1. Blog
  2. Depresyondan Kurtulmak
16 Şubat, 2023

Depresyondan Kurtulmak

Depresyon pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilen bir durumdur. Depresyon belli sebeplere bağlı şekilde ortaya çıkar ve aslında farkında olmadan da ciddi ölçüde bireyin günlük yaşantısına ve yaptıklarına etki eder. Bu nedenle de depresyondan kurtulmak oldukça önemlidir. Depresyon geç...

Depresyondan Kurtulmak

Depresyon pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilen bir durumdur. Depresyon belli sebeplere bağlı şekilde ortaya çıkar ve aslında farkında olmadan da ciddi ölçüde bireyin günlük yaşantısına ve yaptıklarına etki eder. Bu nedenle de depresyondan kurtulmak oldukça önemlidir. Depresyon geçirenlerin yorumları genel anlamda bireylerin yoğun bir duygu durumu içinde olduğudur ve bu duygular genel anlamda olumsuz duygulardır. Kaygılar, umutsuzluk, mutsuzluk ve benzeri pek çok depresyon belirtisi görülmesi mümkündür. Peki, depresyon belirtileri nelerdir ve depresyon tedavisi nasıl olur?

Depresyonun Nedenleri Neler Olabilir?

Depresyon aslında pek çok farklı nedene bağlı şekilde ortaya çıkabilir. Bu nedenler travmatik olaylar olabilir, taciz ya da cinsel istismarlar olabilir, tanık olunan olumsuz olaylar olabilir, birinin kaybı olabilir, yaşanan bir hastalık ya da kaza olabilir. Bunlar gibi pek çok etken aslında depresyonun meydana gelmesinde etkilidir. Bunların yanı sıra romantik birlikteliklerin sonlanması, arkadaşlık ilişkilerinin sonlanması, kişilerin yalnız kalması, farklı yerlere taşınması, işinden ayrılması, okulunda başarısız olması ve benzeri pek çok günlük hayat problemi de aslında küçük sorunlar olarak görülse de depresyonun ortaya çıkmasında oldukça etkili şekilde işlev görmektedir. 

Depresyondan Kurtulmak ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Emre AYDOĞAN
Uzman Psikolog
Emre AYDOĞAN
Online 45 dk 500
Belgin Tuana HAYKIR
Psikolog
Belgin Tuana HAYKIR
Online 40 dk 1000
Şifa DELİ
Uzman Psikolog
Şifa DELİ
Online 50 dk 1000
Rabia YILDIRIM
Psikolojik Danışman
Rabia YILDIRIM
Online 50 dk 500
Zeynep SUNMAN
Psikolog
Zeynep SUNMAN
Online 45 dk 650
Aygül ŞAHIN
Psikolojik Danışman
Aygül ŞAHIN
Online 50 dk 700
Merve ÜÇOK
Psikolog
Merve ÜÇOK
Online 50 dk 1200
Selin ARSLAN
Psikolog
Selin ARSLAN
Online 40 dk 500
Öznur YÜCEER
Uzman Klinik Psikolog
Öznur YÜCEER
Online 45 dk 500
Sinem KIZILTOPRAK KARACAOĞLU
Psikolog
Sinem KIZILTOPRAK KARACAOĞLU
Online 50 dk 550

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyondan belirtileri genel anlamda olumsuz duygularla kendini gösterir. Bu olumsuz duygulara yeme bozuklukları, sosyal bozukluklar ve iletişim güçlüğü gibi pek çok faktör de eşlik edebilmektedir. Bu belirtilerin her biri zaman kendini gösterir ve aslında etkisini de giderek arttırabilir. Depresyon faktörleri ortadan kaldırılmadığı sürece depresyonun etkilerinin artması ve mevcut etkilere yenilerinin de eklenmesi mümkündür. 

Umutsuzluk, Kaygı, Stres 

Bireyler depresyon içindeyken umutsuzluk, kaygı ve stres hissedebilirler. Bu durumlar aslında depresyon nedeninin mevcut şekilde bulunmasından kaynaklanır. Zamanla umutsuzluk, kaygı ve stres etkilerini arttırabilir ve bu da aslında kaygı bozukluğu gibi pek çok ciddi psikolojik problemlerin yaşanmasında etkilidir. 

Yeme Bozuklukları 

Yeme bozuklukları özellikle de depresyona bağlı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Bu yeme bozuklukları aslında kişinin depresyonda olma sebebine bağlı olarak ortaya çıkar. Örneğin birey çok kilolu ise ya da çevresindekiler onun çok kilolu olduğuna dair söylemlerde bulunuyor ise kişi yeme krizleri ve ardından istifra durumu gibi pek çok olayı gerçekleştirebilir. Sıklıkla kişilerde bulimia nervoza görülür ve bu da aslında en tehlikeli yeme bozukluklarından biridir. Çok yemenin ve istifra etmenin yanı sıra hiç yememe durumu da depresyonda en sık görülen yeme bozukluklarından biridir. Bireyler bir hafta içinde yalnızca bir öğün yiyerek günlük aktivitelerini eksiksiz şekilde gerçekleştirebilir ve buna bağlı olarak da ciddi anlamda kilo kaybı yaşarlar. Bu ani ve sağlıksız şekilde gelişen kilo kaybı aslında hem fiziksel hem de ruhsal anlamda bireyin etkilenmesine neden olmaktadır. 

Uyku Bozuklukları 

Kişiler genellikle depresyon içindeyken uyku bozukluklarına sahip olurlar. Bu uyku bozuklukları çok uyuma isteği olarak da uyuyamama olarak da kendini gösterebilir. Bireyler depresyondayken çok fazla uyumak isteyebilir ve bu aslında gün içerisinde gerçekleştirmek istedikleri pek çok aktiviteyi gerçekleştirmelerine engel olacaktır. Uyuyamama durumu da aslında gün içerisinde halsiz olma, uykulu olma gibi durumların görülmesinin nedenidir. Birey uyuyacağı zaman uyku dalmakta zorlanır ve bu da genellikle depresyon etkeninin yoğun şekilde düşünülmesine dayalı şekilde gelişmektedir. 

Konsantrasyon Bozuklukları ve Karar Mekanizması 

Bireyler depresyondayken çeşitli konulara odaklanmakta zorluk çekebilirler. Bu konular iş ile ya da akademik hayatla ilgili olabileceği gibi özel yaşamla ya da çok basit olaylarla ilgili de olabilmektedir. Her türlü konuda odaklanmada zorluk yaşanması aslında bireyin karar alma mekanizmasını da ciddi ölçüde etkiler ve birey fazla düşünmeden ya da sağlıklı şekilde düşünmeden karar verebilir. Bu da karşılaşılabilecek problemlerin önünü açan bir durumdur. 

Enerji Yoksunluğu 

Kişiler depresyon durumu içindeyken genellikle pek çok şeyi yapmak için kendilerini uygun motivasyonda hissetmezler. Buna da enerji yoksunluğu denebilir. Örneğin bir hobi ile ilgilenen kişi depresyon dönemindeyken hobisi ile ilgilenmeyi bırakabilir, derslerine ya da işlerine olan hevesini kaybedebilir. Bunun yanı sıra cinsel ilişki konusunda da hem fiziki hem de motivasyona bağlı açıdan azalma gözlemlenir. Kişiler cinsel ilişkiye girmek istemez, cinsel ilişki sırasında da fiziki anlamda sorunlar yaşayabilirler. Bunların tamamı aslında enerji ve istek yoksunluğundan kaynaklanmaktadır. 

Suçluluk Hissi

Kişiler depresyondayken kendilerini pek çok konuda suçlayabilirler. Sokakta bir kedi görüp onu beslemedikleri için onun öleceğini düşünebilirler, bu konuda kendilerini suçlarlar. Ya da arkadaşlarının derslerinden düşük not alması konusunda kendilerini suçlayabilirler, çalışma ortamında yanlış giden işler için kendilerini suçlu bulabilir. Bu gibi farklı konuların yanı sıra bireyler ayrıca depresyonun kaynağı olan durum için de kendilerini suçlama hali içinde olurlar. Kendileri suçlu olmasa bile olayın suçunun kendilerinde olduğunu düşünebilirler. Örneğin depresyonun kaynağının bir trafik kazası olduğunu düşünürsek kişi, trafik kazasının gerçekleşme sebebi kendisi olmasa bile öyle olduğunu düşünebilir. Arabanın içinde yer almasa bile önceden yapılmış bir kavganın ya da söyledikleri bir sözün bu kazaya neden olduğu düşünülebilir. Bu tür durumlar da aslında bireyin kendini depresyon hali içindeyken suçlamaya ne kadar meyilli olduğunun bir göstergesidir. 

İletişim Eksikliği 

Bireyler depresyondayken genellikle iletişim konusunda kendilerini kısıtlarlar. Bu da sosyal bozukluklara neden olabilmektedir. Kişi kendini diğer bireylerden olabildiğince izole etmeye çalışır ve bunun sonucunda da sosyal becerilerini en aza indirir. Aslında bu büyük bir problem olarak görülmese de kişinin olumsuz düşüncelerinin ve olumsuz duygularının artması için büyük bir etkendir ve bu dönemde bireyin ciddi anlamda çevresel ve sosyal desteğe ihtiyacı vardır. Bu nedenle de bireyler depresyondayken onların sosyal anlamda kendilerini kısıtlamalarına izin vermek onlara iyi gelecek bir durum değildir, kendileri ile ya da durum ile ilgili olumsuz düşüncelerinin artmasına neden olacak bir etkendir. 

Depresyon Tedavisi 

Depresyona sahip olan pek çok kişi “Depresyon tedavisi ne kadar sürer?” diye merak etmektedir. Bu aslında oldukça değişkendir çünkü kişinin içinde bulunduğu depresyon durumunun ne derecede olduğunu bilmek mümkün değildir. Bunu anlamak için kişinin bir psikolog desteği alması oldukça önemlidir. Psikolojik anlamda profesyonel destek almak aslında depresyon tedavisi için gereken en önemli durumdur. Bu şekilde depresyon etkeninin açığa çıkarılması ve bir problem olmaktan uzaklaştırılması da mümkün hale gelecektir. Bunun yanı sıra kişilerin depresyondan kurtulmak için sosyal anlamda bir çevresel destek alması da oldukça önemlidir. Sosyal anlamda alınacak desteğin de kişiyi depresif durumlardan uzaklaştırması gerekmektedir. Kişinin olumsuz düşüncelerinden uzaklaşması için çevresindeki kişilerin de bu konuda etkili şekilde destek olması gerekmektedir. Depresyon aslında oldukça çevresel bir durumdur çünkü kişiler genel anlamda çevresel etkiler nedeniyle depresyon durumu içinde bulunmaktadır. Depresyon ayrıca küçük görülmemesi gereken bir durumdur çünkü kişiler depresyonun ilerleyen dönemlerinde kendilerine zarar verebilir, intihar düşüncelerine sahip olabilir ve hatta intihar girişimlerinde bulunabilir de. Bu nedenle erken dönemde depresyonun tespit edilmesi ve buna uygun şekilde yol kat edilmesi önemlidir. Bu konuda da profesyonel anlamda alınacak psikolojik desteğin etkisi yadsınamayacak kadar büyüktür.

Ceyda Başarır
Uzman Psikolog
#depresyon #konsantrasyon #kaygı #stres #anksiyete #depresyonterapisi #depresyontedavisi #iletişimeksikliği #enerjiyoksunluğu
Benzer Yazılar
Kaygı Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?
#kaygı bozukluğu #anksiyete
25 Ekim, 2021
Kaygı bozuklukları farklı noktalarda ortaya çıkabilen, pek çok konuda yaşanabilecek olan bir rahatsızlıktır ve günlük yaşamdaki etkileri de yadsınamayacak kadar büyüktür. Bu nedenle de kaygı bozukluğunun açık şekilde ilişkileri de etkilediğini söylemek mümkündür. Arkadaşlar ile olan ilişkilerin, ail
Depresyondan Nasıl Çıkılır?
#depresyon
06 Ekim, 2022
Depresyon günümüzde hızlı şekilde artış gösteren,pek çok kişide dönemsel veya uzun süreli meydana gelen duygu ve düşüncelerin olumsuz yönde artış gösterdiği duygu durum bozukluğudur.
Distimi (Kronik Depresyon) Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
#distimi #depresyon
05 Ekim, 2022
Distimi, kişinin uzun bir dönem boyunca mutsuzluk ve üzüntü duyması ya da içine kapanması olarak tanımlanan kronik depresyon durumudur. Bu durumlar kişinin hayatında alışkanlık haline gelmiştir. Bu rahatsızlık aynı zamanda süreğen depresif bozukluk olarak da bilinir.
Agorafobi Nedir? Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
#agorafobi #anksiyete
24 Ağustos, 2022
Agorafobi, bir yerde kapana kısılmış gibi hissetme durumunda duyulan yoğun korku hissetme durumudur. Agorafobi, ciddi anksiyete bozukluklarından birisidir. Agorafobisi olan kişiler günlük hayatlarında önemli sorunlar yaşarlar.
Depresyon Nedir? Neden Olur? Depresyon Belirtileri Nelerdir?
#depresyon
04 Şubat, 2022
Bir duygu durum bozukluğu olan depresyon, devamlı olarak üzüntü duyma ve ilgi kaybı durumudur. Depresyon, majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon olarak da bilinir. Depresyondaki kişilerin hisleri, düşünceleri ve davranışları da bu durumdan etkilenir ve buna bağlı olarak bazı duygusal...
Anksiyete Nedir? Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
#anksiyete
31 Ocak, 2022
Günlük hayatın rutininde zaman zaman yaşanabilecek durumlardan biri olan anksiyete, diğer adıyla kaygı bozukluğu, en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Bilhassa hayatın beraberinde getirdiği, çoğu insanın yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılar insanları endişeye sürükleyebilir. Bu noktada..
Stresle Başa Çıkmada Kullanabileceğimiz Beceriler
#stres #stresyönetimi
06 Aralık, 2021
Stresle başa çıkabilmek için günlük hayatta karşılaştığımız olaylar ve çevremizdekilerin davranışlarını kontrol etmeye odaklanmak yerine öncelikle kendi tepkilerimize ve davranışlarımıza odaklanmalıyız. Bu noktada maruz kaldığımız stres kaynakları ile daha etkili bir şekilde başa çıkabilmemize yardı
Stresten Kaçınma ve Zaman Yönetimi
#stres #zamanyönetimi
06 Aralık, 2021
Şüphesiz her birimizin pek çok hayali ve hedefi var. Diğer taraftan çoğu zaman yapmak istediklerimiz şeylere zaman yetiremediğimiz konusunda şikayetçi olduğumuz da bir gerçek. Bu doğrultuda zaman yönetimi konusunda kendinizi başarısız hissettiğiniz pek çok an olmuştur. Şimdi tüm bu yaşadıklarınızı
#depresyon #cotardasendromu
30 Kasım, 2021
Cotard Sendromunun başlangıç aşamasında hastanın zihninde yokluk hissi ve gerçeklerden uzaklaşma gibi düşünceler oluşmaya başlıyor, üzgün görünüyor ve günlük alışkanlıkları değişiyor. Depresyonun ağır seyreden bir türü olan psikotik depresyon ve hastalık hastalığı olarak da bilinen hipokondria görül
Stres ve Beslenme Arasındaki İlişki
#stres #beslenme
17 Kasım, 2021
Maruz kaldığımız stres seviyesi ile beslenme şeklimiz ve yediğimiz gıdalar arasında bir ilişki olduğunu daha önce duydunuz mu? Eğer duymadıysanız şaşırabilirsiniz fakat uzmanlar belli besin maddelerinin strese benzeyen bir etkisi olabileceğini söylüyor!
Kaygı Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?
#kaygı bozukluğu #anksiyete
25 Ekim, 2021
Kaygı bozuklukları farklı noktalarda ortaya çıkabilen, pek çok konuda yaşanabilecek olan bir rahatsızlıktır ve günlük yaşamdaki etkileri de yadsınamayacak kadar büyüktür. Bu nedenle de kaygı bozukluğunun açık şekilde ilişkileri de etkilediğini söylemek mümkündür. Arkadaşlar ile olan ilişkilerin, ail
Depresyondan Nasıl Çıkılır?
#depresyon
06 Ekim, 2022
Depresyon günümüzde hızlı şekilde artış gösteren,pek çok kişide dönemsel veya uzun süreli meydana gelen duygu ve düşüncelerin olumsuz yönde artış gösterdiği duygu durum bozukluğudur.
Distimi (Kronik Depresyon) Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
#distimi #depresyon
05 Ekim, 2022
Distimi, kişinin uzun bir dönem boyunca mutsuzluk ve üzüntü duyması ya da içine kapanması olarak tanımlanan kronik depresyon durumudur. Bu durumlar kişinin hayatında alışkanlık haline gelmiştir. Bu rahatsızlık aynı zamanda süreğen depresif bozukluk olarak da bilinir.
Agorafobi Nedir? Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
#agorafobi #anksiyete
24 Ağustos, 2022
Agorafobi, bir yerde kapana kısılmış gibi hissetme durumunda duyulan yoğun korku hissetme durumudur. Agorafobi, ciddi anksiyete bozukluklarından birisidir. Agorafobisi olan kişiler günlük hayatlarında önemli sorunlar yaşarlar.
Depresyon Nedir? Neden Olur? Depresyon Belirtileri Nelerdir?
#depresyon
04 Şubat, 2022
Bir duygu durum bozukluğu olan depresyon, devamlı olarak üzüntü duyma ve ilgi kaybı durumudur. Depresyon, majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon olarak da bilinir. Depresyondaki kişilerin hisleri, düşünceleri ve davranışları da bu durumdan etkilenir ve buna bağlı olarak bazı duygusal...
Anksiyete Nedir? Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
#anksiyete
31 Ocak, 2022
Günlük hayatın rutininde zaman zaman yaşanabilecek durumlardan biri olan anksiyete, diğer adıyla kaygı bozukluğu, en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Bilhassa hayatın beraberinde getirdiği, çoğu insanın yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılar insanları endişeye sürükleyebilir. Bu noktada..
Stresle Başa Çıkmada Kullanabileceğimiz Beceriler
#stres #stresyönetimi
06 Aralık, 2021
Stresle başa çıkabilmek için günlük hayatta karşılaştığımız olaylar ve çevremizdekilerin davranışlarını kontrol etmeye odaklanmak yerine öncelikle kendi tepkilerimize ve davranışlarımıza odaklanmalıyız. Bu noktada maruz kaldığımız stres kaynakları ile daha etkili bir şekilde başa çıkabilmemize yardı
Stresten Kaçınma ve Zaman Yönetimi
#stres #zamanyönetimi
06 Aralık, 2021
Şüphesiz her birimizin pek çok hayali ve hedefi var. Diğer taraftan çoğu zaman yapmak istediklerimiz şeylere zaman yetiremediğimiz konusunda şikayetçi olduğumuz da bir gerçek. Bu doğrultuda zaman yönetimi konusunda kendinizi başarısız hissettiğiniz pek çok an olmuştur. Şimdi tüm bu yaşadıklarınızı
Cotard Sendromu ve Depresyon
#depresyon #cotardasendromu
30 Kasım, 2021
Cotard Sendromunun başlangıç aşamasında hastanın zihninde yokluk hissi ve gerçeklerden uzaklaşma gibi düşünceler oluşmaya başlıyor, üzgün görünüyor ve günlük alışkanlıkları değişiyor. Depresyonun ağır seyreden bir türü olan psikotik depresyon ve hastalık hastalığı olarak da bilinen hipokondria görül
Stres ve Beslenme Arasındaki İlişki
#stres #beslenme
17 Kasım, 2021
Maruz kaldığımız stres seviyesi ile beslenme şeklimiz ve yediğimiz gıdalar arasında bir ilişki olduğunu daha önce duydunuz mu? Eğer duymadıysanız şaşırabilirsiniz fakat uzmanlar belli besin maddelerinin strese benzeyen bir etkisi olabileceğini söylüyor!