1. Blog
  2. Hamilelik Stresi Azaltılabilir mi?
14 Eylül, 2021

Hamilelik Stresi Azaltılabilir mi?

Hamilelik; sperm ile dişi yumurta hücresinin birleşiminin ardından başlayan ve seri gelişim olaylarının meydana geldiği bir süreçtir. Kadınlar, bu dönemde yoğun fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimleri kısa bir süre içinde yaşamaktadır. Kadınların, ilk defa karşılaştığı bu değişimleri yaşadığ...

Hamilelik Stresi Azaltılabilir mi?

Hamilelik; sperm ile dişi yumurta hücresinin birleşiminin ardından başlayan ve seri gelişim olaylarının meydana geldiği bir süreçtir. Kadınlar, bu dönemde yoğun fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimleri kısa bir süre içinde yaşamaktadır. Kadınların, ilk defa karşılaştığı bu değişimleri yaşadığı dönemde; stres, kadının uyum sağlaması için gerekli olan savunma mekanizmasıdır. Bireyin tehlikeli ortamlarda ya da tehlikeye sebep olabilecek vücudun dengesini bozacak nitelikte olan uyarıcılarla karşılaştığında, bu durumla baş etmesidir. Peki, Hamile kadınların yaşadıkları stres azaltılabilir mi? 

Kadınlar hamile olduğunda çevresinde anne olarak algılanmaya başlar. Bu durum kadınların yaşadıkları birçok değişimin yanında kimlik ve rol dönüşümünün de hızlanmasına neden olmaktadır. Hamilelik, kadınların yeni rollerine uyum sağlamasını gerektiren bir kriz sürecidir. Hamile bir kadın hem kendi gelişimsel kimlik krizi ile başa çıkmaya çalışırken hem de bir bebeğin en hızlı gelişim dönemi olan doğum öncesi dönemini bebeği ile beraber yaşamaktadır. Bu yüzden anne adayının hamilelikteki ruh sağlığı bebeğinin gelişimini de etkilemektedir. Gebelikte ve doğum sonrası dönemde psikiyatrik hastalıklar ortaya çıkabilmektedir veyahut nüks edebilmektedir bu süreç kadınlar için karmaşık bir süreç olabilmektedir. Hamilelikte ortaya çıkan psikiyatrik bozukluklar göz ardı edilmemeli ve doğum sonrası dönemde ruhsal hastalıkların teşhis ve tedavisine önem verilmelidir. Aksi halde; annenin hamilelik sürecinde yaşadığı ruhsal sorunların fetüsü etkileyebilir, anne-bebek arasındaki bağlanma ilişkisini bozabilir ve doğumdan sonra annenin kapasitesinden ödün vererek bakım verme isteğine zarar verebilir. Ayrıca kadınların hamilelikte yaşadıkları duygu durum bozuklukları, partnerleriyle olan ilişkilerinde de sorun yaratabilmektedir. 

Hamilelerin Stresini Arttıran Faktörler Nelerdir?

●     Anne adayı, hamilelik sürecinin planlanmamış olmasından kaynaklı olarak korku ve panik duygularına kapılabilir. Bebeğin eşlerin beklemediği bir dönemde hayatlarına girmesi de anne adayının zorlanmasına yol açacaktır. Hamilelik ikilemi stresi arttıran en temel faktörlerden birisidir. 

●     Genç yaşta yaşanılan hamilelik deneyimi de kişinin stresini arttırmaktadır. 

●     Anne ve bebek sağlığı konusunda daha öncesinde bilgisi olmaması ve bu konu üzerinde daha önce araştırma yapmamasından dolayı sürekli bebeğe zarar verebileceği ihtimalini düşünebilir. Bebeğin dünyaya sağlık problemleri ile geleceğinden kaygı duyabilir. Özellikle sakatlıktan ve doğum sırasında gerçekleşebilecek bebek ölümlerinden korkabilirler. 

●     Hamileliğin başlaması ile beraber kadının değişen vücut yapısı, iştah durumu, uykusuzluk ve hormonlara bağlı olarak yaşadığı biyolojik değişimler de strese yol açabilmektedir. 

●     Eğer kadının daha önceki hamileliğinde düşük ve ölü doğum öyküsü varsa da bebeğin sağlığı konusunda ve doğum sırasında yaşanabilecekler konusunda hamile birey oldukça kaygılı olabilir.  

●     Kişinin geçmişte yaşadığı ve çözüme kavuşmayan travmaları hamilelik döneminde nüksedebilir. 

●     Yine kişiye daha önceden teşhisi konmuş ve tedavisi yapılmış olan psikiyatrik rahatsızlığı veya ailesindeki bir psikiyatrik rahatsızlık hamile kadında nüksedebilir. 

●     Bireyin geçmiş hayatında fiziksel, cinsel ya da duygusal kötüye kullanım öyküsünün olması hamilelik stresini tetikleyebilir. 

●     Anne adayının evlilik hayatında partner şiddeti ve olumsuz yaşam olayları hamilelikte stresi arttıran ve farklı psikolojik sıkıntılara yol açabilmektedir. 

●     Ailedeki yaşayan çocuk sayısı ve çocukların aile ile yaşadığı sorunlar, aile içi iletişimin daha önceki hamileliklerdeki beklentiyi karşılamamış olması da yeni hamilelik sürecinde annenin stresini arttırmaktadır. 

●     Yapılan araştırmalar sonucunda sosyoekonomik seviyenin kadınların hamileliğini etkilediği ve düşük sosyoekonomik seviyedeki kadınların daha çok stresli olduğu ortaya çıkmıştır. 

●     Hamile kişinin düşük benlik saygısı, kendini aşırı eleştirme, düşük dışa dönüklük ve bağımlı olma gibi özelliklerinin olması da hamilelik sürecinin stresini arttırmaktadır. 

●     Ve anne adayına sosyal desteğin az olması hamilelik sürecini zorlaştıran bir diğer nedendir. 

●     Tüm bu nedenlere daha birçok farklı nedenler eklenebilir. Tüm bu etken maddeleri aşabilmenin ve hamilelik deneyimini daha keyifli bir süreç haline getirebilmenin yolu bir uzman psikolog desteği ile doğuma hazırlanmaktır. 

Hamilelik Stresi ile ilgili destek alabileceğiniz bazı uzmanlarımız
Merve ÜÇOK
Psikolog
Merve ÜÇOK
Online 50 dk 1500
Sena SARAR
Uzman Klinik Psikolog
Sena SARAR
Online 50 dk 1000
Emre AYDOĞAN
Uzman Psikolog
Emre AYDOĞAN
Online 45 dk 800
Mert Can SARIDAŞ
Psikolog
Mert Can SARIDAŞ
Online 50 dk 1050
Emine ERDEM
Uzman Psikolojik Danışman
Emine ERDEM
Online 45 dk 850
Utku ALAN
Uzman Klinik Psikolog
Utku ALAN
Online 45 dk 500
Sevim DEĞIRMENCI
Psikolog
Sevim DEĞIRMENCI
Online 60 dk 800
Aybüke KURT
Uzman Klinik Psikolog
Aybüke KURT
Online 50 dk 850
Atiye ERTÜRK
Psikolog
Atiye ERTÜRK
Online 60 dk 1000
Nazife YAĞBASANLAR
Uzman Klinik Psikolog
Nazife YAĞBASANLAR
Online 45 dk 900

Hamilelik Sürecinde ve Doğumdan Sonra Yaşanabilecek Psikolojik Rahatsızlıklar Nelerdir?

●     Depresyon 

●     Annelik Hüznü 

●     Kaygı Bozukluğu 

●     Postpartum Depresyon 

●     Postpartum Psikoz 

ve daha birçok farklı psikolojik rahatsızlık olabilir. 

Hamilelik Stresi Azaltılabilir Mi?

Hamilelik serüvenine hazır olabilmek ve bu deneyime ayak uydurabilecek yöntemler geliştirerek hamilelik stresi azaltılabilir ve hem annenin hem bebeğin psikolojik sağlığı korunabilir. 

Hamile olmadan önce anne ve babanın bu duruma kendilerini hazırlamaları ve ebeveyn olmaya hazır hissetmeleri, çocuk sahibi olmayı planlamaları stresi kesinlikle azaltacaktır. 

Hamile bireyler sağlıklı beslenme ile hem biyolojik hem de psikolojik sağlıklarını koruyabilirler. Vücutlarının neye ihtiyacının olduğunu bilmek ve nelerden uzak durulması gerektiğini bilmek bu dönemde çok önemlidir. 

Hamilelik dönemlerine uygun olan fiziksel aktivitelerin günlük hayata katılması ve belki bir grup eşliğinde sporların yapılması kişiyi iyi hissettirecektir. 

Hamilelik ile beraber gelen yoğun değişimlere ayak uydurmakta zorluk çektiğini fark eden kişi “geçer nasıl olsa” demeden en hızlı şekilde bir uzman desteği alırsa stres ile başa çıkmakta çok önemli bir adım atacaktır. Hızlı ve kolay şekilde uzman psikolog desteği almak isterseniz psikologmerkezi.com üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Doğru kaynak kitaplardan hamilelik ile ilgili bilgiler edinerek bilinmezliği aşabilir ve stresinizi azaltabilirsiniz. 

Hamilelik 9 ay boyunca hiçbir şey yapmadan çocuğun dünyaya gelmesini beklenen bir dönem değildir. Doktor kontrolü ile günlük hayatınıza devam edebilir, seyahat edebilir, farklı aktivitelere katılabilirsiniz. 

Yoga ve meditasyon hamilelikte gelişen biyolojik değişimlere olumlu katkı sağlayabilir. 

Olumsuz düşüncelere sevk eden haberlerden, kişilerden elden geldiğince uzak durulmalıdır. Sizi mutlu edecek olumlu düşüncelere odaklanmak kaygıyı ve stresi azaltacaktır. 

Hamile olma deneyiminin tamamen kişisel başka yönleri olduğu için kendi hayatınıza uyarlanabilir hamilelik stresini azaltma yöntemlerini keşfedebilmek, kendinizin ve bebeğinizin psikolojik iyi olma halini korumak, stres ile başa çıkabilmek için hamileliğinizin ilk aylarından itibaren psikologmerkezi.com üzerinden uzman desteği almanızı tavsiye ederiz. 

Ceyda Başarır
Uzman Psikolog
#hamilelik #stres #hamileliksüreci #annebebekilişkisi #gebelikpsikolojisi #bebeksağlığı
Benzer Yazılar
#stres #stresyönetimi
06 Aralık, 2021
Stresle başa çıkabilmek için günlük hayatta karşılaştığımız olaylar ve çevremizdekilerin davranışlarını kontrol etmeye odaklanmak yerine öncelikle kendi tepkilerimize ve davranışlarımıza odaklanmalıyız. Bu noktada maruz kaldığımız stres kaynakları ile daha etkili bir şekilde başa çıkabilmemize yardı
Stresten Kaçınma ve Zaman Yönetimi
#stres #zamanyönetimi
06 Aralık, 2021
Şüphesiz her birimizin pek çok hayali ve hedefi var. Diğer taraftan çoğu zaman yapmak istediklerimiz şeylere zaman yetiremediğimiz konusunda şikayetçi olduğumuz da bir gerçek. Bu doğrultuda zaman yönetimi konusunda kendinizi başarısız hissettiğiniz pek çok an olmuştur. Şimdi tüm bu yaşadıklarınızı
#stres #beslenme
17 Kasım, 2021
Maruz kaldığımız stres seviyesi ile beslenme şeklimiz ve yediğimiz gıdalar arasında bir ilişki olduğunu daha önce duydunuz mu? Eğer duymadıysanız şaşırabilirsiniz fakat uzmanlar belli besin maddelerinin strese benzeyen bir etkisi olabileceğini söylüyor!
#östres #stres
17 Kasım, 2021
Herhangi bir stres kaynağına maruz kalmanın baş ağrısı, mide bulantısı ve çeşitli hastalıklar gibi olumsuz sonuçlarını hepimiz deneyimlemişizdir. Peki stres kaynaklarının her zaman olumsuz sonuçlara sebep olmadığını söylesek ne derdiniz?
Stresli Bir Durumda Neden Ağzımız Kurur?
#stres #stresvesindirimsistemi
10 Kasım, 2021
Hepimiz hayatımızın bir döneminde birdenbire başımıza gelen stresli bir durum karşısında dona kaldığımız, ağzımız kuruduğu için konuşamadığımız, hatta yutkunmakta bile zorluk çektiğimiz anlar yaşamışızdır. Sizce stresin tüm bu süreçlerle nasıl bir ilişkisi olabilir?
#stres #hormonlar
10 Kasım, 2021
Günlük yaşantımızda maruz kaldığımız stres kaynaklarının vücudumuzda meydana getirdiği fizyolojik değişimler ve hormonlar hakkında bilgi sahibi olmak stresli bir durum karşısında yaşadığımız değişimlerle ilgili farkındalığımızı artırması bakımından önemlidir.
Zihin ve Beden Arasındaki İletişim: Stres ve Bağışıklık Sistemimiz
#stres #zihiniletişimi
08 Kasım, 2021
Stresin kaslarımızdaki gerilimi arttırdığını, terleme hızımızı yükselttiğini, hızlı ve yüzeysel nefes alışımızı arttırdığını ve genel psikolojik durumumuzu kötü etkilediğini hepiniz duymuşsunuzdur. Peki stresin pek çok tıbbi hastalığın da sebebi olduğunu biliyor muydunuz? Stres bağışıklık sistemi...
Stresin Sinir Sistemimiz Üzerindeki Etkisi
#stres #sinirsistemi
08 Kasım, 2021
Hayatımızın pek çok anında maruz kaldığımız en temel durumlardan biri de strestir. Stresli olduğunuz zamanlarda verdiğiniz tepkileri hatırlayın. Kalp atışınız hızlanmıştı ve birdenbire daha çok şey düşünmeye başlamıştınız.
#stres #stresvebeceriler
29 Ekim, 2021
Günlük hayatta karşılaştığımız pek çok stresli durumda, stres kaynakları ile başa çıkabilmek için öncelikle farkında olmadan bir değerlendirme yaparız. Bu değerlendirmede ilgili stres kaynağı ile başa çıkabilmek için sahip olmamız gereken kaynak ya da becerilerimizin neler olduğunu düşünürüz.
Stres Nedir?
#stres #stresetkileri
29 Ekim, 2021
Stresli bir durumla karşılaştığımızda vücudumuz her bir zaman aralığında farklı tepkiler verir. Örneğin bir doğum günü partisine gittiğinizi fakat sosyal anksiyetenizin olduğunu düşünün. Böyle bir durumda vücudunuz öncelikle alarm durumuna geçecektir. Alarm durumu, algılarınızın potansiyel stres kay
#stres #stresyönetimi
06 Aralık, 2021
Stresle başa çıkabilmek için günlük hayatta karşılaştığımız olaylar ve çevremizdekilerin davranışlarını kontrol etmeye odaklanmak yerine öncelikle kendi tepkilerimize ve davranışlarımıza odaklanmalıyız. Bu noktada maruz kaldığımız stres kaynakları ile daha etkili bir şekilde başa çıkabilmemize yardı
Stresten Kaçınma ve Zaman Yönetimi
#stres #zamanyönetimi
06 Aralık, 2021
Şüphesiz her birimizin pek çok hayali ve hedefi var. Diğer taraftan çoğu zaman yapmak istediklerimiz şeylere zaman yetiremediğimiz konusunda şikayetçi olduğumuz da bir gerçek. Bu doğrultuda zaman yönetimi konusunda kendinizi başarısız hissettiğiniz pek çok an olmuştur. Şimdi tüm bu yaşadıklarınızı
Stres ve Beslenme Arasındaki İlişki
#stres #beslenme
17 Kasım, 2021
Maruz kaldığımız stres seviyesi ile beslenme şeklimiz ve yediğimiz gıdalar arasında bir ilişki olduğunu daha önce duydunuz mu? Eğer duymadıysanız şaşırabilirsiniz fakat uzmanlar belli besin maddelerinin strese benzeyen bir etkisi olabileceğini söylüyor!
Stresin olumlu hâli: Östres
#östres #stres
17 Kasım, 2021
Herhangi bir stres kaynağına maruz kalmanın baş ağrısı, mide bulantısı ve çeşitli hastalıklar gibi olumsuz sonuçlarını hepimiz deneyimlemişizdir. Peki stres kaynaklarının her zaman olumsuz sonuçlara sebep olmadığını söylesek ne derdiniz?
#stres #stresvesindirimsistemi
10 Kasım, 2021
Hepimiz hayatımızın bir döneminde birdenbire başımıza gelen stresli bir durum karşısında dona kaldığımız, ağzımız kuruduğu için konuşamadığımız, hatta yutkunmakta bile zorluk çektiğimiz anlar yaşamışızdır. Sizce stresin tüm bu süreçlerle nasıl bir ilişkisi olabilir?
Vücudumuz Stres Karşısında Hangi Hormonları Salgılar?
#stres #hormonlar
10 Kasım, 2021
Günlük yaşantımızda maruz kaldığımız stres kaynaklarının vücudumuzda meydana getirdiği fizyolojik değişimler ve hormonlar hakkında bilgi sahibi olmak stresli bir durum karşısında yaşadığımız değişimlerle ilgili farkındalığımızı artırması bakımından önemlidir.
Zihin ve Beden Arasındaki İletişim: Stres ve Bağışıklık Sistemimiz
#stres #zihiniletişimi
08 Kasım, 2021
Stresin kaslarımızdaki gerilimi arttırdığını, terleme hızımızı yükselttiğini, hızlı ve yüzeysel nefes alışımızı arttırdığını ve genel psikolojik durumumuzu kötü etkilediğini hepiniz duymuşsunuzdur. Peki stresin pek çok tıbbi hastalığın da sebebi olduğunu biliyor muydunuz? Stres bağışıklık sistemi...
#stres #sinirsistemi
08 Kasım, 2021
Hayatımızın pek çok anında maruz kaldığımız en temel durumlardan biri de strestir. Stresli olduğunuz zamanlarda verdiğiniz tepkileri hatırlayın. Kalp atışınız hızlanmıştı ve birdenbire daha çok şey düşünmeye başlamıştınız.
Stresle Başa Çıkmada Algılarımızın Önemi
#stres #stresvebeceriler
29 Ekim, 2021
Günlük hayatta karşılaştığımız pek çok stresli durumda, stres kaynakları ile başa çıkabilmek için öncelikle farkında olmadan bir değerlendirme yaparız. Bu değerlendirmede ilgili stres kaynağı ile başa çıkabilmek için sahip olmamız gereken kaynak ya da becerilerimizin neler olduğunu düşünürüz.
Stres Nedir?
#stres #stresetkileri
29 Ekim, 2021
Stresli bir durumla karşılaştığımızda vücudumuz her bir zaman aralığında farklı tepkiler verir. Örneğin bir doğum günü partisine gittiğinizi fakat sosyal anksiyetenizin olduğunu düşünün. Böyle bir durumda vücudunuz öncelikle alarm durumuna geçecektir. Alarm durumu, algılarınızın potansiyel stres kay