gizem Nur GÜL CANDAN
Psikolog
Gizem Nur GÜL CANDAN
Online 50 dk 800
Elif Nur DOĞAN
Psikoterapist
Elif Nur DOĞAN
Online 45 dk 1200
Şeyma KUL
Psikolog
Şeyma KUL
Online 50 dk 850
Esra Nur ÇALIŞKAN
Psikolog
Esra Nur ÇALIŞKAN
Online 45 dk 1000
Çağrıhan BAHADIR
Uzman Klinik Psikolog
Çağrıhan BAHADIR
Online 45 dk 800
Akın GÜÇLÜ
Psikolog
Akın GÜÇLÜ
Online 45 dk 800
Sudenur AŞASIN
Psikolojik Danışman
Sudenur AŞASIN
Online 50 dk 800
Yaren CANBOLAT
Psikolog
Yaren CANBOLAT
Online 50 dk 1000

Bilim İnsanlarına Güven Kaygıyı Nasıl Etkiler?

Özellikle ülkemizde açıklanan sayıların doğruluğuna inanmak bazı kişiler için oldukça zor. Yapılan aşıların koruyuculuğu nedir? Bu hastalık tam olarak nasıl bulaşıyor? Bu sorulara net bir cevap bulmak kaygımızı azaltır. Diğer taraftan bu virüsün henüz yeni yeni tanınıyor olmasını da aklımızdan çıkarmamak gerek. Bu yüzden internette görülen her habere inanmamak gerekli. Haber kaynaklarının güvenilir kaynaklar olması da kaygımızı azaltır. Rastgele açtığımız bir sayfada “Pandemi yıllar boyunca devam edecek” yazısını görmek herkesi endişelendirir. Çünkü belirsizlik tekrardan devreye girer. Bu yüzden bilim insanlarının yaptığı konuşmaları ya da yazıları dikkatli incelemekte fayda var. 

Planlarımı Ertelemek Zorunda Kaldım! 

Aslında hepimiz bir şekilde planlarımızı erteledik. Bazıları hastane randevusunu erteledi. Kimisi aile ziyaretlerini. Kimisi yurt dışı planlarını… Tüm bunlar psikolojik açıdan hepimizi etkiledi. Yapılan çalışmalar hastaneye gitme sıklığının da önemli şekilde düştüğünü gösteriyor. Çünkü korkuyoruz! Bu yüzden genelde ihtiyaçlarımızı sanal yollarla karşılamaya çalışıyoruz. Ancak bu durum bize yeteri kadar doyum vermiyor. Planları ertelemek ve ne zaman gerçekleşeceğini bilmemek de kaygı durumunu arttırır. 

Kaygımı Nasıl Anlarım?

Sağlığınızla ilgili semptomlara aşırı şekilde dikkat etmeniz kaygılı olduğunuza yönelik bir sinyaldir. Sürekli kendinizi izlemeniz, semptomları takip etmeniz sizi gereğinden fazla yorar. Bu tür belirtiler yoğun anksiyetenin de bir habercisidir. Tehdit ve belirsizlik kaygınızı arttırır. Yoğun sağlık kaygısı yaşayan kişiler ölüm korkusu da yaşar. Eğer ki son zamanlarda ölüm korkunuz çok arttıysa bununla ilgili destek almanız gerekir. Kendinizi dinlenmemiş hissetmeniz, yorgun uyanmanız da bir yandan hem depresyon belirtisi hem de kaygı belirtisi olabilir. Hepimiz geçtiğimiz bir sene içerisinde bir şekilde sağlık kaygısı yaşadık. Bu kaygının hayatınızı etkilediğini fark ediyorsanız mutlaka bir destek alın!

Sağlık Kaygımı Nasıl Yönetirim?

Hekime Başvurun!  

Eğer ki sağlığınızla ilgili bir tereddüt yaşıyorsanız mutlaka bir hekime başvurun. Eğer uygun görülüyorsa başlanan ilaçlı tedaviye uyun. Çünkü fiziksel semptomları ilk başta kaygı olarak nitelendirmek doğru değil. Önce bir muayene olun. Eğer ki fiziksel belirtilerin sebebi tespit edilmediyse hekim mutlaka sizi yönlendirecektir. Psikiyatrik ilaç kullanımı ya da terapi desteği kaygınızı yönetmeniz için size fayda sağlar. 

Sürekli Araştırma Yapmayı Bırakın!  

Sürekli araştırma yapmak, belirtileri takip etmek kaygınızı arttırır. Kendinize yönelik internette gezinmeyi sonlandırmanız gerek. Eğer ki sık sık internette kaynağı belli olmayan yazılar okuyorsanız bundan vazgeçin. Son zamanlarda Google ve sosyal medya aracılığıyla kaynağı belli olmayan pek çok haber ve tavsiye okuyoruz. Bu haberlerin kaynağı nedir? Unutmayın ki kaygı belirsizliği sevmez. Belirsizlik anında daha fazla kaygılanırız. Google üzerinden okuduğunuz her makale sizi başka bir makaleye yönlendirir. Daha sonra işin içinden çıkamaz hale gelirsiniz. Bu yüzden kontrolü elinize almak için çevrenizden destek isteyin. Sadece belirli haber sitelerini takip edin. Bu konuda dünyada güvenilir haber sitelerine de bakabilirsiniz. Unutmayın ki kaygı bazen fiziksel belirti olarak da ortaya çıkar. 

Fiziksel Belirtiler Bazen Normaldir! 

Bazen baş ağrısı yaşamanız normaldir. Bazen vücudunuzda karıncalanma hissedersiniz. Bunun sürekli devam etmemesi bizim için önemli. Eğer ki bazı durumlarda fiziksel belirti ortaya çıkıyorsa bu yaşamın akışı içerisinde normal olarak değerlendirilir. Eğer ki sık sık bu belirtileri yaşıyorsanız o zaman mutlaka bir hekime gözükün.

Egzersizlere Ağırlık Verin! 

Egzersizler psikolojik iyi oluşunuzun da artmasına yardım eder. Fizyolojik sağlık ve psikolojik sağlık birbirinden ayrılmaz. Bu yüzden yapacağınız her egzersiz psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmenize yardım eder. Gerekli önlemleri alarak mutlaka yürüyüş yapın. Bazen deniz kenarında, bazen bir parkta mutlaka gezin. Genel olarak tavsiye edilen günlük 10.000 adım atmaktır. Bazen ise tempolu olarak 45-60 dakika yürümek de size iyi gelir. Diğer taraftan mesafeye dikkat ederek sosyalleşmek de sizin için faydalı olacaktır. 

Uykunuza ve yediklerinize mutlaka dikkat edin! Eğer ki alkol ve sigara kullanımınız arttıysa destek alın!

Kaygınızı Paylaşın!  

Çevrenizde sizi anlayan ve dinleyen birileri var mı? Evet, bu çok güzel! Kaygınızın sizi rahatsız ettiğini fark ettiğiniz anda duygunuzu paylaşın. Eğer ki kaygınızı anlamıyorsa ya da sizi yargılıyorsa anlatmaktan vazgeçin. Çünkü eleştiriler kaygınızı daha da arttır. Kendinizi suçlamanız artabilir. Size keyif veren etkinliklere daha fazla zaman ayırmaya çalışın. Evet, son zamanlarda alınan tedbirler bizleri ev ve iş yeri arasına hapsetmiş durumda. Bu yüzden kontrol edebileceğimiz ve bize iyi gelen şeylere odaklanmalıyız. Hiçbir salgın insandan güçlü değildir. Bu sürecin geçici bir süreç olduğunu söylememiz gerekir. 

Terapi Desteği Alın!  

Salgın dönemlerinde insanlar tam güven isterler. Tam güveni bulamadıkları anda ise yoğun kaygı yaşarlar. Diğer taraftan hastalığa yönelik tam kontrol duygusu hissetmek de yoğun kaygı yaşamamıza neden olur. Tam kontrol ya da tam güven mümkün değildir. O yüzden kaygımızla yüzleşmemiz için terapi desteği almak önemlidir. Terapi desteği alarak kaygınızı anlamlandırın. Böylece zihninizde var olan boşluğu da doldurmuş olacaksınız! 

Melike Şura ENTEZ
Uzman Psikolog
#covid19 #kaygı #anksiyete #kaygıbozukluğu
Benzer Yazılar
Kaygı Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?
#kaygı bozukluğu #anksiyete
25 Ekim, 2021
Kaygı bozuklukları farklı noktalarda ortaya çıkabilen, pek çok konuda yaşanabilecek olan bir rahatsızlıktır ve günlük yaşamdaki etkileri de yadsınamayacak kadar büyüktür. Bu nedenle de kaygı bozukluğunun açık şekilde ilişkileri de etkilediğini söylemek mümkündür. Arkadaşlar ile olan ilişkilerin, ail
Agorafobi Nedir? Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
#agorafobi #anksiyete
24 Ağustos, 2022
Agorafobi, bir yerde kapana kısılmış gibi hissetme durumunda duyulan yoğun korku hissetme durumudur. Agorafobi, ciddi anksiyete bozukluklarından birisidir. Agorafobisi olan kişiler günlük hayatlarında önemli sorunlar yaşarlar.
Anksiyete Nedir? Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
#anksiyete
31 Ocak, 2022
Günlük hayatın rutininde zaman zaman yaşanabilecek durumlardan biri olan anksiyete, diğer adıyla kaygı bozukluğu, en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Bilhassa hayatın beraberinde getirdiği, çoğu insanın yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılar insanları endişeye sürükleyebilir. Bu noktada..
Sosyal Fobiyle Baş Etme Yolları
#kaygı #sosyal anksiyete
25 Ekim, 2021
Kalabalık bir gurup önünde konuşma yaptığınızı düşünün. Herkesin gözü üstünüzde. Yüzlerce kişi pür dikkat sizi dinliyor. Acaba hata yapacak mısınız? Herkes sizinle dalga geçecek mi? Avuç içleriniz terliyor, yanaklarınız kıpkırmızı oldu. Elleriniz o kadar çok titremeye başladı ki mikrofonu zor tut...
Sosyal Fobi
#anksiyete #sosyalfobi
25 Ekim, 2021
Bu psikiyatrik hastalığın, insanlarda görülme sıklığı %7 ile %12 arasında bir sayıdır. Ayrıca, sosyal fobi kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülmektedir. Sosyal fobinin başlangıç yaşı, sosyal fobi tipine göre değişkenlik göstermektedir. Fakat sosyal fobi insanlarda genelde ergenlik döne...
Kaygı Anında Ne Yapmalıyım?
#anksiyete #kaygılanmak
25 Ekim, 2021
Kaygı hayatımızın bir parçasıdır ancak hepimiz kaygı anında ne yapmalıyım sorusuna cevap ararız. Bu durumun asıl kaynağı kişilerin kaygı anında kontrolü kaybetmesidir. Bir kişi kontrolü kaybettiğini anladığı anda panik yapar. Panik haldeyken kontrolü sağlamak oldukça zordur. Bu durum ise daha fazla
Covid 19 Salgınından Sonra Ruh Sağlığı
#covid19 #ruhsağlığı
25 Ekim, 2021
Geçmiş tarihlerde de dünya pek çok salgın hastalıkla mücadele etmiştir. Son bir yıldır hayatımızda olan ve yaşamımızı her alanda etkileyen Covid-19 salgınının dünya üzerindeki etkileri genel anlamda ekonomik olarak tartışılmaktadır. Ancak Covid-19 salgınından sonra ruh sağlığı alanında da oldukça ön
Anksiyete Bozukluğu
#anksiyete #kaygı
25 Ekim, 2021
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b
Kaygı Bozukluğu
#kaygı #anksiyete
21 Ekim, 2021
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b
Kaygı Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?
#kaygı bozukluğu #anksiyete
25 Ekim, 2021
Kaygı bozuklukları farklı noktalarda ortaya çıkabilen, pek çok konuda yaşanabilecek olan bir rahatsızlıktır ve günlük yaşamdaki etkileri de yadsınamayacak kadar büyüktür. Bu nedenle de kaygı bozukluğunun açık şekilde ilişkileri de etkilediğini söylemek mümkündür. Arkadaşlar ile olan ilişkilerin, ail
Agorafobi Nedir? Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
#agorafobi #anksiyete
24 Ağustos, 2022
Agorafobi, bir yerde kapana kısılmış gibi hissetme durumunda duyulan yoğun korku hissetme durumudur. Agorafobi, ciddi anksiyete bozukluklarından birisidir. Agorafobisi olan kişiler günlük hayatlarında önemli sorunlar yaşarlar.
Anksiyete Nedir? Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
#anksiyete
31 Ocak, 2022
Günlük hayatın rutininde zaman zaman yaşanabilecek durumlardan biri olan anksiyete, diğer adıyla kaygı bozukluğu, en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Bilhassa hayatın beraberinde getirdiği, çoğu insanın yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılar insanları endişeye sürükleyebilir. Bu noktada..
Sosyal Fobiyle Baş Etme Yolları
#kaygı #sosyal anksiyete
25 Ekim, 2021
Kalabalık bir gurup önünde konuşma yaptığınızı düşünün. Herkesin gözü üstünüzde. Yüzlerce kişi pür dikkat sizi dinliyor. Acaba hata yapacak mısınız? Herkes sizinle dalga geçecek mi? Avuç içleriniz terliyor, yanaklarınız kıpkırmızı oldu. Elleriniz o kadar çok titremeye başladı ki mikrofonu zor tut...
Sosyal Fobi
#anksiyete #sosyalfobi
25 Ekim, 2021
Bu psikiyatrik hastalığın, insanlarda görülme sıklığı %7 ile %12 arasında bir sayıdır. Ayrıca, sosyal fobi kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülmektedir. Sosyal fobinin başlangıç yaşı, sosyal fobi tipine göre değişkenlik göstermektedir. Fakat sosyal fobi insanlarda genelde ergenlik döne...
Kaygı Anında Ne Yapmalıyım?
#anksiyete #kaygılanmak
25 Ekim, 2021
Kaygı hayatımızın bir parçasıdır ancak hepimiz kaygı anında ne yapmalıyım sorusuna cevap ararız. Bu durumun asıl kaynağı kişilerin kaygı anında kontrolü kaybetmesidir. Bir kişi kontrolü kaybettiğini anladığı anda panik yapar. Panik haldeyken kontrolü sağlamak oldukça zordur. Bu durum ise daha fazla
Covid 19 Salgınından Sonra Ruh Sağlığı
#covid19 #ruhsağlığı
25 Ekim, 2021
Geçmiş tarihlerde de dünya pek çok salgın hastalıkla mücadele etmiştir. Son bir yıldır hayatımızda olan ve yaşamımızı her alanda etkileyen Covid-19 salgınının dünya üzerindeki etkileri genel anlamda ekonomik olarak tartışılmaktadır. Ancak Covid-19 salgınından sonra ruh sağlığı alanında da oldukça ön
Anksiyete Bozukluğu
#anksiyete #kaygı
25 Ekim, 2021
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b
Kaygı Bozukluğu
#kaygı #anksiyete
21 Ekim, 2021
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu rahatsızlık ise günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilen bir durum olduğu için kısa zamanda psikolojik destek alınması da büyük öneme sahiptir. İlişkileri, evlilikleri, iş yaşamını, sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamı b