1. Blog
  2. İnternet ve Depresyon

İnternet ve Depresyon

Kedi meme'leri sizi gülümsetebilir ama ekranda çok fazla vakit geçirmek ruh halinizi kötüleştirebilir. İnternet son yıllarda iyice günlük hayatımızın ayrılmaz ve vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

İnternet ve Depresyon

Kedi meme'leri sizi gülümsetebilir ama ekranda çok fazla vakit geçirmek ruh halinizi kötüleştirebilir.


İnternet son yıllarda iyice günlük hayatımızın ayrılmaz ve vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Wikipedia'dan Facebook'a kadar çok sayıda uygulama aracılığıyla ders çalışmak, araştırma yapmak, aile üyeleri ve arkadaşlarla iletişimde kalmak gibi çeşitli kullanım alanıyla hayatımızın en önemli ihtiyaçlarından biri artık internet. 


İnternet Bağımlılığı Nedir?

İstatistiklere göre dünya nüfusunun %67,9'u internet kullanıyor. Dünya çapında internet kullanımındaki bu artış internet bağımlılığı sorununu da beraberinde getirmiştir. Problemli internet kullanımının bir alt türü olan internet bağımlılığı internetin kontrolsüz, aşırı ve takıntılı kullanımı olup bireyde fizyolojik, sosyal ve duygusal sorunlara yol açmaktadır. 


Bağımlılıklar beyinde "ödül merkezi" veya "zevk yolu" olarak bilinen, zevkle ilişkili bölgelerin bir kombinasyonunu harekete geçirir. Etkinleştirildiğinde dopamin salınımı da artar. Literatürdeki çalışmalar Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin %13-17,4'ünün internet bağımlılığı sorunu yaşadığını göstermektedir. 


İnternet bağımlılığının depresyon, anksiyete, uykusuzluk, düşük benlik saygısı ve zararlı alkol kullanımı gibi psikososyal sorunlara neden olduğu, internet bağımlılığının şiddeti arttıkça depresyon yaygınlığının da arttığı görülmektedir. 


İnternet ve Depresyon ile Alakalı Destek Alabileceğiniz Bazı Uzmanlarımız
Fatma TOKUR
Uzman Klinik Psikolog
Fatma TOKUR
Online 50 dk 1000
Nilgün BÖLÜKBAŞI
Uzman Psikolog
Nilgün BÖLÜKBAŞI
Online 45 dk 850
Nalan Esra PELİT
Psikolog
Nalan Esra PELİT
Online 45 dk 800
Hidayet ÇALIŞKAN
Psikolog
Hidayet ÇALIŞKAN
Online 45 dk 1499
Rumeysa Betül MACIT
Psikolojik Danışman
Rumeysa Betül MACIT
Online 50 dk 800
Canan DÖNMEZ
Uzman Klinik Psikolog
Canan DÖNMEZ
Online 45 dk 800
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Hilal YAMAN
Psikolog
Hilal YAMAN
Online 60 dk 1000
Esra KARAKOYUN ÇALIŞKAN
Uzman Klinik Psikolog
Esra KARAKOYUN ÇALIŞKAN
Online 50 dk 2000
Büşra FERLIBAŞ
Psikolog
Büşra FERLIBAŞ
Online 50 dk 900

Depresif Belirtiler ve Sorunlu İnternet Kullanımı

İnternet kullanımı ile depresyon arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişki vardır, yani internet kullanımı arttıkça depresyon düzeyi de artar, tersi de geçerlidir. İnternet bağımlılığı ile depresyon arasındaki ilişki iki yönlüdür bu da demek oluyor ki aşırı internet kullanımı olan bireyler sıklıkla daha şiddetli depresif belirtilerden muzdariptir, depresif belirtiler ise sorunlu internet kullanımı riskinin artmasıyla ilişkilidir. 


İnternet önemli bir boş zaman etkinliği kaynağıdır ve özellikle depresyon yaşayanlar arasında duygusal ve sosyal zorluklarla başa çıkmak için kullanılan bir stratejidir. Kaçış, görevleri ihmal etme, öngörü, kontrol eksikliği ve sosyal kaçınma gibi davranışlar görülebilir. Psikososyal sorunları (örneğin depresyon) olan bireyler, yüz yüze etkileşim yerine çevrimiçi sosyal katılımı tercih edebilirler. Sınırsız ve aşırı internet kullanımı , mevcut depresif belirtilerin alevlenmesine ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. 


Çoğu kişi online bağlantı kurmanın yüz yüze bağlantı kurmaya kıyasla duygusal açıdan daha az tatmin edici olduğunu düşünüyor. Araştırmalar, sosyal medyada daha fazla vakit geçiren kişilerin kendilerini daha yalnız hissettiklerini gösteriyor. Bir araştırmada düşük internet kullanıcıları(günde 1 saatten az) yüksek kullanıcılara kıyasla anneleri ve arkadaşlarıyla daha iyi ilişkiler bildirdiler. Aslında hiçbir telefon veya bilgisayar uygulaması bize gerçek hayattaki ilişkilerimiz kadar keyif vermiyor.


Araştırmalar aşırı internet kullanımının depresyonla ilişkili olduğunu gösteriyor ancak hangisinin önce geldiğini bilmiyoruz; depresyondaki insanlar mı internete yöneliyor, yoksa internet mi depresyona neden oluyor? Hangi durum olursa olsun bu bağlantı bize gösteriyor ki zihinsel sağlığımızı önemsiyorsak aşırı internet kullanımından mümkün olduğunca kaçınmalıyız. 


COVID-19 ve Artan İnternet Kullanımı

COVID-19 salgını nedeniyle dünya çapında birçok hükümet, koronavirüsün yayılmasını önlemek için kamusal hayata birçok kısıtlama getirdi. Sosyallikten uzaklaşmak ve zorunlu tecrit, internet kullanımının artmasının yanı sıra stresin artmasına da katkıda bulundu. Ekran başında vakit geçirmek aynı zamanda hareketsiz bir davranıştır ve yüksek hareketsiz kalma düzeyi de depresyonla bağlantılıdır. Stresi azaltmak için insanlar interneti daha sık kullanmaya başladı ama bu telafi edici mekanizma fazla zihinsel sağlık sorununa neden oldu. 

Uyku Vaktinde Ekranlar

Uyku yoksunluğu, depresyon da dahil olmak üzere birçok zihinsel sağlık durumuyla da ilişkilidir. Yatmadan önce ekrana bakmak melatonini baskılayarak uyku döngülerini bozar. Akıllı telefonlar ekrandan mavi bir ışık yayar ve eğer bunu gece yaparsanız beyninizi hâlâ gündüz olduğu sanar.Mavi ışığı engelleyen gözlük takmak veya direkt yatmadan iki saat önce ekrana bakmayı bırakmak melatonini arttırır ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur. 

İnternetteki Sahte Yaşamları Fark Etmek

İnternette çok gezinenlerin sıklıkla depresyon yaşamasının bir başka nedeni de kullanıcının sosyal ağdaki arkadaşlarını genellikle daha güzel, mutlu veya daha başarılı olarak algılamasından kaynaklı olabilir. Bilgisayar aracılı iletişimde, özellikle sosyal ağ ortamlarında, insanlar potansiyel hatalarını gizlerken kişisel, mesleki ve diğer niteliklerini abartırlar. Kullanılan filtreler, çekim açıları, photoshop, abartılı makyaj gibi bazı faktörler kişileri olduğundan çok daha güzel gösterebilir ve özellikle kadınlarda kendilerini beğenmeme yetersiz bulma gibi duygular ortaya çıkabilir. Ve bu çok anlaşılırdır. Herkesin güzel, zengin veya mutlu olduğuna dair ilüzyona kapılmak o kadar kolaydır ki hemen hepimiz bu tuzağa kolaylıkla düşebiliriz. O yüzden lütfen kendinizi olduğunuz gibi kabul edin, sevin ve internette gördüklerinizin gerçekliğini ara ara sorgulamayı hatırlayın.

Şeyma Nursena Kul
Psikolog
#internet ve depresyon #depresyon
Benzer Yazılar
Depresyondan Nasıl Çıkılır?
#depresyon
Depresyon günümüzde hızlı şekilde artış gösteren,pek çok kişide dönemsel veya uzun süreli meydana gelen duygu ve düşüncelerin olumsuz yönde artış gösterdiği duygu durum bozukluğudur.
#distimi #depresyon
Distimi, kişinin uzun bir dönem boyunca mutsuzluk ve üzüntü duyması ya da içine kapanması olarak tanımlanan kronik depresyon durumudur. Bu durumlar kişinin hayatında alışkanlık haline gelmiştir. Bu rahatsızlık aynı zamanda süreğen depresif bozukluk olarak da bilinir.
Depresyon Nedir? Neden Olur? Depresyon Belirtileri Nelerdir?
#depresyon
Bir duygu durum bozukluğu olan depresyon, devamlı olarak üzüntü duyma ve ilgi kaybı durumudur. Depresyon, majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon olarak da bilinir. Depresyondaki kişilerin hisleri, düşünceleri ve davranışları da bu durumdan etkilenir ve buna bağlı olarak bazı duygusal...
Cotard Sendromu ve Depresyon
#depresyon #cotardasendromu
Cotard Sendromunun başlangıç aşamasında hastanın zihninde yokluk hissi ve gerçeklerden uzaklaşma gibi düşünceler oluşmaya başlıyor, üzgün görünüyor ve günlük alışkanlıkları değişiyor. Depresyonun ağır seyreden bir türü olan psikotik depresyon ve hastalık hastalığı olarak da bilinen hipokondria görül
Depresyona İyi Gelen Yiyecekler
#depresyon #depresif
Depresyona iyi gelen yiyecekler, aslında bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Farklı pek çok yiyeceğin psikolojik anlamda ve ayrıca içeriğinde maddeler nedeniyle de depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara iyi geldiği yapılan çalışmalarla ortaya koyulmuştur. Bu yiyecekler içeriklerinden dolayı rahatlatı
#stres #depresyon
Stres ve psikolojik rahatsızlıklar aslında yakından ilişkili olan konulardır. Bireylerin günlük hayatta yaşadığı pek çok stres etkeni aslında psikolojik rahatsızlıkların temelini oluşturmaktadır. Bu psikolojik rahatsızlıklara bağlı şekilde çeşitli pek çok fiziksel rahatsızlığın da görülmesi mümkündü
#depresif #depresyon
Depresif bozukluk genel olarak tekrarlayan ataklar ile birlikte görülen bir rahatsızlıktır. Depresif bozukluklar farklı özelliklerine yönelik olacak şekilde farklı isimlendirmelere sahip olabilir. Majör depresif bozukluk, minör depresif bozukluk gibi farklı isimlendirmeler olabilir. Bu isimlendirmel
#manik #depresyon
Manik depresyon aslında iki uçlu duygulanım bozukluğu olarak bilinen bipolar bozukluktur. Bipolar bozukluk, mani dönemden depresyona kadar uzanan geniş bir duygulanım yelpazesine sahiptir. Bu durumda da bireyler farklı pek çok duyguyu kısa zamanda hissetme eğilimi içindedir. Örneğin gün içerisind...
En Bilindik Psikolojik Bozukluklar
#okb #şizofreni
En bilindik psikolojik bozukluklar genellikle en sık karşılaşılan ya da en sık duyulan rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar pek çok farklı nedene bağlı şekilde ortaya çıkabilen özel durumlardır ve her birinin psikolojik anlamda destek almayı gerektirdiği bilinmelidir. Bu sayede özel olarak her bi...
#depresyon #konsantrasyon
Depresyon pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilen bir durumdur. Depresyon belli sebeplere bağlı şekilde ortaya çıkar ve aslında farkında olmadan da ciddi ölçüde bireyin günlük yaşantısına ve yaptıklarına etki eder. Bu nedenle de depresyondan kurtulmak oldukça önemlidir. Depresyon geç...
Depresyondan Nasıl Çıkılır?
#depresyon
Depresyon günümüzde hızlı şekilde artış gösteren,pek çok kişide dönemsel veya uzun süreli meydana gelen duygu ve düşüncelerin olumsuz yönde artış gösterdiği duygu durum bozukluğudur.
#distimi #depresyon
Distimi, kişinin uzun bir dönem boyunca mutsuzluk ve üzüntü duyması ya da içine kapanması olarak tanımlanan kronik depresyon durumudur. Bu durumlar kişinin hayatında alışkanlık haline gelmiştir. Bu rahatsızlık aynı zamanda süreğen depresif bozukluk olarak da bilinir.
Depresyon Nedir? Neden Olur? Depresyon Belirtileri Nelerdir?
#depresyon
Bir duygu durum bozukluğu olan depresyon, devamlı olarak üzüntü duyma ve ilgi kaybı durumudur. Depresyon, majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon olarak da bilinir. Depresyondaki kişilerin hisleri, düşünceleri ve davranışları da bu durumdan etkilenir ve buna bağlı olarak bazı duygusal...
Cotard Sendromu ve Depresyon
#depresyon #cotardasendromu
Cotard Sendromunun başlangıç aşamasında hastanın zihninde yokluk hissi ve gerçeklerden uzaklaşma gibi düşünceler oluşmaya başlıyor, üzgün görünüyor ve günlük alışkanlıkları değişiyor. Depresyonun ağır seyreden bir türü olan psikotik depresyon ve hastalık hastalığı olarak da bilinen hipokondria görül
Depresyona İyi Gelen Yiyecekler
#depresyon #depresif
Depresyona iyi gelen yiyecekler, aslında bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Farklı pek çok yiyeceğin psikolojik anlamda ve ayrıca içeriğinde maddeler nedeniyle de depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara iyi geldiği yapılan çalışmalarla ortaya koyulmuştur. Bu yiyecekler içeriklerinden dolayı rahatlatı
#stres #depresyon
Stres ve psikolojik rahatsızlıklar aslında yakından ilişkili olan konulardır. Bireylerin günlük hayatta yaşadığı pek çok stres etkeni aslında psikolojik rahatsızlıkların temelini oluşturmaktadır. Bu psikolojik rahatsızlıklara bağlı şekilde çeşitli pek çok fiziksel rahatsızlığın da görülmesi mümkündü
#depresif #depresyon
Depresif bozukluk genel olarak tekrarlayan ataklar ile birlikte görülen bir rahatsızlıktır. Depresif bozukluklar farklı özelliklerine yönelik olacak şekilde farklı isimlendirmelere sahip olabilir. Majör depresif bozukluk, minör depresif bozukluk gibi farklı isimlendirmeler olabilir. Bu isimlendirmel
#manik #depresyon
Manik depresyon aslında iki uçlu duygulanım bozukluğu olarak bilinen bipolar bozukluktur. Bipolar bozukluk, mani dönemden depresyona kadar uzanan geniş bir duygulanım yelpazesine sahiptir. Bu durumda da bireyler farklı pek çok duyguyu kısa zamanda hissetme eğilimi içindedir. Örneğin gün içerisind...
En Bilindik Psikolojik Bozukluklar
#okb #şizofreni
En bilindik psikolojik bozukluklar genellikle en sık karşılaşılan ya da en sık duyulan rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar pek çok farklı nedene bağlı şekilde ortaya çıkabilen özel durumlardır ve her birinin psikolojik anlamda destek almayı gerektirdiği bilinmelidir. Bu sayede özel olarak her bi...
#depresyon #konsantrasyon
Depresyon pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilen bir durumdur. Depresyon belli sebeplere bağlı şekilde ortaya çıkar ve aslında farkında olmadan da ciddi ölçüde bireyin günlük yaşantısına ve yaptıklarına etki eder. Bu nedenle de depresyondan kurtulmak oldukça önemlidir. Depresyon geç...