Anne Baba Tartışması Çocukları Nasıl Etkiliyor?

Anne ve babasının tartışmasına şahitlik eden çocukta oluşacak olan etki için tartışmanın nasıl ve ne kadar sık yaşandığı önemli değişkenlerdir. Eğer aile içerisinde çok sık olmayan tartışmaların sonucunda ebeveynler orta yola ulaşabiliyor ve çözüm üretebiliyorlarsa bu çocuk için bir zarar olmaz a...

Anne Baba Tartışması Çocukları Nasıl Etkiliyor?

 

Anne ve babasının tartışmasına şahitlik eden çocukta oluşacak olan etki için tartışmanın nasıl ve ne kadar sık yaşandığı önemli değişkenlerdir. Eğer aile içerisinde çok sık olmayan tartışmaların sonucunda ebeveynler orta yola ulaşabiliyor ve çözüm üretebiliyorlarsa bu çocuk için bir zarar olmaz aksine çocuk için faydalıdır. Ebeveynlerin çok sık olmayan fikir uyuşmazlığı nedeni ile yaşadığı sorunları çözdüklerinde çocuk iki insanın birbirini sevse bile sürekli aynı fikirde olamayacağını ama bu tarz sorunların çözülmeyecek sorunlar olmadığını ve çözüldüğünde de ilişkinin güçlendiğinin mesajını çocuk almış olur. Çok küçük yaşlardan itibaren anne ve babası tarafından bakım gören çocuklar ebeveyni ile arasında güvenli bağlanmayı sağlamış olurlar ve ebeveynlerinin kili ilişkisinin de güçlü bir ilişkisinin vereceği güveni çocuğa başka bir şey veremeyecektir. Çocuk için aynı evde yaşadığı ebeveynlerinin birbirini gerçekten sevdiğini görmek kendisinin de gerçekten sevildiğini hissettirecektir. Buna göre psikoloji çalışmaları gösteriyor ki ev ortamında sıcak bir ailede büyüyen çocuklar daha sevecen ve sempatik karakterlere sahip olmaktadırlar ve eğer anne – baba tartışmalarını her seferinde çocuklarından gizlemeye çalışırsa çocukların büyüdükçe ilişkilerinde gerçekçi olmayan beklentilerin içine girdikleri ortaya çıkmıştır. 

Ebeveynler Tartışırken Çocukları İçin Nelere Dikkat Etmeliler?

●     Eşler ufak bir konudan veya daha önemli bir konudan dolayı tartışsın fark etmez, herhangi bir tartışmalarında birbirlerine hakaret etmemelidirler. 

●     Fiziksel şiddet kesinlikle en öfkeli anda bile gündeme gelmemelidir. Kapıların çarpıldığı, ele gelen eşyaların birbirine fırlatıldığı veya sinirli bağrışmaların olduğu tartışmalar çocuğun güven duygusunu yıkacaktır. 

●     Fikir uzlaşma konusunda ortaya çıkan sorunlarda eşlerin birbirini dinleyerek karşılıklı yapıcı eleştiriler ile birbirlerine yaklaşmaları gerekmektedir. Tersi bir durum söz konusu olduğunda çocuk anne babası kavga ederken neden birbirlerinden bu kadar nefret ettiğini sorgular ve acaba birbirlerini sevmemeleri benim suçum mu diye düşünebilir. 

●     Her türlü tartışmayı çocukların önlerinde yapmamaya özen göstermeli ama her tartışmayı da çocuktan saklamamaya özen gösterebilirsiniz. Çocuktan saklama yönteminin doğru olması önemlidir. Oturma odasında sesli bir şekilde kavga ederken çocuğu odasına göndererek buradan çıkma diyerek sorunu halletmiş olamazsınız. Çocuk odasından duyacağı yarım yamalak sözler ile olayı çok farklı yorumlayabilir ve tartışmanın sona ermesi için ben ne yapabilirim diye düşünerek odada kendisine zarar bile verebilir. 

●     Bir çocuğun güvenini ve sevgisini kazanabilmek için daima sözleriniz ile davranışlarınızın tutarlı olması gerekir. Bu tutuma tartışma esnasında veya tartışmanın ardından da dikkat ederseniz çok güzel olur. 

●     Bir tartışma sırasında eşiniz ile çok ciddi bir şekilde ayrılık konuşması yapmış olabilirsiniz ve o sinir ile evi terk etmiş olabilirsiniz bu ayrılık sürecine çocuğu hazırlamadan ve habersiz şekilde evden ayrılmak çocuğun bir daha kazanılamayacak şekilde ebeveynine olan güvenini yok edebilir. 

●     Çocuklarınızın tartışmadan olumlu bir deneyimle ayrılması için tartışmayı sağlıklı bir şekilde çözümlemeye çalışın. Sırf çocuğum mutlu olsun diyerek yapay bir barışmaya gitmeyin. Sorunların üzerini kapatma çalışmak yerin açık iletişim ile doğru diyalog ile barışma gerçekleştirin. 


Anne Baba Tartışması ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Yaren BIYIKLI
Psikolog
Yaren BIYIKLI
Online 50 dk 800
Cansu AVCI
Uzman Klinik Psikolog
Cansu AVCI
Online 50 dk 2000
Selenay Nur YILMAZ
Psikolog
Selenay Nur YILMAZ
Online 50 dk 1200
Feyza ALBAYRAK
Psikolog
Feyza ALBAYRAK
Online 50 dk 950
Ceren ALTINER
Psikolojik Danışman
Ceren ALTINER
Online 60 dk 1200

Ebeveynlerin tartışmalarının farklı yaş gruplarındaki çocuklara etkisi nasıl oluyor?

Öncelikle unutulmaması gereken nokta insan kaç yaşında olursa olsun anne ve babasını hep mutlu görmek ister. Annenle / babanla küsüm mesajı çocuğu her yaşta psikolojik olarak olumsuz etkiler. 

●     Bebeklik döneminde evde huzurlu bir ortamı olmayan bebek öncelikle güvenli bağlanma sağlayamaz ve hayatının en önemli güven kazanma noktasında bunu gerçekleştiremeden büyümeye başlar. Kavgalı bir evde büyüyen çocuk eğer anne babasının ses tonları sürekli olarak yüksek tondaysa işitme problemleri dahi yaşayabilir, daha çok ve sık ağlar. Uyku problemleri yaşayabilir. 

●     Çocukluk döneminde kavgacı anne babaya sahip olan çocuklar sosyal ortamlarında bunun etkisini gösterirler. Çizecekleri resimlerde kavga eden anne ve baba figürleri kullanırlar. Kendini sürekli suçlu hisseder. Tuvalet eğitiminde büyük problemler yaşar. Girişimciliğe karşı suçluluk duygusunu ilerleyen yaşlarında da hayatında göstermeye devam eder. Evde gergin aile ortamında yaşayan çocuk, okulda arkadaşlarına agresif davranabilir veya tam tersi kendisini onlardan soyutlayabilir, yalnız kalmaya çalışabilir. 

●     Ergenlik döneminde anne ve babasının sürekli olarak tartışmasına tanıklık eden ergen huzursuz bir ev ortamından dolayı iç çatışmalar yaşar ve çözümlemede destek isteyecek birilerini yanında bulamaz. Kimlik bulma sürecinde anne ve babasından yardım istemez. Yetişkinlik yıllarında dahi zor bir şekilde sosyal çevreye uyum sağlamaya çalışır. Eğer evde fiziksel şiddete tanık olmuşsa dışarıda da şiddetin uygulayıcısı olmaya yatkın olur. Ergenlerin bazıları tartışmalı aile ortamı hiç yokmuş gibi davranabilir ve bu şekilde hiçbir kavgaya kulak asmamaya çalışabilir. 

Tartışmalardan sonra anne ve baba çocuğa bu durumu nasıl izah etmelidirler?

Tartışma/kavga sonrasında anne - babaların çocukları ile konuşmaya başladıklarında birbirlerini kötülemeden ve eleştirmeden, mutlu oldukları çocuklarına belli etmeleri gerekir. Sorunun çözüme kavuştuğunu çocuğa aktarmak önemlidir. Annenin veya babanın haklı veya haksız durumunu çocuğa aktarmadan sonucu dile getirmek de önemlidir. Örneğin eşlerden biri diğerine, kızacağı bir davranışta bulunduğunda bunu çocuğa ‘aslında annen / baban beni üzmek, kırmak isteyerek yapmadı o iyi niyetli bir insan, onu tanıyorum ve beni sevdiğini biliyorum fakat bu davranışı beni üzdü, kendimi biraz kötü hissettim.’ şeklinde açıklanma yapılması doğru olacaktır. Tartışma sonunda çiftler birbirlerine sarılıp birbirlerini öperlerse ve birbirlerini ne kadar çok sevdiklerini söylerlerse çocuk da ebeveynlerinin gerçekten birbirlerine karşı sevgi dolu olduklarını görecektir. 

Unutmayın ki, her ailenin kendi iç problemleri olabilir ve her çiftin uzlaşmada zorluk çektiği noktalar olabilir. Öncelikle eşler olarak bir çift terapisi alarak kendi sorunlarınızı çözebilirsiniz. Ardından da çocuğunuz için psikolojik desteği sağlayarak tartışmaların kötü etkisinden onu kurtarabilir ve yetişkinliğe daha mutlu bir birey olmasını sağlayabilirsiniz. Dilediğiniz ve ihtiyaç duyduğunuz her an psikologmerkezi.com üzerinden uzmanlara ulaşabilir ve destek alabilirsiniz. 

Nurdan YAZICI UNAL
Uzman Psikolog
#ebeveyn #annebabatartışması #ebeveyntartışması #aileiçitartışma #aileiçianlaşmazlıklar #çocukpsikolojisi
Benzer Yazılar
#ifade #çocukpsikolojisi
Çocukların kendilerini ifade etme yöntemleri bazı zamanlar bulundukları döneme ve çevreye uygun bir şekilde ilerlerken bazı durumlarda ise çocuklar kendilerini ifade etmek içim farklı davranış biçimleri sergileyebilmektedirler. Kimi zaman bu çocuğun yapmak istediği şeyi ağlayarak, bağırarak,
#çocukistismasrı #çocukpsikolojisi
Çocuk istismarı entelektüel açıdan çalışmalar yapan insanlar tarafından da halk tarafından da uzun yıllardır bilinmesine rağmen halkın hala gizli tutmaya çalıştığı önemli bir sorundur. Son yıllarda internetin etkisi ile beraber kitlelerin daha çok ses çıkarabildiği bir olay olmaya başlamıştır. Peki
#çocukpsikolojisi
Çocuğunuzun mental sağlığını korumaya çalışmak ve desteklemek, en az fiziksel sağlıklarını korumaya çalışmak kadar önemlidir. Yapılan araştırmaların ışığında görülüyor ki her beş çocuktan birinin mental bir sorunla baş etmeye çalışmak zorunda kaldığı tahmin ediliyor. Bu durumda ebeveynler çocuğumun
#çocukpsikolojisi #çocuksağlığı
Öncelikle toplumsal ve kişisel algılarımızdan, çocukluk kavramı ile ilgili geçmişten günümüze var olan geleneklerden bağımsız olarak cocuğunuz kimdir diye hiç düşünme fırsatınız oldu mu? Bir çocuk ile yaşarken ve onun büyümesinde yanında olurken çocuğun aslında kim olduğunu bilmek çok önemlidir. Tür
#aile #çocukpsikolojisi
Daha önce hiç çocuk sahibi olmak istediniz mi? Eğer cevabınız evet ise çocuk isteme motivasyonunuz neydi? Bahsettiğim motivasyon “Neden çocukları seviyorum ki ya ?” tepkisi değil. Birisi, yaşlılığında yalnız kalmak istemediği için, birisi çocukları seviyorum ve çocuklarımın beni sevmesini seviyorum
#çocukpsikolojisi #psikolojiksorunlar
Çocuğunuzun her geçen gün nasıl büyüdüğünü ya da günden güne fiziksel olarak nasıl değiştiğini onlara bakarak gözlemleyebiliriz değil mi? Onlar büyüdükçe boyuna, kilosuna beslenmesine özenle dikkat etmeye çalışırız. Hasta olduklarında iyileşmesini dört gözle bekleriz. Ama unutmamak gerek ki çocuk...
#okulfobisi #çocukpsikolojisi
Okul fobisi terimi tarihte ilk kez Johnson ve arkadaşları tarafından 1941 yılında kullanılmıştır. Okul fobisi, ergenler ve çocuklarda görülen ve okul ile ilişkili olan korkulardan ötürü yaşanılan anksiyete, bunaltı şeklinde olan bir karakterize sendrom olarak tanımlanmıştır. Okul fobisine, genel ...
#filialoyunterapisi #oyunterapisi
Çocuklarla yapılan çalışmalarda çocukların gelişim sürecinde etkili olan aileyle de çalışmak adeta bir zorunluluktur. Bu noktada farklı oyun terapisi yaklaşımları aileyi bir şekilde sürece dahil etse bile Filial Oyun Terapisi yaklaşımı, ebeveynleri terapötik değişimden sorumlu olan başlıca kişile...
#ifade #çocukpsikolojisi
Çocukların kendilerini ifade etme yöntemleri bazı zamanlar bulundukları döneme ve çevreye uygun bir şekilde ilerlerken bazı durumlarda ise çocuklar kendilerini ifade etmek içim farklı davranış biçimleri sergileyebilmektedirler. Kimi zaman bu çocuğun yapmak istediği şeyi ağlayarak, bağırarak,
#çocukistismasrı #çocukpsikolojisi
Çocuk istismarı entelektüel açıdan çalışmalar yapan insanlar tarafından da halk tarafından da uzun yıllardır bilinmesine rağmen halkın hala gizli tutmaya çalıştığı önemli bir sorundur. Son yıllarda internetin etkisi ile beraber kitlelerin daha çok ses çıkarabildiği bir olay olmaya başlamıştır. Peki
#çocukpsikolojisi
Çocuğunuzun mental sağlığını korumaya çalışmak ve desteklemek, en az fiziksel sağlıklarını korumaya çalışmak kadar önemlidir. Yapılan araştırmaların ışığında görülüyor ki her beş çocuktan birinin mental bir sorunla baş etmeye çalışmak zorunda kaldığı tahmin ediliyor. Bu durumda ebeveynler çocuğumun
#çocukpsikolojisi #çocuksağlığı
Öncelikle toplumsal ve kişisel algılarımızdan, çocukluk kavramı ile ilgili geçmişten günümüze var olan geleneklerden bağımsız olarak cocuğunuz kimdir diye hiç düşünme fırsatınız oldu mu? Bir çocuk ile yaşarken ve onun büyümesinde yanında olurken çocuğun aslında kim olduğunu bilmek çok önemlidir. Tür
#aile #çocukpsikolojisi
Daha önce hiç çocuk sahibi olmak istediniz mi? Eğer cevabınız evet ise çocuk isteme motivasyonunuz neydi? Bahsettiğim motivasyon “Neden çocukları seviyorum ki ya ?” tepkisi değil. Birisi, yaşlılığında yalnız kalmak istemediği için, birisi çocukları seviyorum ve çocuklarımın beni sevmesini seviyorum
#çocukpsikolojisi #psikolojiksorunlar
Çocuğunuzun her geçen gün nasıl büyüdüğünü ya da günden güne fiziksel olarak nasıl değiştiğini onlara bakarak gözlemleyebiliriz değil mi? Onlar büyüdükçe boyuna, kilosuna beslenmesine özenle dikkat etmeye çalışırız. Hasta olduklarında iyileşmesini dört gözle bekleriz. Ama unutmamak gerek ki çocuk...
#okulfobisi #çocukpsikolojisi
Okul fobisi terimi tarihte ilk kez Johnson ve arkadaşları tarafından 1941 yılında kullanılmıştır. Okul fobisi, ergenler ve çocuklarda görülen ve okul ile ilişkili olan korkulardan ötürü yaşanılan anksiyete, bunaltı şeklinde olan bir karakterize sendrom olarak tanımlanmıştır. Okul fobisine, genel ...
#filialoyunterapisi #oyunterapisi
Çocuklarla yapılan çalışmalarda çocukların gelişim sürecinde etkili olan aileyle de çalışmak adeta bir zorunluluktur. Bu noktada farklı oyun terapisi yaklaşımları aileyi bir şekilde sürece dahil etse bile Filial Oyun Terapisi yaklaşımı, ebeveynleri terapötik değişimden sorumlu olan başlıca kişile...
#kekemelik #şiddet
Konuşma bozuklukları özellikle de çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Bireyler çocukken yaşadıkları sorunlar neticesinde konuşma bozuklukları gösterebilir. Bunların ilerleyen dönemde getireceği sıkıntılardan uzak olmak için çocukların erken yaşta gelişen konuşma bozukluklarının önüne geçmek şa...
#ergenlik #ebeveyn
Çocuğumuzun bedensel sağlığı kadar psikolojik sağlığı da bir o kadar önemlidir. Çocuk gelişiminde uyguladığınız psikolojik yöntemler ve ebeveynlerin çocuk üzerinde sergiledikleri psikolojik tavırlar çocuğun kişilik ve kimliğinin oluşmasında birincil etkenlerdendir. Her gün doğup büyüyen ve gelişi...